Ritka emberfajta volt a legendás Carroll Shelby: állattenyésztő, Le Mans-i győztes, autóépítő, tervező mérnök, csapatfőnök – egy személyben. De mindenekelőtt olyanféle férfi volt, aki a mai versenysportból nagyon hiányzik. Aki nevén nevezte a dolgokat, aki nem hátrált meg a nehézségek elől és végig vitte, amit akart. A legenda szerint az ötvenes évek közepén Enzo Ferrari felkérte, hogy legyen a pilótája – természetesen fizetés nélkül, csak úgy tiszteletből. A válasz állítólag durva volt. A texasi srác felmutatta középső ujját és ígéretet tett arra, hogy hamarosan fenéken billenti a Ferrari nagyhatalmú urát.

Az amerikai álom 1

7500-as percenkénti fordulaton adja le a legnagyobb teljesítményt, 8250-nél szabályoz le

Hogy ez igaz volt-e, a történelem ködébe veszett, de tény, hogy a Shelby megtervezte a Cobrát és később a Ford fennhatósága alatt megépítette a GT40-est, amellyel valóban jól odacsapott a Ferrarinak.

Mint mindig, de nagyon másképp

Bár már négy éve nincs közöttünk a mester, a Mustang, amelynek története szorosan összefonódott a Shelby névvel, minden modelljében hordoz egy kicsit a lelkéből. Megnyilatkozásai, szavai és gesztusai, még ha néha súrolták is a vulgaritás határát, de mind őszinték voltak. Nehéz volt beskatulyázni: egy cél vezérelte, hogy minél gyorsabban és minél vadabban hagyjuk magunk mögött egy jó kocsiban az izgalmas kanyarokat.

Kéz a kormányon, a szaporán verdeső szív a helyén, és minden igyekezetünk azon dolgozik, hogy íven tartsuk a kocsi fenekét, hogy a legjobbat hozzuk ki minden egyes menetből, hogy kipréseljük az örömet minden egyes megtett kilométerből. Az új GT350-nel is pontosan ezt tesszük, csak persze egyedi módon. Lerí róla a kézműves gondoskodás, nem akar beállni abba a sorba, amelynek élén a 911-es és társai mutatják az irányt. És ami még fontosabb, nemcsak a hatásvadász motorerővel kíván bizonyítani, hanem igazi finomságokat is felvonultat. Hogy miket?!

Öt vezetési módot választhatunk ki: normál, sport, rossz idő, pálya és gyorsulás. Utóbbival negyedmérföldes távon hozhatjuk ki a maximumot

Öt vezetési módot választhatunk ki: normál, sport, rossz idő, pálya és gyorsulás. Utóbbival negyedmérföldes távon hozhatjuk ki a maximumot

A korábbi Shelby Mustangok puszta erejükkel értették meg magukat. Ez amolyan ősi, kőbunkó amerikai virtus. A sok sokra megy elvet most azonban háttérbe szorították az eszes megoldások. Nem azért, mert amaz nem volt jó, vagy nem volt elég, de a tervezők rájöttek, hogy itt az ideje más közegben is legjobbnak lenni. Egy hirtelen döntéssel sutba dobták a hátsó merev tengelyt, amely a Mustangok elmúlt ötven évét és viselkedését meghatározta. Egyetlen példa jól illusztrálja, miért kellett ezt az ősi rítust feladni: a 671 lóerős Shelby GT500 a hockenheimi pályát 1.14,4 perc alatt teljesítette. Pont annyi idő kellett neki, mint a közel fél tonnával nehezebb és száz lóerővel gyengébb BMW X5 M szabadidő-autónak…

A modellváltás kigyógyította a Mustangot félévszázados betegségből, hiszen végre hátul is független kerékfelfüggesztést kapott. A futóműben áttervezett feszességű rugók és stabilizátorok találhatók, újak a bekötési pontok, a felütésgátlók és az első felfüggesztés gömbfejei, csökkent a hasmagasság, a hangolás pedig a versenypálya-használat szempontjai szerint történt. A következmények lenyűgözők: a Mustang GT 5.0 él a pályán.

header

Nagyobb mint 100 lóerő a Shelby V8-asának literteljesítménye

Mégpedig úgy, mint soha máskor. Könnyebb persze nem lett, de baromira gyors, az igen. Majdnem úgy megy, mint a Boss 302 LS sportautó. És ez csak a kiindulópont, a Shelby változat élményfaktora itt kezdődik. Helyesbítek: Shelby változatok, ugyanis egyből kettő is készült. A 350-esből van “normál” és R verzió is – utóbbiból kihagyták a klímát, és sportgumijait szénszálas felnikre húzták.

Príma – mondom a forgalmazó Karl Geigernek -, csapjunk bele a lecsóba! Felnevet, majd elmeséli, milyen abszurd összegeket kértek az amerikaiak a 350R modellért. Megnyugtat, hogy bár így nekem csak az egyszerűbb változat jut, az is elég tisztességesen száguld, kerekeinek mozgását pedig MagneRide lengéscsillapítók tartják kordában.

Az erő sötét oldala

Könnyen hihetnék, hogy a szerzőnek igazán mindegy: ha egy V8-as szarvát megmarkolhatja, máris úgy elolvad, mint az ömlesztett sajt a grillezőn. De azt is mondhatják, hogy túl európai, túl tudományos, és túl szűklátókörű, hogy egy ilyen vasat kellőképpen megítéljen. Nincs igazuk! A teljesítményrészleg srácai olyan munkát végeztek, hogy nincs az a zsűri, amely ne lengetné be a tízes skálán a tízest a kocsi kipróbálása után. És nem kell amerikainak, patriótának, vagy Mustang-függőnek lenni. A 350-es annyira rusztikus, annyira nyers, annyira csontba hatoló, hogy a kanyarínyenceknek is az ínyére lesz.

A kezdőhangot a futómű adja meg, amely mint mondtuk, először független mind a négy keréknél, de ettől még egyáltalán nem lett kényesebb. Kinematikája tökéletes, a Mustang karosszériájával kiválóan működik együtt: a kormányzás pontos, a kanyarodás kiszámítható, az alkalmazkodó mágneses csillapítás pedig semmilyen oldaldőlést nem engedélyez. Precíz és kezes. Micsoda? Mintha nem is egy Mustangról beszélnénk.

Ám az is igaz, morzsát megérez az úton, a nyomvályúk szinte kitépik a kezünkből a kormányt – ez minden bizonnyal zavarja majd a fanatikus követőket -, de mindezért kárpótol, hogy pályán azt csinálja, mit akarunk, amit diktálunk neki. Legalábbis, ha eltaláljuk a beállítást…

A váltó rövid úton kapcsolható, gyorsan hatodikban vagyunk, ami az előző fokozatokhoz képest ésszerűtlenül hosszúnak tűnik

A váltó rövid úton kapcsolható, gyorsan hatodikban vagyunk, ami az előző fokozatokhoz képest ésszerűtlenül hosszúnak tűnik

Műszaki adatok

Shelby GT350 Mustang
Listaár: 79 900 euró (kb. 25,2 millió forint)

Motor: V8, szívó, 5163 cm3, 392 kW (533 LE) 7500/percnél, 582 Nm 4750/percnél

Saját tömeg: 1730 kg

Tömeg/teljesítmény: 3,2 kg/LE

Erőátvitel: hátsókerék-meghajtás, hatfokozatú kézi váltó

Futómű: elöl dupla keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros felfüggesztés, mágneses lengéscsillapítás

Hossz. x szél. x mag.: 4783 x 1928 x 1377 mm

Menetteljesítmények (mért): 0-100 km/h 4,9 s; 0-200 km/h 14,5 s; Legnagyobb sebesség n.a.

Fogyasztás (NEDC): 15,4 liter/100 kilométer

Nem vicc, az amerikai vas keménysége ellenére rugalmasságot rejt: gombnyomásra háromféle kormányzást és ötféle futóműbeállítást választhatunk. Ezekkel persze változik a gázreakció, a menetstabilizáló ébersége, a motor- és a kipufogóhang ércessége. Mielőtt ördögűzőt hívnánk, vagy szabotázzsal vádolnánk meg mondjuk a General Motorst (megjegyzem, a középkor már náluk is elmúlt), meg kell jegyeznem, hogy a modernség szelét befogva is megmaradt egy a Mustang ősereje, a kalapáccsal való filozofálás mesteri kifejezése. Sőt, ha onnan nézzük, mit sem változott.

Csapjunk végre a lovak közé! A motorból a múlt lázadása tör elő. Míg mások eltemették a szívómotort és a feltöltést ünneplik, a Shelby újraírja a szívómotorok történelmét. A Mustang újjászületése óta ugyan el kell viselnünk, hogy a kisebb motort lélegeztetőre kötötték a környezetvédelmi normák teljesítése érdekében. De valljuk be, ez az elképzelés nem aratott akkora sikert, mint a futómű megújítása. Jó az Ecoboost, de mit ér egy Mustang V8 nélkül? Végső soron mégis örülnünk kell a turbónak, hisz az alapváltozat teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a komolyabb gépeknél ne kelljen leplezni a mélység vad ösztöneit. A GT350 azt kapta, amit megérdemel: rendes szívómotort, de úristen, milyet!

Az úgynevezett voodoo V8 533 lóerőt présel ki 5,2 literes térfogatból. Amerikából nézve fekete mágiát vélnénk megbújni a számok mögött, hisz szinte hihetetlen a kicsivel 100 lóerő feletti literteljesítmény. A titok a magas sűrítési arányban (12,0:1), illetve a 180 fokos főtengelyben rejlik, amely a versenysporton kívül csak olyan nagy kaliberű játékosoknál fordul elő, mint a Porsche 918 Spyder vagy a Ferrari 488 GTB. Mi áll mögötte? A hagyományos V8-asokban kilencven fokot zárnak be a főtengely forgattyúkarjai, míg a Mustangé 180 fokos, vagyis minden kar egy síkban fekszik. Ennek köszönhetően egyenletesebben követik egymást a munkaütemek, ami lehetővé teszi a nagyobb fordulatszámok elérését.

Az 5,2 literes, egysíkú V8-ast vaskos teljesítménnyel áldották meg

Az 5,2 literes, egysíkú V8-ast vaskos teljesítménnyel áldották meg

Mindez együtt azzal, hogy tökéletesítették az égéstereket és a szelepvezérlést, ami jobb gázáramlást eredményez, hozzájárul a V8-as teljesítményének növeléséhez. A fordulat az egekbe szökhet, a motor egészen 8250-es percenkénti fordulatig kergethető. Rekedtes hörgése fenomenális. Fegyverropogás és ütvefúró robaja – rázva, nem keverve! Kicsivel 3 000/perc környékén jön meg a lökéshullám, ami akkorát ránt a kasztnin, mint medve a málnabokron. Vad, elemi és állati. A nyomaték 582 Nm.

Sajnos, a brutális erőhöz nem mindig társul elég ész, ami kordában tartaná. Hosszú kanyarban csapatva az az érzésünk, hogy a hirtelen hátba vágó lendület elcsavarja a futóművet, minden egyes sebességváltás ránt egyet a kocsi farán. Ha aktiváljuk a rajtautomatikát, négyezres fordulatnál a tengelykapcsoló kioldásával elszabadulnak az indulatok, az autó feneke úgy cikázik, mint a régi szép merev hátsótengelyes időkben, azzal a különbséggel, hogy most a hátsó két kerék egymástól függetlenül pogózik. Mindez Hockenheimben…

Szorítva enged

A szélvédőn diódasor jelzi az ideálisabb váltási pontot, azt, amikor a nyomaték a tetőfokára hág. A váltó rövid úton kapcsolható, gyorsan hatodikban vagyunk, ami az előző fokozatokhoz képest ésszerűtlenül hosszúnak tűnik. A kijelzőn információk áradata szól hozzám valami idegenül modern nyelven, amiből csak annyit értek, hogy a hengerfej hőfoka most éppen 96 fok.

Elismerő bólintást érdemel az a masszív fékerő, amivel az elöl hat-, hátul négydugattyús Brembo féknyergek lelassítják a fenevadat. A pedál határozottan jelez vissza, a kormány erős fékezésnél sem mászik el, pedig 1731 kilós kocsit kell megzabolázni. A sistergő fékezés után következik az első kanyar (Az északi kanyar), a 295-ös első gumik érintik a csúcspontot, majd a kijárati íven fekete csíkot hagynak a hátsók. Könyörtelenül pontos irányíthatósága azonban határhelyzetben nem következetes. Ami országúton fel sem tűnik, az a versenypályán előbb-utóbb kiderül. Önmagával kell megküzdenie, hol túl szűk a kormányzás szöge, hol túlságosan kitör a feneke, máskor meg az orrát tolja indokolatlanul. Ez a viselkedés elsősorban a szűk és gyors kanyarokban ijesztő.

A 350-es annyira rusztikus, annyira nyers, annyira csontba hatoló, hogy a kanyarínyenceknek is az ínyére lesz

A 350-es annyira rusztikus, annyira nyers, annyira csontba hatoló, hogy a kanyarínyenceknek is az ínyére lesz

No de miért is vártunk barátságos őzikét, ha egy felhergelt varacskos disznóban ülünk? Aki ebben a kocsiban el mer menni a végsőkig, annak számítania kell arra, hogy a végeken nincs sem isten, sem ember, aki megmentené. Hiába a Ford által tuningolt, részlegesen önzáró torsen differenciálmű – a kanyarokban az optimális útfogásnak egyenesekben pedig az egyenletes vonóerőnek is vannak határai. Óvakodj attól, hogy provokáld! Nem fogod legyűrni. Ez a musztáng megszelídíthetetlen. Ha felhergelik, bunkó texasi farmerként viselkedik, aki a középső ujját nyújtja és köszönés helyett ülepen rúg. De inkább üssön ez, mintsem egy mesterkélt olasz legyen a végzetem…

Ez a cikk az Autó Magazin 2016/7. számában jelent meg eredetileg. Ilyen és ehhez hasonló anyagokért keresse a friss számot az újságárusoknál! Fotók: Rossen Gargolov Copyright: MPS 2016