Amikor a hajnal első napsugara megcsillan a hegyek ormán, azt hiheti az utazó, hogy ez itt már a paradicsom. Ha nem is az igazi, de annak legjobb dél-afrikai változata. Ápolt és végletekig megművelt oázis, amelyet szőlőligetek vesznek körbe, a jólét legvégső mentsvára. A fokvárosi borvidék gyöngyszemének vendégszeretetében fürdőzünk, és ha Stellenboschban mindenütt gyémántot vélünk felfedezni, nem a véletlen műve.  A jó borok mellett ez a legértékesebb drágakövek vidéke, ahol a brit Laurence Graff szállodát, éttermet, pincészetet, ékszerboltot üzemeltet.

A királynő meztelen – Vezettük a Rolls-Royce Dawnt 1

Egy Dawn volánjánál ülve teljesen más szemmel látjuk a világot

Ennél méltóbb helyen nem is lehetett volna bemutatni a világ legexkluzívabb kabrióját, a méltán híres Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé utódját. A jövevény ugyan annál rövidebb, keskenyebb és alacsonyabb lett pár centiméterrel, az utastér négy személynek továbbra is kivételes kényelmet kínál. Nem változott a trónszerű vezetési pozíció, az elektromosan nyitható és elrejthető műszerfali elemek is megmaradtak, de a beltér luxusa sem tudja elvonni a figyelmünket a Dawn előtt kitárulkozó világról.

A kilátás parádés, a napsütötte dombok, a gyémántporos sziklák, a gondozott utak és utcák sokkal inkább Kaliforniára mintsem a fekete kontinens csücskére emlékeztetnek. A sokasodó lakónegyedek és a gombamód elszaporodó bevásárlóközpontok jelzik Fokváros közelségét. Az utcaképet meghatározó Golfok és pickupok között úgy virít a Rolls-Royce, mint fehér tyúkok között egy harci díszekbe öltözött díjnyertes kakas.

A munkások kezében megáll a vakolókanál, a babakocsit toló anyukák visszafordulnak, tekintetük a gyémántnál is csillogóbb. Mivel az Asztal-hegyet még a köd tartja fogságban, a tengerpart felé vesszük az utunkat, 24 fokos a levegő hőmérséklete, arcunkat selymes óceáni szellő hűsíti.

Néma balett: így nevezte el a márka a tetőmozgatás varázslatos koreográfiáját

Néma balett: így nevezte el a márka a tetőmozgatás varázslatos koreográfiáját

Olyan csendes, mint egy kupé

Ha már eleget élveztük a nap áldásait és meguntuk volna a csodálatos tájat, huszonkét másodperc alatt felhúzhatjuk a kapucnit, amivel újra magunk maradunk, és ezúttal a Rolls-sofőrök magányát élvezzük. Olyan finom csendbe burkol minket a Dawn, mint amit korábban csak a Wraith kupéban tapasztaltunk meg. Természetes, hisz a Wraith adta a Dawn alapjait. A külső nyolcvan százaléka megújult, illetve változott, ahogy a vezetési karaktere is más lett. Nem kevéssel, 200 kilóval lett nehezebb a kupénál (ebben a tető, a merevítések és a borulásvédelem a ludas), halványabb a teljesítménye és alacsonyabb a nyomatékcsúcsa, a légrugózás pedig úgy ringatja a szépséget, mint a nyugodt öböl egy luxusjachtot.

Az érzékiség magasiskolája, a mesterségek ünnepe költözött az utastérbe, a tükörfényesre csiszolt fa, a kézzel puhított marhabőr és a pazar krómozás szentháromsága diadalmaskodott a mai kor műanyagjai fölött, a gyapjúszőnyegek moshatók. Bár gondosan elrejtették, a digitális valóság is helyet kapott: navigációt, vetített kijelzőt, távolságtartó automatikát is előcsalogathatunk, ahogy a bajor anyacég minden vezetősegédje is a sofőr rendelkezésére áll.

A középkonzol vezérlőegysége is müncheni hozomány, de szerencsére az ujjunkkal nem kell bepiszkítani a kiváló felbontású képernyőt – hogy is nézne ki, ha ujjal mutogatnánk és piszkálnánk a képernyőt egy Rollsban?

Nemcsak külsőben újult meg és változott a Dawn, hanem teljesen új karaktert is kapott

Nemcsak külsőben újult meg és változott a Dawn, hanem teljesen új karaktert is kapott

Több mint a részek egésze

Műszaki adatok

Listaár 329 630 euró (kb. 102 millió forint)

Motor V12, benzines, turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel, 6592 cm3, 420 kW (570 LE) 5250/percnél, 780 Nm 1500/percnél

Saját tömeg 2650 kg

Tömeg/teljesítmény 4,6 kg/LE

Erőátvitel Hátsókerék-hajtás, nyolcfokozatú automatikus váltó

Futómű Elöl dupla keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros felfüggesztés légrugókkal, stabilizátorokkal

Hossz. x szél. x mag. 5285 x 1947 x 1502 mm

Tengelytáv 3112 mm

Menetteljesítmények 0-100 km/h 4,9 s

Legnagyobb sebesség 250 km/h

Fogyasztás (NEDC) 14,2 liter/100 kilométer

A Dawnban nincsenek jelentéktelen részletek. Olyan alkatrészek, mint a szellőzés rostélyai, az ajtóbehúzók, a fa intarziák, az angyali szobrocska, a horizontot meghatározó motorfedél, a fényszórók, az ajtóba rejtett esernyő, az első utas előtt feszítő svájci óra, a végtelenül leegyszerűsített műszerek mind olyan műalkotások, amelyek mellett nem lehet elmenni borzongás nélkül.

Már az ablaktörlő kapcsoló elforgatása is olyan fenséges, hogy kedvet kapunk mindent kipróbálni. Fordulatszámmérő helyett kissé sznob megoldásként egy teljesítménymutatót kapunk, ami nulla és száz százalék között mutatja a leadott erőt. Negyed fölött alig láttuk ezt a mutatót, pedig a kettős turbóval lélegeztetett 6,6 literes V12-es tobzódik az erőben.

Könnyedén és rezzenéstelenül mozgatja a többtonnás, bájos testet, üresjárata más modelleknél szokatlanul magasabb fordulatszámon lüktet, de olyan kifinomult, ahogy egy pihés csecsemő lélegzik anyja meleg keblén. Bár az iszonyatos gyorsulási hajlandóság és a brutális végsebesség vágya és kipróbálásának szándéka megfogalmazódik bennünk, az autó orrát díszítő angyal láttán sokkal inkább meditációs gyakorlatként tekintünk a Dawnra, amelynek kétujjas vezetése feledhetetlen élményt ad.

Semmilyen más autó nem képes a végtelen lágyság és a fokozhatatlan szenvedély ilyen harmonikus elegyét adni, ez maga az autózás paradoxona. Csak néha tudjuk kizökkenteni a saját ritmusából, olyankor a felsőtestünkkel kormányozzuk, fennkölt a pillanat, amikor engedi, hogy mi irányítsuk. Főleg éjszaka, a többórás napsütést váltó hűs szellők orgiájában érezzük, hogy ez az autó megnyit bennünk egy eddig ismeretlen csakrát. Lelkünk mélységében utazunk, távoli idők és tájak, sosem felfedezett megélt múltbéli történetek elevenednek meg emlékezetünkben. Elhozza nekünk az örök hajnalt, a bizonyítékát annak, hogy rohanással nem érünk el semmit, visszaadja az idő szabadságát, a létezés örömét, a szerencsét, hogy vagyunk. Ha örökbe nem is, de legalább kölcsön…

 

Ez a cikk az Autó Magazin 2016/7. számában jelent meg eredetileg. Ilyen és ehhez hasonló anyagokért keresse a friss számot az újságárusoknál! Fotók: James Lipman Copyright: MPS 2016