A kutyafáját neki, hát nem elbénáztam már megint? Gyötrelmesen hosszú ideig álltam sorba, mire beülhettem végre az AMG GT S-be, azt hittem, már soha nem jön el az én időm, erre most ez az átkozott kanyar kezd kiborítani. Nem kenem az autóra, nyilván az én hibám, hogy nem találom az ideális ívet, de innen is csókoltatom azokat, akik papírra vetették a dimbes-dombos Laguna Seca-i pálya vonalvezetését.

Egymásba fonódó kanyarok

Hát könyörgök, hogy lehet ilyen kanyart tervezni, amelynek a csúcspontja olyan messze van a bejárattól, mint Makó Jeruzsálemtől? Biztos, hogy csak velem akartak kiszúrni, de túljárok én az eszükön. Csak kell egy kis idő.

Kanyarképességek, agilitás, tapadás - legyen szó bármiről, itt az új mérce a hátsókerék-hajtás rajongói számára. A képekre kattintva galéria nyílik!

Kanyarképességek, agilitás, tapadás – legyen szó bármiről, itt az új mérce a hátsókerék-hajtás rajongói számára. A képekre kattintva galéria nyílik!

Ha valamire rá kellene fognom ezt az ügyetlenkedést, arra hivatkoznék, hogy a pályáról hiányoznak a viszonyítási pontok. Nincs itt más, csak trükkösen egymásba fonódó kanyarok végtelen sorozata a pusztaságban, az egyetlen szerencse, hogy a levadászásukhoz egy nagyszerű autót tettek alám a bokszutcában. A GT a sokadik próbálkozásnak is ugyanolyan vehemenciával feszül neki, mint a korábbi összesnek, és ha én el is rontom, 230-nál is végtelen könnyedséggel fordul újra irányba. Túl szélesen próbálom? Na és aztán, mintha így lenne természetes, befordul, és már taposhatom is a gázt tovább.

Villámgyors váltások

Néhány kör után azért kezdek belerázódni a kanyarkombinációkba, már-már kedvenc szakaszaim is vannak. Előre várom például a két egymásba kapcsolódó jobbost, amelyen pokoli tempóban, ellentmondást nem tűrően vágtat át a GT, az utolsót harmadikban veszi a duplakuplungos váltó hét fokozata közül. Apropó, váltó: félelmetesen precíz szerkezet, elég egyetlen ujjal, leheletfinoman meghúzni a kormányra szerelt fülecskét, és a váltás abban a pillanatban meg is történik. Kivételesen jó munkát végeztek a programozással, automata módban is nagyszerű, de egy versenypályán azért mégiscsak kézi munkázva illik végigmenni.

Másodpercenként egy liter olaj préselődik át magas fordulatszámú terhelésnél a feltöltős, M178 jelű V8-as vezetékein

Másodpercenként egy liter olaj préselődik át magas fordulatszámú terhelésnél a feltöltős, M178 jelű V8-as vezetékein

A váltó akkor is szuper, amikor éppen nem versenypályán kell közlekedni. A különböző beállítási módok egyedi profilt kaptak, a váltási időkben akár hatvanszázalékos eltérések is lehetnek attól függően, hogy Comfort, Sport vagy éppen Sport Plus állásba van kapcsolva.

Mi ez, a Hattyúk tava?

Azok, akik megrendelik a Dynamic Plus csomagot, a Race módot is megkapják a többi mellé, csak hogy biztosan ne maradjon el a tűzijáték. Versenymódban a váltó és a motor egyaránt csúcsra pörgetve dolgozik, aminek egyértelmű jele, hogy dombnak felfelé is olyan ülésbe préselő a gyorsulás, mintha nem is egy versenypályán köröznék, hanem éppen elindítottak volna a nemzetközi űrállomás felé – felfelé.

Az Edition 1 különkiadás exkluzív karbontetővel készül, a kerámia fékrendszer ehhez is csak felárért rendelhető

Az Edition 1 különkiadás exkluzív karbontetővel készül, a kerámia fékrendszer ehhez is csak felárért rendelhető

Mintha egy láthatatlan óriásököl püfölné kívülről, olyan simán fordul be a Mercedes a kanyarokba, villámgyorsan és olyan könnyedén, ahogy a balett-táncosok mozognak a Hattyúk tavában. A kormány bőven ad visszajelzést, a négyliteres turbómotor pedig alig várja, hogy újra kigyorsítás következzen: a gázra lépés után azonnal tombolni kezd, 3000-ről pillanatok alatt 7000-re ugrik a fordulatszám, váltás, és jöhet az ismétlés. A tapadás közben új dimenziók határait feszegeti.

Ragad az aszfalthoz

Hogy ez csak a 295 milliméter széles, húszcolos hátsó abroncsokon múlna? Aligha. Fontos összetevője a koktélnak a futómű alapszerkezete (kettős keresztlengőkarok alumíniumból), kellett hozzá egy csipetnyi fűszer (elektronikusan vezérelt önzáró differenciálmű – a sima GT-ben mechanikus a rendszer), összerázva egy közel tökéletes súlyeloszlással (47-53 százalék). Ha túl sok a gáz, a GT csak egy finom fenékrázással jelzi, hogy ésszel azzal a 650 Nm-es nyomatékkal, mert baj lesz, egyébként váratlanul könnyedén kordában tartható ereje. Ha nem kell izmozni, nem mutogatja feleslegesen a bicepszeit, mint egy gyúrásból szabadult atlétatrikós macsó.

A duplaturbós V8-as ráadásul nemcsak nyomatékban, hanem hangban is állja a versenyt a szívómotorokka

A duplaturbós V8-as ráadásul nemcsak nyomatékban, hanem hangban is állja a versenyt a szívómotorokka

A GT-ben az AMG új fejlesztésű, négyliteres duplaturbós V8-asa dolgozik, amely szoros rokonságban áll az AMG egyéb modelljeiben használt, kétliteres négyhengeres turbómotorral. Az erejét egyenletesen, széles fordulatszám-tartományban osztja el, a konstrukciójának köszönhetően a maximális, 1,2 baros töltőnyomás a lehető leghamarabb rendelkezésre áll. A két hengersor precíz összekapcsolása egyenletes, vibrációmentes járást biztosít, de a mérnökök szerencsére a kipufogót sem hanyagolták el, hogy a kis lökettérfogat és a feltöltés ellenére a hanggal se legyen gond. Szelid duruzsolás helyett a motor azonnal, indítás után határozott orgánummal szól, a fordulatszámtól függően váltogatva a szebbnél szebb szólamokat. A sima GT 4,0, a GT S 3,8 másodperc alatt gyorsul százas tempóra, a végsebesség nincs korlátozva: az alapmodell 304, a sportosabb 311 km/h-t tud.

Alulkormányozottság? Az meg mi?

Közben megint jön a dugóhúzónak nevezett, részben vakon vett bal-jobb-bal kombináció, amelyet a 12 százalékos szintkülönbség tesz különösen élvezetessé. A nemcsak hátul, hanem elöl is biztos tapadású GT alulkormányozottság nélkül reagál a kombináció által megkövetelt gyors kormánymozdulatokra, elbírja a korai gázra állást, és máris száguld tovább a következő kombináció, majd a célegyenesre vezető derékszögű kanyar felé. Nincs rá sok idő, de ezeket a kanyarokat muszáj kiélvezni.

A visszafogottság szó hiányzik az AMG szótárából. A kidolgozottság nagyon igényes, az ülés nagy testmagassággal is kényelmes

A visszafogottság szó hiányzik az AMG szótárából. A kidolgozottság nagyon igényes, az ülés nagy testmagassággal is kényelmes

A mélyen ülő, de feláras sportülések nagyszerű tartást adnak, könnyű megtalálni az optimális pozíciót, de ez sem változtat azon, hogy az 1,94 méter széles GT-ből nem lehet olyan jól kilátni, mint közvetlen elődjéből, az SLS-ből (a két modell szélessége azonos, a GT azonban 92 milliméterrel rövidebb és 37 milliméterrel magasabb elődjénél). A versenypályán persze ez nem probléma, a mindennapokban azonban okozhat problémákat, főleg, ha véletlenül nem a garázsba kell beállni, hanem párhuzamosan kell leparkolni. Ahhoz képest, hogy az autó mérete relatíve kompakt, a gondosan és igényesen berendezett kabinban nagy testmagassággal is kényelmesen el lehet férni, akár bukósisakban is.

Összejön már végre?

Csak pár percem maradt, hamarosan át kell adnom a helyemet, most már muszáj lesz összeraknom rendesen azt az első kanyart. A pálya utolsó pár száz méterén csak arra készülök, hogy a célegyenes után minden flottul menjen végre, beszűkült tudattal feszülök rá a balosra. Ugyan már, nem lehet olyan nehéz, mondogatom magamban, és nagy levegőt véve bátor féktávot veszek.

Percenként 186 ezer fordulatot is megtehetnek a turbófeltöltő lapátjai, egy szívónál 2,3-szer több oxigént pumpálva az égésterekbe

Percenként 186 ezer fordulatot is megtehetnek a turbófeltöltő lapátjai, egy szívónál 2,3-szer több oxigént pumpálva az égésterekbe

Nem először próbálkozom a kanyarral, mégis sokadszor is megdöbbenek azon, mennyire reflexszerűen fordul az elődjéhez hasonlóan térvázas alumíniumvázra épülő GT, pedig egy masszív, remekül összerakott, több mint másfél tonnás autóról van szó. Miközben ezen merengek, érzem, hogy megtörténik a csoda, a bal elsővel éppen elcsípem a kanyarcsúcspontot. Széles vigyorra húzódik a szám a bukósisak alatt, és minden eddiginél jobb kedvvel taposom újra padlóig a gázt. Ez egy pokolian jól sikerült sportkocsi, a kutyafáját neki!

Copyright- 2015  MPS