Némelyik autó elég vicces Sanghajban. A taxik bármilyen színűek lehetnek, de deréktól lefelé mindegyik kötelezően ezüstben fénylik, a tetején meg persze hord egy taxi feliratot, ami mellett valamit a helyi nyelven is feltüntettek, de csak sejtem, hogy ugyanazt jelenti, mint az európai betűkkel felrótt szöveg. Ritka kivétellel, ami alatt VW Tourant kell érteni, mind VW Santana egy korábbi és nálunk sosem látott verzióban. De nem is ez az érdekes benne, hanem a neve. Valakinek nagyon a fülében csenghetett a spanyol hasta la vista, azaz viszontlátásra mondat, ami úgy ejtendő, hogy asztalaviszta, mert a taxik hátulján, a Santana felirat után ott egy Vista szócska is, ami egyben kimondva ugye?

Ügynökünk jelenti Vörös Kínából (Made in China)


Gajdán Miklós kollégánk, az Év Autója zsűritagja, társlapunk, az autóMAGAZIN újságírója a Shanghai Autószalonra utazott ki Kínába.

Átfogó beszámolóját a következő autóMAGAZIN-ban találják meg az olvasók. Az internet azonban nem vár a nyomdára: a Nyugat küldötte a vezess.hu-n blogolja végig küldetését.

A taxisok egyébként Sanghajban is elég agresszívek, bár az egyszeri mezei sofőrök sem feltétlenül tutyimutyi bárányok. A legelvetemültebb nyomulást fogadjunk, hogy senki sem találja ki, milyen márkától láttuk. Ha azt mondom Audi, elhiszik?

Amit nem hittem volna, Sanghajban nem nagyon látni kisautót. Még a repülőtérről befelé láttunk két Daewoo Matiznak látszó négykerekű valamit, de bent Sanghajban egyet sem. A Matizokat utánzó, talán Cheryk abban viszont megegyeztek, hogy mindkettőnek az összes oldalablakát majdnem fekete fóliával behúzták. De, hogy mégis kilásson a vezető, a külső tükröknél fóliamentesen hagytak egy tenyérnyi helyet. Elég öszvér megoldásnak tűnt.

Sanghaji utcakép. Az ott egy Range Rover meg egy Jaguar S-Type a Rolls-Royce-ok takarásában. De vajon ki a fene járhat az Opel Sintrával?

Sanghaji utcakép. Az ott egy Range Rover meg egy Jaguar S-Type a Rolls-Royce-ok takarásában. De vajon ki a fene járhat az Opel Sintrával?

Sanghaji utcakép. Az ott egy Range Rover meg egy Jaguar S-Type a Rolls-Royce-ok takarásában. De vajon ki a fene járhat az Opel Sintrával?


Persze nemcsak a Chery Matiz beazonosításával van bajban az európai utazó. Felfigyeltünk egy Európából ismert sziluettre, már kezdtünk örülni, hogy végre betalálunk valamivel, majd csalódnunk kellett. A Chevrolet Lacettinek látszó autó hárompajzsos Buick emblémát és Excelle feliratot viselt. Van valódi Buick is, például LaCrosse, és számtalan egyterű, annak bizonyítékául, hogy a kínaiakban él még az Amerika-imádat, ami a McDonaldsok, KFC-k, Starbucks kávézók számán és látogatottságán is meglátszik. Na de egy Chevrolet, vagy még inkább Daewoo Lacetti, aminek annyi köze van Amerikához, mint a szusinak, vagy a koreaiak csípős káposztaeledelének, a kimcsinek?! Méltatlankodásunk csak addig tartott, amíg meg nem láttunk egy másik Buick Excelle-t, aminek szintén nem sok köze volt Uncle Samhez ? ugyanis egy hamisítatlan újfajta Opel Astra volt. Nyilván a Buick Excelle újabb generációja?

Anyagaink a 2011-es Shanghai Autószalonról