Ritkán látott fotókon a 600 kilométer hosszú, emberek alkotta lánc

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2017.03.11. 14.04

A balti lánc 2009-ben felkerült a UNESCO Világemlékezet listájára.

A balti lánc békés politikai demonstráció volt a szovjet megszállás alatt lévő három balti államban, Észtországban, Lettországban és Litvániában 1989. augusztus 23-án. Az eseményen kétmillió ember vett részt, akik egymás kezét fogva, több mint 600 kilométeres élőláncot alkottak a Baltikumban, a fővárosokat összekötve.

A legtöbben autóval érkeztek, így pazar látványt nyújtanak a keleti blokk színpompás autói. Van itt minden, ami a szovjet autógyártás szerelmeseinek kedves, a Ladától az IZS-ig, de még egy Ikarus is feltűnik az egyik fotón.

1489106073-20850d3c7e5b4afb23b8ac37088ff06c-2

A demonstrációt a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának 50. évfordulója alkalmából rendezték meg. Célja a világ közvéleményének felhívása volt a balti államok függetlenségének elvesztéséhez vezető német–szovjet egyezmény titkos záradékára, valamint kifejezte a három balti állam népeinek szolidaritását.

1

A demonstráció a balti államok függetlenségi mozgalmainak csúcspontja volt, és jelentős lökést adott Észtország, Lettország és Litvánia függetlenségének 1991-es visszaállításához. A balti lánc 2009-ben felkerült a UNESCO Világemlékezet listájára.

3-3

LLP Rytojaus Akcentai Archyvas Baltija Kelias 1989 metø rugpjûèio 23-iàjà Lietuvos, Latvijos ir Estijos þmonës nutiesë gyvà Baltijos kelià. Vladimiro Gulevièiaus (ELTA) nuotr. Vilnius, rugpjûèio 22 d. (ELTA). Rugpjûèio dvideðimt treèioji - Juodojo kaspino diena. Ðiandien prisimename tà 1939-øjø metø rugpjûèio 23-iàjà, kai Maskvoje buvo pasiraðytas baisus iðdavystës ir bûsimo pasaulinio karo pradþios dokumentas - Molotovo-Ribentropo paktas, - kai buvo pasmerktos iðtisos tautos, buvo pasmerkta pasaulio taika. Ði diena reiðkia ir susitelkimà, pasmerkimà, ryþtà kovoti. 1989 metais ðimtai tûkstanèiø Estijos, Latvijos ir Lietuvos gyventojø, sudarydami gyvà grandinæ, susikibo rankomis, siekdami pademonstruoti savo solidarumà. Ði grandinë - Baltijos kelias - nusidriekë nuo Vilniaus iki Talino. /74926/ RB

5

6f3c853f71f192fd42-44877532

7e9af53f71e44da038-44877452

Forrás

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

Nincs ma ennél menőbb Porsche az interneten!

Aligha létezik még egy ilyen Porsche 911 Carrera RSR 3.8-as a világon. Kívánatos patina, merész színek és 10 futott kilométer.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Használt autó: melyik a legjobb üzleti limuzin?

Erősek, mint egy dízelmozdony, pallérozott a modoruk, keveset fogyasztanak és jutányosan az áruk. Melyik használt német üzleti limuzint válasszuk?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.