Na ezért nem csökken az üzemanyag ára

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: Napi.hu
Dátum: 2016.11.05. 13.18

Ha azt hiszed, hogy csak a jövedéki adó megemelése miatt szállt el az üzemanyagok ára, akkor tévedsz.

Na ezért nem csökken az üzemanyag ára

Míg a jövedéki adó mértéke aránylag alacsony Magyarországon európai összevetésben, az adókon kívüli tételekben nem állunk annyira jól. Ide tartozik a nyersanyag ára, a finomítói, a nagykereskedői, valamint a kiskereskedelmi árrés – írja a Napi.hu.

Az Európai Bizottság minden héten kiadott üzemanyagár-statisztikája szerint Magyarországon 534,3 euróba került ezer liter gázolaj az adóktól megtisztítva. Ez literre vetítve, hazai fizetőeszközre váltva 165 forintot jelent. Ez az ár a hetedik legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban. A szórás viszonylag nagy: Nagy-Britanniában 452,3 euró, Dániában 577,3 euró az üzemanyag ára adók nélkül.

A benzin esetében a 483,8 euró (149 forint/liter) a középmezőnybe (12. hely) sorolja hazánkat. A legmagasabb az ár Dániában (541,9 euró), míg a legalacsonyabb Csehországban (430,1 euró).

Mi alakítja az árakat?

Az adón kívüli tételek esetében már nem látszik egyértelmű összefüggés az életszínvonal és az ár között, itt egészen más szempontok alakítják az árakat.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint a viszonylag magas magyarországi adón kívüli árak a tengerpart hiányának és a mérsékelt versenynek tulajdoníthatók. A tengeri kapcsolatok hiánya a logisztikai költségeket növeli. Ez az oka egyébként annak, hogy a magyar árakat leginkább a hozzánk közelebbi mediterrán (tengeri) üzemanyagárak határozzák meg.

A magasabb logisztikai költségek mellett még fontosabb tényező, hogy a magyar piac kicsi, nincs igazán éles finomítói verseny. A magyar üzemanyagnak mintegy 60 százaléka Moltól, 20 százaléka OMV-től, a maradék pedig egyéb vállalatoktól érkezik – mondta a szakértő.

A kormánynak éppen ezért nincs nagy mozgástere az üzemanyagok jövedéki adójának emelésére, hiszen azzal versenyképtelenné tennék a határ menti kutakat és a nemzetközi fuvarozók is inkább a határon kívül tankolnának. A mozgásteret a magas áfa is mérsékli.

Az adó alacsony volta miatt a magyarországi benzin valóban az olcsóbbak közé tartozik Európában, legalábbis az eheti adatok szerint, azonban többet kell fizetni érte, mint Romániában, Csehországban és Lengyelországban.

A dízel esetében már nem ilyen jó a helyzet, a régióban jelenleg nálunk a legdrágább, sőt még a német és francia árszintet is előzi. Ez némiképp javulhat, ha januárban visszaáll a jövedéki adó a korábbi szintre – azonban a Brent árát elnézve erre nem lehet mérget venni, október vége óta ugyanis ismét 50 dollárnál kevesebbe kerül egy hordó.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes úja autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.