Na ezért nem csökken az üzemanyag ára

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: Napi.hu
Dátum: 2016.11.05. 13.18

Ha azt hiszed, hogy csak a jövedéki adó megemelése miatt szállt el az üzemanyagok ára, akkor tévedsz.

Na ezért nem csökken az üzemanyag ára

Míg a jövedéki adó mértéke aránylag alacsony Magyarországon európai összevetésben, az adókon kívüli tételekben nem állunk annyira jól. Ide tartozik a nyersanyag ára, a finomítói, a nagykereskedői, valamint a kiskereskedelmi árrés – írja a Napi.hu.

Az Európai Bizottság minden héten kiadott üzemanyagár-statisztikája szerint Magyarországon 534,3 euróba került ezer liter gázolaj az adóktól megtisztítva. Ez literre vetítve, hazai fizetőeszközre váltva 165 forintot jelent. Ez az ár a hetedik legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban. A szórás viszonylag nagy: Nagy-Britanniában 452,3 euró, Dániában 577,3 euró az üzemanyag ára adók nélkül.

A benzin esetében a 483,8 euró (149 forint/liter) a középmezőnybe (12. hely) sorolja hazánkat. A legmagasabb az ár Dániában (541,9 euró), míg a legalacsonyabb Csehországban (430,1 euró).

Mi alakítja az árakat?

Az adón kívüli tételek esetében már nem látszik egyértelmű összefüggés az életszínvonal és az ár között, itt egészen más szempontok alakítják az árakat.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint a viszonylag magas magyarországi adón kívüli árak a tengerpart hiányának és a mérsékelt versenynek tulajdoníthatók. A tengeri kapcsolatok hiánya a logisztikai költségeket növeli. Ez az oka egyébként annak, hogy a magyar árakat leginkább a hozzánk közelebbi mediterrán (tengeri) üzemanyagárak határozzák meg.

A magasabb logisztikai költségek mellett még fontosabb tényező, hogy a magyar piac kicsi, nincs igazán éles finomítói verseny. A magyar üzemanyagnak mintegy 60 százaléka Moltól, 20 százaléka OMV-től, a maradék pedig egyéb vállalatoktól érkezik – mondta a szakértő.

A kormánynak éppen ezért nincs nagy mozgástere az üzemanyagok jövedéki adójának emelésére, hiszen azzal versenyképtelenné tennék a határ menti kutakat és a nemzetközi fuvarozók is inkább a határon kívül tankolnának. A mozgásteret a magas áfa is mérsékli.

Az adó alacsony volta miatt a magyarországi benzin valóban az olcsóbbak közé tartozik Európában, legalábbis az eheti adatok szerint, azonban többet kell fizetni érte, mint Romániában, Csehországban és Lengyelországban.

A dízel esetében már nem ilyen jó a helyzet, a régióban jelenleg nálunk a legdrágább, sőt még a német és francia árszintet is előzi. Ez némiképp javulhat, ha januárban visszaáll a jövedéki adó a korábbi szintre – azonban a Brent árát elnézve erre nem lehet mérget venni, október vége óta ugyanis ismét 50 dollárnál kevesebbe kerül egy hordó.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósokat pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.