Buszsofőrrel hőbörgött a bunkó autós Győrben

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.09.25. 20.08

A buszmegállóban állta el a menetrend szerint közlekedő járat útját, és szerinte ezzel nem volt gond, sőt annyira ragaszkodott igazához, hogy még a buszsofőrnek is magyarázott.

Egy mindennapos jelenség, amiről néhány autós nem is sejti miért veszélyes, és kerülendő magatartás. A “Győrben közlekedünk” Facebook oldal szerkesztői tökéletesen leírják a problémát, a példavideók pedig magukért beszélnek.

“Alapvetően abból szinte semmi gond sincs, hogy odaáll, az utasa kiugrik, vagy beszáll, és megy is tovább, ez ugyan szabálytalan, de belefér a toleranciába. Amire azonban az átlag autós nem gondol – és nem is tudja, hiszen nem is kell neki tudni, annyi elég, hogy a megállóban megállni tilos – az az, hogy megvannak annak is a szabályai, hogy miért és hova kell állni a busznak, elsősorban az utasok biztonsága érdekében.

A busznak a lehetőségekhez mérten minél közelebb kell megállnia a járdához, hiszen az utasok különbözőek, és nem biztos, hogy mindenki könnyen le- és fel tud szállni (gondoljunk itt az idősekre, mozgásukban korlátozottakra stb). Mindeközben a sofőrnek a külső tükörben a fel- és leszállás teljes ideje alatt látnia kell az ajtókat (szintén a biztonság miatt), illetve a busz elejének a megállójelző táblánál (plusz-mínusz egy méter) kell lennie. Egy esetleges fel- és leszállás közben bekövetkező utas balesetnél döntő szerepe van a felelősség megállapításánál, hogy hol állt a busz, illetve miért nem tudott szabályosan beállni a megállóba a járda mellé úgy, hogy ki is tudjon indulni előre, tolatás nélkül.

Bizonyára mindenki emlékszik arra a balesetre, amikor a csuklós busz hátsó részében lévő ajtóba szorult be egy idős utas, akit aztán később magával is vonszolt a busz egy szakaszon. A baleset pontosan azért következett be, mert a busz nem tudott szabályosan beállni a megállóba.

A videó első felében az Ford Escort sofőrjét nem zavarja, hogy akadályozza a beérkező buszt a szabályos megállásban és az elindulásban, sőt még ki is száll fenyegetőzni, mintha neki lenne igaza. Pedig, ha hátrébb állt volna meg a busz, esős idő lévén, az utasok hátul már csak a sárba tudtak volna leszállni. Azonban később nagyon megjárta az autós, mert a buszon utazott egy rendőr, aki telefonjával felvette az esetet, és eljárást indítottak ellene.

A második részben a Vidéki Buszpályaudvarnál lévő megállóban áll meg egy Toyota Yaris, az utasai kényelmesen búcsúzkodnak, miközben egyértelműen akadályozzák a buszt a szabályos megállásban és az elindulásban is. A hölgy arcát ki kellett takarnunk, de a nyers felvételen látszik az arcán, hogy meg van sértődve azon, mit keres ott a busz, miért dudál neki, és dacosan elfordítja a tekintetét. Ha egy csuklós busz hátrébb kényszerül megállni, ugyanakkor az utasok biztonsága érdekében a járdához a legközelebb, akkor indulásnál van baj. A vidéki melletti buszmegállóban van egy szemetes, és ha a busz hátrébb van mint a tábla, induláskor – főleg, ha kerülni kell az autót, vagyis élesebb szögben kell kiindulni –, akkor a busz hátulja eléri a szemetest (ezt hívják farsöprésnek), ami sérülést okoz a buszon (ezt pedig a buszvezetőnek kell megfizetnie – egy felelőtlen autós miatt).”

Kommentek

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

F1: Körmenetekkel riogat a Pirelli

A Pirelli motorsportfőnöke nem biztos abban, hogy az új szabályok feldobják majd a Forma-1-es versenyzést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.