Az autópálya, ahol tilos a biztonsági öv

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2016.09.11. 07.41

Három észtországi sziget, Saaremaa, Hiiumaa és Vormsi lakói nem panaszkodnak a télre, inkább a befagyott tengeren közlekednek.

Tilos óránként 30 kilométer/órás sebességgel haladni, a biztonsági övet nem kell bekapcsolni, a kijelölt útról nem tanácsos letérni – ezek a legfontosabb előírások, amelyeket az észtországi gépkocsivezetőknek be kell tartaniuk, ha használni akarják a Balti-tenger jegén kialakított “autópályákat”.
Három észtországi sziget, Saaremaa, Hiiumaa és Vormsi lakói nem panaszkodnak a télre. A Balti-tengernek ez a része ugyanis télen rendszeresen befagy. Olyan vastag jégréteg képződik, hogy autóval is nyugodtan rá lehet hajtani.
Az észt közútkezelő igazgatóság három hivatalos balti-tengeri útvonalat jelölt ki, amelyeken naponta megvizsgálja a jégtakaró vastagságát. Akár a szárazföldön, a jégen is be kell tartani bizonyos szabályokat. A fel- és lehajtásnál ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol feljegyzik a gépkocsik rendszámát és az utasok számát. Erre azért van szükség, hogy tudják, az autók megérkeztek a célállomásra.
A jégen 10-25 vagy 40-70 km/órás sebességgel szabad közlekedni, sem gyorsabban, sem lassabban, mert ezeknél a sebességeknél a legalacsonyabb a járművek keltette rezgés. Nem kell ellenben bekapcsolni a biztonsági övet, aminek logikus oka van: ha a kocsi alatt beszakadna a jég, a legfontosabb, hogy az utasok mielőbb kijussanak a járműből.
De nem minden szigetlakó tartja magát az utasításokhoz, és nem a kijelölt hivatalos utakat használja. “Ezek a nem hivatalosan kijelölt utak fontosak számunkra, mert szabadságot adnak nekünk. Akkor hajtunk rá, amikor tetszik” – mondta az egyik szigetlakó. Mindenesetre a “vad” autóutak jóval kockázatosabbak a hivatalosaknál, hiszen ezeket nem ellenőrzi senki.
Statisztikai adatok szerint egy-egy hétvégén akár 500 autó is használja a 10 kilométeres, biztonságosan kijelölt jégpályát a befagyott Balti-tengeren. Ha vastag a jégréteg, az utak március közepéig is nyitva maradnak az autósok számára.

Juha Kankkunen, a finnek négyszeres ralivilágbajnoka 2011-ben sebességi rekordot állított föl, Finnország partjainál. A befagyott Balti-tenger jegén egészen 330,695 km/óráig kergette el a Bentley Continentel Supersports kabrió sebességmérőjét. A sikeres kísérlet egy 16,5 kilométeres szakaszon zajlott. A 70 cm vastagságú jégen úgy kellett gyorsítani, hogy a Finn Rendőrség által mért 1000 méteres szakaszra elérje a maximális sebességet. Két ellentétes irányba megtett próba eredményét átlagolták, amit a Guiness Rekordok Könyvének képvislői hitelesítettek. Eközben meg kellett küzdenie a mínusz harminc fokos hőmérséklet, a hirtelen hóviharok és az oldalszél okozta nehézségekkel.

Juha Kankkunen rekordja azonban nem sokáig tartott, kíváncsi vagy ki döntötte meg és mennyivel? KATTINTS IDE! 

Szavazás

Te át mernél kelni a jeges pusztaságon?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Lehet, hogy eddig rosszul gyalogoltál

Simán lehet, hogy eddig rosszul használtad a zebrát.

A Wankel-motorral röfögő Ladáknál nincs érdekesebb orosz vas

Különc gépek életben tartói, áldás rátok! Nélkületek, elkötelezett őrültek nélkül, mi sem csodálhatnánk ezeket a gazdasági zsákutcának bizonyuló, korántsem hibátlan, de annál különlegesebb szerkezeteket.

Szomorú látvány: itt tárolja a VW a dízelbotrány miatt visszavett autókat

A 2015-ben kirobbant VW-dízelbotrány szinte az egész világot érintette, a német gyártó pedig kénytelen volt néhány helyen visszavásárolni a “csaló” autókat.

Félelmetes hajsza az autópályán

Ez a videó olyan, mintha a Need for Speedet néznénk, abban vannak hasonló csapatos száguldások.

F1: A Mercedes kifigurázta a saját főnökét

Az internetet elárasztó mémtenger után a Mercedes is készített egy humoros animációt asztalcsapkodó csapatfőnökéről.

F1: Kiderült, mit ronthatott el idén a Mercedes

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, hogy az istállónak dolgoznia kell azon, hogy lefaragjon a W08-as súlyából.

Siess, csak májusig adnak ingyenpénzt villanyautóra

Május elsejéig lehet pályázni az elektromos autók beszerzésére, a pályázatra 2016-ban kétmilliárd forintot biztosítottak.

Most autót nyerhetsz, ha biztonságosan közlekedsz

Játékos kampány indult a fiatalok biztonságosabb közlekedéséért, a figyelemfelhívó országos vetélkedősorozat megrendezését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte.

F1: A híres motorguru is besegít a McLarennek

Mindent megtesz a McLaren annak érdekében, hogy úrrá legyen motorgondjain, beszervezett egy specialistát is.

Újabb rendőrök, akiket lehet utálni

Majd ha a Ferrari is elkezd autókat adományozni a carabinierinek, fáklyával vonulunk az olasz követség elé. Addig csak szúrósan nézünk és csúnya szavakat ismételgetünk magunkban.

Mit tud a Fiat nagy családi kombija?

Jó látni, hogy a szabadidő-autós divatőrület hullámának árjából azért kiemelkedik a józanság sziklájaként néhány olyan valóban praktikus, jó ár-érték arányú családi autó, mint például a Tipo kombi.

F1: Massa nem hiszi, hogy lelépne Alonso

Felipe Massa szerint igen valószínűtlen, hogy volt csapattársa annyira kiábránduljon, hogy a szezon közben elhagyja a McLaren-Hondát.

Áresés jön a hazai benzinkutakon

Jelentősen csökken az üzemanyagok ára szombaton a jövedéki adó változása miatt.

F1: Fél másodperc kéne a Red Bullnak

A Red Bull főnöke szerint nagyjából fél másodpercet kellene gyorsulniuk, hogy harcban lehessenek a Mercedesszel és a Ferrarival. A Renault Barcelonára, de főképp a Kanadai Nagydíjra készül fejlesztési lépcsővel.

F1: Minden expilóta paddockbelépőt kaphat

A Forma-1 új tulajdonosa minden korábbi F1-pilótát szívesen lát a paddockban, egyetlen feltétele lesz csak a belépő igénylésének.

Zöld energiára váltanak Európa több országában

A svéd Scania több európai országban teljesen megújuló energiára tér át a gyártás- és a szervizelés terén.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.