Igazi autós rémálom Budán

Sártenger a mélygarázsban

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.08.01. 15.00

Minden társasházi lakásban élő autós rémálma: vízbetörés a teremgarázsba. A víz persze sarat is hozott, négy család kilenc autója vált gyakorlatilag totálkárossá pár perc alatt.

Igazi autós rémálom Budán

Az áradások, szökőárak tipikus drámai elemei a víz felszínén úszó, vagy a katasztrófa utáni csendben törmelékhalmokon nyugvó, sáros, összetört autók. A nagy, erős, biztonságos héjat, amiben oly nyugiban, csendben, kényelemben rójuk keresztül-kasul a világot, egy böffentéssel bármikor összezúzzák a természet erői, ha épp úgy támad kedvük – kinek ne szorulna össze a gyomra ettől a gondolattól. És még különösebb természeti katasztrófa sem kell egy ilyen eseményhez, elég a rosszul tervezett csapadékvíz-elvezetés.

Buda hegyes-völgyesebb vidékén élő barátunk, István küldte az alábbi képeket, ezzel a kommenttel: “A tőlünk egy utcányira lévő négylakásos társasházba érkezett meg egy kisebb mennyiségű víz. A felsőbb részekről az eső lemosott egy csomó hordalékot, ez egy idő után úgy összegyűlt, hogy elterelte a vizet – történetesen a társasház garázsának irányába. Húsz perc alatt plafonig ért a víz. Kilenc autó volt bent, volt, amelyik lebegett a víz tetején, volt, amelyik két perc alatt megadta magát a nyomásnak. Minden autó technikai totálkár, a BMW elég szarul járt, alig volt fél éves. Most áram sincs az épületben, generátorral próbálnak túlélni.

És íme a képek – tessék kattintani, galéria nyílik:

Az új Half Life pályája is lehetne: Terror in Budapest

A legszomorúbb az összes kép közül tényleg az 5-ös BMW kombi, egyszerűen méltatlan, hogy a germán autógyártás egyik csúcsterméke így nézzen ki valami eldugult árok miatt:

A féléves BMW a legdurvább - úgy néz ki, vége, kuka

A féléves BMW a legdurvább – úgy néz ki, vége, kuka

Nagyon őszinte részvétünk a lakóknak – drukkolunk, hogy a biztosítókkal ne legyen gond valami apró betű miatt.

De valószínűleg nem lesz. Ha van casco a kocsin, biztos nem: biztosítási szakértőnk szerint a casco a vagyonbiztosítások körébe tartozik és térít minden esetben, amikor a biztosított vagyontárgyat kár éri. Vannak persze kivételek, például polgárháború, zavargás, de amikor elmossa a kocsit a tavaszi zöldár, az egyértelmű eset: a casco fizet. Legfeljebb akkor kezdhet akadékoskodni a biztosító, ha úgy ítéli meg, hogy fennáll a szándékos rongálás lehetősége, de legalábbis annak esélye, hogy az ügyfél rosszhiszemű módon nem tett meg mindent azért, hogy a kárt megelőzze, enyhítse. Ha tehát szándékosan árterületen parkol valaki árvíz idején és ezt bizonyítani tudják, akkor vélhetően nem fognak fizetni, de itt most nem ez volt a helyzet, bizonyosan jár a kártérítés.

A casco nélküli kocsik tulajdonosai viszont kellemetlen helyzetbe kerülhetnek egy ilyen vízbetöréssel. Bár “elemi kár”-ként egy ilyen esetre “melléképület”-ként rendszerint a társasház alatti garázsra is vonatkozik a lakásbiztosítás, pont a garázsban tárolt járművek általában kimaradnak a biztosító által vállalt kockázat alól. Ha a kocsit, motort is biztonságban akarjuk tudni, a legtöbb ingatlanbiztosításhoz köthető kiegészítő garázsbiztosítás, de ezeknek is korlátozott a fedezeti értéke. Kedves olvasónk, ha van esély arra, hogy a te garázsodba is betörjön a víz ezen a hülye, felhőszakadásos idei nyáron, ajánljuk, hogy nézd át a kötvényedet!

Kommentek

Hihetetlen, hogy úszta meg a balesetet ez a motoros

A becsapódás után az autóba kapaszkodott, majd felül a csomagtartóra a motoros.

F1: Így csapat Hülkenberg a Renault-val

Nico Hülkenberg a Force Indiát elhagyva 2017-től a Renault első számú pilótájaként folytatja F1-es pályafutását. Az új autóra még egy hónapot várnia kell, de a tavalyi modellel már ment pár kört. Panorámavideó.

Transitokkal küzd London levegőjéért a Ford

A Ford szerint nagyban csökkentené a városban, csúcsidőben futkorászó furgonok villanyosítása a levegő minőségének javulását.

F1: 2020-tól annyi Silverstone-nak?

A silverstone-i pályát tulajdonló BRDC cáfolta, hogy 2019-ben utolsó alkalommal rendeznék meg a Brit Nagydíjat.

Szállítórobotokkal kacérkodik a Mercedes-Benz

Mit keresnek a robotok egy Sprinter rakterében? Hány szállítórobotot képes elnyelni egy furgon? Mindkét kérdést megválaszoljuk!

Luxusautó gyűjteménnyel együtt eladó ez a hatalmas villa

Hatalmas luxusvilla 250 millió dollárért keres új gazdát, benne medence és mozi mellett pazar autógyűjtemény is található.

Vin Diesel máris lebuktatta a brutális Dodge-ot?

A pokolian erős Dodge Challenger csak áprilisban mutatkozik be hivatalosan, de a Halálos Iramban filmek forgatásán már előfordulhatnak álcázatlan példányok.

Érthetetlen dolog történik a magyar utak mellett

A hó alatt sem kanászodhat el a természet, töretlenül folyik a kaszálás az utak mentén.

Az utolsó simításokat végzik a Renault sportkupéján

Idén végre tényleg visszatér az Alpine sportmárka; a Renault középmotoros kalandja alumínium platformra épül.

Kabrióként is megújult a Ford Mustang

A kupé után a Ford Mustang kabrió kivitele is megújult. A változások megegyeznek a fémtetős változatéval.

Peugeot 3008 – az alakváltó

Hatalmasat változott a Peugeot 3008-as és állítólag mi akartuk így

Milyen lesz idén az F1? A Red Bull videón mutatja meg

Egy igazi F1-rajongónak ugyan nem lesz újdonság, de megnézésre azért érdemes a Red Bull animációs videója, amelybe az autók idei változásait tekinthetjük át.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.