Igazi autós rémálom Budán

Sártenger a mélygarázsban

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.08.01. 15.00

Minden társasházi lakásban élő autós rémálma: vízbetörés a teremgarázsba. A víz persze sarat is hozott, négy család kilenc autója vált gyakorlatilag totálkárossá pár perc alatt.

Igazi autós rémálom Budán

Az áradások, szökőárak tipikus drámai elemei a víz felszínén úszó, vagy a katasztrófa utáni csendben törmelékhalmokon nyugvó, sáros, összetört autók. A nagy, erős, biztonságos héjat, amiben oly nyugiban, csendben, kényelemben rójuk keresztül-kasul a világot, egy böffentéssel bármikor összezúzzák a természet erői, ha épp úgy támad kedvük – kinek ne szorulna össze a gyomra ettől a gondolattól. És még különösebb természeti katasztrófa sem kell egy ilyen eseményhez, elég a rosszul tervezett csapadékvíz-elvezetés.

Buda hegyes-völgyesebb vidékén élő barátunk, István küldte az alábbi képeket, ezzel a kommenttel: “A tőlünk egy utcányira lévő négylakásos társasházba érkezett meg egy kisebb mennyiségű víz. A felsőbb részekről az eső lemosott egy csomó hordalékot, ez egy idő után úgy összegyűlt, hogy elterelte a vizet – történetesen a társasház garázsának irányába. Húsz perc alatt plafonig ért a víz. Kilenc autó volt bent, volt, amelyik lebegett a víz tetején, volt, amelyik két perc alatt megadta magát a nyomásnak. Minden autó technikai totálkár, a BMW elég szarul járt, alig volt fél éves. Most áram sincs az épületben, generátorral próbálnak túlélni.

És íme a képek – tessék kattintani, galéria nyílik:

Az új Half Life pályája is lehetne: Terror in Budapest

A legszomorúbb az összes kép közül tényleg az 5-ös BMW kombi, egyszerűen méltatlan, hogy a germán autógyártás egyik csúcsterméke így nézzen ki valami eldugult árok miatt:

A féléves BMW a legdurvább - úgy néz ki, vége, kuka

A féléves BMW a legdurvább – úgy néz ki, vége, kuka

Nagyon őszinte részvétünk a lakóknak – drukkolunk, hogy a biztosítókkal ne legyen gond valami apró betű miatt.

De valószínűleg nem lesz. Ha van casco a kocsin, biztos nem: biztosítási szakértőnk szerint a casco a vagyonbiztosítások körébe tartozik és térít minden esetben, amikor a biztosított vagyontárgyat kár éri. Vannak persze kivételek, például polgárháború, zavargás, de amikor elmossa a kocsit a tavaszi zöldár, az egyértelmű eset: a casco fizet. Legfeljebb akkor kezdhet akadékoskodni a biztosító, ha úgy ítéli meg, hogy fennáll a szándékos rongálás lehetősége, de legalábbis annak esélye, hogy az ügyfél rosszhiszemű módon nem tett meg mindent azért, hogy a kárt megelőzze, enyhítse. Ha tehát szándékosan árterületen parkol valaki árvíz idején és ezt bizonyítani tudják, akkor vélhetően nem fognak fizetni, de itt most nem ez volt a helyzet, bizonyosan jár a kártérítés.

A casco nélküli kocsik tulajdonosai viszont kellemetlen helyzetbe kerülhetnek egy ilyen vízbetöréssel. Bár “elemi kár”-ként egy ilyen esetre “melléképület”-ként rendszerint a társasház alatti garázsra is vonatkozik a lakásbiztosítás, pont a garázsban tárolt járművek általában kimaradnak a biztosító által vállalt kockázat alól. Ha a kocsit, motort is biztonságban akarjuk tudni, a legtöbb ingatlanbiztosításhoz köthető kiegészítő garázsbiztosítás, de ezeknek is korlátozott a fedezeti értéke. Kedves olvasónk, ha van esély arra, hogy a te garázsodba is betörjön a víz ezen a hülye, felhőszakadásos idei nyáron, ajánljuk, hogy nézd át a kötvényedet!

Kommentek

Ezt a vizsgát soha nem fogja elfelejteni egyik tanulóvezető sem

Amikor az oktató közli, hogy a vizsgán egy másik autót fognak vezetni, már ott elkezdődik a para, aztán meglátják milyen autó, és picit kikészülnek.

Életveszélyes előzés után bosszúálló üldözés békésben

Többször írtunk már a defenzív vezetési stílus életmentő hatásáról. Mert rengeteg idióta van az utakon, és ha lesüllyedünk a szintjükre, és belemegyünk egy adok-kapok szituációba, akkor azzal csak magunkat, és utasainkat veszélyeztetjük.

Ennyire olcsón még senki nem jutott hozzá Lamborghinihez, pláne nem ilyenhez

Mondjuk 5 dollárt pont megér ez a szénné égett Lamborghini Huracan. Egy fillérrel sem többet.

Tényleg ördögtől való ez a BMW M3?

A hirdető azt mondja, igazi kuriózum, de vajon nem a márka meggyalázása, ha dízelmotort raknak a BMW M3-ba?

Harmadik üléssort kap a Honda CR-V

Az új generációs Honda CR-V fedélzetén mostantól akár heten is utazhatnak. Egyetlen bökkenő van csupán: a sokszemélyes verziót csupán egy piacon forgalmazzák.

Marad Rexton a SsangYong csúcsmodellje

Nem várta meg a világpremiert a SsangYong, idő előtt bemutatott két képet a múlt héten beharangozott nagy szabadidő-modelljéről.

Jöhet a rendszeres magyar KRESZ-vizsga

Egy hazai kutatás szerint az autósok 40 százaléka úgy látja, hogy a sofőröknek javára válna, ha időközönként újra kellene vizsgázniuk KRESZ-ből.

F1: Hamilton dobta az edzőjét

Lewis Hamilton a 2017-es idényre megvált trénerétől, mostantól a saját elképzelései szerint edz, de motiváltabb, mint bármikor.

Fontos változás jön a rendszámoknál

Áprilistól nyílik lehetőség a közúti forgalomban a szürke rendszám­tábla kitételére azokra a gépjárművekre, amelyekre biciklitartó van felszerelve.

Brutális C-kupéval erősít a Mercedes

Az AMG C63 R egy közútra száműzött pályaversenyautó lesz, ami már úgy is hátborzongató, hogy semmit nem tudunk róla.

Figyelj, ezzel a civil autóval vadásznak a rendőrök

Már Keszthelyen és Nagykanizsán is segíti a rendőrség munkáját a két fedélzeti kamerája miatt speciális feladatokra is alkalmas felderítőautó.

Így vezet villanyautót egy ralilegenda

Rauno Aaltonen a ballábfék pápája, aki még most, 79 évesen is tudja, mitől döglik a légy. A legendás MINI-s pilótát felkérte a BMW, ugyan fusson már egy kört az i3-mal, és ő megtette.

Teszt: Suzuki az olcsó Škoda és a vagány Citroën ellen

Szerény benzines szívómotorral hasonlítottuk össze a Citroën C3-at a Škoda Fabiával és a Suzuki Balenóval. Lehet, hogy a visszafogott konkurenciát beelőzi a dögös francia kisautó?

Nissan GT-R Track Edition: Köztes megoldás

A Nissan GT-R Track Edition a Nismo adottságait párosítja kisebb motorteljesítménnyel; a modell új piacra lépése jó apropó, hogy ismét elcsámcsogjunk részletein.

Tipikus példája a “megkímélt BMW, nyugdíjas orvostól eladó” hirdetésnek

Látszólag nem lett baja az autónak, de xDrive ide vagy oda, ezt akkor sem erre találták ki. Ez kínzás.

F1: Alonso így izmozott Hamiltonnak

Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíj előtt még egészen jó kedvében volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.