Igazi autós rémálom Budán

Sártenger a mélygarázsban

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.08.01. 03.08

Minden társasházi lakásban élő autós rémálma: vízbetörés a teremgarázsba. A víz persze sarat is hozott, négy család kilenc autója vált gyakorlatilag totálkárossá pár perc alatt.

Igazi autós rémálom Budán

Az áradások, szökőárak tipikus drámai elemei a víz felszínén úszó, vagy a katasztrófa utáni csendben törmelékhalmokon nyugvó, sáros, összetört autók. A nagy, erős, biztonságos héjat, amiben oly nyugiban, csendben, kényelemben rójuk keresztül-kasul a világot, egy böffentéssel bármikor összezúzzák a természet erői, ha épp úgy támad kedvük – kinek ne szorulna össze a gyomra ettől a gondolattól. És még különösebb természeti katasztrófa sem kell egy ilyen eseményhez, elég a rosszul tervezett csapadékvíz-elvezetés.

Buda hegyes-völgyesebb vidékén élő barátunk, István küldte az alábbi képeket, ezzel a kommenttel: “A tőlünk egy utcányira lévő négylakásos társasházba érkezett meg egy kisebb mennyiségű víz. A felsőbb részekről az eső lemosott egy csomó hordalékot, ez egy idő után úgy összegyűlt, hogy elterelte a vizet – történetesen a társasház garázsának irányába. Húsz perc alatt plafonig ért a víz. Kilenc autó volt bent, volt, amelyik lebegett a víz tetején, volt, amelyik két perc alatt megadta magát a nyomásnak. Minden autó technikai totálkár, a BMW elég szarul járt, alig volt fél éves. Most áram sincs az épületben, generátorral próbálnak túlélni.

És íme a képek – tessék kattintani, galéria nyílik:

Az új Half Life pályája is lehetne: Terror in Budapest

A legszomorúbb az összes kép közül tényleg az 5-ös BMW kombi, egyszerűen méltatlan, hogy a germán autógyártás egyik csúcsterméke így nézzen ki valami eldugult árok miatt:

A féléves BMW a legdurvább - úgy néz ki, vége, kuka

A féléves BMW a legdurvább – úgy néz ki, vége, kuka

Nagyon őszinte részvétünk a lakóknak – drukkolunk, hogy a biztosítókkal ne legyen gond valami apró betű miatt.

De valószínűleg nem lesz. Ha van casco a kocsin, biztos nem: biztosítási szakértőnk szerint a casco a vagyonbiztosítások körébe tartozik és térít minden esetben, amikor a biztosított vagyontárgyat kár éri. Vannak persze kivételek, például polgárháború, zavargás, de amikor elmossa a kocsit a tavaszi zöldár, az egyértelmű eset: a casco fizet. Legfeljebb akkor kezdhet akadékoskodni a biztosító, ha úgy ítéli meg, hogy fennáll a szándékos rongálás lehetősége, de legalábbis annak esélye, hogy az ügyfél rosszhiszemű módon nem tett meg mindent azért, hogy a kárt megelőzze, enyhítse. Ha tehát szándékosan árterületen parkol valaki árvíz idején és ezt bizonyítani tudják, akkor vélhetően nem fognak fizetni, de itt most nem ez volt a helyzet, bizonyosan jár a kártérítés.

A casco nélküli kocsik tulajdonosai viszont kellemetlen helyzetbe kerülhetnek egy ilyen vízbetöréssel. Bár “elemi kár”-ként egy ilyen esetre “melléképület”-ként rendszerint a társasház alatti garázsra is vonatkozik a lakásbiztosítás, pont a garázsban tárolt járművek általában kimaradnak a biztosító által vállalt kockázat alól. Ha a kocsit, motort is biztonságban akarjuk tudni, a legtöbb ingatlanbiztosításhoz köthető kiegészítő garázsbiztosítás, de ezeknek is korlátozott a fedezeti értéke. Kedves olvasónk, ha van esély arra, hogy a te garázsodba is betörjön a víz ezen a hülye, felhőszakadásos idei nyáron, ajánljuk, hogy nézd át a kötvényedet!

Kommentek

Mercedes-Benz X-osztály: szmoking és túrabakancs

Kétféle, elegáns és robusztus kivitelben mutatta be leendő pickupját a Mercedes. A maga módján mindkettő vonzó személyiség.

Megvan, mennyit fizet a VW a dízelbotrányért

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után.

Olyan Opelt vezettünk, ami nincs is

A Corsa és az Astra prototípusának vezetése után az Opel most lehetővé tette, hogy az Insignia gyári tesztpéldányait vezethessük. Éltünk az alkalommal!

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

Mercedes C-osztály kabrió – Ki a király?

Nem, ez nem CLK, hanem C Cabriolet. A nyitható tetős C-osztályt rangon aluli motorral és annál előkelőbb felszereltséggel teszteltük.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

Agysorvasztóan gyors a Red Bull sportkocsija

Új aerodinamikai koncepcióval készül az Aston Martin és Red Bull közös sportkocsija, amely 1000 lóerős teljesítményével extrém gyorsulásra képes.

F1: Szánalom, az olaszok már Alonsóért sírnak

Az olasz sajtó felemel, aztán eldob: most tanulja ezt Sebastian Vettel, akit már inkább visszacserélnének a sokáig bírált Fernando Alonsóra.

Máglyaként lángolt egy kamion az autópálya mellett

Máglyaként lángolt egy lengyel teherautó Németországban. Az esetnek egy magyar kamionos is szemtanúja volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.