A világ legérdekesebb parkolóházai

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2016.06.25. 09.30

A világon egyre több az autó, és ezeket valahol tárolni is kell. Összeszedtük a legérdekesebb parkolóházakat.

A világ legérdekesebb parkolóházai
A Föld lakossága meghaladja a 7 milliárdot, a túlnépesedés már nem kérdés többé, hanem tény. A városok terjeszkednek és megpróbálnak minden talpalatnyi helyet kihasználni, amit csak lehet. Kezdjük kicsinek érezni világunkat, de az ugyanakkora, mint 4,5 milliárd évvel ezelőtt.
Ahogyan növekszik az emberiség létszáma, úgy nő a járműveink mennyisége is. Több mint 1 milliárd autó közlekedik az utakon világszerte, ez több mint elegendő, nem beszélve arról, hogy ezen autóknak valahol akkor is lenniük kell mikor épp nem  mennek velük. A világ városaiban ezért húzzák fel egymás után a parkolóházakat, hogy ne az utcán álljanak a járművek.  A mérnökök, tervezők megpróbálnak minél helytakarékosabb és praktikusabb megoldásokat találni egy-egy ilyen épület megépítése előtt. 
Nézzük meg a világ legkülönösebb parkolóházait! 
1111 Lincoln Road – Miami, USA
Igazán jól néz ki a 2010-ben átadott parkoló, amibe összesen 600 autó fér el. Az épületet a Herzog & de Meuron csoport készítette, a szintek eltérő méretét és magasságát pillérekkel kötötték össze és ez adja a nem mindennapi látványt. Az épületben üzletek és irodák is találhatóak, minden szinten üvegfal biztosítja a világítást. 
HageveldEstate – Heemstede, Hollandia

Ez a parkoló akár egy titkos katonai bázis is lehetne. Oldalról nézve csak egy mesterséges tavat látunk, amin áthatol a napsugár. Elölről azonban látszik, hogy egy földalatti garázsról van szó, amelyből kihajtva a víz felszínére érünk, tulajdonképpen a vízből bukkanva fel. Itt a víz a dizájn mellett funkciót is kap, hiszen a mélygarázsba ezen keresztül jut be a fény. Zseniális ötlet! 
Marina City Towers – Chicago, USA
Az épületben találhatók lakások és kereskedelmi egységek is. A 65 emeletes ikertorony alsóbb szintjein spirálisan helyezték el a parkolókat, ahová 896 autó fér el tornyonként. A méhkaptárok egyenesen Chicagóra nyílnak, így csak vékony lánc választja el az autókat a várostól. Itt nagyon kell figyelni, hogy mindig szigorúan kinyomott kuplunggal indítsunk, különben könnyen lepottyanhatunk, ha sebességben maradt az autó. 
Parc des Celestins – Lyon, Franciaország
A parkoló belülről leginkább középkori síremlékekre emlékeztet. Ezt az optikai hatást erősíti a földszinten elhelyezett tükör, amely lassan forog, és úgy osztja el a földszintre beeső fényt a hét emeletes épületben. A földszinten található periszkóppal a behajtók megnézhetik, hogy hol van üres hely. 
Autostadt tornyok – Wolfsburg, Németország
Ez a két torony nem kimondottan lakossági célra szánt épület, kizárólag a Volkswagen gyárból kiguruló kész modelleket helyezik el itt. Egy óriási robotkar pakolgatja az autókat a siló 20 emeletén. Aki innen szeretne autót vásárolni az csak rámutat az egyikre az üvegen keresztül és végignézheti, ahogyan a robot lehozza a nullkilóméteres autót. 
Santa Monica Civic Center 
Ez az első olyan épület, aminek a környezettudatosságát, fenntarthatóságát a LEED (Leadershipin Energy and Environmental Design) kiválóra minősítette az Egyesült Államokban. A 900 férőhelyes, 7 és fél emeletes épület, nagyon környezetbarát és praktikus. A mesterséges fűtést a minimálisra szorították és az esővizet is felhasználják. Ez az épület mintát adhat az építészeknek, beruházóknak és elindíthatja a környezettudatos és esztétikus parkolóházak hullámát.
Michigani Színház Parkológarázs – Detroit, USA
A Michigani Színház valamikor Detroit szórakoztatóközpontja volt. A 4000 férőhelyes színházat még 1926-ban építették, de mára csak egy váz maradt a város hanyatlásának áldozataként. A gyönyörűen díszített boltív már csak egy tető, amely 160 gépkocsit véd meg az időjárástól a város központjában.

Kommentek

  • subtotal

    Detroit szórakoztatóközpontja Chicago központjában? :D

Tudod, hogyan kell helyesen parkolni? Lehet, hogy nem

Mi a különbség a parkolási pótdíj és a helyszíni bírság között? Most néhány kérdésre választ adunk.

A világ csodálja a magyar szemétszedő autós jóságát

Egy hazai autós elüti az időt a dugóban, kiszáll, és szemetet szed. Egyszerű, de mégis példaértékű akciója már a Reddit oldalán is nagyot fut.

Félelmetes videó, fél perc alatt lopják el az Audit

Ez a videó is mutatja, hogy a profi lopásgátló rendszerek hiányában a modern autókat is gyerekjáték elkötni. A jelenlegi Audi A6 sem ellenfél a tolvajoknak, egy percen belül már gurulnak is vele!

Ilyet is csak az oroszok tudnak kitalálni: autós curling

Ismered a curlinget? És az autós változatot? Az oroszok megcsinálták.

F1: Minden, amit tudni érdemes a 2017-es szezonról

…címvédés, hiszen Nico Rosberg visszavonult. Hogy mi lesz, mi lehet az új autókat hozó új F1-es idényben, alább soroljuk. Szezonelőzetes.

F1: Hülkenberg végre sisakot választott

Zöld vagy piros? Ma megkaptuk a választ. A Force India versenyzői is újítottak, de nincs benne sok köszönet.

F1: Hamilton thai boksszal készült a szezonra

A Mercedes-pilóta brutális kockahasat villantott a szezonnyitó előtt.

Rózsaszín taxikkal védik a nőket

A nők biztonságos közlekedését szolgáló új taxiszolgáltatást indítanak csütörtökön Pakisztánban: a nők vezette rózsaszín taxikat telefonon vagy mobilalkalmazáson keresztül lehet megrendelni, de akár le is lehet inteni az utcán.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Van okostelefonod? Akkor ezt most imádni fogod!

Persze csak akkor, ha Te is azok közé tartozol, akik sokszor elfelejtik, pontosan hová is parkoltak. Nagyvárosban azért ez előfordul, pláne ha nincs helyismereted.

McLaren: A Honda felejtse el a céges kultúrát!

A McLaren versenyfőnöke szerint a motorgyártó Hondának el kellene fogadnia, hogy a Forma-1 más világ, mint az autógyártás, itt mindennél fontosabb a gyorsaság és a hatékonyság.

Minden autó megbukott a spanyol emissziós vizsgálaton

Spanyolországban minden vizsgált, dízelmotoros autómodell a megengedettnél több káros anyagot bocsát ki közúton.

Milliós bírságok az osztrák utakon

Vége a türelmi időszaknak, milliós bírságokat kaphatnak az osztrák utakon közlekedők, ha nem tartják be a szabályokat.

Nem erőlteti tovább a kisautókat a BMW

Nem tervezi újabb modell fejlesztését a Mini fronthajtásos platformjára a BMW. Inkább nagyobb autóiból szeretne többet eladni.

Akár Budapesten is feltűnhet az új magyar busz

Úgy tűnik, a hazai elővárosi és távolsági szegmensben a magyar Credo veszi át az Ikarus korábbi vezető szerepét. A cégnél azért Budapestről sem tettek le teljesen.

F1: Ricciardo kisiklatná a Verstappen-expresszt

Daniel Ricciardo hangsúlyozza, hogy egyelőre jó a viszonya Max Verstappennel, de az motiválja, hogy megverje a széles körben hájpolt holland tinit.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.