A világ legérdekesebb parkolóházai

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2016.06.25. 09.30

A világon egyre több az autó, és ezeket valahol tárolni is kell. Összeszedtük a legérdekesebb parkolóházakat.

A világ legérdekesebb parkolóházai
A Föld lakossága meghaladja a 7 milliárdot, a túlnépesedés már nem kérdés többé, hanem tény. A városok terjeszkednek és megpróbálnak minden talpalatnyi helyet kihasználni, amit csak lehet. Kezdjük kicsinek érezni világunkat, de az ugyanakkora, mint 4,5 milliárd évvel ezelőtt.
Ahogyan növekszik az emberiség létszáma, úgy nő a járműveink mennyisége is. Több mint 1 milliárd autó közlekedik az utakon világszerte, ez több mint elegendő, nem beszélve arról, hogy ezen autóknak valahol akkor is lenniük kell mikor épp nem  mennek velük. A világ városaiban ezért húzzák fel egymás után a parkolóházakat, hogy ne az utcán álljanak a járművek.  A mérnökök, tervezők megpróbálnak minél helytakarékosabb és praktikusabb megoldásokat találni egy-egy ilyen épület megépítése előtt. 
Nézzük meg a világ legkülönösebb parkolóházait! 
1111 Lincoln Road – Miami, USA
Igazán jól néz ki a 2010-ben átadott parkoló, amibe összesen 600 autó fér el. Az épületet a Herzog & de Meuron csoport készítette, a szintek eltérő méretét és magasságát pillérekkel kötötték össze és ez adja a nem mindennapi látványt. Az épületben üzletek és irodák is találhatóak, minden szinten üvegfal biztosítja a világítást. 
HageveldEstate – Heemstede, Hollandia

Ez a parkoló akár egy titkos katonai bázis is lehetne. Oldalról nézve csak egy mesterséges tavat látunk, amin áthatol a napsugár. Elölről azonban látszik, hogy egy földalatti garázsról van szó, amelyből kihajtva a víz felszínére érünk, tulajdonképpen a vízből bukkanva fel. Itt a víz a dizájn mellett funkciót is kap, hiszen a mélygarázsba ezen keresztül jut be a fény. Zseniális ötlet! 
Marina City Towers – Chicago, USA
Az épületben találhatók lakások és kereskedelmi egységek is. A 65 emeletes ikertorony alsóbb szintjein spirálisan helyezték el a parkolókat, ahová 896 autó fér el tornyonként. A méhkaptárok egyenesen Chicagóra nyílnak, így csak vékony lánc választja el az autókat a várostól. Itt nagyon kell figyelni, hogy mindig szigorúan kinyomott kuplunggal indítsunk, különben könnyen lepottyanhatunk, ha sebességben maradt az autó. 
Parc des Celestins – Lyon, Franciaország
A parkoló belülről leginkább középkori síremlékekre emlékeztet. Ezt az optikai hatást erősíti a földszinten elhelyezett tükör, amely lassan forog, és úgy osztja el a földszintre beeső fényt a hét emeletes épületben. A földszinten található periszkóppal a behajtók megnézhetik, hogy hol van üres hely. 
Autostadt tornyok – Wolfsburg, Németország
Ez a két torony nem kimondottan lakossági célra szánt épület, kizárólag a Volkswagen gyárból kiguruló kész modelleket helyezik el itt. Egy óriási robotkar pakolgatja az autókat a siló 20 emeletén. Aki innen szeretne autót vásárolni az csak rámutat az egyikre az üvegen keresztül és végignézheti, ahogyan a robot lehozza a nullkilóméteres autót. 
Santa Monica Civic Center 
Ez az első olyan épület, aminek a környezettudatosságát, fenntarthatóságát a LEED (Leadershipin Energy and Environmental Design) kiválóra minősítette az Egyesült Államokban. A 900 férőhelyes, 7 és fél emeletes épület, nagyon környezetbarát és praktikus. A mesterséges fűtést a minimálisra szorították és az esővizet is felhasználják. Ez az épület mintát adhat az építészeknek, beruházóknak és elindíthatja a környezettudatos és esztétikus parkolóházak hullámát.
Michigani Színház Parkológarázs – Detroit, USA
A Michigani Színház valamikor Detroit szórakoztatóközpontja volt. A 4000 férőhelyes színházat még 1926-ban építették, de mára csak egy váz maradt a város hanyatlásának áldozataként. A gyönyörűen díszített boltív már csak egy tető, amely 160 gépkocsit véd meg az időjárástól a város központjában.

Kommentek

  • subtotal

    Detroit szórakoztatóközpontja Chicago központjában? :D

F1: Durva baleset a gálaversenyen – videó

Miamiban a hétvégén zajlik a Bajnokok tornája, a motorsport sztárjai szombaton a megküzdöttek a Bajnokok bajnoka címért. Meglepetésember nyert. Nagy balesetet is hozott a verseny.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

Hihetetlen, hogy úszta meg a balesetet ez a motoros

A becsapódás után az autóba kapaszkodott, majd felül a csomagtartóra a motoros.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.