Nincs gyorshajtás, amiért ugrik a jogsi itthon?

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2016.05.17. 01.05

Néhány hete feltettünk pár kérdést a rendőrségnek az új traffipaxokkal kapcsolatban. Válaszuk megérkezett, és nem mondom, hogy nem lepődtünk meg, van néhány furcsaság.

Nincs gyorshajtás, amiért ugrik a jogsi itthon?

Kedd reggel adta ki a hivatalos közleményt a rendőrség, hogy egy hónappal az új traffipaxok telepítése után miért, és mennyi bírságot szabtak ki a VÉDA kamerái. A vicc az, hogy mi már durván 2-3 hete kérdeztük tőlük ezeket, de mégis más orgánum kapta elsőként a választ. A Vezess kérdései az alábbiak voltak: Az élesítés utáni első hónapban mennyi bírságot szabtak ki a telepített és a mobil egységek (külön-külön)? Mennyi volt gyorshajtásos büntetés, és mennyi az egyéb szabálysértésekért kiszabott bírság, és mik voltak ezek? A VÉDA rendszer elemét képező fixen telepített komplex közlekedési ellenőrzési pontok naponta hozzávetőlegesen 1 millió jármű ellenőrzését végzik el, melyekből minden ezredik elhaladó járműnél detektáltak jogsértést. 2016. április 5. és május 5. között összesen 29 211 esetben indult eljárás a kamerák által készített felvételek alapján. A 28 999 sebességtúllépésen kívül, 116 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, 68 esetben autópálya leállósávjának használata, 27 esetben tilos jelzésen áthaladás és 1 esetben vasúti átjárón való tiltott áthaladás miatt indult eljárás. Volt-e olyan autós, akit az első hónapban többször is megbüntettek a fix kamerák alapján? A rendőrség nem gyűjtött ilyen jellegű adatokat. – ezek szerint akkor büntetőpontot sem gyűjtenek az autósok? És nem vonhatják be a jogosítványát annak, aki kipontozódik? Hiszen állításuk szerint nem gyűjtik, hogy ki mennyi szabálysértést követett el egy adott időszakban, így pedig feltételezhetően a büntetőpontokat sem lehet nyilvántartani. Ezen gondolatmenet alapján tényleg úgy tűnik, hogy a bírságolás a lényeg, hiszen minél több embertől vennék el a jogosítványt, annál kevesebb pénz folyna a kasszába.

Hogyan alakult a külföldi és magyar rendszámú járművek bírságolásának aránya? Az eltelt időszakban 12 584 külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművel szegték meg a szabályokat. Volt-e bármilyen meghibásodás az elmúlt hónapban, kellet-e javítani a telepített kamerákat? A közel ezer kamera közül volt olyan, amely meghibásodott, de ezek a lehető legrövidebb időn belül javításra kerültek. – 1000!?!?! Nem arról szóltak a hírek, hogy 365 fix kamerát telepítettek 134 balesetveszélyes útra? Mennyi volt a legmagasabb összegű bírság az elmúlt hónapban? Melyik megyében volt a legtöbb szabálytalanság? Hol mérték a legnagyobb sebességtúllépést? A VÉDA rendszer működésével kapcsolatban a fenti adatokat tudjuk szolgáltatni. Minden további részletesebb adat, így különösen a területi egységekre, a legnagyobb bírságra, a legnagyobb sebességtúllépésre vonatkozó adatszolgáltatás az alaptevékenységek ellátásához szükséges munkaerő aránytalan mértékű igénybevételével járna.

Kommentek

Mennyit keres egy rendőr?

Mit dolgozik ezért a pénzért? Mikor és miért traffipaxozik? Hol van hiány közlekedési rendőrből? Érdekes infók.

Életveszélyes abroncsokkal jár egy helyi járatú busz Egerben

Olvasónk szerint az egyik egri helyi járatú busz életveszélyes gumiabroncsokkal szállít utasokat, nap mint nap.

F1: Ricciardo rémisztő fejjel ment emberek közé

Mexikóban a halottak napja óriási népünnepély, Daniel Ricciardo a helyi szokások előtt tisztelegve csípte ki magát.

F1: Nem szorul fizetős pilótára a Force India

A Force Indiánál nem kényszer, hogy fizetős pilótát igazoljon a csapat a Renault-hoz szerződő Nico Hülkenberg helyére.

F1: Ecclestone durván beszólt a Merci-főnöknek

Bernie Ecclestone a Mexikói Nagydíj előtt alaposan kiosztotta a Forma-1-es csapatfőnököket.

Toyota HiLux, ami tényleg Lux: automatával, bőrrel, navival

A Toyota nyolcadik generációs pickupja nem erős, de tágas és masszív. Szeret felborulni, ha rángatják a kormányát, de egy ilyen autót nem kormányrángatva kell vezetni, hiszen minden bőr, kulcs nélküli nyitás-indítás vagy automata klíma dacára nem személyautó.

F1: Perez nem tesz csodát otthon

A mexikói F1-rajongók odavannak a sportágért, ezért a Force Indiá-s Sergio Perez igyekszik hűteni a kedélyeket a hétvégi futam előtt.

Pörög a magyar abroncspiac

Az idei év első kilenc hónapjában tovább nőtt a hazai autós gumiabroncspiac, a gyártók 5,2 százalékkal több abroncsot adtak el 2015 azonos időszakához képest.

F1: A Mercedes-belharcból profitálhat a Red Bull?

A Mercedes-pilóták világbajnoki címért folytatott küzdelme jó lehetőségeket ad a Red Bullnak, igyekeznek is kihasználni, hogy Hamiltonék egymással vannak elfoglalva.

Videón a legújabb izom-Mercedes

612 lóereje és a kifejezetten ide fejlesztett menetdinamikai támogató technológiák az országutak uralkodójává teszik minden idők legerősebb E-osztályát. Most videón is megnézheted a részleteket.

Nem épült még ilyen erős E-osztály

Áthidaló félmegoldások után végre elérkezett az igazi nagyágyú: a Mercedes-AMG E63. Rögtön két kivitelben kapható.

Pár ezer forintért már biztosítót vált a magyar

Hamarosan indul az idei kötelezőkampány, felmérésben vizsgálták a magyar autósok várakozásait.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.