Ezektől parázik minden magyar a benzinkútra hajtva

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2016.04.26. 10.59

Amikor szóba kerül a tankolás, mindenkinek akad egy-egy érdekes története furcsán működő kútoszlopról, gyanús minőségű üzemanyagról és egyéb zsebbe vágó trükkökről. Összeszedtük a legáltalánosabb rémtörténeteket.

Ezektől parázik minden magyar a benzinkútra hajtva

Rémtörténetek, de van alapjuk. Idén csak az első negyedévben 736,5 millió liternyi üzemanyagot tankoltak a hazai kutakon. Bődületes mennyiség egy átlagautós szemével nézve, nincs olyan pillanat, amikor páran ne pumpálnák a pisztolyt. Ilyen forgalom mellett akad csalás, ahogy minden más területen is, a benzinkutas átverések valamiért mégis erősebben hatnak ránk, jobban megjegyezzük, hamarabb továbbadjuk őket. Talán a házi költségvetésből fájdalmas szeletet hasító nagy összegű kiadás az oka annak, hogy mindig keressük a legtisztább, legolcsóbb, legjobb minőségű üzemanyagot áruló, tisztességesen működő kutakat.

50 liter a 45 literes tankba?

A legáltalánosabb észrevétel, egy ilyen kérdésre záporoznak a hasonló tapasztalatok. „Én is tankoltam már 2,5 literes fantás üvegbe 3,35 l benzint, ötliteres műanyag kannába ment bele 6,3 liter, egy haverom tankolt 3,4 l-t abba a robogójába, aminek a tankja csak 2,7 l-es, és amióta megvolt neki (3 éve), sohasem ment bele több… satöbbi.” Ebben a kérdésben talán sosem fogunk igazságot tenni, pro és kontra mindig akadnak majd érvek, történetek, amíg a jeti még mindig járja az erdőket, a Piramisok titkos parabolaantennák egy idegen civilizációhoz, a világot pedig öltönyös reptíliák szűk köre irányítja, addig ebben a hétköznapi kérdésben sem lesz társadalmi egyetértés. A mérésügyi törvény +/- 0,5% tűrést határoz meg, tehát az eltérés benne van a játékban (40 literes tankolásnál az eltérést maximalizálva literenként 5 köbcentivel kevesebbet kapunk, máris 200 köbcentivel, azaz egyötöd literrel kapunk kevesebbet). Ráadásul a hőmérséklet változása miatt bekövetkező térfogatváltozással is számolnak a rendszer üzemeltetői, így elvileg ez sem okozhat a történetek során emlegetett tízszázalékos eltérést. 44850_348454_784x523 Már többen utánajártak a történetnek, a Blikk nem talált eltérést, a Nyugat.hu öt liternél körülbelül egy deci eltérést mért mindenhol, a 24.hu húsz liternél mért fél literrel kevesebbet. Igaz, egy mérés sem történt hitelesített eszközökkel, tehát az eredmény minden esetben a jetifotó kategória. Mégis átverve érzed magad? Van megoldás, jön a szabálytalanságra vadászó hatóság. “A bizonyítás érdekében lehetőség szerint fényképezze le az adott kútoszlopot és a mérőállást, valamint tartsa meg a blokkot a vásárlásról. A hamis mérés ügyében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) lehet fordulni. Az MKEH egyébként a 2007-es átfogó vizsgálat óta elvétve találkozott szabálytalanságokkal.” 

A külföldi benzin mindig jobb!

Nincs szövevényesebb, érzésre és érzelmekre alapozott benzinmítosz mint a “hazai a külföldi benya ellen” topic. “Az Európai Unióban egy irányelv (“direktíva”) írja elő, milyen minőségűnek kell lenniük a forgalomba kerülő üzemanyagoknak. Az irányelv a benzin és a gázolaj európai szabványán alapszik (EN 228 és EN 590), és betartása kötelező, ezért “Az európai üzemanyagszabványok között csak a gázolaj hidegtűrésében van eltérés, mert nem ugyanolyan dermedéspont szükséges Lappföldön és Bulgáriában. Ám a kutakhoz kiszállított üzemanyag minősége Európa-szerte azonos” – állítja a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. 68986_557617_1000x700 Mi is foglalkoztunk a  témával, eszmefuttatásunkban akadnak számok, megalapozott jetivadász cikk, ahol a végén természetesen mindenki azt gondol, amit akar.

Vizezik a benyát, ne tankolj náluk

Az előfordulhat, hogy víz kerül az üzemanyagokat tároló tartályokba. Volt rá példa külföldön, és volt hazai eset is. Nem valószínű a szándékos csalás, de volt már olyan bizonyított eset, amikor a magas talajvíz miatt került a tárolóaknákba nedvesség. A kút tulajdonosa akkor beismerte a hibát, és megtérítette az autósok által elszenvedett kárt. A legkönnyebben a levegő páratartalmával kerül víz az üzemanyagtartályba, tankoláskor és szabadban parkoláskor. Ezért célszerű fagypont alatt, a fagyos idő beköszöntével teletankolni a gázolajos autót, mert ilyenkor csak kis mennyiségű levegő van a tartályban, aminek víztartalma nem tud az üzemanyagba kerülni. 87040_722595_1000x700

Kicserélik a drága olajat olcsóra

Ennek enyhébb verziója, ha rábeszélnek a vásárlásra. Annak, aki a motor működését a jó öreg Sub Bass Monster-nótával azonosítja, könnyen beadható, hogy ha most nem vesz súlyos ezrekért olajat, akkor motorja kegyetlen halált hal majd út közben. 61688_491142_784x523 Ha emberünk előáll azzal, hogy hajszál híján besült a motor, de ő literenként 4000-ért tud rá megoldást, akkor várjuk ki a 10 percet, és nézzük meg újra, tényleg baj van-e. Ha szükséges az utántöltés, a kezelési útmutató szerinti minőséggel pótoljuk a kenőanyagot. A nagyságrend kedvéért: egy átlagos kocsi teljes olajtöltete 3,5-4 liter, ezért aligha lesz szükségünk rögtön 2 teljes flakonra.

Sunyiban tankolnak a “jobbikból”

“Óriási trükkel próbálják behúzni a csőbe a jóhiszemű vásárlókat a tengeri kütyüről elnevezett kutakon. Ha kiszúrják, hogy nem a versenyélményt 1000%-osan garantáló üzemanyagot töltenénk a tankba, jól rád kiabálnak, hogy az igazából nem is a te autódba való. Épp a BMW X6-ost tankoltam tele a visszavitel előtt. Kiszállok, udvariasan válaszolok a “mennyit töltsek bele?” kezdetű kérdésre (megoldom egyedül), majd nyúlok a dízel extra néven futó mezei gázolajért. Erre messziről kiállt a kutas, hogy az nem lesz jó, az a hagyományos teherautó-dízel (!). Ráhagytam, de bevillant, hogy ez nem az első olyan eset, amikor rémisztő módszerekkel próbálnak rávenni a csilliárdforintos üzemanyag megvételére. tankolás Legutóbb egy benzines autót tankolva próbálta meg beadni egy másik kutas, hogy a normál 95-ös üzemanyag nem biztos, hogy jó a kocsimba. Fantasztikus trükk. De azért nem szép dolog becsapni a vásárlókat, még akkor sem, ha ki van adva parancsba a napi penzum teljesítése!” Emberi tényező, és mint ilyen, nem lehet mérésekkel, plombákkal kivédeni. Egyetlen megoldás, ha résen vagyunk, magunknak tankolunk.

Kommentek

F1: Durva baleset a gálaversenyen – videó

Miamiban a hétvégén zajlik a Bajnokok tornája, a motorsport sztárjai szombaton a megküzdöttek a Bajnokok bajnoka címért. Meglepetésember nyert. Nagy balesetet is hozott a verseny.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

Hihetetlen, hogy úszta meg a balesetet ez a motoros

A becsapódás után az autóba kapaszkodott, majd felül a csomagtartóra a motoros.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.