Tíz ritkán látott fotó a magyar benzinkutak múltjából

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2016.03.31. 11.03

Archív képek a hazai üzemanyagtöltő állomások történetéből. Kevesebb, mint száz éve léteznek az általunk ismert formában, de vajon lesz újabb száz évük?

Tíz ritkán látott fotó a magyar benzinkutak múltjából

Az első magyar autótulajdonosok, akárcsak Bertha Benz, Karl Benz felesége, legendás autóútján a patikákból vásárolták az ördögi gépezet működtetéséhez szükséges üzemanyagot. Ez a helyzet 1924-ben változott meg végérvényesen, amikor telepítésre került a Fővárosi Autóüzem Rt. első két töltőkútja. A világ első benzinkútja Bertha Benz a világ első hosszú távú, mintegy 106 kilométeres Mannheimből Pforzheimbe tartó autóútja alatt mindent megtett azért, hogy felhívja a figyelmet férje találmányára, az önjáró háromkerekűre. A karburátort hajcsatjával pucolta ki, benzint egy patikában vett félúton, Wieslochban, ahol ma sétálóutca és egy emléktábla őrzi az első, 1888-as “tankolás” emlékét. A világ első, kifejezetten  csak tankolás céljából épült benzinkútját az Egyesült Államokban 1905-ben állították üzembe, St. Louisban. A hazai motorizáció fejlődésével sorra nyíltak Magyarországon is a benzinkutak. Ezeket a második világháborút követő államosítás után egységesen az Ásványolajforgalmi Rt. (Áfort), majd később Ásványolaj Forgalmi Vállalat (Áfor, Mol elődje) kezelte. A Shell vagyonát 1949-ben államosították, a világcég csak 1960-ban jelenhetett meg újra Magyarországon; a háború utáni első Shell-töltőállomás 1966-ban nyílhatott meg Budapesten. A hatvanas évektől más cégek is megjelentek a piros Áfor-benzinkutak mellett, a már említett Shell- és Agip-, valamint a zöld BP-kutak.

1959. július 23. Fiatal nő átadja a kifizetett üzemanyagról a pénztárblokkot a benzinkutasnak egy balatoni ÁFOR benzinkútnál. Jobbra, egy Warszawa M201-es típusú gépkocsi várakozik a tankolásra.   A felvétel készítésének pontos helye ismeretlen. MTI Fotó: Járai Rudolf

1959. július 23.
Fiatal nő átadja a kifizetett üzemanyagról a pénztárblokkot a benzinkutasnak egy balatoni ÁFOR-benzinkútnál. Jobbra egy Warszawa M201-es típusú gépkocsi várakozik a tankolásra.
A felvétel készítésének pontos helye ismeretlen.
MTI Fotó: Járai Rudolf

Budapest, 1959. október 19. Nő tankol az autójába a Liszt Ferenc téri ÁFOR benzinkút új teletömlős kútjánál. Az új töltőkút mutatja a kiadott üzemanyag mennyiségét és a fizetendő összeget. MTI Fotó: Bojár Sándor

Budapest, 1959. október 19.
Nő tankol az autójába a Liszt Ferenc téri ÁFOR-benzinkút új teletömlős kútjánál. Az új töltőkút mutatja a kiadott üzemanyag mennyiségét és a fizetendő összeget.
MTI Fotó: Bojár Sándor

Budapest, 1960. július 30. Egy benzineskannát tölt meg egy alkalmazott az ország elsõ mozgó benzinkútjánál. A mozgó kutat - mely mintegy négyezer liter benzin szállítására alkalmas - a Kõbányai Jármû Kisipari Termelõszövetkezet készítette el az ÁFOR részére és a miskolci motocross-versenyen mutatják majd be. MTI Fotó: Kácsor László

Budapest, 1960. július 30.
Egy benzineskannát tölt meg egy alkalmazott az ország első mozgó benzinkútjánál. A mozgó kutat – mely mintegy négyezer liter benzin szállítására alkalmas – a Kőbányai Jármű Kisipari Termelőszövetkezet készítette el az ÁFOR részére, és a miskolci motokrosszversenyen mutatják majd be.
MTI Fotó: Kácsor László

Eger, 1961. október 13. Férfi üzemanyagot tölt egy nõ motorkerékpárjába Észak-Magyarország legkorszerûbb benzinkútjának töltõállomásán. A benzinkúton az autósok és motorosok öt kútoszlopból tankolhatnak, a tartályok 125000 liter benzin állandó tárolására alkalmasak. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc

Eger, 1961. október 13.
Férfi üzemanyagot tölt egy nő motorkerékpárjába Észak-Magyarország legkorszerűbb benzinkútjának töltőállomásán. A benzinkúton az autósok és motorosok öt kútoszlopból tankolhatnak, a tartályok 125 000 liter benzin állandó tárolására alkalmasak.
MTI Fotó: Fehérváry Ferenc

Budapest, 1977. január 26. Sofõr tankol az ország elsõ önkiszolgáló üzemanyagtöltõ állomásán: az ÁFOR (Ásványolaj Forgalmazó Vállalat) Kerepesi úti benzinkútjánál. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Budapest, 1977. január 26.
Sofőr tankol az ország első önkiszolgáló üzemanyagtöltő állomásán: az ÁFOR (Ásványolaj Forgalmazó Vállalat) Kerepesi úti benzinkútjánál.
MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Budapest, 1983. április 22. Elektronikus vezérléssel mûködõ, digitális kijelzésû kútfej mutatja a tankolt üzemanyagot és a fizetendõ összeget, mely alapján a benzinkutas átveszi a pénzt az autóstól az Interag Rt. Alkotás utcai Shell töltõállomásánál. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Budapest, 1983. április 22.
Elektronikus vezérléssel működő, digitális kijelzésű kútfej mutatja a tankolt üzemanyagot és a fizetendő összeget, mely alapján a benzinkutas átveszi a pénzt az autóstól az Interag Rt. Alkotás utcai Shell töltőállomásánál.
MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Budaörs, 1986. január 3. Budaörsön, az M7-es autópálya melletti Áfor benzinkútnál már megkezdõdött a hazai ólommentes benzin árusítása. Az Áfor (Ásványolaj-forgalmi Vállalat) tizenegy és az Interág két üzemanyagtöltõ állomása forgalmazza a 91-es oktánszámú ólommentes benzint, ami a Dunai Kõolajipari Vállalatnál készül és mindenben megfelel a szigorú Nyugat-európai elõírásoknak. MTI Fotó: Földi Imre

Budaörs, 1986. január 3.
Budaörsön, az M7-es autópálya melletti Áfor-benzinkútnál már megkezdődött a hazai ólommentes benzin árusítása. Az Áfor (Ásványolaj-forgalmi Vállalat) tizenegy és az Interag két üzemanyagtöltő állomása forgalmazza a 91-es oktánszámú ólommentes benzint, ami a Dunai Kőolajipari Vállalatnál készül és mindenben megfelel a szigorú nyugat-európai előírásoknak.
MTI Fotó: Földi Imre

Budapest, 1990. január 6. Hatalmas sor áll az Alkotás utcai Shell kútnál. Az a hír terjedt el, hogy január 8-ától a benzin árát is emelni fogják. MTI Fotó: Krista Gábor

Budapest, 1990. január 6.
Hatalmas sor áll az Alkotás utcai Shell-kútnál. Az a hír terjedt el, hogy január 8-ától a benzin árát is emelni fogják.
MTI Fotó: Krista Gábor

Benzinkút a balatoni műúton. (Fortepan)

Benzinkút a balatoni műúton. (Fortepan)

Benzinkút a 11-es út mellett. (Fortepan)

Benzinkút a 11-es út mellett. (Fortepan)

(via iho.hu, magyarjarmu.hu, fortepan, MTI)

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.