Jeget találtak egy magyar kocsi tankjában

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2016.01.09. 04.01

Egy olvasónk küldte a nem mindennapi képeket. Nem indult az autó, és amikor szétszedték, maguk is meglepődtek a hiba okán, gázolaj helyett jeget találtak.

Olvasónk levele alapján a Smoke and Charm Facebook csoportban bukkantak fel a képek a következő szöveggel: “Vigyázatok hol mit tankoltok….öcsém tdi Toledojából szedtük ki tegnap mert leállt. Gázolajszűrő plusz tank alja……szerencsés utat! Egy nem gyűlölködő hondás”

Lehet a kúton tankolt rossz minőségű üzemanyagra gyanakodni, de erre kisebb az esély. Magyarországon minden legális üzemanyagtöltő állomás megfelel a vonatkozó MSZ EU szabványnak. 
Az Európai Unióban egy irányelv (“direktíva”) írja elő, milyen minőségűnek kell lenniük a forgalomba kerülő üzemanyagoknak. Az irányelv a benzin és a gázolaj európai szabványán alapszik (EN 228 és EN 590), és betartása kötelező, ezért “Az európai üzemanyag-szabványok között csak a gázolaj hidegtűrésében van eltérés, mert nem ugyanolyan dermedéspont szükséges Lappföldön és Bulgáriában. Ám a kutakhoz kiszállított üzemanyag minősége Európa-szerte azonos.
Nem valószínű a szándékos csalás, de volt már olyan bizonyított eset, amikor a magas talajvíz miatt került a tárolóaknákba nedvesség. A kút tulajdonosa akkor beismerte a hibát, és megtérített az autósok által elszenvedett kárt.
Ez azonban a ritkább eset. A legkönnyebben a levegő páratartalmával kerül víz az üzemanyagtartályba, tankoláskor és szabadban parkoláskor. Ezért célszerű fagypont alatt, a fagyos idő beköszöntével teletankolni a gázolajos autót, mert ilyenkor csak kis mennyiségű levegő van a tartályban, aminek víztartalma nem tud az üzemanyagba kerülni.
Elnézést, a szavazás ebben a pillanatban nem elérhető.

Kommentek

 • bero

  a külföldi autóknál miért nincs ilyen ? pedi több országban keményebb a tél mint itthon

 • nemkalapos

  Úgy látszik,oktatni kellene az ?autó szerelőket?, hogy a visszafolyó cső,a motor felől,felmelegíti az üza. tartályt is,plusz fgy az üza. Amikor kezd lehűlni,összehúzódik a levegő,s az kívülről behúzza a kinti párás levegőt. Mivel a víz fajsúlya nagyobb,így leszáll,s a tartály alján összegyűlik,ahol télen meg tud fagyni,úgy mit az üza. szűrőben!!!Nem beszélve,a rosszul záródó tanksapkákról,amik szintén beengedik a vizet a tartály felé,az állandó autómosástól is.Nem ok nélkül van üza. szűrő a motor üza. ellátó rendszer előtt. SŰRŰBBEN kellene ellenőrizni,s nem csak felszámolni a rendszer komplett ellenőrzését. S itt,néha a szervíz a ludas !!!!Aki meg “kannás” üza-t vesz,számítson ilyen malőrökre,mert a zárt,üres marmonkannában is lehet kondenzvíz !!!!!

 • Kaomuflage

  Magyarországon mindig mindent meg tudnak magyarázni! Amit meg már nem lehet, azt egyszerűen letagadják! Mint pl. azt hogy az üzemanyag sokkal gyengébb minőségű! Jönnek itt Európai szabványokkal és egyebekkel, csak magyarázattal nem, hogy miért fogyaszt az autóm 1,5-2 literrel többet a magyar benzinből!!!

 • msarvaicz

  96-ban egy komlói benzinkútnál teletankoltam a kocsimat és másnap reggel nem tudtam elindítani. Tele volt jéggel a teljes vezeték és az üzemanyagszivattyú szétfagyott. Az autósboltban, ahol új szivattyút vettem, mondták, hogy aznap én voltam az ötödik, aki így járt. Érdekes, hogy mind az öten ugyanott tankoltunk.Ugyanavval a kocsival, ugyanolyan körülmények között-persze többé nem annál a kútnál tankolva- soha, és az összes többi kocsimmal sem fordult elő sem előtte, sem utána. Hát ezért nem hiszek a levegő páratartalmának a kicsapódásában, meg még azért sem mert egy erősen párás levegőjű lakásban egy 50 köbméteres szobában a páramentesítő hetente kb. két liter vizet gyűjtött össze és a levegő páratartalma pedig a benzinkúttól hazáig-kb. két km-en kellett volna, hogy teljesen megtöltse a rendszert, mert előtte szinte teljesen elfogyott a benzinem.

 • gulyasgyula

  A viz úgy kerül az üzemanyagba , hogy a finomitóból /”Szászhalombatta / földalatti csővezetéken továbbítják a tárolókba PL: Bpest , Szajol, Komárom stb az üzemanyagot .A csővezetékben a hőmérséklet kb 1m mélyen 13-14 C’ ,a tartály hőmérséklet a mindennapi kinti hőmérséklet körül .Télen hidegebb minta befolyó 14 fokos olaj ezért a hideg vastartály tetején pára csapódik le ami egy idő után tul sok lesz és bele húl mint az eső az üzemanyagba és leül a tartály aljára//nyáron fordítva : hidegebb ü.anyag meleg vastartály/ amit időnként a fenéken lévő viztelenitő csapon leengednek de azért ha nem áll elég sokáig maradhat benne..Ez is KONDENZ VÍZ mint a “nemkalapos” koléga irta .. ..

 • kisssfero

  Az üzemanyag és a víz, nem keveredik egymással, hanem a fajsúly különbség alapján elkülönül. Próbáljon meg bárki egy kis benzint és vizet összekeverni, nem fog neki sikerülnie. A kutas sem tudja felvizezni, mert a víz mindig a tartály aljára kerül. Ha annyi vizet töltene bele, hogy annak a szintje elérne a szívócsőig, akkor természetesen az csak vizet szívna ki, de pont azért nem teljesen a tartály aljáról van a szivattyúzás. Az autós is így járt, hogy a tankjában idővel annyi víz pára kondenzálódott le, ami az alul gyűlt össze, hogy az elérte a szivattyú szívó csövet. Az a víz, ami jégként megjelent, ki tudja mennyi idő alatt gyűlt össze, s mostanra érte el azt a szintet, hogy megfagyva lezárta a csövet.

 • Marcikutya

  A benzin egyáltalán nem keveredik a vízzel, a gázolaj kis mennyiségben felvehet vizet.
  Mindegyik autó máshogy reagál a vizes üzemanyagra. Egy régebbi autóm tartós fagy esetén nem indult, meg kellett várni a melegebb időt, vele egyidőben a másik akár -20-ban is azonnal indult, a keletkező jég nem képzett jégdugót a rendszerben.

  De a kicsapódó kondenzviz megfagyását denaturált szesz hozzáadásával lehet megakadályozni, egy tél alatt egyszer hozzá kell tenni egy liter körül a benzinhez. A gázolajos autóknál NEM szabad.

 • Ysub

  Aki tudja hogy milyen egy tdi autótulajdonos. Világít a lámpa de még 200km-t megyek vele. 4L-t eszik százon. Azoknál előfordulhat ez a jelenség. Ugyanis a legtöbb ilyen rendszerű autó üzemanyag rendszere az adagoló után visszapumpálja a tankba a felesleges üzemanyagot. Ami lényegesen melegebb mint a kinti hőmérséklet. Ha majdnem üres tankkal járunk rendszeresen a tankban több levegő van ami felmelegszik, majd a motor leállítása után a levegő lehűl és a pára kicsapódik a hideg tank falán majd lecsorog. Néhány csepp naponta de hónapok alatt elég sok összegyűlhet ami simán okozhat ilyen jelenséget. A nagyobb gond viszont az ha a víz eljut az adagolóig és nagy nyomás hatására felforr és lassan kikezdi az adagolót. Tehát nem érdemes üres tankkal járkálni. És persze meg kell válogatni ki hol tankol. Ha egy kút bevált nem érdemes 2 Ft-al olcsóbb cefrével szétveretni az amúgy sem olcsó alkatrészeket.

 • nilsholgersson

  Már tényleg a fb-ról kell a sztorikat is lopni?

 • GP82

  Még hogy a kutasok nem tudnak vizet keverni az üzemanyaghoz… Régen és most is csinálták, csinálják, igaz gondolom már – vagy inkább remélem – nehezebb nekik: ha csak belekevernék a vizet a föld alatti tartályokba, az nem lenne megoldás, mert úgy valóban szétválna a benzintől, gázolajtól. Azt a trükköt használják, hogy a tartályba egy sima, öntözésre tervezett membránszivattyút raknak és az nagyon szépen megoldja a szétválás problémáját, emulzió jön létre. Mikor erről hallottam, ledöbbentem, hogy mennyi vizet tudnak így elnyeletni. Az autó tulajdonosnak sem lesz komolyabb baja, egészen addig, amíg egy teli tankolt autót le nem állít hosszabb időre, mert akkor kiválik a víz és télen a fényképeken látható eredményt produkálhatja.

 • gezaxy

  Sajnos vizezik a naftát a kutasok ez tény ! Akárcsak a gázt levegővel “dúsitják”. Én amióta Ausztriában élek nem ismerem ezt a fogalmat. Ráadásul olcsóbb is az üzemanyag !

 • bundaska1001

  Nekem most 8-éves az autóm (benzines),nem rég meg halt az ÁC pumpa,le kellet venni a tankot hozzá(cseréhez),szervizben csodájára jártak milyen tiszta a üa. tank.Mindig egy kútnál tankolok,mielőtt vidékre indulok tele töltöm az autót,még mindig elég volt a benzin.Szerintem az ilyen esetek azokkal fordulhat elő akik pár forintér eldugott kutaknál is hajlandóak tankolni !!!

 • PDA FAN
 • PDA FAN

  Aki télen 2-3 tankolásonként 1 deci denaturált szeszt önt a tankba, annak nem lesz gondja a jégdugóval. Az alkohol a vízzel ugyanis elkeveredik. Benzines autónál akár észre sem vesszük, amikor elég, feltéve, hogy nem literszám van víz a tankban. Dízelnél meg a vízzsákban és a szűrőben nem lesz jégdugó. Persze kemény mínuszoknál az alkohol is megfagy, attól függően, hogy hány százalékos a vizes oldat, de a gázolaj úgyis előbb megadja magát.

 • mojszipupi

  Ordas hazugság, hogy európában azonos minőségű az üzemanyag. Egy 1.9 es dízelmotornál min 1l fogyasztok jobban horvátországtól ausztrián át olaszországig azonos útviszonyok mellett. Mondhatnám azt is h gusztustalan módon vannak felütve itthon az üzemanyagok. És akkor a fogysztásnövekedés mellett az botrányos teljesítmény csökkenésről ne beszéljünk

 • Marcikutya

  Reno (Nevada) városkában a helyi buszok olyan gázolaj-víz emulzióval mennek, amely felerészben tartalmaz vizet, egy tejfehér átlátszatlan lötty a kinézete.

  Most wikizem, hogy Reno 1300m magasan fekszik, tehát a fagyveszélyt is meg kellett oldani valahogy.

  De benzinbe is be lehet juttatni a vizet egy vegyi trükkel. Bonyolult szerkezetű két vegyértékű alkohollal (pl. izopropilalkohol) elérik, hogy az alkoholos vizes oldat a benzinnel is keveredjen. Az etanol (denszesz) csak csak oldja a vizet, de az alkohol-víz keverék továbbra is a tank alján marad, de legalább nem fagy meg, ha elég magas az alkoholtartalma. Ha a motor egy-két csöppet beszív ebből az anyagból, nem áll le, még kedveli is.

  Régebben a rally-autókban így oldották meg a vízbefecskendezést, egyszerűbb, mint a hengerenkénti injektálás.

 • kisssfero

  GP-82!
  Nem gondolhatod komolyan, hogy van olyan épeszű benzinkutas, aki egy gyúlékony folyadékkal teli tartályba bele teszi az egyszerű búvárszivattyút, amit te emlegetsz. Ja, ott lóg bele a tartályba a 240 voltos hosszabbító végén mi? Ez egy elég bugyuta városi legenda.

 • helene

  Meglepve olvastam a cikket, ami bizonyitja férjem feltételezését hogy vizezik otthon a g

 • tdr

  Hogy mik vannak..Aztaaaaaaaaaaaaaa mekkora újdonság;-)

Ezt az autót még Hamilton sem előzheti meg

Bernd Mayländernél senki sem ismeri jobban a Mercedes-Benz és az AMG legerősebb sportkocsijait. Hajtotta mindegyiket, az összes Formula-1-es pályát betéve ismeri. Megkértük a biztonsági autók pilótáját mutassa be nekünk kedvenceit és leplezzen le néhány titkot.

F1: Rosberg megúszta a büntetést

A Magyar Nagydíj versenybírói nem büntették Nico Rosberget, amiért az időmérőn sárga zászlók alatt futotta leggyorsabb körét. A németé a pole vasárnapra, de mások is bajba kerültek.

F1: Rosberget beidézték, még elveszhet a pole

A Magyar Nagydíj versenybírói kora este vizsgálat alá vonták ico Rosberg időmérős gyors körét. Még nem lefutott a sárga zászlós ügy.

Alonso nem volt még ilyen jó helyen idén

Alonso sokak időmérőjét rontotta el utolsó körös megpördülésével, de azért ő boldog, mert ilyen jól nem szerepelt még idén.

A Playboy lányoknak nem rossz az ízlésük

Visszalapoztuk kicsit az elmúlt évtizedek leghíresebb férfimagazinjába és rájöttünk, hogy a Playmatek imádják rózsaszín autókat.

Vettel: Button elaludt a pályán!

A ferraris Sebastian Vettelt hibáztatta a Magyar Nagydíj időmérője után, a német úgy véli, az első háromban lehetett volna, ha mclarenes veterán nem tartja fel.

Törtek az autók az időmérő edzésen – videók

Nem mindenki tudott megbirkózni a Forma-1 Magyar Nagydíj időmérőjén a Hungaroringre lezúdult esővel. Massa, Haryanto és Ericsson is adott feladatot a szerelőinek estére. Videón a balesetek.

Hamilton nem csalódott, hogy Rosbergé a pole

Nico Rosberg nyerte a 2016-os Forma-1 Magyar Nagydíj időmérő edzését. Vasárnap összecsaphat mellőle induló csapattársával, Lewis Hamiltonnal. Így értékeltek a szombati nap után.

F1: Alonso hibája adta Rosbergnek pole-t

A Magyar Nagydíj kaotikus, maratoni időmérőjén a mercedeses Nico Rosberg lett az első, míg csapattársát, Lewis Hamiltont feltartotta a kipördült Fernand Alonso. Eső, balesetek, tűzijáték a Hungaroringen.

Új modellekkel jelentkezik a svéd multi

Új modellekkel ünnepli a Scania 125 éves fennállását. Már csak harminc napot kell aludni a hivatalos bemutatóig.

Ötmilliárdot költenek a Hungaroringre

2017-ben folytatódik a Hungaroring felújítása. Az aszfalt felújítása után jönnek a lelátók és az épületek.

Átkelés egy tavon: így ne csináld!

A terepjáráshoz nem csak megfelelő abroncs, összkerékhajtás szükséges. Némi előrelátás, tervezés sem árt, ami jelen esetben hiányzott.