Hihetetlen, hogy ez már 25 éve történt itthon

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2015.10.24. 10.10

Huszonöt éve, 1990. október 25-én kezdődött az ország életét napokra megbénító taxisblokád.

Az aznap váratlanul bejelentett, másnaptól életbe lépő 65 százalékos benzináremelés ellen tiltakozó taxisok és magánfuvarozók megbénították Budapest forgalmát, majd a közúti közlekedést az ország nagy részében. Az új demokratikus berendezkedés első nagyobb válsága október 28-án az Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkavállalók, a munkaadók és a kormány közötti kompromisszumos megállapodással ért véget.
Az áremelésről az első híradás október 19-én az újságokban jelent meg: “Árulás: jön az 56-62 forintos benzin” címmel, az október 24-ei Magyar Hírlap október 29-ére tette a drágulás időpontját. Ugyanaznap az MTI közleménye arról tudósított, hogy a kormány ülésének napirendjén nem szerepel a téma, másnap mégis bejelentették az üzemanyagár 65 százalékos emelését. (A benzin fogyasztói ára 56-62, a gázolajoké 42-45 forintra emelkedett.) A kormány szerint a lépésre a szovjet olajszállítások csökkenése, valamint az augusztustól tartó öbölháború miatt volt szükség.
  
A felháborodott taxisok október 25-én délután a budapesti Hősök terén, majd a Kossuth téren gyülekeztek. Az Országház előtt találkoztak Siklós Csaba közlekedési miniszterrel, aki nem volt hajlandó átvenni petíciójukat. Ezután a taxisok, akik CB-, illetve URH-rádióhálózatukon folyamatosan kapcsolatot tartottak egymással, lezárták Budapest összes hídját, megbénítva a város közlekedését. 
Éjféltől országossá szélesedett a blokád, amelyhez csatlakoztak a magán- és teherfuvarozók is. Október 26-án az ország főútjain és a nagyobb városokban szinte lehetetlen volt a közlekedés, a határokon állt a forgalom. A Ferihegyi repülőteret a fővárosból nem lehetett megközelíteni, Budapest belső területein egyedül a metró közlekedett. 
A tüntetők csak a mentőket és az egyéb megkülönböztető jelzést viselő, valamint az élelmiszert szállító gépkocsikat engedték át. László Balázs kormányszóvivő október 26-án reggel törvénytelennek nevezte a taxisok akcióját, mert azt a gyülekezési törvény előírásai szerint 72 órával korábban be kellett volna jelenteni. A kormányt váratlanul érte a tiltakozás, a tizenegy miniszterből négy külföldön tartózkodott, Antall József miniszterelnök pedig kórházban feküdt. 
Távollétében Horváth Balázs belügyminiszter látta el a kormányfői feladatokat, aki bejelentette, hogy a kormány minden törvényes eszközzel helyreállítja a rendet. A belügyminiszter a rádió és a televízió által közvetített beszédében megindokolta a kormány intézkedését, és bejelentette, hogy három válságstábot állítottak fel. Göncz Árpád köztársasági elnök este beszédet mondott a televízióban, a benzináremelés felfüggesztését javasolta a kormánynak, és ennek függvényében kérte a taxisokat a blokád abbahagyására.
Október 27-én a magyar közutak teljes blokádjára ébredt az ország. A taxisok, fuvarozók – a hozzájuk csatlakozó polgári résztvevőkkel egyetemben – megbénították az egész ország közlekedését. Mintegy 600 helyen állítottak útzárt, ez összesen – a fővárossal együtt – 105 helységet érintett. Budapesten – a Lánchíd kivételével – az összes Duna-hidat lezárták, 25 főbb csomópontot eltorlaszoltak. A fuvarozók és a kormány közötti tárgyalások egész nap tartottak, és estére közös nyilatkozat közzétételében állapodtak meg. 
Ebben a kormány kinyilvánította, hogy az Érdekegyeztető Tanács október 28-án megtartandó ülése elé olyan megoldást terjeszt, amelynek révén meghatározott feltételek között elképzelhető literenként 10 forintos kedvezmény. A megegyezés feltételéül a blokád megszüntetését szabták. A kormány és a fuvarozók közötti előzetes megállapodás alapján éjfélkor Szabó Győző országos rendőrfőkapitány sajtóközleményben szólította fel a tüntetőket a torlaszok lebontására.
    
Október 28-án, vasárnap a reggeli óráktól valamelyest enyhült a blokád. Délben a Munkaügyi Minisztériumban megkezdődött az Érdekegyeztető Tanács ülése, amelyet a fuvarozók kérésére a televízió élő adásban közvetített. A kormány részéről Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter és Rabár Ferenc pénzügyminiszter vezette a tárgyalást, a munkavállalók küldöttségét Forgács Pál, a Szakszervezeti Kerekasztal és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának (FSZDL) elnöke, valamint Nagy Sándor, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkaadókét pedig Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke vezette. Az ülésen Orbán István, a Magyar Gazdasági Kamara alelnöke elnökölt.
    
Az estére megszületett megállapodás szerint október 29-én 24 órától 12 forinttal csökkentik a megemelt benzinárakat, az új árak az árliberalizálással összefüggő törvények hatályba lépésig érvényesek. A kormány képviselői tanulságként fogalmazták meg, hogy hasonló esetekben időben konzultálni kell az Érdekegyeztető Tanács tárgyalófeleivel. A megegyezés hírére néhány óra alatt az egész országban teljesen megszűnt a blokád, helyreállt a közlekedés. 
A megállapodás aláírása után Antall József miniszterelnök kórházi betegszobájában nyilatkozatot adott a televíziónak. Az úgynevezett “pizsamás interjúban” az országban kialakult helyzetet, a válságot megoldó kompromisszumot elemezve elismerte a kormány felelősségét, amiért a benzináremelés bejelentését előkészítő munkában hibákat követtek el. 
Szerinte a megállapodás létrejötte után előállt helyzetben nincsenek vesztesek és győztesek, és ígéretet tett arra, hogy az “polgári elégedetlenségi mozgalomban” részt vevőkkel szemben a kormány nem kezd eljárást.

Kommentek

  • kraft

    Na azóta sincs komolyabb ellenállás az emberek részéről…

  • v_johny

    Hihetetlen összefogás volt (mai szemmel nézve). Az emberek megértették a lényegét, a környék házaiból hozták nekünk a kávét, teát, ennivalót. Mindenki egyetértett a célban. Jó beszélgetések voltak. Rendőrők is odavonultak párszor (Szfvár egyik legnagyobb csomópontjánál voltunk), amikot először jöttek nagy hanngal és létszámmal, azért mi is megszeppentünk. Elmondák miért jöttek, mi elmondtuk mit akarunk és mit fogunk tenni terveink szerint. Farkaszemet néztünk egy darabig, jöttek igazoltatni, de a papírjainkat csak kézbevették, kértek egy forró kávét és nézelődtek. Közben jött mentő, messzitől hallatszott a hangja, mire odaért félreálltunk és mehetett lassítás nélkül tovább. Kisgyerekes családokat félóránként átengedtük, másokat nem nagyon. Ezt látták a rend őrei, megköszönték a kávét, papírokat visszaadták, beültek majd rádiózás után elmentek, ez többször megismétlődött. A lakosság is támogatta a megmozdulást, kijöttek hozzánk, még el is láttak minket. Vajon most hogy nézne ki egy ilyen összefogás?…

  • hova

    Azt nem tudom, ma hogy nézne ki egy ilyen összefogás, de akkor erőt mutatott és félelmet keltett. Nem egységes volt a ” kit engedünke el” téma, mert volt, ahol csak a mentőket, még a rendőröket sem, élelmiszer árukat sem! Nagy szükség volt a jó kapcsolatra a taxisokkal, ennek “köszönhetően” rohangáltam 48 óráig-kidőlésig. A harmadik napon sikerült-közép-dunántúli megyeszékhely- elérni, hogy élelmiszert is beengedjenek, de első két nap még a gyerekeket szállító buszokat sem. Volt benne vagányság, cél, egység,még megértés is-szóvak klassz volt- és 25 évvel fiatalabb voltam!!

F1: A Force India menti meg Kvjatot?

Paddockbeli pletykák szerint a Red Bulltól a Toro Rossóhoz visszaültetett, ott igen bizonytalan jövővel rendelkező Danyiil Kvjat 2017-ben esetleg a Force Indiánál kaphat újabb esélyt.

F1: Hülkenberg győzelmekre készül a Renault-val

Nico Hülkenberg bízik benne, hogy helyes döntés volt az erős középcsapat Force Indiától a gyári Renault-hoz szerződnie, ott ugyanis középtávon győzelmek várhatnak rá.

F1: Vettelt nem érdekli az új szerződés

Sebastian Vettel azt mondja, egyelőre nem az újabb ferraris szerződés, hanem a javulás érdekli.

Megjósolták, milyen lesz az idei kötelezőkampány

Évről évre egyre kevesebb autóst érint az év végi (gyakorlatilag novemberben lezajló) kötelezőkampány: 2016 végén már csak mintegy egymillió autósnak fordul január elsejével a biztosítási éve.

Buja fotókkal enyhítjük a szomorú őszt

Ez egy még kísérleti szakaszban lévő módszer az őszi melankólia ellen. Rád is szükségünk van a teszteléshez.

Rájössz, melyik szupersportkocsi ihlette ezt a kerékpárt?

Az észt Indrek Narusk kerékpár-tervező nem szereti a szokványos megoldásokat. Aluvázas Viks GT bringáját kedvenc szupersportkocsijáról mintázta.

Hamilton: Férfiként viselném a vereséget

Lewis Hamilton igyekszik majd tartással viselni, ha idén csapattársa, Nico Rosberg nyeri meg a bajnoki címet. A Japánban hisztiző címvédő Austinra feltűnően lehiggadt.

Elvitték a kocsidat hétvégén? Itt keresd!

Zöldszámot hoznak létre Budapesten, hogy akinek elszállítják a tilosban parkoló autóját az ünnepi hétvégén, könnyebben juthasson hozzá a szükséges információkhoz.

Így állítunk gyújtást érintőképernyős kütyüről házilag az amerikai kocsikon

Pár pöccintés a kijelzőn, és a kocsi máris erősebb vagy 40-50 lóerővel. A zsebrevágható tuningműhely nagyjából minden amerikai kocsihoz használható.

A Forma-1 legpocsékabb bokszkiállásai

Nem mai videó, de mindig szórakoztató.

F1: Pokol Texasban – videó

A Forma-1 austini Amerikai Nagydíja sikert aratott az elmúlt négy évben, azonban a sportág első texasi látogatása egészen másképp alakult…

Hamilton New York szívébe vinné az F1-et

Lewis Hamilton szerint a Forma-1-nek szüksége lenne egy New York-i futamra az amerikai piac meghódításához.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.