Sártengerben úszik a Széll Kálmán tér, de mi volt 64 éve a helyén?

És főleg mi lesz?

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2015.10.20. 12.10

Kíváncsi vagy, mi volt a Széll Kálmánon lévő sártenger helyén durván 65 évvel ezelőtt? És arra, hogy mi lesz?

Jelenleg a parttalan szopás egy budapesti csomópontja a volt Moszkva tér, de ha kíváncsi vagy, mi volt a Széll Kálmánon lévő sártenger helyén 64 évvel ezelőtt, és arra, hogy mi lesz, akkor nagyon jó helyen jársz.

Ilyen volt

A teret 1929-ben nevezték el Széll Kálmánról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, majd 1951. november 9-én lett Moszkva tér a hivatalos neve. 2011. május 12-én ismét visszakapta korábbi nevét, a Fővárosi Közgyűlés 2011. április 27-i döntése értelmében. 1938 és 1941 közt építették ki a ma ismert jelentős forgalmi csomópontnak.
A szűkebb értelemben vett tér maga a II. kerületben, azon belül is az Országút nevű városrészben található, míg a vele logikailag összefüggő – de nem mindenhol Széll Kálmán térnek hívott – terület Budapest I., II. és XII. kerületének határán fekszik.
A középkorban Logod kapuja nyílt erre a területre, majd a török uralom után agyagbánya nyitását engedélyezték itt, amiből még a 19. század második felében is termeltek ki nyersanyagot. A tér 1929 előtt névtelen közterület volt. Gödör néven emlegették, amit az itt lévő agyagbányáról kapott.

Most ilyen

A jelenleg is tartó munkálatokat 2011-ben az alapoktól kezdték meg, ebből kifolyólag pedig számtalan alkalommal változott a környék forgalmi rendje, ember legyen a talpán, aki követni tudja. Egyvalami azonban már lassan öt éve betonbiztos: a folyamatos dugó és torlódás.
A BKK legutóbbi közleménye szerint, október 18-án megkezdték a Krisztina körút-Szilágyi Erzsébet fasor-Széll Kálmán tér jelzőlámpás csomópont középső részén is a Széll Kálmán tér felújítását, emiatt ismét változott a forgalmi rend és egyes BKK-járatok menetrendje.
A legnagyobb változás, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor-Krisztina körút útvonalon a nagy csomópontban csak kétszer egy sávon haladhat a közúti forgalom. Ideiglenesen nem lehet majd a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút, illetve a Dékán utca felé közvetlenül balra kanyarodni.
A 21-es buszok végállomását a Csaba utcába, a 128-as és a 129-esét a Széll Kálmán tér Margit körúti oldalára, a 139-es és a 140-esét pedig a Krisztina körútra, a Csaba utca torkolatához helyezték át.

Ilyen lesz (állítólag, valamikor, egy messzi-messzi galaxisban)

Ha egyszer eltűnik a sártenger, az utolsó facsemete, az utolsó csepp aszfalt és a az utolsó darab térkő is a helyére kerül, valahogy így fog kinézni a Kalef.  A tér teljes felújítására nettó 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be – állítja a BKK, de ez a feltételes mód elég aggasztó…

Videón a 2014-ben készült látványterv:

Szavazás

Szerinted elkészül 2016 tavaszára a Széll Kálmán tér?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

  • japancar

    Ha tényleg visszamegyünk akkor az 1930-as évek elejére kell visszamenni amikor elkezdték építeni a teret és a villamos végállomást. Korábban valamikor a századfordulón itt egy téglagyár volt, el is használták azt az agyagot amelynek a helyén a mai tér van.
    Hogy milyen lesz átépítés után? Nos erre nem lehet előre választ adni, csak remélhető, hogy hosszú időre szóló megoldást találtak a tervezők.

Button kimondta, miből lehet nagy baj az F1-ben

Jenson Button szerint a Forma-1-nek ki kell találnia valamit annak érdekében, hogy a tévét rövid időre bekapcsoló nézőket is lekösse, például rövidebb futamokra lenne szükség.

Trágyahordóból tűzoltóautó

Ha a saját tűzoltóautó nem is létszükséglet, azért egy tűzoltókészülék elfér az autóban, lakásban. Egyszer még jól jöhet

F1: A Renault nem becsüli a pilótáit?

Jolyon Palmer nem biztos benne, hogy a Renault elismeri az ő és Kevin Magnussen idei erőfeszítéseit.

Chiptuning a Toyota Hiluxhoz

150 helyett 185 lóerőt tud a japán pickup, ha kezelésbe veszi Pityu Autóklinikája.

Vizet pöfögő buszokat vásárolnak a tokiói olimpiára

A Toyota kínálatában a jövő évtől üzemanyagcellás autóbusz is megtalálható lesz. A dolgok mozgatórúgója természetesen a tokiói olimpia.

F1: Ricciardo texasi paraszttá változott

A Red Bull-os Daniel Ricciardo nagyon élvezi a Forma-1 texasi fordulóját, lassan igazi farmer lesz belőle.

F1: A Force India menti meg Kvjatot?

Paddockbeli pletykák szerint a Red Bulltól a Toro Rossóhoz visszaültetett, ott igen bizonytalan jövővel rendelkező Danyiil Kvjat 2017-ben esetleg a Force Indiánál kaphat újabb esélyt.

F1: Hülkenberg győzelmekre készül a Renault-val

Nico Hülkenberg bízik benne, hogy helyes döntés volt az erős középcsapat Force Indiától a gyári Renault-hoz szerződnie, ott ugyanis középtávon győzelmek várhatnak rá.

F1: Vettelt nem érdekli az új szerződés

Sebastian Vettel azt mondja, egyelőre nem az újabb ferraris szerződés, hanem a javulás érdekli.

Megjósolták, milyen lesz az idei kötelezőkampány

Évről évre egyre kevesebb autóst érint az év végi (gyakorlatilag novemberben lezajló) kötelezőkampány: 2016 végén már csak mintegy egymillió autósnak fordul január elsejével a biztosítási éve.

Buja fotókkal enyhítjük a szomorú őszt

Ez egy még kísérleti szakaszban lévő módszer az őszi melankólia ellen. Rád is szükségünk van a teszteléshez.

Rájössz, melyik szupersportkocsi ihlette ezt a kerékpárt?

Az észt Indrek Narusk kerékpár-tervező nem szereti a szokványos megoldásokat. Aluvázas Viks GT bringáját kedvenc szupersportkocsijáról mintázta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.