Halottak csontjait törték nemes cél érdekében

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.09.06. 11.09

Ma már természetes, hogy a tökéletes biztonságra törekvő gyártók törésteszt bábukkal szimulálják az emberi test viselkedését. Azonban nem volt ez mindig így.

A XX. század első évtizedei robbanásszerű fejlődést hoztak a közlekedésben. A fejlett világ az olaj mámorában égett, a sebességgel karöltve nőtt a zsúfoltság, mindenki gyors, erős, mutatós kocsikra vágyott. A biztonság kérdése elkerülte a társadalom látókörét, a halálos balesetek száma rohamosan nőtt. Az azonnali lassulással járó ütközések túlmutattak az emberi szervezet tűrőképességén, az evolúció nem szokott hozzá a 80 kilométer/óráról tizedmásodpercek alatt megálló belső szervekhez.
A korabeli kutatók ismeretlen területtel álltak szemben, az első kísérletek Detroitban a Wayne Állami Egyetemen zajlottak. A kezdetleges töréstesztek az emberi test viselkedését vizsgálták határhelyzetben, a legkézenfekvőbb alanyokkal, a tudománynak felajánlott holttestekkel. 

A koponyába, mellkasba rögzített gyorsulásmérővel értékes információkat nyertek arról, pontosan mekkora erőhatás okozhat halálos sérülést a különböző területeken. 
Az egyszerű mechanikai behatásokkal – mellkasnak lendített fémhenger – gyűjtött adatok komoly előrelépést jelentettek, de a megszerzésük módszere nem csak etikailag volt kifogásolható. Általában idős, nem erőszakos halált halt férfiak szolgálták a tudományt tesztalanyként, így demográfiailag nem tudtak pontos, át fogó eredményekhez jutni. Nem elhanyagolható körülmény a holt és élő szervezett közötti különbség, a mérési eredmények pontosságának ez a kikerülhetetlen tényező is gátat szabott.
Szerencsére a hátborzongató gyakorlat alkalmazása hamar visszaszorult. Az amerikai légierőnél kísérletekhez használt Sierra Sam elnevezésű törésteszt bábú tökéletesen megfelelt az autóipar céljainak is, így átvették, majd tovább csiszolták az emberi testet szimuláló szerkezetet. Így született meg 1971-ben a Hybrid I. törésteszt bábú, a második fejlettebb szériát követve pedig a legfontosabb Hybrid III-as család 1976-ban. Kiemelt jelentősége hosszú pályafutásában rejlik, a mai napig ez a változat szolgálja a biztonság fejlesztését világszerte, a Hybrid III a legelterjedtebb bábu a gyártók között.
Bár visszaszorult az eljárás, holttestekkel még a mai napig végeznek ilyen jellegű kísérleteket, csak az autógyártók helyett már orvosi egyetemek. A Ford ütközés során felfújódó biztonsági öveit is ezzel a módszerrel tesztelték a Michigani Közlekedéskutató Intézetben. A röntgen és a boncolás olyan speciális adatokat ad az emberi szövetek, csontok roncsolódásáról, amelyek egy ilyen újítás bevezetése során kiemelt fontosságúak.

Kommentek

F1: Vettelt nem érdekli az új szerződés

Sebastian Vettel azt mondja, egyelőre nem az újabb ferraris szerződés, hanem a javulás érdekli.

Megjósolták, milyen lesz az idei kötelezőkampány

Évről évre egyre kevesebb autóst érint az év végi (gyakorlatilag novemberben lezajló) kötelezőkampány: 2016 végén már csak mintegy egymillió autósnak fordul január elsejével a biztosítási éve.

Buja fotókkal enyhítjük a szomorú őszt

Ez egy még kísérleti szakaszban lévő módszer az őszi melankólia ellen. Rád is szükségünk van a teszteléshez.

Rájössz, melyik szupersportkocsi ihlette ezt a kerékpárt?

Az észt Indrek Narusk kerékpár-tervező nem szereti a szokványos megoldásokat. Aluvázas Viks GT bringáját kedvenc szupersportkocsijáról mintázta.

Hamilton: Férfiként viselném a vereséget

Lewis Hamilton igyekszik majd tartással viselni, ha idén csapattársa, Nico Rosberg nyeri meg a bajnoki címet. A Japánban hisztiző címvédő Austinra feltűnően lehiggadt.

Elvitték a kocsidat hétvégén? Itt keresd!

Zöldszámot hoznak létre Budapesten, hogy akinek elszállítják a tilosban parkoló autóját az ünnepi hétvégén, könnyebben juthasson hozzá a szükséges információkhoz.

Így állítunk gyújtást érintőképernyős kütyüről házilag az amerikai kocsikon

Pár pöccintés a kijelzőn, és a kocsi máris erősebb vagy 40-50 lóerővel. A zsebrevágható tuningműhely nagyjából minden amerikai kocsihoz használható.

A Forma-1 legpocsékabb bokszkiállásai

Nem mai videó, de mindig szórakoztató.

F1: Pokol Texasban – videó

A Forma-1 austini Amerikai Nagydíja sikert aratott az elmúlt négy évben, azonban a sportág első texasi látogatása egészen másképp alakult…

Hamilton New York szívébe vinné az F1-et

Lewis Hamilton szerint a Forma-1-nek szüksége lenne egy New York-i futamra az amerikai piac meghódításához.

F1: Iszonyatos toborzásba kezdett a Renault

A Renault csapatfőnöke, Fred Vasseur szerint komoly toborzásba kezdett a francia alakulat, az előrelépés érdekében minden szinten jönnek új emberek.

F1: Vettel szerint nincs baj a Ferrarival

Bár az olasz csapat idén nem szerzett sem pole-t, sem futamgyőzelmet, a bajnokságban pedig lelépte őket a Red Bull, Sebastian Vettel szerint a kritikusoknak, károgóknak nincs igazuk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.