Esti nyugtató – Fülsüketítő Ferrari, a pékek álma

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.08.20. 17.40

Nehezen találtam meg a pályán orrvérzésig hajtott versenygépek és augusztus 20. közös metszetét, de sikerült.

Nemrég elkezdtünk valamit, ma folytatjuk. Minden nap nyugtató motorhangra kihegyezett anyaggal zárjuk a napot. Az ünnepi pihenés hatásfokát egy különleges Ferrari fokozza.


Bevallom, a közös pont igencsak erőltetett. 

A kenyér. 

Mert a szóban forgó Ferrarit mindenki csak a breadvan, vagyis kenyeres kocsi becenéven ismeri. Ezt az elnevezést a szigetországra jellemző, fanyar hangot megütő angol sajtó aggatta rá, miután meglátták a Ferrari harmonikus versenygépeitől eltérő formát. De tulajdonképpen ez nem is egy Ferrari, a márka makacs zsenije, önfejű atyja Enzo Ferrari sosem egyezett bele az építésbe, nincs egyetlen ágaskodó paripa sem a karosszérián. 

A történet.

A hatvanas évek drámával indult a Ferrari birodalomban, Enzo felesége Laura, és több kulcspozícióban dolgozó alkalmazott vitája odáig fajult, hogy elhagyták a Scuderiát. 
Komoly érvágás volt ez, Carlo Chiti, főmérnök, a zseniális fejlesztő Giotto Bizzarrini, valamint az értékesítési vezető Girolamo Gardini is búcsút intett a diktatórikus vezetőnek. 
Közülük néhányan Ferrari egyik legjobb ügyfelénél, a versenycsapatot üzemeltető Giovanni Volpi-nál kötöttek ki. Volpi külön kezelte az üzletet, és az érzelmeket, így mintha, mi sem történt volna, 1962-ben két új 250 GTO-t rendelt Ferraritól istállója számára. Enzo azonban visszautasította a kérést, aki kenyeret ad volt munkásainak, az tőle nem kap semmit!
Volpi nem esett kétségbe, hiszen a két ász, Carlo Chiti, és Bizzarrini már nála dolgozott. Szerzett másodkézből egy 1961-es Ferrari 250 GT SWB Competition-t (szériaszám: 2819 GT), ezt kellett versenyképessé, Ferrari verővé építeni a csapatnak. 
Bizzarrini megvalósította a GTO fejlesztése során felmerült ötleteket, a szárazkarteres kenésű V12-es motor 12 centiméterrel került hátrébb három Weber-karburátor helyett hat duplatorkú keverte levegőbe a benzint, a tömegből pedig 100 kilogrammot faragtak le. 
A különleges karosszéria Piero Drogo nevéhez fűződik, és tulajdonképpen ez adja az apropóját az aktuális adag esti nyugtatónak. Az áramvonalas kenyérszállító karosszéria a Kamm-hatás kihasználására épült, így a csapott farral jobb volt az alaktényezője, mint az új GTO-nak. Ennek hatására a Le Hunaudires egyenesben (Le Mans) 7 km/h-val gyorsabb is volt, mint a nagy vetélytárs. 
A legenda szerint két hét alatt kerékre állított Breadvan két versenyen dobogós helyezést ért el nagy megmérettetés, Le Mans előtt, ahol a Ferrarikat gyorsan megelőzve a hetedik helyen haladt, de egy tengelytörés miatt kénytelen volt kiállni a futamról. 
Tehát a nagy bosszú, a Ferrari verés elmaradt, de mégis színes életutat tudhat magának a Breadvan,  volt rendőrök elől iszkoló menekülőautó a francia Riviérán, napjainkban pedig újra versenyez a klasszikus autókkal kereskedő Klaus Werner tulajdonában. A felvételen fia, Maximilian gondoskodik arról, hogy nehogy elmacskásodjon az a tucatnyi dugattyú.Az esti nyugtató eddig kimért adagjai:

Kommentek

Tudod, hogyan kell helyesen parkolni? Lehet, hogy nem

Mi a különbség a parkolási pótdíj és a helyszíni bírság között? Most néhány kérdésre választ adunk.

A világ csodálja a magyar szemétszedő autós jóságát

Egy hazai autós elüti az időt a dugóban, kiszáll, és szemetet szed. Egyszerű, de mégis példaértékű akciója már a Reddit oldalán is nagyot fut.

Félelmetes videó, fél perc alatt lopják el az Audit

Ez a videó is mutatja, hogy a profi lopásgátló rendszerek hiányában a modern autókat is gyerekjáték elkötni. A jelenlegi Audi A6 sem ellenfél a tolvajoknak, egy percen belül már gurulnak is vele!

Ilyet is csak az oroszok tudnak kitalálni: autós curling

Ismered a curlinget? És az autós változatot? Az oroszok megcsinálták.

F1: Hülkenberg végre sisakot választott

Zöld vagy piros? Ma megkaptuk a választ. A Force India versenyzői is újítottak, de nincs benne sok köszönet.

F1: Hamilton thai boksszal készült a szezonra

A Mercedes-pilóta brutális kockahasat villantott a szezonnyitó előtt.

Rózsaszín taxikkal védik a nőket

A nők biztonságos közlekedését szolgáló új taxiszolgáltatást indítanak csütörtökön Pakisztánban: a nők vezette rózsaszín taxikat telefonon vagy mobilalkalmazáson keresztül lehet megrendelni, de akár le is lehet inteni az utcán.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Van okostelefonod? Akkor ezt most imádni fogod!

Persze csak akkor, ha Te is azok közé tartozol, akik sokszor elfelejtik, pontosan hová is parkoltak. Nagyvárosban azért ez előfordul, pláne ha nincs helyismereted.

McLaren: A Honda felejtse el a céges kultúrát!

A McLaren versenyfőnöke szerint a motorgyártó Hondának el kellene fogadnia, hogy a Forma-1 más világ, mint az autógyártás, itt mindennél fontosabb a gyorsaság és a hatékonyság.

Minden autó megbukott a spanyol emissziós vizsgálaton

Spanyolországban minden vizsgált, dízelmotoros autómodell a megengedettnél több káros anyagot bocsát ki közúton.

Milliós bírságok az osztrák utakon

Vége a türelmi időszaknak, milliós bírságokat kaphatnak az osztrák utakon közlekedők, ha nem tartják be a szabályokat.

Nem erőlteti tovább a kisautókat a BMW

Nem tervezi újabb modell fejlesztését a Mini fronthajtásos platformjára a BMW. Inkább nagyobb autóiból szeretne többet eladni.

Akár Budapesten is feltűnhet az új magyar busz

Úgy tűnik, a hazai elővárosi és távolsági szegmensben a magyar Credo veszi át az Ikarus korábbi vezető szerepét. A cégnél azért Budapestről sem tettek le teljesen.

F1: Ricciardo kisiklatná a Verstappen-expresszt

Daniel Ricciardo hangsúlyozza, hogy egyelőre jó a viszonya Max Verstappennel, de az motiválja, hogy megverje a széles körben hájpolt holland tinit.

Vadállat hibridet fejleszt a McLaren

2019-ben érkezik minden idők legáramvonalasabb McLarenje. A BP23 kódjelű jármű frappáns trükkel tiszteleg az egykori F1 előtt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.