Zenélő utak: ne fütyülj a korlátozásra!

Bordákkal énekel

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.04.19. 10.00

A Route 66 egy szakaszán újszerű módszerrel próbálják lebeszélni a gyorshajtásról az autósokat. A megfelelő tempót hazafias dallal jutalmazza az aszfalt.

Mindannyian ismerjük az autópályák külső sávjának szélébe mart figyelmeztető bordákat: ha ráhajtunk, hangos zúgással figyelmeztetnek arra, hogy veszélyes “vizekre” tévedtünk.
Ez a biztonsági megoldás adta a zenélő aszfalt ötletét. A projektben résztvevő szakértőknek – a National Geographic csatorna közlekedésbiztonsági műsora szerkesztőinek, néhány matematikusnak és egy profi útépítő brigádnak – már csak annyi volt a dolga, hogy kidolgozzák azokat a matematikai képleteket, amelyek a megfelelő sebesség mellett pont a kívánt ütemben és hangmagassággal bírják rezgésre az abroncsokat.
Ezt követően az aszfaltozók egy különösen kemény acélötvözetből megépítették a sablonokat, és azokat belenyomták az aszfaltba, arasznyira a sáv szélét jelző felfestéstől.
Amikor a zenélő út helyszínét kellett kiválasztani, a tavaly ősszel útjára bocsátott projekt résztvevői nem sokat teketóriáztak: szinte adta magát a legendás rock’n’roll főút, a Route 66.
Bármilyen ötletes, nem ez az első zenélő út a világon: állítólag öt másik helyszínen is dallamot csalogathatunk ki az aszfaltból. Dániában már 1995-ben építettek hasonlót, igaz, a xilofon-út csupán néhány másodperces szakaszon muzsikál (az alábbi videón kb. a 90. másodperctől).
Japánban is találkozhatunk hasonlóan kialakított úttal, itt szintén sebességhez van kötve az élvezetes hanghatás.

Kommentek

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.