Így néz ki egy bányagép 78 literes motorja, szétrobbanva

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.03.21. 19.30

Mi történik, ha valaki túlpörget egy 2500 lóerős, 78 literes, V16-os dízelmotort? A képek elárulják, ronda, nagyon ronda dolgok.

Mi történik, ha valaki túlpörget egy 2500 lóerős, 78 literes, V16-os dízelmotort? A képek elárulják: ronda, nagyon ronda dolgok. A Caterpillar 793-as vezetője túl alacsony sebességi fokozatba váltott (hatodikból szúrt egy keserves egyest, a pletyka szerint), és hiába az őrült teherbírásra tervezett alkatrészek, a fizika győzött. A motor számára ismeretlen fordulatszám-tartomány végzetesnek bizonyult. 

Kommentek

 • bochi

  Hogy engedhetett meg ilyesmit a váltó vezérlése?

 • Dödölle

  A MÁV-nál dolgoztam “dízel-lakatos” címszó alatt. A BZMot ( cseh ) motorvonatok 210 lóerős Skoda motorjait a MÁV 180 lóerős RÁBA-MAN motorokra cserélte, hogy “ha szar is lesz, de olcsóbb, és megy” címszóval. Volt egy ( vagy két ) központi javítóműhely, ahol a motorokat felújították ( hüvelyezés, dugattyúcsere, stb… ) A Szombathelyi Igazgatóság még a felújítás költségeit is meg akarta spórolni, megvásárolták a szükséges alkatrészeket, és úgy kellett a felújítást elvégeznünk. Parancs az parancs, szétszedtem, cseréltem, összeraktam, beállítottam. Három motor került ki a kezeim alól, mire az elsőt elvitték kipróbálni. Minden szépen ment, aztán – még a próbajáratás alatt – az egyik dugattyúrúd kikönyökölt…Néhány napra rá kipróbálták a második motort is. Minden szépen ment, aztán – még a próbajáratás alatt – az egyik dugattyúrúd kikönyökölt…Néhány napra rá kipróbálták a harmadik motort is. Minden szépen ment, aztán – még a próbajáratás alatt – az egyik dugattyúrúd kikönyökölt… Nagy hű, meg ha, meg mitörtént, meg vizsgálat, meg szabotázs !!!!!… És akkor derült ki, hogy a dugattyúrudat rögzítő csavarok eredeti elképzelés szerint egyszer használatos csavarok voltak… Velem meg a felújított motorokba is azokat rakatták be… Azok meg nem akartak tovább dolgozni… Hát, így jártunk…

 • Linkas63

  Nekem csinált ilyet a sofőröm Volvo FH12/500-al.
  Tény hogy rossz volt a tartományváltó, de akkor sem volt egy egyszerű mutatvány 70-nél bepakolni 2-be.
  Kuplung, turbo compound tengely elszállt, 5 milla volt a javítás. Még kettő hasonlót csináltak a két év alatt és be is csukhattam a boltot.

 • GP82

  Ezekben a dömperekben elég komoly automata váltó van, tehát kizárt, hogy a cikkben említett ok miatt ment tönkre a motor.

 • Vorserie

  Dödölle!

  Azért azt illett volna tudni,hogy semmilyen fődarabból kivett csavart nem rakunk vissza újra,még akkor sem ha régi alkatrészbe megy,nem még ha egy újonnan cseréltbe.

  Másrészt dugattyúrúd,hidraulikus meg pneumatikus munkahengerekben van.
  Belső égésű motorokban hajtórúd és dugattyú a megnevezés,dugattyúrúd nincs.
  Ezt is illett volna tudni.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.