Fura rendőri intézkedés a fővárosban

Igazoltatás Ferihegyen a fizetős parkolóban

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.03.16. 10.00

Liszt Ferihegyen a rendőrök egészen elképesztő helyszínt találtak az igazoltatásra. Ha minden rendben, akkor is fizethet az autós.

Budapest nemzetközi repülőterének parkolási rendszere sok szempontból nem a legtökéletesebb, de mostanra azért összeállt egy többé-kevésbé élhető rendszer. A teljes tarifatáblázatot itt lehet áttekinteni – számunkra most csak egy tétel fontos ebből: a közvetlenül a 2-es terminál előtt, úgynevezett Prémium parkoló, vagyis az a pár tucat hely, ahol ki lehet rakni az induló rokont, barátot, utast, vagy épp felszedni az épp megérkezett utazót.

Ide behajtva egy rendszámrögzítő kamerával is felszerelt beléptető sorompónál parkolókártyát kell húzni az automatából. Ha öt percen belül kihajt az autó a másik oldalon, nem kell fizetni semmit. (Legalábbis napi két behajtás erejéig – a taxisok szívatása végett a harmadik behajtás után már 500 forintba kerül, de most nem ez lesz a témánk.) Ha túlszaladunk az öt percen, az első félóra már 2000 forintba fáj, ami, mondjuk egy hatperces behajtásért elég emberes összeg.

No de sebaj. Öt perc mindenre elég, belefér a táskák kipakolása hátulról, egy búcsúcsók, egy ölelés. Persze csak akkor, ha véletlenül nem futunk bele a rendőri igazoltatásba:


Nem hittem a szememnek, amikor a CLA Shooting Brake bemutatójáról hazatérve a fenti látvány fogadott a ferihegyi terminál előtt. Mire előkaptam a telefonomat, a megállított teljesen civil Suzuki már elhajtott a rendőröktől, a képen pedig egy sárga rendszámos Transitot állítanak meg éppen, de higgyék el a kedves olvasók, hogy nem a taxikra, kisbuszokra utaztak, szép akkurátusan állították meg a kocsikat sorra. (Másik fotót másik autóról nem tudtam lőni, mert jött a taxink és mennünk kellett, nehogy kifussunk az öt percből.)

Szavazás

Szerinted helyes dolog az öt percig ingyenes fizetős parkolóban igazoltatni?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
Azonnal szolgálatba is helyeztem magam, és megkérdeztem a rendőröktől, jól látok-e, hogy itt igazoltatnak, vagy esetleg változott a parkolási rend és tilos ide behajtani, mittudomén. Nem, mondták, ez itt egy normál “közlekedésrendészeti ellenőrzés”, magyarul igazoltatás.

Ahogy elfigyeltem, ha minden rendben volt, kábé két perc alatt végeztek a rendőrök, vagyis a sofőrnek még volt három perce eltűnni a drága parkolóból. De ha a csomagtartóban kell keresgélni a táskában a forgalmit, nincs meg a biztosítási fecni, neadjisten lejárt a forgalmi vagy a jogsi, mi van? A büntin felül még kétezer forint parkolási bírsággal is sújtja a rendőrség a figyelmetlen autóst? Ha siet az utas, akit kihoztak, innen szaladjon be az induláshoz, amíg csesztetik a sofőrt?

Ha én lennék a Rendőrség, lenne bennem annyi jóérzés, hogy a kihajtó sorompó után állok le igazoltatni. El is küldöm ezt az ötletet az ORFK sajtóirodának, hátha csak nem jutott eszükbe, hogyan lehetne elkerülni ezt a bunkóságot, amit a Cég rendőrei Ferihegyen művelnek.

FRISSÍTÉS 12:46

A Facebook-falunkra érkezett olvasói kommentek szerint a rendőr, ha az autós az igazoltatás miatt kicsúszna az öt percből, telefonál egyet és az őr kinyitja a sorompót. Ettől persze még marad a kérdés: miért nem lehet ezt a sorompón kívül csinálni, a macera teljes elkerülésével.

Tudod mennyit kell fizetni, ha elkap a szupertraffipax? A Vezess.hu összegyűjtötte! Kattints a képre!

Fura rendőri intézkedés a fővárosban 1

Kommentek

 • Zside

  Erre már tényleg nincsenek szavak,ez mindennek az alja!
  Viszont nagyon szimpatikus Rácz Tamás cselekvése hogy csinál is valamit!

 • vaLacky

  És akkor szeressük a rendőröket, hiszen ők csak minket védenek. Pont nem védenek ezek meg bennünket senkitől, pláne nem a bűnözőktől, csak a normál embereket tudják vegzálni. Szégyen.

 • ciel

  Tavaly engem is ellenöriztek és azt mondták a rendörök, hogy ha kifutok az 5 percböl akkor kinyittatják a sorompót.
  Jó lett volna a szerzönek rákérdezni, hogy igazoltatás esetén is kell-e az autósnak fizetnie a parkolásért. Sajnos így a cikk alaptalanul vádaskodik.

 • Megmonddom

  Ismét egy olyan cikk ami valótlanságokat állít!
  Kedves, Rácz Tamás kérem utána járni a dolgoknak és helyesbíteni, mert az igazoltatás után az 5 percen túlcsúszott autósokat a rendőrök kérésére kiengedik, nem kell +2000Ft-ot fizetni!!!

 • DTF

  igen, ha átléped az 5 percet, akkor kiengednek, ezzel nincs is probléma, de ezt mondhatták volna a rendőrök az újságírónak is…
  a másik h hiába kiengednek, mi a jó túróért a reptéren belül igazoltatnak? az lesz az új módi h figyeli majd a gyorshajtást ott is? vagy kitáblázák max 5km/hával az egészet???

 • Kempelen

  vaLacky, Provocator most mi van? F…ot teszettek beszélni?

 • vaLacky

  Kempelen, én nem beszéltem F…ot, a cikkre alapoztam, amit írtam. Ha kiengedik az ellenőrzöttet öt perc eltelte után ingyen, akkor minden rendben van. Azt fenntartom, hogy nem az autósokat kellene állandóan üldözni.

 • bundaska1001

  Szerintem a rendőröknek nem szolgálunk és védünk,hanem szolgálunk és pénzt behajtunk !!!

 • Rácz Tamás

  Kedves mindenki – köszi az észrevételeket, beírtam a cikktörzsbe is, hogy kiengednek ingyen, ha eltelik az öt perc.

 • beaumont

  Tisztelt “újságíró”!
  A szokásos rendőrfikázó cikke ez úttal mintha mellé ment volna, van ilyen. A frissítésbe azért beleírhatta volna, hogy azt a két jelzőt kivette a cikkből, ami még reggel benne volt (az egyik az aljas rendőr volt). Mi van, szólt a főszerkesztő, hogy a zsaruk is figyelik a cikkeket?
  Szóval ha már újságírót játszik egy velejéig zsaruellenes, kötekedő dilettáns, akkor legalább próbáljon meg az elfogultság látszatától is mentes lenni, mintha egy igazi újságíró lenne…
  Tisztelettel: beaumont

 • Rácz Tamás

  beaumont: remélem is, hogy a rendőrök figyelik a témát, már csak azért is, mert elküldtem nekik mailben a linket még reggel, hogy mi az álláspontjuk a témával kapcsolatban. Sajnos eddig nem jött érdemi válasz, csak egy automatikus nyugtázó mail.
  A címről: az eredeti címet nem én adtam, de finomítottam, valóban, mert az olvasók által jelzett információ alapján már nem aljasnak, legfeljebb kellemetlennek és ostobának érzem az igazoltatási helyszín kiválasztását.

 • CoIie

  Tudományos szempontból érdekes cikk; amit Einstein és mások sem tudtak megtenni, azt megteszi a magyar rendőr: megállítja az időt!

 • Kempelen

  vaLacky! Nem, te tudatlanul köpködtél. Mint a talicskamenedzser szokta. teli torokból.

 • sattya

  A legundoritobb a ferihegyi parkoló rendszer!!! Inkább Bécsből repülők!!!Gusztustalan!!!!!!

 • beaumont

  Tisztelt Rácz úr!
  Örömmel nyugtáztam, hogy a bunkó, aljas és ostoba jelzők közül az aljast már törölte, de még mindig van ott két nem oda illő! Ha a képzett tanult és független szakújságírók ilyeneket írnak, akkor miért csodálkozunk azon, hogy az egyszerű civil emberek (akik nem olyan tanultak és kifinomultak, mint Rácz ÚR) durva kommenteket írnak?
  További szép szakmai sikereket kívánok Rácz ÚRnak!
  Tisztelettel: beaumont

 • vaLacky

  Kempelen, én nem köpködtem, ezt csak te vizionálod, arról meg nem tehetek, hogy hülye vagy.

 • beaumont

  vaLackynak: szerinted mi köze van a közlekedésben részt vevők igazoltatását végző rendőrnek a te – bűnelkövetőktől való – védelmedhez? Elárulom: semmi. De nem baj, te sem tudhatsz mindent. Csak akkor ne fröcskölj azonnal, teliszájjal…
  Tisztelettel: beaumont

 • vaLacky

  Ja, és még valami, kempelen, felejts el!

 • vaLacky

  Beaumont, lehet hogy semmi köze, csak irritáló, amikor az autósokat cseszegetik, mert rajtuk mindent be lehet hajtani. Másutt lennének a rendőrök ilyen határozottak, az jó lenne. Nem fröcsköltem, te is elfelejthetsz. Tisztelettel

 • vaLacky

  A totalcaron láttam valamelyik nap egy videót, amikor a szabálytalan, záróvonalon előző BMW-t elkapták a rendőrök. Ez például becsülni való dolog, a vegzálás nem…

 • M_m_m

  A szerző egy logikátlan, ésszerűtlen és nevetséges ügyre világított rá, ennyi.
  Miért nem igazoltatnak 100 méterrel odébb?
  Ja és még szép,hogy nem fizettetik ki 2000 forintot, milyen rendesek :-))

  Én nem szidom a rendőrséget, sosem büntettek meg, de jellemző, hogy egyesek a józan ésszel is felfogható butaságotis mennyire képesek védeni és megmagyarazni.

  Egyébként ez is olyan magyar megoldás, nem ott kéne igazoltatni, és akkor nem kéne telefonálgatni.

 • jako

  “nincs meg a biztosítási fecni, neadjisten lejárt a forgalmi vagy a jogsi, mi van?”
  .
  a cikk írója jó sok badarságot hordott össze!
  1. “nincs meg a biztosítási fecni” nem is nagyon kell keresgélni, mivel ha lekérik az autót, és vezetőjét, akkor kiderül, van vagy nincs, ugyanis azt is látják.
  2. “neadjisten lejárt a forgalmi vagy a jogsi,”
  Kellene KRESZ-t tanulni, így tudhatná a cikk író, hogy lejárt forgalmival a gépjármű nem vehet részt a forgalomba, ugyan ez vonatkozik a jogosítványra is, lejárt orvosi alkalmassági esetén is szabálysértést követ el aki úgy vezet.

 • jako

  Egyszer és mindenkorra meg kellene tanulni, ami a KRESZ könyv elején is olvasható!
  ” A GÉPJÁRM? VEZETÉSE KIVÁLTSÁG, NEM SZERZETT JOG”
  Aki betartja az előírásokat, (legalább 80-90% mert olyan nem létezik aki mindent betartana) azt nem fogják vegzálni folyamatosan. De amíg vannak olyan emberek, akik azt hiszik, ők felette állnak a szabályoknak, addig bizony ellenőrzések lesznek, és ebbe bele eshetnek olyanok is, aki betartják a szabályokat.
  Ha nem követsz el szabálysértést, nincs miért aggódni, ha megállítanak.

 • myself

  félreértések elkerülése végett: nem az a gond, hogy igazoltatnak, hanem az, hogy olyan zónában teszik, ahol csak 5 percet tartózkodhat az autós, ha ezt túllépi, akkor minimum 2 ezer ft parkolási díjat kell fizetnie.

  ide általában behajtanak az autósok, villámgyorsan felveszik vagy kiteszik az utasaikat, majd azonnal kimennek, hogy még beleférjenek az 5 percbe.

  ebbe az időbe már nem férnek bele az igazoltatással töltött értékes percek.

  úgy lenne korrekt, ha az igazoltatott autósoknak eután külön kérés nélkül felnyitnák a sorompót.

 • jako

  myself – 2015.03.17 09:58
  te is azok közzé tartozol, akik anélkül hogy elolvasnák a cikket, vagy a hozzászólásokat, bőszen mondod a magadét, és nyitott kapukat döngetsz, olvasd már el, ha öt percen túl tart az ellenőrzés, kinyitják a rendőrök a sorompót, a 2000ft plusz kifizetése NÉLKÜL.

 • toce

  Gondolom az intézkedés hatására jelentősen csökkent a reptéri gyorshajtások száma. Így tovább,költsük értelmesen az adóforintokat a derék állampolgárok végelmére!
  (Gyengébbek kedvéért irónikus próbáltam lenni.)

 • drigxi

  Érdemes lenne kirúgni a cikk íróját ,mert iszonyú hülyeségeket hord össze,bár ez nem szokatlan csak,hogy írjon valamit.Engem igazoltattak a rendőrök ott és mégha szabálytalan is voltam,de elengedett egy ejnye-bejnyével,plusz adott egy kártyát ami okán nem kellett parkoló díjat fizetnem,hisz miatta nem tudtam 5p alatt végezni.Szóval te ostoba ez esetben ne bántsd a rendőröket.

 • drigxi

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.