1,1 milliót spórolt az autós, aki inkább otthon szerelt

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.02.14. 16.55

Tanulságos történet egy Toyota Camry hibrid tulajdonosáról, akire több mint 1 milliós szervizszámla várt, de ő inkább otthon szerelt, és megúszta kétezerből.

Figyelem! Senkinek sem ajánljuk a képeken ábrázolt módszer követését, otthoni kipróbálását. A magasfeszültségű akkumulátorok babrálása életveszélyes, ha nem vagyunk tisztában a kockázattal, és nem tudunk gondoskodni a megfelelő érintésvédelemről. A képek feltöltője képzett villanyszerelő. 

Egyesült Államokban élő főszereplőnk vásárolt egy használt Toyota Camry-t hibrid hajtáslánccal, természetesen garancia nélkül. Két hétig használta boldogan az autót, amikor karácsonyfára váltott a műszerfal, és megjelent a “Check Hybrid System” figyelmeztetés. Csak a benzines motor vitte az autót, a hibridrendszer nem üzemelt, nem is töltött.
Ezt illik komolyan venni, ezért egy Toyota szakszerviz felé vette az irányt, ahol négy órás szerelés után szörnyű híreket közöltek. Az akksinak lőttek, a csere 4400 dollárba kerül majd, ami több mint a fele az autó vételárának. Brutális hideg zuhany, alig fél hónapos használat után. 
Innen indul a történet lényege, mivel villanyszerelőnk inkább úgy döntött, saját szemmel is vet egy pillantást a Camry akkumulátorára. 
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, elővette a feszültségmérőt, és mért serényen, minden csatlakozást, minden cellát külön-külön ellenőrzött. A végén kiderült, hogy az akkumulátor cellái egyenként tökéletesen működnek, a problémát a rézből készült összekötők adták. 
Eloxidálódtak, amit egy gyors, otthon tárolt tisztítószerekkel végzett takarítással orvosolni lehetett. Miután mind a 34 visszakerült a helyére, az akkupakkal egyetemben, jöhetett az első indítás. 
Siker! A hibaüzenetek eltűntek, 4400 dollár (kb 1,1 millió forint) helyett pár óra munkával, és 7 dolláros befektetéssel. 
 A történet tanulsága, hogy a gyártók nem egy esetben pazarló, és oktalanul drága szerviz megoldásokat alkalmaznak, az alkatrészek felépítése, konstrukciója néha mintha célzottan szűkítené le az autószerelő lehetőségeit a cserére. Bár a nagyfeszültségű hibridakkumulátor cellái egyenként cserélhetőek, ezt a kinti márkaszerviz nem ajánlotta fel a tulajnak, mert a gyártói utasítás miatt nem végezhet javítást az akkucsomagon.

Magyarországon szerencsére más a helyzet. Például a monori márkaszervizben ki is állítottak egy Prius-telepet, amelyen kifejezetten látható az akkucsomag moduláris felépítése, ami biztosítja a cellák egyenkénti cseréjét. Itt azonban nem az akkucellákkal volt a gond, hanem a vezetők oxidációjával.

forrás: imgur.com

Kommentek

 • Vorserie

  És még hány ilyen történet születhetne ha azok az okosok akik márkaszervízbe hordják az autóikat vetnének egy pillantást a problémás részre vagy megpróbálnának 120ezredik kilométer környékén már maguk kicserélni egy ablaktörlő lapátot vagy egy légszűrök.

  ?k ezt nevezik sufni szerelésnek aminek szerintük csak Mo.-n van keletje,pedig láss csodát máshol is tudják,hogy akik az autót tervezték és karbantartják azok is csak emberek.

  Ez szép volt!

 • Barca

  A gyártók nem “nem egy esetben”, hanem állandóan olyan megoldásokat alkalmaznak, amivel nem a problémát, hanem a problémás elem és komponens cseréit végzik, Persze ezt lehet a javítás garanciás mivoltára és egyéb minőségbiztosítási, valamint biztonság okára fogni, de mind tudjuk mi az a márkaszerviz…

  Garancia után semmi értelme odavinni, ja de a rozsda garira, bár az is érdekes egy dolog, de most hagyjuk. Amit lehet végezzenek otthon az emberek, fékbetét, olaj csere stb. Ezek pár szerszámmal megoldhatók, az autó élete során pedig 100e-be mérhető módon lehet velük spórolni.
  Nálam a márkaszerviz addig tartott gari után (még fiatal fejjel, után kezdtem szerelgetni és érdeklődni a szerelgetés iránt) amikor kértem cseréljék ki a fényszorókat, mert az egyik kiégett. Ez még 2008 táján lehetett, 16800Ft-os tétel volt a számlán :D… Természetesen 500Ft Tunsgram égőt tettek bele, legközelebb én cseréltem, otthon egy csavarhúzó társaságában, 10 percig tartott, a csavarhúzó adott volt, minőségi égőt raktam bele és spóroltam 15.000-et :)

 • Iceman.

  Aranyos sztori, bár egyértelműen szélsőség. Egy irodista soha nem fog még fékbetétet sem cserélni szerencsére, az úriember meg nem csak kreatív volt, hanem a képzettsége is megfelelő volt.

  Mit várunk a márkaszervíztől? Van a gyári utasítás sor, logikusan nincs benne az akku ripityára szedése és takarítás. Lehetőségük sincs erre, legalábbis egy márkaszervíznek nincs.

  Nekem hasonló sztorim volt a hátsó lámpámmal. A lámpatest rugós réz elektróda által kap áramot. Bevittem a szervizbe, mert a ledes rész nem égett – azt ugyan ki nem cseréled otthon -,kivették és mondták, hogy kuka, mert nem megbontható 154k HuF. Még ott kértem egy darab csiszoló vásznat és 30mp munka után a visszarakott lámpa tökéletes volt.

 • olomana

  Az én új autóm műszerfal plexije tiszta karcos volt. Mondanom sem kell, nem lehetett a 20 Ft-os plexit cserélni, hanem az egész műszeregységet. Szerencsére gariban ment, de azért ez is idiótaság.

 • maliganhuligan

  Ilyenkor szoktam megkérdezni, mi a búbánatnak van a Greenpeace? Látványbaromságokat csinálni, ja, értelmesen környezetet védeni meg nem.

 • Vorserie

  Itt nagy általánosságban azokkal van a baj akik a gari idő lejárta után egy olaj+összes szűrő cserére elviszik a kocsit márkaszervizbe és ezért kicsengetnek akár 120 rugót szó nélkül “mer hát azt a márkaszerviz csinálta csak jó lehet” eközben át..sszák őkőket,ők meg saját magukat.
  Nem beszélve,hogy erre nem sajnálják a pénzt de Pick szalámira a gyereknek vagy karácsonykor egy kis adományra biztosan.

 • The Good Boy

  a márkaszervizes javitásos sztorikról mindig a kollégám jut eszembe, aki a mai napig márkaszervizbe hordja mindenért a most már 8 éves dizel corolláját.

  Büszkén mesélte, hogy milyen rendesek voltak, amikor 40.000 km-nél az éves szervizen kicserélték a váltóolaját (sok pénzért) a kézi váltós autójában… (én meg gratuláltam neki az év balekja cím megszerzése miatt), meg négy éves korában kifizetett 63.000.- Ft-ot műszaki vizsgára a 30.000. km-t sem futott teljesen újszerű állapotú autójára.
  A napokban mondta éppen, hogy ismét viszi olajcserére a márkaszervizbe, hiába próbáltam meggyőzni, ő hajthatatlan, mivel bennük megbízik…

 • HERCULES

  Én nem rég kényszerültem a 6 éves Chrysler 300 C-s autómban a két első, tompított lámpa izzóját cserélni..! Mivel Németországban élek, így ott vásároltam meg a szükséges izzókat! nem akármilyen izzóról beszélünk (az anyjába szakadt volna a feje, aki kitalálta), hanem DS-1-es Xenon-ról..! Írd és mond, 180

 • HERCULES

  Az adminnak!
  Mi a faszomért nem jelenik meg a teljes írásom? Miért csak a felét lehet olvasni??
  Elmentek a picsába!

 • a.szorenyi

  Sajnálom, hogy ennyire rosszul jártatok a márkaszervizekkel. Nekem jó tapasztalatom van velük, a család autóit oda hordjuk (nemcsak a cégest, saját zsebre is). Nem akarok cégeket írni, pesti és Veszprém megyei márkaszervizekről van szó, mert az esik közel. Négy Passat, egy B Zafira ill. a II-es Focus meg a Mondeo Mk3 miatt a Fordról van tapasztalatom. Nem újságíróként állítok be, édesapámról végképp nem tudnák, hogy “veszélyes” ügyfél. Az öregebb autókra kitalált kedvezményes szervizcsomagok pl. az Opelnél nagyon jók és jutányosak. A vezérműszettcsere az 1,8-as Zafirán talán 10 000 forinttal volt több, mint egy barátom testvérénél a házi műhelyben csináltatva. Ott is beraknak utángyártott alkatrészt, ha a gyári kedvezményekkel együtt is drága. Ennyit megér a márkaszervizes szervizkönyv, ha egyszer el akarjuk adni a kocsikat. Érdemes újra elnézni, sok lehúzó banda bezárt, mert már nem lehet csak úgy ráírni mindenfélét a munkalapra aztán csörög a kassza. A Ti hozzáértésetekkel a lehúzásnak szerintem nem nagy a veszélye.

 • Vorserie

  Szörényi úr!

  Legalább már tudom mitől vagy ennyire VW fan….:)

  Esetemben beszéljenek a számok:

  Renault Laguna 1.9dci 2003 vezérlés csere Renault márkaszerviz 125ezer gyári alkatrészekkel (Valeo) 55ezer ismerős autószerelőnél (SKF) utángyártott alkatrészekkel.

  Range Rover 3.6TDV8 2006

  Olajcsere difikben is + összes szűrő.

  BMW-Land Rover márkaszervizben 155ezer
  Landycarnál 80ezer.

  Nem tudom érdemes e vitatkozni?!

  Az ismerős szerelőhöz vagy a Landycarhoz ugynúgy visszamehetek reklamálni ha valami nem jó ráadásul ha átvernek bármivel akkor csak egyszer teszik és legközelebb nem oda viszem.

  Nem úgy a márkaszerviz kötelezőknél…

 • Szöcske

  Első szerviznél a márkaszerviz megszívatott rendesen-idővel is,szükségtelen munka elvégzésével is /nem létező alkatrész csere/ráadásul a főnököm lehordott:ő a tótokhoz hordja a rönyóját,mért nem szóltam előbb,elmentem volna vele szétnézni.Aztán,ha kedvem van,vihetem a gépet is.Hát,a miskóci szerviz közelébe se megyek.

 • Iceman.

  a.szorenyi: Miért van, hogy a hozzászólások nagy részében a hosszú öööö és üüüü betűk kérdőjelként jelennek meg míg máshol meg nem?

 • rusty

  Igen ez így megy Australiaban is és ha netalán tan a Párizs tulajdonosa egy nő lett volna vagy egy nem hozzáértő férfi akkor simán tejelt volna! Borzasztó rablás megy az auto szerelő iparban! Remelem a cikk hőse visszament a szervizbe es megmondta a magáé ! Szerintem a szervizben csak csak hiba keresővel akartak megtudni hogy mi a baj, es az nem mutatja ki hogy réz alátét!

F1: Vettel nem készül a Mercedeshez

Sebastian Vettel azt mondja, nem pályázik Nico Rosberg megüresedett mercedeses ülésére, neki a Ferrarinál van dolga 2017-ben is.

Minden évben jön egy-egy elektromos Mercedes

Felső fokozatba kapcsol a Mercedes-Benz villanyautó-projektje: kilenc éven belül tíz vadonatúj elektromos modellnek kell piacra kerülnie.

F1: A Mercedes-főnök nem hajt Alonsóra, Vettelre

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondja, nem igazán szeretné elcsalni Sebastian Vettelt a Ferraritól vagy Fernando Alonsót a McLarentől Nico Rosberg helyére. Kimi Räikkönen nincs a képben.

Felejts el mindent, amit eddig a Suzuki Ignisről gondoltál!

Az új Suzuki Ignis csak nevében hasonlít a korábbi, szomorú, szögletes kisautóra. Az új divatos, okos belül és vezetni is jó.

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.