Úristen, már ehhez is benzin kell?

Motoros hótolás az irodaháznál

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.02.09. 13.40

A világ valóban megérett a pusztulásra, ha már egy kétcentis hó miatt is benzinmotort röffent be az emberiség.

Esik a hó, meg is áll az úton. Biztos nagyon boldog volt a karbantartó srác, amikor végre elővehette az idáig nem sokat használt csodálatos masinát az irodaházunk előtt!

Én már azt sem értem, hogy az árokparti füvet miért nem lehet levágni damilos Stihl nélkül, de ez azért mindennek a teteje. Egy hólapáttal ugyanennyi idő alatt, csak csendben és füst nélkül el lehetett volna tolni ezt a kis havat. Szerintetek is vérlázító, hogy egy tízperces hólapátoláshoz is benzint égetünk?

Szavazás

Szerinted is túlzás ezért a hótakarításért benzinmotort indítani?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • menõmanó

  Csak rá kell nézni az emberek többségére.
  Hájas, elpuhult a legtöbb. Mozgásnak még a közelébe sem mennek.
  Kevés az a kivétel, amelyik a sok munkája miatt nem ér rá, de a hétvégén ők is szakíthatnának rá időt a saját érdekükben.
  Lusta, tohonya banda. :)

 • Bence11

  Gondolom nem 10 métert kellett volna ellapátolnia 50 cm szélesen…. Teljesen megértem, hogy miért így csinálja szeretem a havat, de mikor minden nap 2 órám azzal megy el, hogy a feljárót le kell tolnom itthon akkor kicsit már unom. Gondolom a csávónak úgyis kb óránként ki kell mennie letolni a járdát és így sokkal gyorsabb. Ha a szerkesztőnek pedig nem tetszik menjen le és tolja le ő. Mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Aki pedig soha életébe fel óránál többet nem lapátolt havat az inkább ne írjon ide semmit, hogy egyesek milyen lusták mert ő is így csinálná ha tehetné…..

 • Kempelen

  Olvasóitok hangosan okádó többsége ezt kívánja Tamás! Sajnos ez a helyzet.

 • Iceman.

  Nálunk ugyanezt a területet 23 közmunkás lapátolja 3 napig, szerintem olcsóbb beindítani a rotakapát…

 • Kempelen

  Szerintem meg jobb, ha dolgoznak. Legalább nem ingyen kapják a segélyt.

 • menõmanó

  Bence11

  Kezdjük ott, hogy ez nem mennyiség. Olyan minimális és olyan ritkán esik, hogy teljesen értelmetlen ilyen eszközhöz folyamodni a jelen esetben.
  Egyébként honnan tudod, hogy én mennyi ideig lapátolom a havat?
  Talán ismerjük egymást?
  Nem! Akkor meg?
  Nehogy már te mondd meg, hogy én mit, mikor és hogyan csinálnék!

 • DTF

  egyszerű: van egy keret (gondolom közös képvisleet, stb.) amit el lehet költeni, és el is kötlik. kb, mint az eu-s pályázatok, arra nem gondolnak h nem kéne nullára levinni :)
  de egyébként sima lapáttal ugyanilyen gyorsan megoldható ha sík a terep :)

 • Merwyl

  Annyira idióta, óvodás közhely lett ez “A világ valóban megérett a pusztulásra”, hogy bárgyú, 8 általánost végzett, idős hozzászólók teszik már oda mindenféle szir-szarhoz (pl. szakállas nő! Ki nem szarja le? Miért ez jelenti ez a világ végét?).
  És a fenti cikk!!?? Hogy kis havat géppel takarítanak!! Ebből valakinek az jön le, hogy a világnak pusztulnia kell!?
  Hát pusztuljon az, akinek ez nem teszik, akit ez ennyire felháborít! Én élni akarok! S?T!!! SZERETNÉK GÉPPEL TAKARíTANI KIS HAVAT!!!
  Cikkírókám! Rácztompika! Próbálkozz mással!!!

 • Pityek

  Szerintem ha cikk

 • szipipeti

  Rácz Úr! Ha Ön mondjuk – munkakezdés előtt, csak úgy hobbiból, vagy csak egy kis sport, vagy esetleg segíteni akarás végett, – esetleg eltúrta volna a havat – akkor ez a cikk nem születik meg. AD, 2: jó dolog a kaszálás, a szénapakolás is, 1-2 órát, “átmozgatja” az embert! De, ezzel a hozzáállással mai napig kézzel kaszálnák azt a búzát, amiből a kenyered készül, és nem 400 Ft lenne a kenyér ára, hanem 1200! Válassz! Ja, az az ember a munkáját végzi.

 • kataw

  A megdöbbentő számomra nem a hótolás, hanem az, hogy valaki nem rest a meleg irodában fogni a telefonját és vidora venni valakit, aki a munkáját végzi. Egyikünk sem tudja, hogy emberünk milyen távon tolja ezt a szerkezetet és nem 50 centi széles utat takarít le. Ha nincs szerencséje, mire végez kezdheti újból. A másik oldala a dolognak, ha pl. nincs eltakarítva a hó lehet újból kézbe venni a fényképezőgépet és mint tragédia eseményt a facebookra feltölteni, hogy milyen körülmények között kell közlekednünk. Könnyű a meleg irodából fényképezni és osztani az észt. Ja, a fűnyírásra milyen ötleted van? Kézi olló? Esetleg hogy igazán környezet kímélő legyen talán a birkák jöhetnének szóba.

 • kecso42

  Bőszme Újságíró! Ha 73 éves lennél te nem így csinálnád?Fiatalabb koromban én is a lapáthoz nyúlnék eltakarítani a havat hidd el.

 • chauffeur91

  kataw és szipipeti, teljesen egyet értek. Ezen felül, írják itt a nagyokosok, hogy 1-2 óra testmozgás, meg stb. Csak azt felejtik el, hogy lehet éppen valaki napi 8-12 órában tolja a havat, hidegben, túlöltözve egyáltalán nem egészséges havat lapátolni, leizzadsz, ha megállsz, megfázol, ráadásul a hólapátolás és a kaszálás általában nem szimetrikusan végzett mozgás, legalábbis gondolom nem fogsz 12-ből 6 órát a gyengébbik kezeddel is kaszálni.
  Ti pedig autós magazin vagytok és egy ilyenen háborodtok fel? Akkor milyen jó lenne, ha mindenki venné a fáradságot és gyalog járna munkába, nem használva se buszt, se villanyautót, se hagyományosat…
  Én nem szoktam havat lapátolni, mert nálunk nincs igazán, füvet nyírni sem én szoktam, mert van kertészünk is, de azt megnézném, ha te egy kertész helyében, akinek mondjuk 2 km szegélyt kell lenyírni egy nap, neki állnál-e egy ollóval, vagy inkább végigszaladnál szegélynyíróval.
  Sőt mondok valami még durvábbat, képzeld a mezőgazdaságban vannak még ilyen eszközök. Javaslom nézz utána, írhatsz róla egy cikket is, hogy a hozzád hasonlók háborogjanak Tisztelt Rácz Úr, szokák pl a meggyet kézi rázógéppel is lerázatni, de van traktoros is. Utóbbi nem tesz jót a fának ezért amég lehet a kézit alkalmazzák, ha túl gyorsan érik, a traktor 6 másodperc alatt leráz 1 meggyfát, amit 14 további másodperc alatt felszalagoz és ládába oszt. Szóval ha nekem Rácz úr képes ezt kézi erővel úgy 40-80 kg meggyet lerázni és ládákba szétosztani 20 másodperc alatt, és még az 1600-adik fa után is mosolyogva teszi, én megeszem a kalapom.
  Csak azért mondom mert a meggy is csak abban a 3 napban érett pont úgy hogy rázni lehessen, de nem túlérett. Tehát 3 napra tartanak egy ilyen gépet, és?
  Ugyan ez a felfogás a baj az országban, ezért lehet átülni másik kocsiba havazás idelyén, mert minek nekünk hókotró arra az évente 2 hét havazásra? Hát persze ha meg megbénul az ország, az a baj. Lehet hogy az ipse is csak 2 napra vette elő a gépet, de szerintem inkább így volt vele, mint hogy 20 embert fizessen a hólapátolásért. (arról nem is beszélve, hogy azon a lapáton a 20-ból 17-en támaszkodnak csak…)
  Meggyrázásra példa:
  https://www.youtube.com/watch?v=yzgZy-NaLnk
  https://www.youtube.com/watch?v=KYwxwwfPsTQ

 • prs

  Elnézve a videót, én azt kérdezem csak, hogy ha nem jár a motor, mit csinál másképp? Mármint jelen esetben, ahol két centi hót tologat. A motor itt most csak a masina súlya miatt kellett.
  Én nem is értem ezt a szerkezetet. Hólapát. A motor csak azért van, hogy a nagy hó súlyát + a gép súlyát együtt könnyebb legyen tolni? Vagy nem is kell tolni?
  Ha már ilyen motoros izé, akkor legyen hómaró. Nagyobb hóban többet ér.

 • Kempelen

  Keresztmetszet az ostoba magyar közvélekedésből. Ld. lentebb :-DDD

 • menõmanó

  Istenem, mennyi gondolkodásra teljesen képtelen csak a maga butaságát szajkózó ember írogat ide. :)

 • Iceman.

  Kempelen: Szerintem a munka lényege az értékteremtés. Nálunk a szociális segélyt most munkához kötik, de olyanhoz amely marginális értéket teremt. Szerintem -elnézve a falevélsöprés és hólapátolás hatékonyságát- 1db normál munkavállaló, aki rendes bért kap és rendesen dolgozik 10-20 közmunkással ér fel. Úgy azért már baromi drága lett ez a program.

 • Kempelen

  Iceman! Ha valaki nekem definiálja az érték fogalmát egyetemesen, akkor megemelem a kalapomat. A segélyen éldegélésnél minden munkával megkeresett forint értékesebb és minden munkával előállított végtermék értékesebb. A semmittevéshez képest minden érték, amit munkával állítanak elő.
  Nem vitatom persze, hogy lehetne sokkal produktívabb a dolog, de ennek az egésznek van ám nevelő jellege is, mert olyanokat, akik a segélyen szocializálódtak, legalább kivezényel valami értelmesebbet csinálni, mint a cigi, a sör, meg az otthon döglés.
  Ez úgy alapjában véve is érték már.

 • Iceman.

  Kempelen: Nyilvánvalóan nincs egyetemleges definíció, viszont mindenféle munkafolyamatra származtatható. Ha az utcasöprés, vagy a hólapátolás a téma, akkor viszonylag egyszerű a képlet! 1 ember kézi erővel percenként 1m2 járdát vagy útfelületet azt hiszem baromi kényelmesen el tud takarítani, legalábbis én könnyedén eltakarítok ennyit a teljesen átlagos fizikumommal. Legyen a munkaidő csak 7 óra mert ajándékozzuk meg egy komoly ebédszünettel, legyen a sz.bruttó bére 170k huf, ami szerintem több mint megfelelő egy ilyen feladat elvégzésére. Egyszerű szorzással kiderül, hogy egy munkás -aki dolgozik természetesen- legalább 7*60*1*20=8400m2 eltakarítását végezheti el havonta. Az fajlagosan 170000/8400=21Ft/m2. Ezzel szemben a közmunkások ugyanezt a feladatot elvégzik 15-en, a bérük élből csalás, mert az állam magának nem fizet járulékot természetesen, vagy ha fizet is egyik zsebéből a másikba mindegy. A bérük fejenként 57kHuf, az összesen 855HuF! Szerintem elég jól látszik, hogy az egész program 680kHuf bukóban van és ezt Te fizeted ki és én fizetem ki. Sőt, ha tartjuk az egyik zsebből a másikba analógiát, akkor a bukó mértéke 764kHuf, mert az egyszeri munkavállalónk bére csak nettó 90k.

  Értem én, hogy segély helyett van, de ebben a formában marginálisan jobb megoldás anyagilag mint a segély úgy, hogy bizonyos területeken elüt rengeteg piaci alapon életképes munkavállalót a lehetőségtől. Nem rossz gondolat, de nagyon rossz megvalósítás és iszonyatosan bosszantó, hogy egy 20-as falka 18 tagja napi 6 órát álldogál az én pénzemből, méghozzá következmények nélkül… Ha a munkahelyeden hirtelen lecsökkentenéd a hasznos munkavégzésed a tizedére meddig maradnál ott? És ők meddig maradnak ott? miért nem lehet kitaposni belőlük az értelmes munkavégzést? Miért fejős tehén az állam minden esetben?

 • Kempelen

  Iceman, ahogy írtam: biztosan lehet ez produktívabb, de amíg ebben a falkában olyanok vannak zömmel, akik soha életükben nem dolgoztak semmit, addig bizony együtt kell élni azzal, hogy nem hatékonyak.
  A cél remélem az, hogy a közmunka által termelt érték növekedjen. Egyetértek veled egyébként, csak te meg fogadd el, hogy a megvalósítás borzasztó nehéz.
  Sajnos semmit nem lehet taposni. A munkahelyeken sem, nem még a közmunkások közt. “Jogvédő” liberálisok tucatjai állnak lesben, akik azonnal vércseként vetik rá magukat a témára, ha az kellően határozottá válik. Óvatosan kell lépkedni, remélem, hogy soha az életben nem adnak ingyen segélyt ebben az országban senkinek a betegeken kívül!

 • Iceman.

  “Sajnos semmit nem lehet taposni. A munkahelyeken sem, nem még a közmunkások közt. “Jogvéd?” liberálisok tucatjai állnak lesben, akik azonnal vércseként vetik rá magukat a témára, ha az kell?en határozottá válik.” -Azért ez a versenyszektorban kicsit másképp működik. Nálunk projektek vannak, projektnaplókkal, amiben le van írva, hogy ki milyen feladatokat és mikorra végez el. A munkavállaló is aláírja meg én is, ha nem teljesül akkor a viszont látásra. Sajna hat embertől váltam el így az elmúlt 2 évben 3 indított munkaügyi pert 0 nyert.

 • Iceman.

  “Óvatosan kell lépkedni, remélem, hogy soha az életben nem adnak ingyen segélyt ebben az országban senkinek a betegeken kívül!” -Szerintem rengeteg terület van, ahol érdemes segélyt adni. Pl a tgyás-gyes és társai, meg a munkakeresési támogatás, csak ma Magyarországon külön iparág ebből élni…

 • chauffeur91

  Tehát az a 6 ember miattad ment munkanélküli segélyre. :D Így te is termeled ezt a veszteséges iparágat. Inkább valamivel motiválni kellene őket. Teszem azt az alap segély arra hogy “munkahelyén” megjelent legyen a minimálbér 25%-a. Ezen felül pedig egy teljesítménybér, pl ha eléri az általad említett kvótát megkapja a maradék 75%-ot (arányaiban), ha ezt túlteljesíti bónuszt kap. (így tehát aki tényleg akar, kilábalhat a munkanélküliségből, aki vergődni akar, az pedig nem nyerészkedik) Nem várhatod el, hogy aki 6 éve nem dolgozik az úgy lendüljön neki a munkának, mint aki folyamatosan benne van. (esetleg egy marketingigazgató úgy gereblyézzen mint egy kertész).
  Ha pedig a munkanélküli központokban nem csak városrendezés lenne az opció akkor valami hasznot is termelhetnének, egyik zsebből a másikba. Teszem azt süthetnének kenyeret, amit a hajléktalanoknak szétosztanának, vagy építhetnének, utatjavíthatnának, szerintem így bárki megtudja csinálni azt is, mint ahogy most van…
  Én az otthon sokat emlegetett Angliában élek már pár éve és itt például a munkaügyi központokban mindenféle állás vállalható, inkább álláshirdetések vannak, stb, még otthon legalábbis a szülővárosomban nem sokminden. Itt egyébként annak ellenére hogy az a hír járta hogy sokan a segélyért jönnek ki, a munkanélküli segély a minimálbér harmada/negyede, szóval nem arra ösztönzik az embert hogy otthon döglődjön. Itt a “gyes”-t is csak 1 évig szokták kapni, jó persze más itt a világ. Nem kell adót fizetni az első 10 ezer fontig, utána is a munkás réteg fizetésében csak 20% az adó, lakhatást támogatnak és munkát is talál az ember, ha akar. Mégis vannak hajléktalanok. Az embereken nem lehet változtatni. Egy nem szociális világban csak hagynánk őket éhen veszni, de mégis támogatjuk őket, még ha a nyugdíjasoknak és a kórházaknak már nem is jut.
  menőmanó meg kempelen imádom olvasni a hozzászólásaitokat, rendkívüli érzésekkel tölt el, egyszerre megnevettet és honvágyat ébreszt. Mindig emlékeztet a hortobágyi szürkemarhákra, bár nem ismerlek, úgy képzelem a ti tekintetek is valami hasonló lehet. O.o

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

A pesti autósok birkák, itt a fotós bizonyíték

Levelet kaptunk olvasónktól, akit – érthetően – bánt, hogy a pesti autósok nem tanulnak a büntetésekből, és direkt megszegik a szabályokat.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban-i magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak az a kár, hogy ez nem egy filmben történt.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.