Igen, télen hó van. Na és?

Ki a felelős a télért?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.12.29. 18.00

Tényleg az a magyarok legnagyobb problémája, hogy télen hó kerül a parkolóhelyre? Meg hogy ha az emberek elpotyognak a járdán, az rosszabb-e, mintha kidöglik a sótól a fű? Igen, télen szokott esni a hó, ennyi, fogadjuk el, lapozzunk!

Amióta leesett a hó, mást se hallok, mint hogy a szemét hóekék miért nem tolják el a havat, a szemét parkolóőrök miért nem lapátolják ki a parkolót, a szemét háztulajdonosok miért sózzák a járdát, a szemét háztulajdonosok miért nem sózzák a járdát, a szemét útkezelő miért rohasztja el sóval a kocsimat, a szemét útkezelő miért nem sózza a jeget. Hát most már elegem van.


Igen, télen szokott esni a hó. Igen, ha leesik, nehéz közlekedni. Igen, ha a havat a kocsi mögé tolja a hóeke, lapátolni kell kiállás előtt. Ez valami új dolog lenne? Akkor meg miért rinyálunk emiatt folyamatosan már hetek óta?

Az emberiség tunyult el ennyire, vagy csak a szokásos magyar panaszkodás ez már megint? Haitin egy kicsit megmozdul a föld, hopp, háromszázezer ember nem kel fel többet. Na, az probléma. De a hó? Főleg most, napokkal a komoly havazás után?

Na jó, egy BMW E34 szebb lenne hó nélkül

Miért olyan nagy tragédia, ha tíz perccel tovább tart reggel az út, hogy egy másik tíz perccel tovább kell parkolóhelyet keresni, ha az ember túl lusta, kényelmes, sznob ahhoz, hogy buszra, villamosra, vonatra üljön? Ami esetleg szintén késik tíz percet? Igen, ha leesik a hó, ez van. Az euró bevezetése kicsit többet késik, mint az olvadás (ami legalább biztosan eljön), mégis ez a kis kényelmetlenség most a legnagyobb bajunk?

Nincs az a parkolási társaság, útkezelő, házmester, békávé, MÁV, aki az Úristen/természet szeszélye ellen olyan hatékonyan tudna tenni, hogy ne legyen egy kis kellemetlenségünk pár napig télen. Standard háborgó duma: nem igaz, hogy nem tudnak felkészülni a télre, a hóra. Mégis, mennyire kéne felkészülni?

Az éves költségvetésből, gázolajkeretből, bérből melyik szervezetnek, cégnek hány forintot kéne elkölteni azért, hogy a tervezhetetlen mennyiségű, ki tudja, meddig hulló hóban se lassuljon le egy kicsit az élet? Kétszer annyit, mint most? Háromszor? És minek a rovására? Legyen drágább a jegy? Több a közös költség?

Ő már akkor is létezett, mikor még telek voltak a telek

És tényleg jobban járnánk, ha mindig azonnal eltűnne a hó? Kell az nekünk, hogy még ezen a pár havas napon is rohanhassunk, stresszelhessünk, pöröghessünk egyre közelebb a szív- és érrendszeri katasztrófa felé? Lehetne örömet is találni abban, hogy most egy kicsit minden más.

Én például kifejezetten élvezem, hogy befelé jövet izgalmasan csúszkál a kocsi, hogy gyönyörű a táj, hogy Budapest végre nem teljesen szürke, hanem helyenként van benne egy kis ragyogó fehér is. Jólesik a reggeli hólapátolás után a kávé, remek móka volt hóembert építeni a gyerekekkel. (Két répával, persze, fiú lett.)

Nem biztos, hogy olyan jó, hogy a tél már többé oly sokunknak nem a pihenés, a tavaszi munkákra készülés ideje. Aki teheti, legalább a mély hóban próbálja kissé kevésbé elszántan pörgetni a mókuskereket.

Pörög. Nem baj! Szeretjük!

Élvezze, hogy végre valami kicsit más, mint máskor, hogy a fehér udvarok még a klimatizált, nyithatatlan ablakkal elszigetelt városi irodaházakba is betükröznek valamit az egyre inkább elhagyott, kizsigerelt, leszart természetből.

Ki tudja, talán úgysincs már túl sok időnk hátra a Szép Új Világ eljöveteléig. Ahol talán legkisebb gondunk lesz majd, hogy odakint, a vasbeton inkubátor falai mögött eseteg még mindig kavarog a hó.

Kommentek

 • campino71

  Bravó! Őszintén.

 • mrobi

  egyet értek, jó cikk!

 • akiak

  korrekt!

 • Gurul

  Szívemből szólt ez a cikk, mintha a saját gondolataim lennének. Tényleg ennyire eltávolodtunk a természettől és ezért még borsosan megfogunk fizetni, sajnos.

 • trialboj

  A kurva életbe a hó az hull!!! Nem esik soha nem is esett!

 • RedWarrior

  Hát igen ezek a “jó” magyar szokások!
  Szánalmas!
  Komolyan mondom néha hányingerem van a honfitársaimtól!
  Ha hull a hó, akkor az a baj, ha nem akkor miért nincs télen hó????!!!
  Ez az örök elégedetlenség borzalmas!
  Én is szintén nagyon élvezem, hogy lehet kicsit menni sétálni kicsit a havas természetbe!
  De hát sajnos ezeknek nem lehet olyat csinálni ami pozitív gondolatokat ébresztene bennük!

 • beach_boy

  Remek cikk. Igen barátaim, ilyen szánalmas nép vagyunk mi magyarok. Csak panaszkodunk, meg rinyálunk mindenen. Ezért is tartunk ott, ahol. A lényegtelen dolgok helyett az igazán fontosakra kellene koncentrálni…

  Én speciál imádok hóban vezetni. Na persze nem durva nagy hóban, mert nem terepjáróm van. Akkor maradok otthon. Viszont ha kicsit csúszik a friss hó, ha kieshetünk a mindennapi rutinból egy kicsit, máris vidámabban ér be az ember gályázni. Kicsit élvezni hogy meg-megpördül a kerék, kis ellenkormány egy fordulónál etc. Persze mindez rendes gumikkal. Ha nem jó gumit húzol, akkor egyből ott a baj, mint köztudott..;)

 • JégKocka

  Egyet kell értenem a cikk írójával és a korábbi kommentekkel. Sajnos tényleg eltávolodtunk a természettől és csak azt vesszük észre, ha valami kellemetlen. Pedig a hó nem az. Kell a természetnek is, mezőgazdaságnak is. Én kimondottan szeretem, ha hull a hó télen. Szebb tőle minden és legalább nem látszik az a sok szemét amit az emberek szétdobálnak (eltörném az összesnek a kezét…)

  Nem értem az embereket, hiszen régen több hó volt telente…

  Akinek meg nem tetszik, hogy télen esetleg hó is van, költözzön délre.

 • v_holiday

  A cikk tök jó.
  Én utálom a téli autózást, noha ilyenkor is sokat kell vezetnem, mégsem tartom a népemet szánalmasnak, szemben azokkal, akik a nyekergés miatt össztársadalmi ítéletet alkotnak.
  .
  A cikk sem erről szólt…

 • Mini Cooper S

  Én szeretem a havat, sokkal jobb mint 40 fokban a tűző napon szakadó izzadtságban ülni. Van előnye autós szempontból is: ha SUV-od van, driftelgethetsz vele egy mezőn:)

 • talaxia

  Én azt emelném ki, hogy lehet tenni azért, hogy könnyebbb legyen. A barátnőm meg én még előző vasárnap, lementünk a ház elé és szépen elkezdtük a havat lapátolni. Csatlakozott is 3 szomszéd és nem csak a járdákat de a parkolót és az oda vezető utat is megpucoltuk 2 óra alatt. Ennyi és már nincs is gond. És még jól is esett egy kis mozgás. Hétfőn én minden gond nélkül indultam, míg a többi lépcsőháznál anyáztak, hogy nem tudnak kijönni a parkolóból. Annyi a lényeg, hogy lehet tenni azért, hogy kevesebb legyen a gond és nem mindig mástól várni azt.

 • pietr

  nekem kicsit paradoxnak tűnik ez a cikk. szerintem a cikk írója is ugyanúgy anyázik, meg minden. járjon bkv-val vagy gyalog ha nem tetszik. ja, és a hó az tényleg hullik, nem pedig esik…

 • DivX

  De tényleg nem értem miért kell ennyit panaszkodni. Én is kiástam a fiestát a hóból aztán kicsit csúszkáltam vele :P. Reggel nem megyek kocsival hanem igenis megyek busszal, békávával. nincsen vele semmi gond. De ezért nem kell lehordani engem mindenkinek megvan a véleménye.

 • szpsz

  Télen esik a hó, ne és? Lecsúszhatsz az útról na és? Meg is dögölhetsz, na és? Úgyis sokan vagyunk, na és? Fekete zsák van elég, na és? De ha nem is a tél életveszélyeire reflektálunk: szutyok, csúszkálás, utálatos sötét. Stb stb. A motorosok a legfrusztráltabbak, utána a sporkotcsisok és a kabriósok. Nincs is szebb egy lágy langyos tavaszi fuvallatban, jóillatú levegőben, lenyitott tetővel menni egy szép tájon, hallani a madárcsiripet és a sportkocsi motorhangját egyszerre… Nyami…

 • Kempelen

  Jó cikk! Még így 4 év után is.

 • Vorserie

  Ezaz!
  Szapuljátok csak a saját népeteket!
  Nem a nyavajgás meg morgás miatt tartunk ott ahol hanem azért mert nem álltok ki egymásért,ahogy az őseink tették vagy nem olyan őseink mondjuk 56ban!
  Igen ilyenek vagyunk,igen van hogy egy deka hó nem esik egész évben amikor az ember morog meg várja a havat van,hogy meg ránk zúdul 40centi 2nap alatt és a fél autós társadalom ott marad az utakon.Ilyenkor persze mindenki a francba kívánja a havat!
  De ettől még nem vagyunk szar emberek szar nép!
  Ezért nincs előre haladás mert mindig leszarozzátok magatokat meg egymást is.
  Hány németet,osztrákot,svédet hallottatok szidni a saját hazáját vagy népét?

 • AMG666

  “Na jó, egy BMW E34 szebb lenne hó nélkül”
  Miért?

 • Iceman.

  Milyen hó? :)

 • v_johny

  Rinyálás vagy sem, de tényleg sok minden érdekes irányban halad… Azért emlékszem még arra az időkre, amikor megjártam a Bakonyt szüleim néhány hónapos Fiat Uno-jával, se sózás se téligumi, de gond nélkül összejött. De ez csak egy példa amit azért ragadtam ki, mert immáron hightech téligumi van a vason. De annyi só van az úton, hogy 250km autózás után olyan mintha sóba forgatták volna szerencsétlen autót, még a garázs szaga is inkább egy sóbarlangra emlékeztet, mehetek lemosni amint enyhül egy kicsit (nem fűtött a garázs)… Mi szükség erre is?…

A lakótelep közepén sikerült elakadni egy szabadidő-autóval

Újabb eset bizonyítja, hogy a szabadidő-autó nem terepjáró, főleg utcai abroncsokkal nem.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta 

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.