Kamu traffipaxtól retteg az ország

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.07.24. 08.45

Furfangos, rejtett sebességmérő képe terjeng a neten, amit látva minden autós felháborodik. Pedig egy szó sem igaz az egészből.

“Itt az új trafipax! Ezt vegyétek észre! SZERETLEK MAGYARORSZÁG!” – olvasható a rövid szöveg az alábbi kép mellett, amin egy optikai jelzőoszlop látható, gyanús, idegen körökkel a közepén.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 1

Természetesen a látványtól mindenkiben felforr a düh, és osztja a képet két kézzel kattintva, pedig egy szó sem igaz az egészből. A kép hamis, mint ahogy a hasonló, vírusszerűen keringő felvételek nagy része is. Egyszerű Photoshop, sőt még annak is béna. Mégis úgy tűnik, szeretünk dühöngeni, és ez a hozzáállás gerjeszti a hasonló jellegű álhírek népszerűségét.

Miért a hatalmas siker? Az ok a kamera rejtettségéből fakad. Ha egy teljesen átlagos sebességmérő-állás lenne, senki a füle botját sem mozdítaná. De a titokban, sunnyogva működő pénzbehajtó gépezet mindenkiből kiváltja a felháborodást.

Példa könnyen akad, 2012-ben a postaládába rejtett traffipax ért el hasonló sikereket a közösségi oldalakon. Sokan megették, pedig szintén csak városi legendáról volt szó.

“Most fotóztam, ez nem a Magyar Posta, hanem a Magyar Rendőrség. Akiknek még nem esett le TRAFFIPAX van beleépítve. Zsámbékon Található a doboz” – állt a kép mellett a felháborodott leírás.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 2
Hatalmas átverés volt a postaládába rejtett sebességmérő

Akkor az Origo.hu járt utána az ügynek, és derítettek fényt a vaklármára: több településen is telepítettek már hasonló dobozokat. Szerdahelyi Kinga, a Magyar Posta Zrt. szóvivője szerint “a fényképen egy támponti levélszekrény látható, amely a települések külterületén élő lakosok részére érkező postai küldemények, illetve feladott levelek elhelyezésére szolgál. A levélszekrényen látható ablak a kézbesítő támponton való tartózkodási idejének jelzésére vonatkozó tábla elhelyezésére szolgál. A támponti levélszekrényben traffipax nem található.”

Ennek ellenére van valós példa is, a városi kukákban elhelyezett sebességmérők már vetettek be. Ezzel egy szemételszállító napon egy egész negyed közlekedésének tempóját lehet a megengedett sebességre leszorítani, hiszen minden kapualjból leselkedik a veszély. És az újak mellett a régi módszerek sem tűnnek el, a különböző tereptárgyak (oszlopok, reklámtáblák, pillérek) mögött rejtőző mérőkocsi, vagy oda rejtett automata sebességmérő ugyanúgy napi fenyegetést jelent a gyorsan autózókra, vagy az elbambulókra.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 3
Kukába rejtve dolgozik a traffipax. Ez valódi!

Lehet rugózni a furfangosan elrejtett, kémfilmekbe illő módon álcázott sebességmérőkön, a valódi helyzet azonban nem idéz regényeket. Nincs szükség ilyen jellegű körítésre, aki gyorsan hajt, az ugyanúgy belefut a lejtő aljára települő rendőrautóba, mint a gólyafészekbe eldugott készülékbe. Főképp, ha az ígéretekhez híven megszaporodnak a hazai traffipaxok!

A legutóbbi hírek szerint a telepítésre kerülő 160, változtatható helyű, 12 funkciós berendezés egyebek mellett felismeri a gyorshajtókat, a záróvonalon előzőket, a piroson áthajtókat, sőt azokat is, akik nem kötötték be a biztonsági övet, számlálja a forgalmat, érzékeli a forgalomtorlódást, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány megszegését, az autópálya leállósávjának vagy az autóbusz forgalmi sávjának jogosulatlan igénybevételét, a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások be nem tartását.

Végül: Inkább terjedjen a valóság, mint az átverés! Osszátok meg a cikket, hogy mindenkihez eljusson, mi a valós helyzet.

Kommentek

  • epipapi

    Teljes mértékben egyetértek azokkal, akik azt mondják, nem a traffipaxtól kell félni, hanem be kell tartani a szabályokat!
    A közlekedési morálunk aggasztó!

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.