Kamu traffipaxtól retteg az ország

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.07.24. 08.45

Furfangos, rejtett sebességmérő képe terjeng a neten, amit látva minden autós felháborodik. Pedig egy szó sem igaz az egészből.

“Itt az új trafipax! Ezt vegyétek észre! SZERETLEK MAGYARORSZÁG!” – olvasható a rövid szöveg az alábbi kép mellett, amin egy optikai jelzőoszlop látható, gyanús, idegen körökkel a közepén.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 1

Természetesen a látványtól mindenkiben felforr a düh, és osztja a képet két kézzel kattintva, pedig egy szó sem igaz az egészből. A kép hamis, mint ahogy a hasonló, vírusszerűen keringő felvételek nagy része is. Egyszerű Photoshop, sőt még annak is béna. Mégis úgy tűnik, szeretünk dühöngeni, és ez a hozzáállás gerjeszti a hasonló jellegű álhírek népszerűségét.

Miért a hatalmas siker? Az ok a kamera rejtettségéből fakad. Ha egy teljesen átlagos sebességmérő-állás lenne, senki a füle botját sem mozdítaná. De a titokban, sunnyogva működő pénzbehajtó gépezet mindenkiből kiváltja a felháborodást.

Példa könnyen akad, 2012-ben a postaládába rejtett traffipax ért el hasonló sikereket a közösségi oldalakon. Sokan megették, pedig szintén csak városi legendáról volt szó.

“Most fotóztam, ez nem a Magyar Posta, hanem a Magyar Rendőrség. Akiknek még nem esett le TRAFFIPAX van beleépítve. Zsámbékon Található a doboz” – állt a kép mellett a felháborodott leírás.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 2
Hatalmas átverés volt a postaládába rejtett sebességmérő

Akkor az Origo.hu járt utána az ügynek, és derítettek fényt a vaklármára: több településen is telepítettek már hasonló dobozokat. Szerdahelyi Kinga, a Magyar Posta Zrt. szóvivője szerint “a fényképen egy támponti levélszekrény látható, amely a települések külterületén élő lakosok részére érkező postai küldemények, illetve feladott levelek elhelyezésére szolgál. A levélszekrényen látható ablak a kézbesítő támponton való tartózkodási idejének jelzésére vonatkozó tábla elhelyezésére szolgál. A támponti levélszekrényben traffipax nem található.”

Ennek ellenére van valós példa is, a városi kukákban elhelyezett sebességmérők már vetettek be. Ezzel egy szemételszállító napon egy egész negyed közlekedésének tempóját lehet a megengedett sebességre leszorítani, hiszen minden kapualjból leselkedik a veszély. És az újak mellett a régi módszerek sem tűnnek el, a különböző tereptárgyak (oszlopok, reklámtáblák, pillérek) mögött rejtőző mérőkocsi, vagy oda rejtett automata sebességmérő ugyanúgy napi fenyegetést jelent a gyorsan autózókra, vagy az elbambulókra.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 3
Kukába rejtve dolgozik a traffipax. Ez valódi!

Lehet rugózni a furfangosan elrejtett, kémfilmekbe illő módon álcázott sebességmérőkön, a valódi helyzet azonban nem idéz regényeket. Nincs szükség ilyen jellegű körítésre, aki gyorsan hajt, az ugyanúgy belefut a lejtő aljára települő rendőrautóba, mint a gólyafészekbe eldugott készülékbe. Főképp, ha az ígéretekhez híven megszaporodnak a hazai traffipaxok!

A legutóbbi hírek szerint a telepítésre kerülő 160, változtatható helyű, 12 funkciós berendezés egyebek mellett felismeri a gyorshajtókat, a záróvonalon előzőket, a piroson áthajtókat, sőt azokat is, akik nem kötötték be a biztonsági övet, számlálja a forgalmat, érzékeli a forgalomtorlódást, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány megszegését, az autópálya leállósávjának vagy az autóbusz forgalmi sávjának jogosulatlan igénybevételét, a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások be nem tartását.

Végül: Inkább terjedjen a valóság, mint az átverés! Osszátok meg a cikket, hogy mindenkihez eljusson, mi a valós helyzet.

Kommentek

  • epipapi

    Teljes mértékben egyetértek azokkal, akik azt mondják, nem a traffipaxtól kell félni, hanem be kell tartani a szabályokat!
    A közlekedési morálunk aggasztó!

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.