Jó ötlet a hátsó szélvédő bevonása reklámfóliával?

Napitomi

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.06.02. 14.00

Szabad ezt? És ha szabad is, attól még jó ötlet?

Egyszer, még a múlt ezredév végén volt nekem egy W123-as Mercedesem, az volt életem első autója. Rettenetes állapotban volt szegény, tipikus elsőautó, de nagyon szerettem. Igaz, hogy öt hengeréből csak négy működött, meg hogy a kasztni keresztben félig ketté volt törve (mint később a bontásnál kiderült), de volt rajta olyan fantasztikus extra, mint az utólag rágányolt hátsó napvédő roló!

Na ezt szedette le velem egy motoros rendőr egyszer a 71-es út mellett. Megállított, igazoltatott, aztán közölte, hogy a hátsó ablakot belülről takaró fekete műanyagháló szabálytalan és veszélyes, mert nem lehet tőle átlátni a kocsin. Beláttam a közeg szavai mögött megbúvó bölcsességet, és mivel a tepsi-Merciben elöl amúgy sem igazán éreztem a napvédő tarkóárnyékoló hatását, leszedtem és kidobtam a vacakot. Nem baj az, ha azért nem kezd majd senki 0-ról 100-ra kábé fél perc alatt gyorsuló csotrogányom elkapkodott előzésébe, mert látja a szélvédőimen keresztül, hogy szemből a kanyar mögött jön egy Kamaz.

Pár napja jutott eszembe ez a kis történet, amikor megláttam a pesti forgalomban a fenti képen szereplő Transportert, meg ezt a Smartot:

Jó ötlet a hátsó szélvédő bevonása reklámfóliával? 1

A szabály szerint (6/1990 (IV. 12.) KÖHÉM rendelet, 97.§): 5.A gépjármű (…) ablakain (…) menet közben nem szabad függönyt, vagy olyan más megoldást (fólia, üvegre felhordott fényelnyelő vagy fényvisszaverő réteg stb.) alkalmazni, amely a szélvédőn, illetőleg a jármű ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza. (…)
6. Az (5) bekezdésben meghatározott követelmény nem vonatkozik a jármű szélvédőjének és ablakainak fényáteresztő képességét csökkentő olyan eszközökre, amelyek alkalmazására a közlekedési hatóság (…) engedélyt adott.

Nos, biztosan van olyan autófóliázó, aki tud a fenti szabálynak megfelelő műbizonylatot adni a buszok, kirakatok üvegeiről ismerős reklámfóliáról, és persze az az érv is megállja a helyét, hogy a dobozos furgonok belemezelt hátsó ajtaján sem lehet átlátni. Valamint nyilván kétségtelenül brutális felhasználószám-növekedést jelent mind a Nóta TV, mind a valamilyen guru számára ez a nélkülözhetetlen reklámeszköz. De azért kíváncsi volnék, felmerült-e a két kocsit használó autósban valaha is, hogy nem csak ingyenes termékimpulzusokat sugároz szerteszét, de felesleges közlekedésbiztonsági kockázatot is vállal ezzel a remek dekorációval.

Szavazás

Tilcsákbe vagy jó ez így?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

További kis jópofaságok itt.

(Ez itt a NapiTomi, a mindig fényképezőgéppel közlekedő Rácz Tamás autós újságíró és autóbuzi barátai mikroblogja a vezessen kis közlekedési abszurditásokról.)

Kommentek

 • péloday

  A nem a vezető látóterében lévő üvegre,bármilyen sötétségű fólia felszerelhető !

 • husky

  Ez f…ság részben, mert akkor a kisbabát sem szabadna leárnyékolni nyáron! Egy fugonnál vagy (kis)busznál tökmindegy, mert ott egybként sincs jelentőssége a hátsó szélvédőnek! Legfeljebb kicist sötéteb lesz, a rekesznek meg töknyolcas, a turista meg nem hátra néz, hanem oldalra meg előre. Sokkal veszélyesebb az elfuserált optikájú tükör a személyautókon meg kis minivaneken! Ezt bezzeg senki nem ellenőrzi. PL.: egy 13-15 köbös furgonnál már egy Wagon R vagy Corsa símán eltünik 1-1,5 másodpercre az oldalajtó körül, ha csak simán a tükröt nézem! Bizony előre kell hajolni sávváltáshoz!

 • Guevara

  Hasznos dolog ha átlátok az előttem lévő autóján és már jó előre látom hogy fékez az őelőtte lévő, de nem gondolom hogy önmagában a leárnyékolás veszélyes lenne. Ha már olvasni kell valami szöveget ezen az árnyékolón, akkor úgy már elterelheti a figyelmet. De amíg buszok, ponyvás, dobozos teherautók között kell közlekednünk, addig nem ezek a leárnyékolt autók lesznek az ellenségeink.

 • PluginHibrid

  Ezek un One Way Vision fóliák.

  Belülről kifele látszik minden…

  Kívülről akkor látni be ha bent világos van kint meg sötétség…

  Ua mint gyógyszertárakon…

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.