Élő metropolisz a nappaliban

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.03.04. 10.15

Senki nem felejti el gyermeki énjét, és van, aki az évek során megszerzett tapasztalatot arra fordítja, hogy játszószobát építsen.

Kötött pályán suhanó színes versenyautók, körpályás kisvasút, legóból épített kisváros. Ha nem is mind egyszerre, de tuti, hogy a három közül valamelyik minden gyerek (főleg a fiúk) játéktárában megtalálható volt. A kreatívabbak kombinálták is ezeket, és megbabonázva figyelték, ahogy a vasúti szerelvény átmegy a legóból épített felüljáró alatt, amin a matchboxok közlekedtek. 
Aztán szép lassan felnőttünk, a gyerekszoba legó-felüljárója aszfalttá változott, a matchboxok pedig valódi kocsikká, gyerekkori víziónk életnagyságban tárult elénk annak napos és árnyoldalával együtt. 
De senki nem felejti el gyermeki énjét, és van, aki az évek során megszerzett tapasztalatot, tananyagot arra fordítja, hogy játszószobát építsen. Pontosan ezt tette az amerikai Chris Burden is, aki egy egész metropoliszt szerelt össze magának. 
A gigantikus játékszert inkább művészi alkotásnak nevezi a 68 éves férfi, és a mindennapok mókuskerekét szeretné szimbolizálni a kisvárossal, amelyben 1200 kisautó és 13 vonatszerelvény közlekedik, véletlenszerű algoritmus alapján, így nem ritka az sem, hogy durva dugók alakulnak ki az “utcákon”. 
A pálya egyes pontjain mérőműszerek vannak felszerelve, amik jól meg is mérték, hogy óránként 100 ezer autó halad át ezeken a helyeken. De meg is nézhetitek, hogyan él és “lélegzik” a szerkezet. 
Az alkotás 2011-ben egy Los Angeles-i múzeumban is kiállították. Chris Burden általában nagyon komoly rizikót vállal alkotásaival, extrém “fenegyereknek” számít mind a mai napig. 1971-től a nyolcvanas évekig körülbelül 60 munkát készített, melyek témái a legtöbb esetben az erőszak és fizikai provokáció voltak.

 Élő metropolisz a nappaliban 1

Kommentek

Már ezért is többet kell fizetniük az autósoknak

Az autósok 2016-ban átlagosan 78 000 forintért kötöttek teljes körű casco biztosítást, ami közel 9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért szintet (71 600 Ft).

Magyar pilóta a ralikrossz-világbajnokságban

2017-ben állandó magyar versenyzővel startol a ralikrossz-világbajnokság.

Drága a magyar üzemanyag, ennyiért adják a szomszédok

Szétnéztünk, hogy a szomszédos országokban mennyibe kerül az üzemanyag, és a müzlibe vágtuk a kanalat.

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

Jön az ingyenes magyar KRESZ-vizsga

A tervek szerint ingyenessé teszik a KRESZ-vizsgát a diákok számára.

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.