A legjobb játék, igazi autóbolondoknak

Pinewood derby

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.02.10. 20.45

A versenyt az nyeri aki leggyorsabban ér célba, de a szabályok már nem ennyire egyszerűek.

A legérdekesebb dolgokra akkor bukkan az ember, mikor a legkevésbé számít rá. Pontosan ez történt most is, teljesen más témában keresgéltem, és rátaláltam a “pinewood derby” névvel fémjelzett játékra, ahol fakockákból kifaragott kisautókkal versenyeznek. 
A pinewood derby az amerikai cserkészek által szervezett, és ott nagy népszerűségnek örvendő közösségi verseny. Don Murphy 1953-ban szervezte meg az első ilyen megmérettetést Kaliforniában. A játék nem bonyolult, de szigorú szabályok kötik: az autókat 178x31x44 milliméteres, csapatpecséttel hitelesített, száraz fenyőfa-hasábból kell kifaragni, másfajta fát nem lehet használni. 
A kerekeknél a kocsi nem lehet elkeskenyítve, a k közöttük lévő távolság nem lehet kevesebb 44 milliméternél. 
A verseny alkalmával 9 méter hosszú, erre a célra elkészített lejtős pályán indítják útnak az autókat, és amelyik elsőnek halad át a célvonalon, az nyer. De inkább nézzétek meg.
Az autók maximális súlya a legtöbb versenyen előre meg van határozva (általában 142 gramm), ami lehet kevesebb, de több semmiképp. Az elkészítéshez szükséges alapanyagot, így a szabványos kerekeket is, sok esetben a verseny előtt kapják meg a kiscserkészek, akiknek szüleik segítenek farigcsálni. 
Amerikában a többszörösen nyertes autók internetes árveréseken, több száz dolláros áron cserélnek gazdát. A legdrágább amit találtam 999 dollár (228 ezer forint), az eladó azt állítja, hogy közel 100 versenyen ért be elsőként a célba. 
Léteznek hazai vonatkozású pinewood versenyek, amik többsége családi körben zajlik, de akad hivatalos megmérettetés is, azonban frissen hirdetett versenyre nem bukkantam. 

Kommentek

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Ilyen, amikor bosszút áll egy fa

Sivatag, közel-kelet, és egy útban lévő fatuskó. Utóbbit mifelénk is szokás autóval kirángatni, de mielőtt valaki neki állna a telken, nézze meg az alábbi videót.

Hány autómárkát ismersz fel 60 másodperc alatt?

Az egyik legötletesebb kvíz, amit mostanában láttunk. Nem hagy túl sok időt gondolkozni, de nem is baj, ettől olyan jó.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

Jelentős forgalomkorlátozások Budapesten

A kerékpáros közlekedésre hívja fel a figyelmet minden évben az I Bike nevű hatalmas bringás felvonulás, amely minden évben megbénítja útvonala mentén az autós közlekedést.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.