A legjobb játék, igazi autóbolondoknak

Pinewood derby

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.02.10. 20.45

A versenyt az nyeri aki leggyorsabban ér célba, de a szabályok már nem ennyire egyszerűek.

A legérdekesebb dolgokra akkor bukkan az ember, mikor a legkevésbé számít rá. Pontosan ez történt most is, teljesen más témában keresgéltem, és rátaláltam a “pinewood derby” névvel fémjelzett játékra, ahol fakockákból kifaragott kisautókkal versenyeznek. 
A pinewood derby az amerikai cserkészek által szervezett, és ott nagy népszerűségnek örvendő közösségi verseny. Don Murphy 1953-ban szervezte meg az első ilyen megmérettetést Kaliforniában. A játék nem bonyolult, de szigorú szabályok kötik: az autókat 178x31x44 milliméteres, csapatpecséttel hitelesített, száraz fenyőfa-hasábból kell kifaragni, másfajta fát nem lehet használni. 
A kerekeknél a kocsi nem lehet elkeskenyítve, a k közöttük lévő távolság nem lehet kevesebb 44 milliméternél. 
A verseny alkalmával 9 méter hosszú, erre a célra elkészített lejtős pályán indítják útnak az autókat, és amelyik elsőnek halad át a célvonalon, az nyer. De inkább nézzétek meg.
Az autók maximális súlya a legtöbb versenyen előre meg van határozva (általában 142 gramm), ami lehet kevesebb, de több semmiképp. Az elkészítéshez szükséges alapanyagot, így a szabványos kerekeket is, sok esetben a verseny előtt kapják meg a kiscserkészek, akiknek szüleik segítenek farigcsálni. 
Amerikában a többszörösen nyertes autók internetes árveréseken, több száz dolláros áron cserélnek gazdát. A legdrágább amit találtam 999 dollár (228 ezer forint), az eladó azt állítja, hogy közel 100 versenyen ért be elsőként a célba. 
Léteznek hazai vonatkozású pinewood versenyek, amik többsége családi körben zajlik, de akad hivatalos megmérettetés is, azonban frissen hirdetett versenyre nem bukkantam. 

Kommentek

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.