A legjobb játék, igazi autóbolondoknak

Pinewood derby

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.02.10. 20.45

A versenyt az nyeri aki leggyorsabban ér célba, de a szabályok már nem ennyire egyszerűek.

A legérdekesebb dolgokra akkor bukkan az ember, mikor a legkevésbé számít rá. Pontosan ez történt most is, teljesen más témában keresgéltem, és rátaláltam a “pinewood derby” névvel fémjelzett játékra, ahol fakockákból kifaragott kisautókkal versenyeznek. 
A pinewood derby az amerikai cserkészek által szervezett, és ott nagy népszerűségnek örvendő közösségi verseny. Don Murphy 1953-ban szervezte meg az első ilyen megmérettetést Kaliforniában. A játék nem bonyolult, de szigorú szabályok kötik: az autókat 178x31x44 milliméteres, csapatpecséttel hitelesített, száraz fenyőfa-hasábból kell kifaragni, másfajta fát nem lehet használni. 
A kerekeknél a kocsi nem lehet elkeskenyítve, a k közöttük lévő távolság nem lehet kevesebb 44 milliméternél. 
A verseny alkalmával 9 méter hosszú, erre a célra elkészített lejtős pályán indítják útnak az autókat, és amelyik elsőnek halad át a célvonalon, az nyer. De inkább nézzétek meg.
Az autók maximális súlya a legtöbb versenyen előre meg van határozva (általában 142 gramm), ami lehet kevesebb, de több semmiképp. Az elkészítéshez szükséges alapanyagot, így a szabványos kerekeket is, sok esetben a verseny előtt kapják meg a kiscserkészek, akiknek szüleik segítenek farigcsálni. 
Amerikában a többszörösen nyertes autók internetes árveréseken, több száz dolláros áron cserélnek gazdát. A legdrágább amit találtam 999 dollár (228 ezer forint), az eladó azt állítja, hogy közel 100 versenyen ért be elsőként a célba. 
Léteznek hazai vonatkozású pinewood versenyek, amik többsége családi körben zajlik, de akad hivatalos megmérettetés is, azonban frissen hirdetett versenyre nem bukkantam. 

Kommentek

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga lett a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

F1: Ki lesz a Red Bull tartalékosa?

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko elmondta, kit ültetnének a nagycsapat autójába, ha Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen kidőlne valamiért.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.