Robotokkal a közlekedési káosz ellen

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.02.07. 16.15

A “robotzsarukat” napelem táplálja, akkumulátoruk pedig éjszakára is elegendő energiát raktároz. Napszemüvegben irányítják a forgalmat.

Kinshasa a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, és egyben legnépesebb városa is. Kinshasa népessége a hatvanas évek zűrzavaros, polgárháborúkkal tűzdelt időszaka után rohamos növekedésnek indult, 1971-ben már elérte az 1,6 milliót, és ez a lakosságszám az 1980-as évek közepére már csaknem 3 millióra növekedett.
A kongói főváros az ország legfontosabb kereskedelmi csomópontja, a beszámolók alapján pedig azt lehet mondani, hogy közlekedése borzalmas. Ezen a kaotikus helyzeten próbál meg segíteni Isaie Therese “feltaláló”, aki egy 2,5 méter magas robotot tervezett, hogy segítségével rendezettebb mederbe tereljék az utcai forgalmat.
A városban többször próbálták megreformálni a közlekedési szabályokat, de nem jártak sikerrel, mivel az autósok figyelmen kívül hagyják a jelzőlámpákat, és a legtöbb esetben még a forgalomirányító rendőr sem érdekli őket. Erre a problémára jelenthetnek alternatívát a jelzőlámpa-robotok, amik elég feltűnők és érdekesek ahhoz, hogy odafigyeljenek rájuk. Legalábbis egy darabig biztosan…

A robotok tervezője, Isaie Therese.

A “robotzsarukat” napelem táplálja, akkumulátoruk pedig éjszakára is elegendő energiát raktároz. Kiállásuk határozottabb, mint a rendőröknek, a napszemüveg pedig barátságos tekintetet kölcsönöz, mögötte viszont kamerákat vannak, így az esetleges szabálysértéseket vissza lehet nézni. Eddig összesen két darab készült belőlük, aztán ha beválnak, jöhet a sorozatgyártás. 
Ha már robotzsaruként emlegették a humanoid alakú jelzőlámpákat a videóban, akkor nézzétek meg a új mozifilm bemutatóját is, ami ugyan szorosan nem kapcsolódik a témához, de igazi klasszikus filmet dogoz fel.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.