Részegen gázolt, de megúszta a milliomos csemete

Nem az ő hibája, mondta a bíró

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.12.13. 06.00

A várt 20 év börtön helyett felfüggesztett büntetést kapott az a milliomos tinédzser, aki merev részegen autóba ült, és egy balesetben fél tucat embert ölt, illetve nyomorított meg. Az indoklás: túl gazdag ahhoz, hogy tudja, mi helyes és mi nem.

Breanna Mitchell (24) szabadidőjárműve idén június 15-én defektet kapott a 40 ezer lakosú texasi városban, Burlesonban. A vezető segítséget kért a környékbeliektől. Egy asszony, Hollie Boyles (52) lányával, Shelby-vel (21) együtt készséggel vele tartott. Később megállt mellettük egy fiatal tiszteletes, Brian Jennings (41) is. 

Amint a kereket próbálták kicserélni, a megengedett sebesség közel kétszeresével egy pick-up száguldott feléjük, és fékezés nélkül beléjük hajtott. Mind a négy ember a helyszínen meghalt. A pick-up nekicsapódott egy parkoló autónak, és a platóján utazó fiatalok közül ketten lezuhantak az aszfaltra. Egyikük nyaktól lefelé teljesen megbénult, a másik súlyos töréseket és belső sérüléseket szenvedett. 
A gyilkos kisteherautót egy részeg fiatalember, a 16 éves Ethan Couch vezette. A rendőrségi vizsgálat a fiú vérében a felnőtteknél megengedett alkoholszint háromszorosát mutatta ki. 
Az ügy viszonylag egyértelműnek tűnt, az ügyész 20 év letöltendő börtönbüntetést kért a fiúra. 
Jean Boyd bíró azonban a védelem érveit meghallgatva egészen más döntést hozott, és tíz év próbaidőre, valamint pszichiátriai kezelésre bocsátotta Ethant. Az ok: annyira elkényeztették szülei, hogy nem rendelkezik megfelelő értékekkel. 
Az áldozatok családjait érthetően sokkolta a döntés. “Huszonöt hete próbálom feldolgozni a megváltoztathatatlannal, hogy a feleségem és a lányom nincs többé. Ez a huszonöt hét most elveszett, ott tartok, mint az első napon, nincs más csak értetlenség és fájdalom.” – mondta Eric Boyles. 
A bíróság döntését megalapozó lelki állapot ismert jelenség a pszichológiában. Affluenzának hívják (az angol affluence, azaz gazdagság, és az influenza szavak ötvözéséből), és arra az egyébként általános társadalmi jelenségre utal, amikor valakinek az értékrendjében a vagyon minden más felett áll, és a gazdagság kergetése miatt általános elégedetlenség és az értéktelenség érzése uralkodik el az egyénen. Sokan, akik megszerzik az áhított gazdaságot, kiteljesülés helyett még többre vágynak. Nem okoz nekik örömet a gazdagság, megoldást mégsem emberi kapcsolataiktól, hanem még nagyobb vagyon felhalmozásától várnak. 
A bíró szerint, habár Ethan ölte meg azt a négy embert, nem ő a felelős, hanem szülei, akik nem tápláltak belé egészséges értékrendet, akik azt éreztették vele, hogy a pénz mentesít a felelősség alól (a fiú például nem csak hogy kiskorúként részegen vezetett, de a sört, amit megittak, egy üzletből lopta barátaival). 
Ezért a vádlottat, aki értelmileg egy 18 éves szintjén áll, de érzelmileg egy 12 évesén, szüleitől elválasztva állami felügyelet alá helyezte, és terápiás kezelésre kötelezte, hogy megtanulja tetteinek súlyát. 
Amennyiben nem működik együtt a kezelés során, a bíróság érvényt szerezhet a felfüggesztett büntetésnek, és börtönbe zárhatja őt. 
“Ez az ítélet összeegyeztethetetlen az elkövetett tett súlyával” – mondta a CNN jogi elemzője, Sunny Hostin. “Más, kevésbé tehetős fiatalkorú elkövetők sokkal kevesebbért is börtönbe mennek. Igazságtalan a döntés, arcul köpése az egész modern jogrendnek.” 
Van igazság abban, amit mond: a terápiás kezelés éves költsége 450 000 dollár (100 millió Ft). Ez a lehetőség tehát nyilvánvalóan nem áll bárkinek a rendelkezésére – de Ethan édesapja szó nélkül vállalta, hogy fizeti a költségeket. 
Most úgy érezheti, hogy megúszta, de semmi nem úszott meg. El fogja nyerni méltó büntetését” – mondta Breanna Mitchell édesanyja.

Szavazás

Igazságosnak tartod a büntetést?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • demagóg

  jogilag nem biztos, h járható út, de én azt mondom, h a szülők felelősségét is vizsgálni kellene.

  Másrészt a gyilkos srác nem hiszem, hogy fog abból tanulni, hogy 4 ember halálát okozó, csontrészeg vezetésért egyetlen napot sem kell ülnie.
  Legfeljebb azt, hogy ő bizony tényleg bármit megtehet.

 • demagóg

  Harmadrészt a 16 éves emberek zöme emocionálisan, felelősségtudatosságot tekintve biza még gyerek.
  Nem való nekik jogsi.

 • Ambrus Gergely

  majd később felfogja mit tett ha sikerül a kezelés, az elég büntetés neki, még csak gyerek.

 • Ambrus Gergely

  egyébként tényleg nem a gyerek hibája, részegségtől függetlenül is mehet bele bárki egy álló autóba, sokan nem húzódnak le eléggé, és ha pl fáradtan mész már nem olyan a reakcióidőd, akkor könnyen összejöhet a balszerencse, főleg ha akik az álló kocsiban ülnek nem figyelnek, mint pl itt.
  azért az elhunyt emberek szüleinek ebbe bele kéne gondolni, hogy az ő gyerekük is hibázott amikor megállt az út szélén a kocsival, pl azt elhallgatják hogy nem volt megfelelően kivilágítva, plusz a vészvillogó sem volt aktív.
  szerintem lehet durva lesz de jól döntött a bíró, egy ilyen kilengésért nem szabad a gyereknek tönkretenni az életét.

 • menőmanó

  Még csak gyerek mi?
  Ahhoz elég felnőtt volt, hogy jogsit szerezzen, lopjon, tök részegre igya magát és tövig nyomja a gázpedált, megölve 4 embert.
  Én min. 6 évre lecsuknám.

 • Guillotine

  “azt éreztették vele, hogy a pénz mentesít a felelősség alól ”

  És így is lett!

  20 év járt volna neki figyelembe véve az előzményeket is!

  Ambrus!

  Te hol olvasod ,hogy szabálytalanul álltak az útszélén az áldozatok??

  Ha józanul elütsz valakit vagy valamit az út szélén a megengedett sebesség kétszeresével akkor is te vagy a hibás nem az aki az út szélén kereket cserél vészvillogóval!

  Hol vagy G-Shock?

  Magyarázd már meg az áldoaztok hozzátartozóinak meg a fél világnak,hogy ez így van rendjén mert a jogalkotók okosak!
  A bíró nyugodtan alszik éjjel?

 • G-Shock

  @ Guillotine – 2013.12.14 21:15

  Most tekints el attól, hogy kitúrjam melyik államban, melyik megyében történt az adott ügy, és hogy a részletek ismerete nélkül véleményt mondjak. Fordítsuk meg. Itthon ilyen ítélet nem születhetett volna, ugyanis amennyiben bűnösnek ítélne meg a bíróság itthon valakit egy hasonló cselekményért, akkor önmagában a kettőnél több ember halálát okozó, vagy halálos tömegszerencsétlenséggel végződő közúti baleset okozása 2-től 8-évig terjedő tétel, de ugyan ez ittasan 5-től 10- évig terjedő tétel, ami a jenlegi középarányos elveket tekintve 7,5 év letöltendőről indul.

  Az Amerikai bíró egy merőben újszerű érvrendszert állított fel, ehhez hasonlót abban az esetben lehetne eszközölni, ha az elkövető beszámítási képességét kifogásolnánk. Ilyenkor ugyanis lehetőség van az IMEI-be “utalni”, ami ugyan nem elítélés, hanem kényszergyógykezelés, de ne tévesszen meg senkit a dolog, voltam bent párszor szétnézni: nem épp kellemes környezet.

  Ha jól sejtem a kérdésed a megtorlás hiányára vonatkozik. Itthon nem feladat a megtorlás. Vannak országok, ahol igen. Itthon – elvileg – a társadalomba való visszavezetés lenne a cél, mert mennyivel jobb a világnak, ha egy ember pénzt keres, adózik, elkölti és adózik ismét, majd meghal és a gyerekei adóznak, ahelyett, hogy a börtönben tengeti napjait a mi pénzünkön. Persze itthon a visszavezetés, mint olyan, kicsit sántít, kevés a pszichológus szakember, nincsen visszavezető munkaprogram, a társadalom szemében is megvetendőek a börtönviselt emberek stbstbstb. De ez a fejlődést kell inkább indukálja, nem pedig a visszalépést.

  A közlekedési balesetekben mindig problémás az áldozatok családjával szót érteni, mert azon túl, hogy nagyon sajnálja mindenki őket, azt el kell fogadni, hogy a közlekedés nem csak nevében veszélyes üzem, hanem konkrétan az. Benne van a balesetek veszélye, és mivel NEM SZÁNDÉKOS cselekményekről, hanem eredmény-bűncselekményekről beszélünk, bárki lehet nagyon súlyos bűnelkövető, kvázi vétlenül is.

 • Guillotine

  G-Shock!

  Csak ez nem a pénzről kellene ,hogy szóljon.
  Nem érdekel mennyit adózik meg mibe kerül börtönbe tartani!
  Ha kivégzik semennyibe sem…
  Nem érdekel a pénz ha a családom az út szélén meghal mert valaki SZÁNDÉKOSAN kirabol egy boltot aztán SZÁNDÉKOSAN részegre issza magát és SZÁNDÉKOSAN autóba ül.
  Lehet ,hogy ez a jog szerint nem szándékos de ha én valaki fejéhez tartok egy csőre töltött pisztolyt részegen mert viccesnek találom aztán véletlenül elsül az se szándékos..

 • G-Shock

  @ Guillotine – 2013.12.16 13:25

  A szándékosság itt terminus technikus – vagyis jogi bikkfanyelvként értendő -, nem a hétköznapi értelemben – azaz Btk. 7. § szerint “Szándékosan követi el a bűncselekményt, aki cselekményének következményeit kívánja, vagy e következményekbe belenyugszik”. Namost ez a cselekmény nem szándékos bcs.

  De nem is mondtam, hogy felmentem ezt a gyereket, sőt, csak a kivégzősdit hanyagoljuk már, mert nem állapot, hogy mindenkit ki akarsz végezni :)

 • apu0062

  ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. Az európaiak egészségével szórakoznak a buherálók.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.