Mi történt Nelson Mandela luxusautóival?

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.12.06. 06.00

Amint Nelson Mandela kiszabadult hosszú bebörtönzéséből, rögtön meglátták benne a hatalmas lehetőséget a helyi luxusautó-gyártók. Igaz, ez alkalommal nem saját maguk népszerűsítését forgatták a fejükben…

Amikor Mandela 1990-ben, negyed évszázad raboskodás után kiszabadult börtönéből, Dél-Afrika fekete lakossága egy emberként szerette volna megajándékozni a felszabadítás jelképét. Köztük voltak az East London-i Mercedes-gyár munkatársai is, akiket felvilágosult munkaadójuk az országban elsők között engedett szakszervezetbe tömörülni. Összedugták a fejüket, és elhatározták, hogy építenek egy autót a nagy embernek. 

Ajándékba. 
Megkeresték a cég igazgatóit, akik rábólintottak a projektre. A szakszervezet ingyen megkapta a gyártáshoz szükséges alkatrészeket, a munkások pedig szabad idejükben, a gyár infrastruktúráját használva összeszerelték a szabad Mandela első autóját: egy meggypiros S500-ast (W126). A Mercedes, de sokak szerint a globális autóipar legnagyszerűbb modelljének padlólemezére felfestették a dél-afrikai lobogót, mellé Mandela nevét, és elkezdődött a versengés: mindenki szeretett volna legalább egy csavart meghúzni az emblematikus autón. 
Mindössze négy nap elteltével készen volt az autó – a rossz nyelvek szerint sem előtte, sem azóta nem készült még ilyen tökéletes minőségű gépkocsi a dél-afrikai üzemben. A szakszervezet egy Philip Groom nevű munkatársat kért fel arra, hogy július 22-én átadja az autó kulcsait Mandelának. Groom elképesztően ideges volt (mögötte harmincezer, lélegzetét visszafojtva bámuló munkás, előtte Dél-Afrika jövője), de végül sikeresen megtartotta ünnepi beszédét, és átadta az autó kulcsait. 
Azok az autóval együtt négy év múlva kerültek vissza a gyár tulajdonába, amikor Mandela lecserélte autóját egy újabb S-osztályra. A Mercedes az Apartheid múzeumnak adományozta az autót, ott azóta is megcsodálható. 
Nem a Mercedes volt az egyetlen felvilágosult szellemű autógyártó Dél-Afrikában. Mandela a BMW-vel is bensőséges kapcsolatot ápolt – akárcsak stuttgarti konkurenseik, ők is jelentős erőfeszítéseket tettek a társadalmi fejlődésért. Már a hetvenes évektől fogva iskolákat, kórházakat támogattak, pénzzel és tárgyadományokkal segítették a tanuláshoz és egészségügyhöz való jog gyakorlását. 


Amikor Mandela aktív politikai pályafutása végén visszaadta szolgálati gépkocsiját, egy páncélozott 7-es BMW-t (E38) a gyárnak, a teljes körű restaurálást követően eredetileg azt is múzeumban állította ki. Idén ősszel azonban felajánlották azt a 46664 Mandela Day School Library projekt számára. Az autót árverésre bocsátották, és a bevétel teljes (nem ismert) összegét iskolai könyvtárak létesítésére fordították. 
Nem ez volt az első alkalom, hogy Mandelához köthető BMW-ket árvereztek el. 2004-ben tíz darab, kifejezetten erre a célra legyártott, az elnök aláírásával ellátott 3-as szériát (úgynevezett “demokrácia-autókat”) építettek – ezekhez, akárcsak másfél évtizeddel korábban a Mercedes, a beszállítók ingyen biztosították az alkatrészeket, a gyár alkalmazottai a munkaidejüket. 
Nyolcat Dél-Afrikában, kettőt pedig Észak-Amerikában bocsátotta aukcióra, a bevételből pedig Mandela gyermeksegítő alapítványát támogatták.

Kommentek

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

Fejek hullanak az Audinál

Négy mérnököt is kirúgtak a dízelfejlesztő részlegről. A dízelbotrány miatt vált nem kívánatossá a jelenlétük.

Aston Martin Vantage S Red Bull Racing Edition

Az Aston Martin és a Red Bull Racing közötti együttműködés örömére limitált szériát adtak ki a Vantage modellcsaládból.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.