Mi történt Nelson Mandela luxusautóival?

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.12.06. 06.00

Amint Nelson Mandela kiszabadult hosszú bebörtönzéséből, rögtön meglátták benne a hatalmas lehetőséget a helyi luxusautó-gyártók. Igaz, ez alkalommal nem saját maguk népszerűsítését forgatták a fejükben…

Amikor Mandela 1990-ben, negyed évszázad raboskodás után kiszabadult börtönéből, Dél-Afrika fekete lakossága egy emberként szerette volna megajándékozni a felszabadítás jelképét. Köztük voltak az East London-i Mercedes-gyár munkatársai is, akiket felvilágosult munkaadójuk az országban elsők között engedett szakszervezetbe tömörülni. Összedugták a fejüket, és elhatározták, hogy építenek egy autót a nagy embernek. 

Ajándékba. 
Megkeresték a cég igazgatóit, akik rábólintottak a projektre. A szakszervezet ingyen megkapta a gyártáshoz szükséges alkatrészeket, a munkások pedig szabad idejükben, a gyár infrastruktúráját használva összeszerelték a szabad Mandela első autóját: egy meggypiros S500-ast (W126). A Mercedes, de sokak szerint a globális autóipar legnagyszerűbb modelljének padlólemezére felfestették a dél-afrikai lobogót, mellé Mandela nevét, és elkezdődött a versengés: mindenki szeretett volna legalább egy csavart meghúzni az emblematikus autón. 
Mindössze négy nap elteltével készen volt az autó – a rossz nyelvek szerint sem előtte, sem azóta nem készült még ilyen tökéletes minőségű gépkocsi a dél-afrikai üzemben. A szakszervezet egy Philip Groom nevű munkatársat kért fel arra, hogy július 22-én átadja az autó kulcsait Mandelának. Groom elképesztően ideges volt (mögötte harmincezer, lélegzetét visszafojtva bámuló munkás, előtte Dél-Afrika jövője), de végül sikeresen megtartotta ünnepi beszédét, és átadta az autó kulcsait. 
Azok az autóval együtt négy év múlva kerültek vissza a gyár tulajdonába, amikor Mandela lecserélte autóját egy újabb S-osztályra. A Mercedes az Apartheid múzeumnak adományozta az autót, ott azóta is megcsodálható. 
Nem a Mercedes volt az egyetlen felvilágosult szellemű autógyártó Dél-Afrikában. Mandela a BMW-vel is bensőséges kapcsolatot ápolt – akárcsak stuttgarti konkurenseik, ők is jelentős erőfeszítéseket tettek a társadalmi fejlődésért. Már a hetvenes évektől fogva iskolákat, kórházakat támogattak, pénzzel és tárgyadományokkal segítették a tanuláshoz és egészségügyhöz való jog gyakorlását. 


Amikor Mandela aktív politikai pályafutása végén visszaadta szolgálati gépkocsiját, egy páncélozott 7-es BMW-t (E38) a gyárnak, a teljes körű restaurálást követően eredetileg azt is múzeumban állította ki. Idén ősszel azonban felajánlották azt a 46664 Mandela Day School Library projekt számára. Az autót árverésre bocsátották, és a bevétel teljes (nem ismert) összegét iskolai könyvtárak létesítésére fordították. 
Nem ez volt az első alkalom, hogy Mandelához köthető BMW-ket árvereztek el. 2004-ben tíz darab, kifejezetten erre a célra legyártott, az elnök aláírásával ellátott 3-as szériát (úgynevezett “demokrácia-autókat”) építettek – ezekhez, akárcsak másfél évtizeddel korábban a Mercedes, a beszállítók ingyen biztosították az alkatrészeket, a gyár alkalmazottai a munkaidejüket. 
Nyolcat Dél-Afrikában, kettőt pedig Észak-Amerikában bocsátotta aukcióra, a bevételből pedig Mandela gyermeksegítő alapítványát támogatták.

Kommentek

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

A pesti autósok birkák, itt a fotós bizonyíték

Levelet kaptunk olvasónktól, akit – érthetően – bánt, hogy a pesti autósok nem tanulnak a büntetésekből, és direkt megszegik a szabályokat.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban-i magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak az a kár, hogy ez nem egy filmben történt.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.