Mi történt Nelson Mandela luxusautóival?

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.12.06. 06.00

Amint Nelson Mandela kiszabadult hosszú bebörtönzéséből, rögtön meglátták benne a hatalmas lehetőséget a helyi luxusautó-gyártók. Igaz, ez alkalommal nem saját maguk népszerűsítését forgatták a fejükben…

Amikor Mandela 1990-ben, negyed évszázad raboskodás után kiszabadult börtönéből, Dél-Afrika fekete lakossága egy emberként szerette volna megajándékozni a felszabadítás jelképét. Köztük voltak az East London-i Mercedes-gyár munkatársai is, akiket felvilágosult munkaadójuk az országban elsők között engedett szakszervezetbe tömörülni. Összedugták a fejüket, és elhatározták, hogy építenek egy autót a nagy embernek. 

Ajándékba. 
Megkeresték a cég igazgatóit, akik rábólintottak a projektre. A szakszervezet ingyen megkapta a gyártáshoz szükséges alkatrészeket, a munkások pedig szabad idejükben, a gyár infrastruktúráját használva összeszerelték a szabad Mandela első autóját: egy meggypiros S500-ast (W126). A Mercedes, de sokak szerint a globális autóipar legnagyszerűbb modelljének padlólemezére felfestették a dél-afrikai lobogót, mellé Mandela nevét, és elkezdődött a versengés: mindenki szeretett volna legalább egy csavart meghúzni az emblematikus autón. 
Mindössze négy nap elteltével készen volt az autó – a rossz nyelvek szerint sem előtte, sem azóta nem készült még ilyen tökéletes minőségű gépkocsi a dél-afrikai üzemben. A szakszervezet egy Philip Groom nevű munkatársat kért fel arra, hogy július 22-én átadja az autó kulcsait Mandelának. Groom elképesztően ideges volt (mögötte harmincezer, lélegzetét visszafojtva bámuló munkás, előtte Dél-Afrika jövője), de végül sikeresen megtartotta ünnepi beszédét, és átadta az autó kulcsait. 
Azok az autóval együtt négy év múlva kerültek vissza a gyár tulajdonába, amikor Mandela lecserélte autóját egy újabb S-osztályra. A Mercedes az Apartheid múzeumnak adományozta az autót, ott azóta is megcsodálható. 
Nem a Mercedes volt az egyetlen felvilágosult szellemű autógyártó Dél-Afrikában. Mandela a BMW-vel is bensőséges kapcsolatot ápolt – akárcsak stuttgarti konkurenseik, ők is jelentős erőfeszítéseket tettek a társadalmi fejlődésért. Már a hetvenes évektől fogva iskolákat, kórházakat támogattak, pénzzel és tárgyadományokkal segítették a tanuláshoz és egészségügyhöz való jog gyakorlását. 


Amikor Mandela aktív politikai pályafutása végén visszaadta szolgálati gépkocsiját, egy páncélozott 7-es BMW-t (E38) a gyárnak, a teljes körű restaurálást követően eredetileg azt is múzeumban állította ki. Idén ősszel azonban felajánlották azt a 46664 Mandela Day School Library projekt számára. Az autót árverésre bocsátották, és a bevétel teljes (nem ismert) összegét iskolai könyvtárak létesítésére fordították. 
Nem ez volt az első alkalom, hogy Mandelához köthető BMW-ket árvereztek el. 2004-ben tíz darab, kifejezetten erre a célra legyártott, az elnök aláírásával ellátott 3-as szériát (úgynevezett “demokrácia-autókat”) építettek – ezekhez, akárcsak másfél évtizeddel korábban a Mercedes, a beszállítók ingyen biztosították az alkatrészeket, a gyár alkalmazottai a munkaidejüket. 
Nyolcat Dél-Afrikában, kettőt pedig Észak-Amerikában bocsátotta aukcióra, a bevételből pedig Mandela gyermeksegítő alapítványát támogatták.

Kommentek

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.