Újrahasznosított autó Afrikából

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.11.05. 17.30

Az emberiség bölcsőjében bizony mindent megtesznek, hogy megkeressék a napi betevőt, és vannak ötletek, amik hosszú távon biztosíthatnak munkát az embereknek.

Afrika egyes részein picit máshogy értelmezik az újrahasznosítás fogalmát, mint a fejlettebb országokban. Nincs minden sarkon ultramodern gyárcsarnok, szelektíven válogatott szeméthegyekkel, nincsenek futószalagon hömpölygő újrahasznosított alapanyagok. Az emberiség bölcsőjében bizony sokan küzdenek azért, hogy megkeressék a napi betevőt. Vannak azonban ötletek, amik hosszú távon biztosíthatnak munkát az embereknek.
Remek példa erre a Suame Magazine (nem egy helyi újság neve) ghánai iparterület, ahol számos fémmegmunkáló és járműjavító műhely vetette meg a lábát a megélhetés reményében. Ezen a területen nagyjából 200 ezer munkavállaló dolgozik 12 000 műhelyben, 10 kilométerre az esőerdei övezetben fekvő Kumasi városától. Ez a legnagyobb ipari övezet Afrikában, ahol az európai fémhulladékot hasznosítják újra, méghozzá 80 százalékban kézi szerszámok segítségével.
Na nem úgy kell azért elképzelni, mint a modern ipari parkokat, zöld pázsittal, virágoskerttel a főépület előtt, sokkal inkább hasonlít egy régi gyártelepre, ahol az elhasználódott alapanyagokból próbálnak meg valami újat alkotni. Pontosan itt készül az afrikai terepre szánt, kidobott autóalkatrészekből és hulladékból épített Turtle 1 szállítójármű is, amit a holland kormány támogatásával készítettek a Suame Magazine-i kézművesek.
Az autót a lehető legegyszerűbben álmodták meg, hogy a szervizelését olcsón, akár otthon is meg tudja oldani a tulajdonos. A “Teknős 1-est” úgy tervezték, hogy Afrika úttalan útjain is biztonságosan lehessen használni. Nagy előny, hogy az autó számos elemét lehet pótolni szinte bármilyen – felújított vagy használt -, bontott alkatrészből. Masszív és robusztus, mégis egyszerűen szétszedhető, majd újra összerakható, ha szükséges. 
Kimondottan az afrikai piacot célozták meg a 12 hét leforgása alatt készített prototípussal, hiszen ezen a kontinensen nagy szükség van a strapabíró, megbízható és erős járművekre. A meghibásodások elkerülése végett az elektronikusan működtetett berendezéseket minimálisra csökkentették. A motorháztető alatt szintén bontott elem található, de azt nem tudni, hogy melyik gyártó blokkját szerelték a prototípusba.
Az alváz állítólag sokkal erősebb, mint a modern alvázas autók többségében, és a felfüggesztések is egyszerűbbek, ám úgy hírlik, így is hatékonyak. A platón elfér a rakomány, a hatalmas ajtók pedig könnyű ki-beszállást tesznek lehetővé. Az anyósülés felőli ajtó felfelé nyílik, sőt az első szélvédőt is ki lehet nyitni. Jól látni, hogy nincs felesleges domborulatokkal, ívekkel bonyolítva a forma, ez azért van, mert így a kis műhelyekben is össze lehet rakni a gépet, egyszerű préselő- és vágószerszámok segítségével.
Ha az első példányt műszakilag megfelelőnek találják a holland bevizsgálók, akkor a készítők elkezdhetik kitalálni a sorozatgyártás folyamatát és a tervek elkészítését. Ránézésre úgy tűnik, rendben van a jármű, megfelelhet arra a célra, amire kitalálták. 

Kommentek

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.