A világ leggyűlöltebb autói

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.11.01. 13.45

Az utolsó utunkra is legtöbbször autóval megyünk, nézzük, melyek azok a járművek, amiktől hidegrázást kap az ember.

“Egyszer mindannyian rájövünk, hogy amíg élünk, minden lehetséges. Még a lehetetlen is, akár az is, hogy meghalunk. Akkor billen meg az egész, mikor sebet ejt rajtunk az életünkre igényt tartó halál. Érkezéséig a halandóságunk csupán fantazmagória. Olyasmi, amiről beszélünk, amiről ugyan tudunk, de a halállal való szembesülés pillanatáig elhessegetjük magunktól.” – Nagy Bandó András
A Karinthy-gyűrűs humorista bizony nem csak abban jó, hogy mosolyt csaljon arcunkra, hanem filozófiai mélységeben tud beszélni, írni hétköznapi dolgokról, esetünkben földi létünk végéről, azaz a halálról. Nem hiába kapta meg a nívós kitüntetést, ezen cikkünk felütéseként kölcsönvett gondolatainál keresve sem találhattam jobbat. Ugyanis mai témánk azokról az autókról szól, amelyekkel utolsó utunkat tesszük meg a Föld nevű bolygón.

A törtnet

A halottaskocsik alapja közép- vagy felső kategóriájú személyautó szokott lenni, melyet az erre szakosodott karosszéria-építő cégek építenek át, hasonlóan a nyújtott limuzinokhoz. Az átépítés során megnövelik az alvázat és elvégzik a szükséges átépítéseket a karosszérián, ami nem csak annak hosszabbítását jelenti, hanem a szükséges egyéb ilyen célú kiszolgálóeszközök (pl. koporsómozgató-mechanika) és számos egyéb díszítőtartozék (pl. krómozott szegélyek, függönyök) felszerelését is.
Az alapjárművek változatosak, de rendszerint a már eleve hangsúlyosabb típusokból kerülnek ki a halottaskocsik, jellemzően Cadillacek, Lincolnok, Mercedesek, Jaguarok, Daimlerek, Fordok, BMW-k, Volvók és a Bentley-k, de például Chrysler 300C-ből és Maserati Quattroportéből is készült már ilyen jármű. 
Itthon leginkább Volvo és régi Mercedes-Benz típusokat látni legtöbbször, de elterjedtek a Ford (Granada, Scorpion), Opel (Omega B) és Rover (827 SI) modellek is a temetők környékén a szomorú eseményen. Azonban minden kultúrában mások a szokások, persze a lényegen nem változtat, de nézzünk pár példát!

A múlt 

A múlt század elején a halottaskocsik valóban kocsik voltak, egészen pontosan lovasfogatok, amelyek szépen díszített, körbeüvegezett szerelvényt húztak. 1907-ben Párizsban elkészült az első elektromos koporsószállító autó, 1909-ben pedig az Egyesült Államokban már benzinmotoros megoldásokkal álltak elő, melyek csak a húszas években nyertek igazán teret.

Japán

Japánban a hagyományok találkoznak a modern kor vívmányával. A limuzinokból, vagy hazai gyártású pickupokból készülő modellek rakterére buddhista templom kicsinyített mását építik fel, és ebben szállítják a koporsót.

Európa

A tradicionális angol XJ arányai a londoni taxikra emlékezeteznek.
A legismertebb angol halottaskocsi a Woodall Nicholson cég Daimler-átalakítása.
1964 Mercedes 220SE egyenesen Olaszországból.

Amerika

Amerikában eltérő szokások szerint alakítják át a kizárólag hazai gyártmányú modelleket. Azonban a típusok méretben ezúttal nem nőnek európai rokonaik fölé, sőt kevésbé fényűzőek és egyediek.

Igazi klasszikus Los Angelesből, 1954 Eureka Cadillac

Különlegességek

Mercedes buszból is készítettek már halottas autót.

Lech Kaczyński néhai lengyel köztársasági elnök koporsóját szállító Maserati Quattroporte halottaskocsi.
Bizony, vannak akik, annyira imádták a motorokat, hogy koporsójukat is kétkerekű jármű szállítja.

A legdrágább

Luxust kínál az utolsó útra a Biemme Special Cars. A világ legdrágább halottaskocsiját egy Rolls-Royce Phantom átalakításából készítették. Pontos összeget nem közölt a kocsi áráról az építő, csak annyit hogy körülbelül félmillió euró, azaz 144 millió forint. 
A Phantom Hearse B12 néven futó autó érdekessége, hogy nemcsak az első üléssort tartották meg, de a hátsókat is, ahová ráadásul továbbra is előre nyíló ajtókon lehet beszállni. Csak ezt követi a 234 centis koporsórekesz. A kiegészítő részeket az alap autó karosszériájához hasonlóan alumíniumból készítették. Megmaradt az 6,75 literes V12-es benzinmotor és a szintszabályozós légrugózás is. 

A jövő 

Amennyiben még akkor is gondolunk a környezetvédelemre, ha már nem vagyunk az élők sorában, egy japán cégnek erre is van alternatívája. Megtervezték a 2010-es Toyota Prius alapjaira épített szállító autót. Egyelőre még csak a piackutatás stádiumban járnak, de az autó ára átszámítva durván 17,6 millió forint lenne.

Kommentek

 • Guillotine

  Érdekesek!

  Ez a Phantom nagyon merész lett.

  Így akkor most milyen hosszú lehet pontosan?

 • Guevara

  A műfaj ugyan morbid kissé, de szinte mindegyik itt bemutatott jármű lenyűgöző is egyben. Személyes kedvenceim a Quattroporte , az’54-es Cadillac és a Daimler, ebben a sorrendben

 • Sokéves

  Szenzációhajhász, félre vezető cím! Hol vagyok? Blikk vagy nőklapjacafé? Miért gyűlölnénk egy Mercedest vagy Rollst? Nem a halottas kocsi ölte meg az elhunytat, csak elviszi méltó módon az utolsó útjára… Azért kattintottam ide, mert azt hittem zaporozsecről, esetleg rönóról vagy fiatról olvashatok csupa rosszat. Egyre ritkábban járok erre, talán nem véletlenül.

 • sforisek

  Lakokocsi helyett tokeletes. Nem kopogtatnak az ablakon a kemping-ben hogy kolcsonkerjenek, egy kis sot vagy ha valami mas kerdesuk van.

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.