Földhöz simuló, földönkívüli autó

Utcai közlekedésre alkalmas

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.28. 11.00

Michael Vetter két kezével építette meg (rém)álmai autóját üvegszálas műanyagokból és egy Chevrolet-ból. Nem először csinált ilyet, és nem is utoljára.

Először idén június táján bukkant fel, az itt láthatótól kissé eltérő kivitelben. Szeptemberben gazdája elárverezte, a minimumár kétszereséért, de a történet folytatódik: az UFO-autó nem egyedi darab, bár aligha készül belőle két egyforma példány. 

The Car Factory: a floridai Michael Vetter csak így nevezi autóépítő vállalkozását, amelynek kapuján az elmúlt húsz év során mintegy hatvan jármű gördült ki. A legutóbbi és minden bizonnyal leglátványosabb ezek közül ez az ETV, azaz extra terrestrial vehicle – magyarul földönkívüli autó. 
Az biztos, hogy rászolgált a nevére: a karosszéria csupa ív, sehol egy szöglet, eltekintve persze a hajtáslánc-donor Chevy előtt tisztelgő hűtőmaszktól. Az erőforrás maga egy négyhengeres, 2,2 literes benzinmotor, ami önmagában nem hangzik nagyon izgalmasnak, ezért az alkotó kompresszort szerelt rá. Így, 270 lóerővel már becsületesen halad a járgány, akár közúton, hiszen az ETV vizsgáztatható, legalábbis az Egyesült Államokban. 
Az acél csőváz köré szerelt üveg- és szénszálas lemezek mögött egy teljesen átlagos kisautó kezelőfelülete rejlik; egyetlen extravagáns részletként a középkonzolba beépített, kivehető iPad táblagéppel. A manőverezést két kamera segíti: az egyik a tolatásban segít, a másik előre tekint, nehogy lejárdázza az autó formás orrát a vezető. 
Vetter szeptemberben százezer dolláros (22 millió Ft) minimumárral tette fel az autót az eBayre. Hetvenegy licit érkezett az extravagáns jószágra, az árverés végén csaknem kétszer ennyiért, 190 000 (42 millió Ft) dollárért vitte el valaki az űrkocsit. Ennyiért azért ennél jóval komolyabb sportkocsit is lehetett volna venni – de feltűnőbbet semmiképp! 
És hogy miért írunk egy olyan autóról, aminek a híre már kétszer körbejárta a világot, és el is adták? Mert alkotója az árverés lezárásakor ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben újra megépíti E.T. kocsiját. “Nem átalakító készletről van szó, hanem az utolsó csavarig, a vonatkozó szabványok szerint megtervezett és legyártott autóról” – mondta, ami azt jelenti, hogy bármikor képes lehet még egyszer (vagy többször) elkészíteni ugyanezt a járművet. Ha tehát van fölös negyvenmilliód, plusz szállítás és vám, valamint nem félsz a kátyúktól és fekvőrendőröktől, hát rajta… 
Képek: Matt Wetzel

Kommentek

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

Ölében kisbabával vezetett egy nő, a videó miatt forrong a Facebook

A közösségi média mostanában kapta fel ezt a videót, és a vélemények megdöbbentően vegyesek.

Itt egy csokor tuskó, akik nem tudják, hogyan kell parkolni

Ha csak egy autós is meggondolja magát, már megérte.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.