163 évet vezettek jogsi nélkül

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.10.21. 14.45

Ha a Guiness Rekordok Könyvében lenne “hosszútávú vezetés jogosítvány nélkül” kategória, ők biztos, hogy rajta lennének a listán.

Mindenki ismeri a mondást, amivel akkor szoktak ócska közhelyként dobálózni, mikor valaki otthon felejti az iratait: “Az autó benzinnel megy, nem jogsival.” Abban a pillanatban lehet nagyon tökös megjegyzés, de mikor a rendőr a következő sarkon kiint minket a forgalomból, és nincs nálunk a vezetői engedély, arcunkról gyorsabban olvad le a mosoly, mint Egervárinak a történelmi 8-1 után.
Vannak azonban piszkosul szerencsés emberek, akik nemhogy pár igazoltatást úsztak meg büntetés nélkül, mert nem volt náluk a jogsi, hanem már több évtizede engedély nélkül vezetnek. 
A napokban történt az egyik ilyen eset az Egyesült Királyságban, Birmingham közelében, amikor rendőri ellenőrzésbe futott emberünk. Kiderült, hogy az általa használt járművön nemhogy biztosítás nem volt évek óta, de a férfi már 40 éve vezet jogosítvány nélkül. Autóját azonnal lefoglalta a Central Motorway Police Group (Központi Autópálya-rendőrség), az engedély nélküli vezetést pedig nagyon komolyan veszik a brit hatóságok, így az úriembert ezer font bírság (347 ezer forint) befizetésére kötelezték. Emellett jó néhány évre eltiltották attól, hogy hivatalos tanfolyamon szerezzen jogosítványt.
Az eset persze koránt sem egyedi, akadnak szép számmal rekorderek. Év elején például szintén egy brit férfi bukott meg Ausztriában. Az 54 éves, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező angolt Linzben állították meg, és az ellenőrzés során kiderült, hogy a brit jogosítvány, amelyet átnyújtott a rendőröknek, hamisított volt. Az autós beismerte a rendőröknek, hogy a dokumentum nem igazi, és azt is elmondta, hogy már mintegy három évtizede nincs vezetői engedélye. 
2010-ben pedig, a téli hónapokban szintén két engedély nélkül vezető bukott le. Egyikük egy 43 éves svéd férfi volt, akit Magyarországra tartva kapcsoltak le Németországban. A hatvanéves szabályszegő nem tudott járművezetői engedélyt felmutatni, amikor német rendőrök ellenőrzésre megállították Nürnberg térségében. A nürnbergi rendőrök svéd kollégáikhoz fordultak, akik megerősítették, hogy az illető nevén nincs jogosítvány. Erre a svéd férfi elismerte, hogy már 43 éve vezet engedély nélkül. A rendőrök elvették a jármű slusszkulcsát a svédtől, aki kénytelen volt tömegközlekedési eszközzel folytatni az útját.
Másikuk a 73 éves nyugdíjas sofőr, aki ötven évnyi balesetmentes és jogosítványmentes közlekedés után, Berlinben hajtott neki egy 22 esztendős nő autójának, majd még további két járműnek. A karambolban megsérült a férfi 72 éves utasa, aki kórházba került. Másnak nem esett baja. 
Egy szó mint száz, nem érdemes ilyen dologgal rizikózni, hiszen a törvény keze előbb-utóbb mindenkit utolér. Aki vezetni szeretne, tegye le szépen a vizsgát, hiszen sokkal nagyobb bajba is kerülhet ezzel, minthogy megbírságolják. Gondoljunk csak bele, egy komoly testi sérülést okozó balesetbe jogsi nélkül. Büntetésképpen a minimum a maximum, amire számíthatunk.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.