Újabb repülő autó a terítéken

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.10.19. 10.45

Sikeresen túl van az első repülésén a szlovák repülő autó. A tervezője már a befektetőeket keresi.

A repülő autó mára már nemcsak a képzeletünk szülötte, hiszen több sikeres próbálkozás is született a témában. Pár hónappal ezelőtt megtette első sikeres útját a közönség szeme láttára, a Terrafugia Transition repülő autó a wisconsini EAA AirVenture légishow-n, amelyen a légiipar legfrissebb fejlesztései mutatkoztak be.
A Transition a második prototípusnál tart, és a piaci start előtt lesz még egy, amelyben az összes hibát kijavítják. Várhatóan 2016-ban indul az értékesítés, az ára átszámítva 63 millió forint körül alakul. Eddig durván száz megrendelés érkezett rá.
Most pedig itt az újabb levegőbe vágyó autó, egyenes Szlovákiából, ami az Aeromobil 2.5 nevet viseli, és túl van az első sikeres felszállásán. 
Stefan Klein nevéhez köthető a találmány, aki már 20 éve munkálkodik ezen a projekten, és közben dolgozott már olyan cégeknek is, mint az Audi, a Volkswagen és a BMW, korábban háromkerekű elektromos robogójával nyert nemzetközi elismerést, és most végre elkészült az Aeromobillal is.
A rapülő tolólégcsavar segítségével vesz lendületet, autó-funkcióban pedig hátrahajtható szárnyakkal közlekedik. Az autóba oltott repülő önsúlya csupán 450 kilogramm, köszönhetően a szénszálas borításnak. Kinyitva 8,2 méteres fesztávolságúak a szárnyak és vízszintes pozícióban hajthatók hátra, ez sokat segít abban, hogy a szerkezet autóként se nézzen ki esetlenül. Tömege megfelel az Amerikában bevezetett, és már Európában is elfogadott LSA (Light Sport Aircraft = Könnyű Sportrepülő) kategóriának, a motor is az ebben a géposztályban elterjedt száz lóerős Rotax. 
Az alacsony súlynak megvannak a hátrányai is. Bár a tervező azt állítja, hogy kényelmes, kétségtelen, hogy a kétszemélyes pilótafülke, az autó belső tere, nem látszik túl tágasnak. Ehhez képest két kormány is helyet kapott benne ügyesen egymásba építve, egyik az autó, a másik pedig a repülőgép irányítására szolgál.
A levegőben a csúcssebessége eléri 200 kilométer/órás sebességet, hatótávolsága pedig kicsivel több, mint 700 kilométer. Földön közlekedve akár 160-al is száguldhatunk, a nem mindennapi kinézetű autóval. Repülés közben a fogyasztása óránként 15-18 liter, a földön 7,5 liter száz kilométeren, ez gyakorlatilag annyi, mint az 1,6-os Corollám fogyasztása
Fontos megemlíteni még, hogy a jármű nem igényel repülőgép-üzemanyagot, vagyis nyugodtan beállhatunk vele a benzinkútra. A gép befér a standard parkolóhelyekre, és felszállhat a világ összes repülőterén.
A konstruktőr, Stefan Klein a mostani gépet olyan technológiai bemutatókra szánja, amellyel meggyőzhetők a majdani tőkeerős cégek, akik vállalják a sorozatgyártást.

Kommentek

  • Fabatka

    Na most aztán Fantomas-t nemigen fogják elkapni :-)))))))))
    Én egyenlőre még nem veszek ilyet, előbb megépítem a saját repülőterem :-)
    Minden esetre a szlovák verzió nekem kicsit meggyőzőbb .

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.