Fegyveres rablás, lövöldözés a nyílt utcán

Megdöbbentő videofelvétel Brazíliából

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.15. 06.00

Korhatáros akciófilmbe illő jeleneteket rögzített egy Sao Pauló-i motoros sisakkamerája. A brazil turisztikai hivatal nem teszi bele országimázs-filmjébe, az biztos.

Ez a nap is úgy indult, mint Sao Paulóban bármelyik – valószínűleg pont ez volt a probléma. 

A YouTube-ra feltöltött, majd egy napon belül eltávolított, ám a LiveLeak csatornáján az örökkévalóságnak megőrzött videofelvétel borús képet fest a labdarúgó vb-re készülő dél-amerikai ország közbiztonságáról, nem mintha különösebb illúzióink lettek volna. 
A sisakkamerával készített jó minőségű, hangos felvétel nem igényel különösebb magyarázatot. Bár az akció másfél perc alatt lezajlik (a rablók kíméletlen precizitása, az áldozat magától értetődő, küzdelem nélküli megadása, majd a lámpánál várakozó, civil autóból kiszálló rendőr higgadt időzítése és mérlegelés nélküli reakciója megdöbbentő az európai szemnek), érdemes végignézni a nyolcperces felvételt. 
Egyrészt, mert látjuk, hogy a lövések után a helyszínről szó nélkül távozó rendőr később mégis csak visszatér (jó pont), és kiderül, hogy a fiatal rabló nem halt meg, csak könyökét érte a lövés (nagyon jó pont). 
Sajnos az is világosan látszik azonban a felvételből, hogy az áldozatot nem rázta meg jobban az eset, mintha egy autóssal koccant volna (sőt, hiszen motorján csak a tükör görbült el), valamint hogy miközben másodperceken belül a helyszínen terem a rendőrség és egy civil ruhás nyomozó (vagy vajon egy egyszerű polgár turkált a lelőtt bűnöző zsebében?), sehol egy mentő a láthatáron, és a rendőrök sem törődnek különösebben a nyöszörgő, majd saját magát stabil oldalfekvésbe helyező rablóval.
Mielőtt még elkezdenénk sajnálni a rendőrállamban senyvedő bűnözőt, érdemes gyorsan megnézni az alábbi felvételt, amit még szeptember végén rögzítettek, szintén Brazíliában. Itt egy hét hónapos gyermekével éppen beszállni készülő anyára fogtak fegyvert, és rabolták el autóját.
Mindehhez képest egy jó kis anyázás a Hungária körúton valóságos idegsimogató wellness-program, nem igaz?

Kommentek

  • sveqs

    A hátérben villogó furgon rendőrautó. A szürke-piros sávos fényezés, mint ahogy a sárga-szürke is, Brazíliában (illetve nyilván Sao Paolóban) a rendőrség színe. A mentők piros-fehérek.

  • Chris75

    De most komolyan, mi más lehetett volna jobb intézkedés? Pl.: “Ne haragudjon rabló úr, de beterjesztek egy indítványt az alkotmány bírákhoz, hogy alaptörvénybe ütközik-e, ha önt, aki mást fegyverrel kényszerítve tulajdont szerzett, meglövöm egy, az adófizetők pénzéből beszerzett tölténnyel. Addig viszont, amíg az AB-tól a válasz megérkezik, legyen szíves nyugton maradni és itt várni, hogy mit tehetek meg én, mint karhatalom…”
    Azért belátható, hogy a jogállamiságnak is vannak buktatói… Ha valaki “gyökkettő”, és még ráadásul rosszindulatú is, akkor viselje a következményeit. Aki meg a mentőt hiányolja, annak megnyugtatásul: jön az, csak elakadt a dugóban… :-)

Tudod, hogyan kell helyesen parkolni? Lehet, hogy nem

Mi a különbség a parkolási pótdíj és a helyszíni bírság között? Most néhány kérdésre választ adunk.

A világ csodálja a magyar szemétszedő autós jóságát

Egy hazai autós elüti az időt a dugóban, kiszáll, és szemetet szed. Egyszerű, de mégis példaértékű akciója már a Reddit oldalán is nagyot fut.

Félelmetes videó, fél perc alatt lopják el az Audit

Ez a videó is mutatja, hogy a profi lopásgátló rendszerek hiányában a modern autókat is gyerekjáték elkötni. A jelenlegi Audi A6 sem ellenfél a tolvajoknak, egy percen belül már gurulnak is vele!

Ilyet is csak az oroszok tudnak kitalálni: autós curling

Ismered a curlinget? És az autós változatot? Az oroszok megcsinálták.

F1: Hülkenberg végre sisakot választott

Zöld vagy piros? Ma megkaptuk a választ. A Force India versenyzői is újítottak, de nincs benne sok köszönet.

F1: Hamilton thai boksszal készült a szezonra

A Mercedes-pilóta brutális kockahasat villantott a szezonnyitó előtt.

Rózsaszín taxikkal védik a nőket

A nők biztonságos közlekedését szolgáló új taxiszolgáltatást indítanak csütörtökön Pakisztánban: a nők vezette rózsaszín taxikat telefonon vagy mobilalkalmazáson keresztül lehet megrendelni, de akár le is lehet inteni az utcán.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Van okostelefonod? Akkor ezt most imádni fogod!

Persze csak akkor, ha Te is azok közé tartozol, akik sokszor elfelejtik, pontosan hová is parkoltak. Nagyvárosban azért ez előfordul, pláne ha nincs helyismereted.

McLaren: A Honda felejtse el a céges kultúrát!

A McLaren versenyfőnöke szerint a motorgyártó Hondának el kellene fogadnia, hogy a Forma-1 más világ, mint az autógyártás, itt mindennél fontosabb a gyorsaság és a hatékonyság.

Minden autó megbukott a spanyol emissziós vizsgálaton

Spanyolországban minden vizsgált, dízelmotoros autómodell a megengedettnél több káros anyagot bocsát ki közúton.

Milliós bírságok az osztrák utakon

Vége a türelmi időszaknak, milliós bírságokat kaphatnak az osztrák utakon közlekedők, ha nem tartják be a szabályokat.

Nem erőlteti tovább a kisautókat a BMW

Nem tervezi újabb modell fejlesztését a Mini fronthajtásos platformjára a BMW. Inkább nagyobb autóiból szeretne többet eladni.

Akár Budapesten is feltűnhet az új magyar busz

Úgy tűnik, a hazai elővárosi és távolsági szegmensben a magyar Credo veszi át az Ikarus korábbi vezető szerepét. A cégnél azért Budapestről sem tettek le teljesen.

F1: Ricciardo kisiklatná a Verstappen-expresszt

Daniel Ricciardo hangsúlyozza, hogy egyelőre jó a viszonya Max Verstappennel, de az motiválja, hogy megverje a széles körben hájpolt holland tinit.

Vadállat hibridet fejleszt a McLaren

2019-ben érkezik minden idők legáramvonalasabb McLarenje. A BP23 kódjelű jármű frappáns trükkel tiszteleg az egykori F1 előtt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.