Női sofőr, eső, 540 LE – Eredmény?

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.09.18. 07.00

Majdnem felnyársalta a szalagkorlát a Nissant, mikor a nő elvesztette uralmát a gép felett. Igen, egy nő vezetett.

Gyorsulási versenyt esőben rendezni bivalyerős autókkal olyan, mint kádban hajat szártani. Elég egy rossz mozdulat, és máris fizethetünk a révésznek, hogy átvigyen a túlpartra. 
Az Unlimited 500+ moszkvai gyorsulási versenyen, egy hölgy állt a rajthoz a Nissan GT-R-el. Eleinte nem volt semmi gond, de aztán az esőzés miatt felúszott az autó a vízen (aquaplaning, lásd lentebb) és jött a szalagkorlát. 
A nő halál laza volt, hiszen könnyen az életébe is kerülhetett volna a baleset, ha a szalagkorlát saslikként húzza fel a Nissant. Egyszerűen kiszállt, fogta a kis motyóját, vállára csapta a táskát és elsétált. 

Mi az aquaplaning?

Az aquaplaning akkor következik be, amikor az abroncsok és az útburkolat közötti vizet nem lehet kiszorítani. Ez a vízréteg addig növekszik az abroncsok előtt, amíg a víz nyomása meg nem haladja az abroncs nyomását, ami azt eredményezi, hogy az abroncsok és az útburkolat közötti kapcsolat megszűnik. A tapadás elvesztése miatt a kerekek csúsznak és a jármű nem képes reagálni a kormányzásra, fékezésre és gyorsításra. Ennek eredményeképpen a jármű irányíthatatlanná válhat, elkezdhet csúszni, vagy pörögni. Ez pedig potenciálisan veszélyes helyzet.

Hogyan lehet elkerülni, vagy csökkenteni az aquaplaningot?

Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsokat és az abroncsnyomást. Az elégtelen nyomás jelentősen növeli az aquaplaning kockázatát. Ha az abroncsnyomás az ajánlott értéknél 30 %-kal alacsonyabb, az aquaplaning veszélye meredeken nő. Ellenőrizzük az abroncsok kopását és profilmélységét.Minél nagyobb a meglévő profilmélység, annál több vizet képes elvezetni az abroncs, ami csökkenti az aquaplaning veszélyét. Csökkentsük a sebességet, különösen, amikor pocsolyákhoz közelítünk.

Kommentek

 • v_Petya25

  Nem a nő volt a hibás, hanem a szervezők. Így nem lett volna szabad megrendezni. Gyorsulási versenyen meg viccesen hat hogy “Csökkentsük a sebességet, különösen, amikor pocsolyákhoz közelítünk”. :)

 • menőmanó

  De a nő is hibás volt. Szerintem még a veszély érzete sem volt.
  Ezekkel a mai autókkal minden “falábu, fakezü” dilettáns autóversenyzőnek érezheti magát. Tudás tapasztalat semmi csak nyomom ami a csövön kifér. Ez itt a baj.

 • forestersa

  Abszolút igazatok van!!!

 • Guevara

  Senki nem szegezett pisztolyt az indulók fejéhez, hogy versenyezzenek. Eszébe nem jutott senkinek hogy ebből baj lehet, azt hitték eső ellen elég az ablaktörlő.

 • Jozscsi

  Kár azért a gyönyörű autóért!!!
  v_Petya25!
  Más autóversenyeket sem függesztenek fel eső miatt. Ahhoz elég komoly víznek kell lennie a pályán. (pályabíró voltam pár évig)
  Nem érezte sem a saját, sem az autó határait. Én még a versenyzői licenszét is bevonnám! Ott a korlát mögött dolgoztam egykoron magam is. Szerencse, hogy nem volt ott senki, mert egyenes pályán akár lehetett volna. Ilyen, mikor valaki a szépsége miatt ül autóba, nem a tehetsége miatt. Van ilyen néhány a Lotus Ladies Cupban is.

F1: Hamilton nem akar nyílt lapokkal játszani

Lewis Hamilton azt kérte a Mercedestől, hogy hagyjanak fel a pilóták vezetési adatainak megosztásával, szeretné, ha megtarthatná a titkait.

Komoly baj van a magyar jogosítványok megújításánál

Nem minden háziorvos végzi el az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványok megújításakor, holott erről 2015 óta jogszabály rendelkezik.

Folyik a benzin a BMW villanyautójából

Átfogó visszahívást kezdeményezett a BMW az USA-ban, vélhetően globális folytatása is lesz az ügynek. Az i3-as városi villanyautók hatótávolság-növelőjével van gond.

Beelőzi a BMW M5-öt az Alpina B5!

Az új generációs BMW 5 sportverziója még távolról sincs kész, a márka legfőbb tunere, az Alpina azonban heteken belül bemutatja a maga M5-gyilkosát.

Ford egy BMW és egy Mercedes ellen

Három vadorzó turbómotorral, 500 Nm körüli nyomatékkal. BMW M2, Ford Focus RS, Mercedes A 45 AMG: melyik a leggyorsabb, a legszórakoztatóbb, vagy egyszerűen a legjobb?

Ezek a világ leginkább tiszteletre méltó autógyártói

A Fortune magazin évről évre felállítja az ötven leginkább nagyra becsült nagyvállalat globális rangsorát. Az autógyártók nem képviseltetik magukat nagy számban.

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.