Víz alatt közlekedő Lada

Nivák a filmtörténelemben

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.08.12. 12.30

Itt sorakoznak a legismertebb filmek és sorozatok, amikben feltűnik az orosz sárdagasztó, a Lada Niva.

Arra kérnék mindenkit, hogy idézzen fel három olyan filmet, amiben Lada Niva szerepelt. 
Nem megy? Ne csodálkozzatok, hiszen autós főszerepet csak nagyon ritkán kapott, de rengetegszer feltűnt már az orosz sárgyúró a mozivásznakon vagy a tv képernyőkön. 
Az 1976-tól a mai napig gyártott Niva volt az első önhordó karosszériás terepjáró állandó összkerékhajtással, ami jócskán megelőzte a korát és persze versenytársai többségét is. Az önhordó karosszéria előnyei az alvázas terepjárókkal szemben, a kisebb tömeg, a kedvezőbb aszfaltos menettulajdonságok és a jobb torziós merevség. De a Lada szorgos tervezői egy kalap sütnivalóval is fel voltak vértezve, így azért választották ezt a karosszériát, hogy minél több alkatrészt felhasználhassanak a Fiat 124 alapú körlámpás Zsigulikból. A zárható központi differenciálműves állandó összkerékhajtás azonban teljesen orosz konstrukció volt.
Maroknyi Peugeot-eredetű 1,9-es dízel mellett az autót leginkább az 1600-as benzines motorral gyártották, míg 1995-ben egy kisebb modellfrissítésen ment át. Ekkor kapott függőleges hátsó lámpákat és közvetlen befecskendezésű 1,7 literes motort.

Sokkal nagyobb élményfaktort jelent, mikor megpillanthatunk egy-egy ilyen szovjet vasat – ha csak pár perc erejéig is – egy filmben, mint mikor a már a végtelenségig lerágott nyugati autócsodák arzenálját vonultatják fel.
A márka előfordul régi és új produkciókban is, mint például a Magyar Televízióban is vetített T.I.R. 1987-es tv-sorozat, ami két kamionos kalandos útját mutatja be a logisztikai akadályok útvesztőjében. A negyedik epizódban a két főhős benevez a Párizs-Dakarra és itt tűnik fel a Niva, egy másik csapat versenyzőjeként. Nem véletlenül, a Niva ugyanis az igazi Párizs-Dakaron 2. és 3. helyezéseket is szerzett francia párosokkal az 1980-as évek elején.

A T.I.R. Dakaros részében, az egyik csapat autója.

Azokban a filmekben is szívesen látott statiszta a terepfaló orosz, amikben a töltények mennyisége egyenes arányban ürül ki a tárból a film másodperceinek számával. A legismertebbek ezek közül a Hitman 2007-ből, a James Bond: Aranyszem és a Világ nem elég, a pokolian rosszul sikerült Elrabolva második része, a vámpíros Underworld: Evolúció vagy a zombis Resident Evil: Megtorlás. 

A Resident Evil egyik részében szintén egy parkolóban álló Niva. Egy picit eltereli a kék neonfény a figyelmet, de mi észrevettük.

Elrabolva 2, intézkedő rendőrautó.

A Lada Niva egy igazán ritka változata tűnik fel a 2008-as Zsenikém, az ügynök haláli című vígjátékban, ahol egy Pick Up-ot rejtettek el az egyik jelenet hátterében a készítők.

Íme egy ritka Puck Up, a Zsenikém című filmben.

Találtam még két igazán klasszikus és korszakalkotó sorozatot, amiben szintén szerepet kap a népszerű összkerekű. Az egyik a Derrick, híres nyugat-német televíziós bűnügyi filmsorozat, melyet 1974 és 1998 között készítettek. A sorozat főszereplői Stephan Derrick rendőrfőfelügyelő és Harry Klein segédnyomozó, akik gyilkossági ügyeket oldanak meg Münchenben és környékén. Összesen három megoldatlan ügyük maradt. 

Igaz, csak durva takarásban, de így is feltűnik a Derrickben egy zöld Niva.

A másik pedig a magyar televíziózás egyik gyöngyszeme, amit egyetlen hazánkban élő lakos sem hagyhatott ki esténként és a játszóterekről is csak éles visítások voltak hallhatók, mikor a gyerekek Lindást játszottak és sorra rugdosták egymást a homokozóban. Az 1983-as sorozatban többször is feltűnik a Niva, hol csak az elsuhanó forgalomban, hol pedig rendőrautóként. 

Természetesen a Lindából sem hiányozhat az orosz sártúró.

Egy igazi tűzijátékot hagytam a végére, a Látogatók című csehszlovák sci-fi sorozatot, ami az 1980-as évek elején került a tv-be. Számos európai országban sikert aratott a széria, nálunk 1986-ban vetítették. A történet a 25. században, egészen pontosan 2484-ben játszódik. A Fő Gondolkodó megjósolja, hogy a Földbe egy üstökös fog becsapódni, ezért négy embert visszaküld 1984-be, hogy megszerezzék az ekkor még csak 13 éves, későbbi Nobel-díjas tudós, Adam Bernau elveszett jegyzetfüzetét, amelyben a kontinensek, sőt egész bolygók eltolásának matematikai képlete található. 
A csapat, Filip akadémikus vezénylete alatt áll össze, az időgépük egy 25. századi technikával erősen feltuningolt Lada Niva, ami képes nagyon gyorsan menni, színt váltani, víz alatt járni és gyakorlatilag törhetetlen. 
Úgy éreztem ide már kevés egy kép, videó kell, hogy azok is átérezzék ennek a sorozatnak a hiperűridőutazó’ királyságát, akik esetleg most hallanak először róla. 
Ti tudnátok még mondani pár filmet vagy sorozatot ahol feltűnik a Lada Niva. 

Kommentek

  • colin

    Bíborfolyók első része

  • Operator

    2001-es Kaméleon

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

Ölében kisbabával vezetett egy nő, a videó miatt forrong a Facebook

A közösségi média mostanában kapta fel ezt a videót, és a vélemények megdöbbentően vegyesek.

Itt egy csokor tuskó, akik nem tudják, hogyan kell parkolni

Ha csak egy autós is meggondolja magát, már megérte.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.