Kispolszki 9 millióért

P126-lázban ég Lengyelország

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.06.05. 15.15

Gyári állapotú kispolákot talált egy lengyel veteránautós Lodz városa közelében. Az autón minden eredeti, és néhány héttel ezelőttig egy métert sem ment; története legalább olyan érdekes, mint a létezése.

A kincsre egy piotrkowi garázsban bukkant rá Mariusz Augustyniak gyűjtő, miután a tulajdonos halálát követően az örökösök rádöbbentek: apjuknak volt egy autója, amiről egyikük sem tudott

A dokumentumokat tanulmányozva összeállt a kép: az egykori tulajdonos alighanem nyereménybetétkönyvvel nyerhette az autót, de mivel vezetni nem tudott, jogosítványa sem volt, le sem vizsgáztatta, hanem közvetlenül a garázsába szállíttatta, betakargatta – majd alighanem megfeledkezett róla. 
Harmincnégy évet állt így, eredeti kerekein, gyárilag lefóliázott üléseivel a Polski Fiat. A típusjelzést ugyan kikezdte a korrózió, de maga a karosszéria csak poros lett, rozsdának, sérülésnek nincs nyoma. 
Miután Augustyniak úr “korrekt használt piaci árat” fizetett érte, kicserélte a gyertyákat és az olajat, új akkumulátort szerelt be, és lemosta róla három évtized porát, az autó beindult. 
Az eredetileg 10 kilométert mutató óra a próbafutamok után most 101-en áll, de alighanem itt véget ér a számláló mozgása, hiszen minden további méterrel rohamosan esik az autó piaci értéke… 
És hogy pontosan mennyit is ér a makulátlan gyári állapotú, 1979-es Polski Fiat? 
Az internetes árverésen, ahová kíváncsiságból feltette, egy hét alatt 130 000 zlotyra, azaz 9 millió forintra kúszott fel a licit. Ez volt az utolsó értékelhető ajánlat, mert ezt követően elszabadult a pokol: a gyermekkori emlékeiket újraélő lengyelek elkezdtek milliós ajánlatokat tenni az autóra. 
Amikor befutott egy kétmillió dolláros (500 millió forint) licit, Mariusz Augustyniaknak elege lett a komolytalankodásból, és visszavonta az árverést. 
Most azon gondolkodik, hogy inkább mégis megtartaná az autót, legfeljebb rendezvényekre bérbe adja. Mert kilencmilliója még lehet, de egy ilyen zsír új Kispolszki aligha jön vele szembe újra az életben. 

Kommentek

  • geotrinus

    Kicsit gyanús a történet, mindenesetre én könnyes szemmel ugyan, de 9 gurigáért tutira odaadtam volna.

  • PluginHibrid

    Nagyon gyanús…

    Gumitömítések..motorba száradt olaj..megkövesedett kenőanyagok…???

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.