Szabad- a nőknek autót vezetni?

Küldj nőnapi ajándékot a szaúdi asszonyoknak!

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.03.08. 16.15

De főleg: miért is ne vezethetnének? Online petíció az amúgy autófüggő országban uralkodó középkori morál ellen.

A szaúdi törvények ugyan konkrétan nem tiltják, ám mégsem teszik lehetővé, hogy nők gépjárművek volánja mögé üljenek: egész egyszerűen a minden sofőrtől megkövetelt helyi jogosítványt kizárólag férfiak részére állítják ki. Ha egy nőt közúti forgalomban (tehát nem a kertek alatt, hanem mondjuk autópályán) elkapnak, tíznapnyi elzárással, ötezer riál (300.000 Ft) pénzbírsággal és gépjárműve elkobzásával büntethető.

Országos demonstráció 2011-ben: több tucat nő vonult ki autóval az utcára. Nem változott semmi

Országos demonstráció 2011-ben: több tucat nő vonult ki autóval az utcára. Nem változott semmi


Az indokok, hogy is mondjuk, kulturális gyökerűek. Szó sincs arról, hogy a jogalkotók azt gondolnák, a nő ne tudnának autót vezetni.

Attól fél a férfi társadalom, hogy az autóvezetés olyan fokú (akár mozgási, akár szemléletbeli) szabadsággal ruházza fel a nőket, amely rövid erkölcsi romlásukhoz, promiszkuitáshoz és a családi értékek felbomlásához vezetne. Autóvezetéshez ugyanis fel kell fedniük arcukat, el kell hagyniuk otthonukat, és idegen férfiakkal találkozhatnának (na nem úgy, hanem például baleset folyamán).

Mindezzel összefüggésben – és ez igaz is – az autóvezetés megrepeszthetné a hagyományos értékek évszázados falát, és azt senki nem akarja…

Más indokok szerint, ha a nők vezethetnének, túl sok autó lenne az utakon, és elvennék a helyet a fiatal férfiaktól, de ezt valószínűleg azok sem hiszik el, akik mondják.

Az érvelésnek azzal a részével, hogy az autóvezetés a szabadság érzését nyújtja, egyetértünk. Azzal viszont, hogy ezzel az indokkal eltiltsák a nőket az autóvezetéstől akkor sem, ha tudjuk: egy másik ország, sőt, törzsi alapokon nyugvó, ősi kultúra belügyeibe beleszólni, amikor emberélet nem forog kockán, pimasz és kockázatos dolog, ráadásul túlságosan sok foganatja sem lesz.

Csalóka: a kép egy autókiállításon készült

Csalóka: a kép egy autókiállításon készült


Egy szó mint száz: itt van egy online petíció, amelyen keresztül kifejezheted nem tetszésed azoknak, akik elméletileg megváltoztathatják a helyzetet. Hogy lesz-e eredménye? Nem tudjuk. A viszonylag felvilágosult szaúdi uralkodó szerint “el fog jönni az a perc, amikor a nők vezethetnek, addig azonban türelmesen kell várakozniuk.”

Az viszont biztos, hogy azok a nők, akik jelenleg fivérükkel a városhatáron túl helyet cserélve, netán magukat férfinak maszkírozva hódolnak az autóvezetés élményének, meg lennének hatva, ha tudnák, a vezess.hu olvasói legalább lélekben velük vannak

Kommentek

  • geotrinus

    Olyan petíció nincs, ami kezdeményezné a nők jogosítványának elvételét Magyarországon? Inkább azt írnám alá.

  • Holiday

    Bunkó.

F1: Videón Rosberg mercis búcsúkörei

A Mercedes a hétvégén Sindelfingenben ünnepelt, a visszavonuló Nico Rosberg megtette utolsó métereit a csapat színeiben.

Nem kerüli ki többé a Mercedes a csirkeadót

Teljes egészében amerikai kezek által összerakott Sprintereket kaphat a jövőben az USA. Legalábbis a következő generációtól kezdve.

F1: A Ferrari szerint nem gyengül a Mercedes

A Ferrari vezetője, Sergio Marchionne szerint a Mercedes nem lesz gyengébb attól, hogy Nico Rosberg a visszavonulás mellett döntött.

Kipróbáltuk a legnagyobb Škodát

Ismeretlen terepre merészkedtek a csehek, a Škoda Kodiaq mégis minden részében ismerős. A hétszemélyes újdonságot Mallorca szigetén vezettük először.

F1: “50 százalék”, hogy Alonso megy a Mercedeshez

A McLaren-Honda főnöke szerint kizárt, hogy Fernando Alonso legyen Nico Rosberg utódja a Mercedesnél, a pilóta honfitársa másképp gondolja.

Mazda3: nemcsak szép, okos is

Látszólag alig változott, technológiailag azonban sok újdonságot hordoz a Mazda3 megújult változata. Kipróbáltuk a Golf japán konkurensét.

F1: Hamilton megússza a büntit Rosberg miatt

A Mercedes nem bünteti meg Lewis Hamiltont az Abu-Dzabiban történtek miatt. Most más gondjai vannak a csapatnak.

F1: A motoroslegendát is érdekelné a Mercedes-ülés

A MotoGP-veterán Valentino Rossi sem mondana nemet, ha a Mercedes-főnök Toto Wolff felhívná.

F1: Oválpályán repesztett Vettel és Räikkönen – videó

A Ferrari rég nem látott dolgot hozott tető alá: vasárnap az USA egyik legendás oválpályáján, Daytonában száguldottak a vörös Forma-1-es autók.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Nem áll meg a drágulás a kutakon, szerdán ismét emelkedik a benzin és a gázolaj ára.

Nézd meg a legújabb magyar KRESZ-táblát!

Új tábla az autósoknak: Magyarországon először az M7-es autópályán helyezték ki az elektromos autók töltési pontjáról informáló közúti jelzést.

Sportosítja terepkombiját a Volvo

A Polestar teljesítményoptimalizációs csomagot emelt hasú luxuskombijára is kiterjesztette a Volvo. A V90 Cross Country érdemben nem lett erősebb, viszont dinamikusabb.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.