Renault, amit mindenki szeretne

Teszt: Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCe EDC7

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2017.01.10. 15.00

Nem ez az első praktikus sportmodell, de a Renault Megane GT kombi változata az egyik legjobb, ha a vezetési élmény és a praktikum kompromisszumáról van szó.

Röviden – Renault Megane 1.6 GT GrandTour EDC7
Mi ez? Az 1995 óta létező kompakt méretű Renault, a Megane negyedik generációja sportos változata, kombi kivitelben, 205 lóerős benzinmotorral, automata váltóval
Mi tud? Ha kell adrenalinbombát robbantani a sofőrben, miközben akár egy családot is fuvarozhat.
Mibe kerül? 4,999 millió a Megane kombi alapára, a GT változat 7,999 milliótól vehető meg. A  tesztben szereplő autó ára 9 614 000.
Kinek jó? Azoknak, akik egy szép, ugyanakkor élménygazdag, erős, izgalmas vezethetőséget kínál kocsira vágynak, amely még praktikus is.

Vannak olyan Renault Megane változatok, amelyek a nagy tömegeknek szólnak. Így kombi karosszériával próbáltuk már az 1,5-ös dízel és az 1,2-es benzines turbó változatot is.

Nemrég azonban bemutatkozásáig a típus csúcsmodellje a GT is, amely a ferdehátú mellett kombi karosszériával is készül.  A Megane RS megérkezéséig ez a típus legsporortosabb kivitele, amely ezzel a kasztnival praktikus is, apa és anya is szereti, de így is elsősorban rajongóknak szól. Közel tíz milliót adni egy kompakt méretű autóért másként aligha lehet.

Külső, karosszéria

Nem kell Renault-fannak lenni, ahhoz, hogy az új Megane-t megkedveljük, a kocsi ugyanis nagyon mutatós.  Rengetegen dicsérték a kocsi külsejét, amíg jártam vele.

Bár csomagtartója kellően nagy, a formatervezőknek sikerült igazi sportkombit rajzolniuk, nem tűnik csomagszállító puttonyosnak a Grandtour. A tetőív egészen alacsonyra fut hátra, miközben az oldalsó üvegek összeszűkülnek a kocsi vége felé. Mindez a sportfutóműnek köszönhetően az átlagosnál alacsonyabbra ültetve. Az orrész és egyes jegyek követik a Kadjar, a Talisman vagy Espace formáit.

Különösen mutatósak a fényszórók a C-t formázó nappali menetfénnyel és az autót szélesebbnek mutató csíkban világító hátsó lámpák. A felárért kínált LED-es fényszórók erős fényt adnak, adnak, de nem világítottak elég messzire, bár ez lehet, hogy ennek a darab autónak a hibája és az alapszint beállításával javítható.

A Megane GT egyedi lökhárítókkal, hűtőmaszkkal hangsúlyozza képességeit, és nem hiányzik a diffűzor-imitáció és a masszív kipufogóvég sem, de sokan emelték ki a 18 colos felniket is (+100e Ft) mint különlegességet. A grafitszürke tárcsák összhangban vannak az autó hasonló színű elemeivel. Kihagyhatatlan ajánlatnak tűnik a 130 ezer forintos felárét kínált feltűnő, Ferrit kék fényezés.

Összevetve a ferdehátúval a kombi karosszériája 26 centivel hosszabb (4626 mm), a tengelytávolsága pedig négy centiméterrel nagyobb (2711 mm).  Utóbbi érték különösen jó, hiszen például az új Astráé rövidebb, miközben karosszériája még ennél is hosszabb, de ugyanez igaz a Ford Focus kombira is, de még a Skoda Octavia kombi tengelytávolsága is elmarad a Megane-tól. Nem meglepő tehát, hogy a Megane Grandtour utastere igen tágas.

 

A kompkat méretű kombik között nagynak számít a 2711 mm-s tengelytávolsága

 

Alapesetben 205/50 R17-es abroncsok vannak a GT-n, felárért kerültek fel a 225/40 R 18 -as kerekek

Alapesetben 205/50 R17-es abroncsok vannak a GT-n, felárért kerültek fel a 225/40 R 18 -as kerekek

Belső tér, csomagtartó

Nem az a Renault Megane Grandtour utasterének fő üzenete, hogy egy 180 centis utas mögött simán elfér egy hasonlóan magas felnőtt, sokkal inkább az, hogy vezetésre született. Az alacsonyra engedhető kagylóülések nemcsak látványosak, de nagyon jól tartják a testet, az alul lapított kormány vaskos karimájú, jó fogású, a pedálok fémhatásúak. Az általánosan sötét tónusú utasteret kék betétek teszik feltűnővé, ezekből jutott az ülésekre, a műszerfalra, az ajtókra, de varrásokat is ilyen színű cérnával oldották meg.

Éjszaka életre kellenek a középkonzolba és az ajtókba épített fények, amelyek világíthatnak sárgás, zöld, kék, piros vagy lila fénnyel is. Mindez az autó egyénre-szabhatóságának része, amely többek között érintheti a dinamikát is (erről később), illetve a műszeregység megjelenését is.

Az alapmodellbe analóg órák mutatják a sebességet, de a közepes és jól felszerelt Megane-okba, így a GT-be is digitális műszerfal kerül, amely számos megjelenítési formát kínál, a színvariációk mellett, az is állítható hogy a sebességjelző vagy fordulatszámmérő legyen a központban.

Leszámítva a porolódásra hajlamos és minden ujjlenyomatot megjegyző középkonzolt, az anyagminőség jó, a részletek szépen kidolgozottak és az összeszerelésbe sem lehet belekötni. Egyetlen szokatlan és bosszantó hiba jelentkezett: nagyjából egy hét után elkezdett szelelni a vezetőoldali ablak. Nem tudtam rájönni az okára, de az első napokban állandóan próbáltam felhúzni az ablakot, de az mindig a helyén volt.

A középkonzolba a Megane-hoz elérhető legnagyobb 8,7 colos érintőképernyő került, ahonnan a navigáció, a hifi, a telefon és a szellőzés egyes funkció is elérhetők. A Bose hifivel együtt kínált képernyő mögött az R-Link 2 fedélzeti rendszer fut, amely SIM-kártyával online kapcsolatot létesítve (két évig ingyenes a szolgáltatás) valósidejű forgalmi adatokkal navigál. Jelenleg még a Google-től, hamarosan pedig a Waze-től érkező információkkal jelzi, ha torlódás van a kijelölt úton és jobb alternatív utat képes ajánlani.

Extraként került a kocsiba táblafelismerő rendszer is, amely a sebességhatárokra hívja fel a vezető figyelmét, a korlátozások nemcsak a központi kijelző, de a szintén feláras színes headup displayen is megjelenhetnek. A központi képernyőn jelenik meg a tolatókamera képes is, az utasítások a parkoló-asszisztenstől, ha az kormányozza be helyettünk az autót.

A csomagtartó 521 literes, amihez a defekttűrő abronccsal szerelt GT modelleknél jöhetne még 50 liter a padló alatt, a pótkerék hiányában, de itt a Bose hifi mélynyomója foglalta el a hely nagy részét. A padló alapvetően igen alacsonyan van, a padlólapok több szinten rögzíthetőek. A hátsó ülések egyszerűen a csomagtartó felől egy kar meghúzásával is ledönthetők, így 1,5 köbméteresre nőhet a tér, a sportülések miatt azonban hiányzik az átlag Megane-ok síkban dönthető anyósülése.

Jó anyagminőség és pontos összeszerelés jellemzi az utasteret

Jó anyagminőség és pontos összeszerelés jellemzi az utasteret

Nem látványelemek ezk az ülések, de nagyon jól tartják a testet

Nem látványelemek ezk az ülések, de nagyon jól tartják a testet

Milyen vezetni?

Röviden mondva: remek.

Adatlap

Renault Megane  Grandtour GT 1.6 TCe EDC7

Motor S4 benzinmotor, 1618 cm3
Teljesítmény 205 LE / 6000 rpm
Nyomaték 280 Nm / 2400 rpm
Gyorsulás (0-100 km/h) 7,7 mp
Végsebesség 230 km/óra
Fogyasztás (vegyes) 6 l / 100 km
Listaár: 7 999 000 Ft

A Megane GT-ben is szerepel a Multi-sense rendszer, amellyel változtatható a gázreakció, a kormányrásegítés mértéke, az automata váltó gyorsasága, de variálható a műszerfal színe és a motorhang is. Van Komfort, Sport, Neutral, illetve az egyénre szabható Perso. Mivel ez egy sportmodell az Eco variáns hiányzik

Komfort módban egészen visszafogott, szinte rejtőzködő az autó, fel sem tűnik az ereje, kormányzása könnyű, váltója finoman kapcsol és igen alacsony fordulaton tartja a motort. Neutralban már egy erős utazóautónak tűnik a GT, amellyel nyomatékból megoldhatók az előzések a váltó viszont még mindig figyel a takarékos üzemre.

Sport módba kapcsolva megjön az élményfaktor, a váltó gyorsan (akár 0,3 másodperc alatt), határozottan, kissé rúgva kapcsol és olyan fokozatot választ, hogy fordulatszámmérő a nyomatékcsúcs közelében legyen. A gázpedál kisebb érintésére is harap a motor, robbanékonnyá válik az autó, ami mellé agresszív hang is társul és lazán pörög a 6000-es tartomány felé. Ezzel párhuzamosan kormányrásegítés mértéke csökken, ami fokozza a vezető részvételét az autó irányításában, így pedig az élménynek is jó tesz. Nemcsak menüből, de az R.S. gomb megnyomásával azonnal elérhető módban, rajtautomatikát is használhatunk.

Kézzel is kapcsolhatjuk a váltót, akár váltókart használva vagy a kormány mögötti füleket bevetve, ám utóbbiak gyenge pontja, hogy nem fordulnak együtt a kormánykerékkel, így ha hosszabb kanyarban váltanánk, kissé komplikált használni.

Ami állandó az a feszes hangolású sportfutómű, amely még rossz úton is sok hibát kiszűr, de azért nem mondható komfortosnak, cserébe viszont élményszerű minden kanyar. Ebben persze szerepe van a sportosan direkt kormányzásnak is, amely viszont nemcsak egy kormányműből áll. A szűk fordulókör eléréséhez a Renault négykerék-kormányzást is bevet. A 4 Control nevű rendszer 80 km/óra alatt a hátsó kerekeket az elsőkkel ellentétes irányba fordítja el (-2,7 fok), 80 km/h fölött azonos irányba fordulnak (+1 fok) a kerekek. Érezhetően máshogy fordul, mint egy hagyományos modell.

.

Konkurensek, költségek,

Egyértelműen rosszabb fogyasztásra számítottam, még a fedélzeti számítógép is picivel többet mutatott, mint amit később számoltam. Több mint ezer kilométert hajtottam a kocsiba, használva autópályán (30%), országúton (25%) és városban (45%) is, így végül 9,03 literes átlagfogyasztást mértem. 205 lóerős, automata váltós kocsitól nem rossz!

Renault Megane GT TCe 205 EDC7 és vetélytársai – Listaár, forint
SEAT Leon ST FR 1.8 TSI  DSG (180 LE) 7 528 940
Ford Focus 1.5 EcoBoost (182 LE) (6 fok. man.)
6 790 000
Opel Astra Sportstourer 1.6 Turbo Dynamic (200LE) ( 6 fok. man.) 6 970 000
Škoda Octavia RS Combi 2.0 TSI DSG (220 LE) 8 248 660
Renault Megane  Grandtour GT 1.6 TCe EDC7 (205 LE) 7 999 000

Nyolcmilliós alapárával nem tekinthető olcsónak a Megane Grandtour GT, de ezért a pénzért nemcsak erős motort, hozzá illő futóművet és fékrendszert, különleges külsőt és belsőt ad a Renault, de extrákból is jut bőven a kocsiba. Kulcsnélküli ajtónyitás és indítás, hat légzsák, eső és fényérzékelő, kétzónás klíma, LED fényszórók, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, tempomat, tolatóradar, négykerék-kormányzás is van benne. A tesztautóba ezen felül került még többek között táblafelismerő rendszer (25e Ft), parkoló-asszisztens és tolatókamera (180e Ft), ülésfűtés (70e Ft), headup display (100e Ft), no meg 8,7 colos multimédia rendszer és Bose hifi (340e Ft).

Vannak ennél olcsóbb és drágább modellek is a piacon, de egy ilyen autó vásárlásánál sokkal többet számít, mint mond a szív, mint az ész, elsősorban rajongóknak készül. Szeretni pedig igen könnyű apának és anyának egyaránt.

 

Mellette – Ellene
  • Különleges külső
  • Szép belső, jó anyagminőség
  • Modern vezetéstámogató rendszerek
  • Izgalmas vezethetőség
  • Jól hangolt futómű
  • Erős motor
  • Az automata fényszóró lassú
  • A vezető oldali ajtónál szélzaj

Szavazás

Hány pontot ér a megvadított Renault Megane kombi?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

F1: Körmenetekkel riogat a Pirelli

A Pirelli motorsportfőnöke nem biztos abban, hogy az új szabályok feldobják majd a Forma-1-es versenyzést.

Mindig is imádtad a 007-est? Akkor ez tetszeni fog.

Ez a patent kis infografika összeszedte James Bond kedvenc autóit, és néhány tudnivalót róluk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.