Mazda CX-9 – Vajon eljut Európába?

Vezettük: Mazda CX-9

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.12.24. 06.00

Európában egyelőre csak álmodhatunk arról, hogy egyszer csak megérkezik hozzánk is a Mazda CX-9

Röviden – Mazda CX-9
Mi ez? A Mazda nagy szabadidőautója, amiről Európában csak álmodni lehet. Egyelőre.
Mi tud? Nagy, kényelmes, csendes, kifinomult
Mibe kerül? Amerikában 33 és 44 ezer dollár között mozog az ára
Kinek jó? Aki nagy szabadidőautó után vágyakozik, de valamiért nem szeretne a germán szentháromságból választani, az boldog lehet vele

Bár a Mazda CX-9-es nem teljesen ismeretlen állatfaj a hazai utakon sem, rendes, márkaimportőri szinten nem lehetett kapni, legfeljebb magánimportként jutott be belőle pár darab. Így van ez a legújabb, 2016-os modellel is, Mazda szalonban hasztalan keresnénk. A korábbi, 2006-ban bemutatott és 2010-ben és 2013-ban is ráncfelvarráson átesett nagy szabadidőautóval ellentétben a legfrissebb CX-9-es már nem a Ford Edge és Fusion alapjait is adó platformra épül, hanem teljesen új. A korábbi V6-os motorok helyett – eleinte 3,5 literes, később 3,7-es blokkok dolgoztak az autóban – új, 2,5 literes, turbós négyhengeres került a CX-9-be.

Oldalról semmi csicsa, nincsenek élek, vasalások

Külső, karosszéria

A Mazda CX-9 nem kis autó. Sőt, inkább baromi nagy. Egészen pontosa 5075 mm hosszú, 1969 mm széles, és 1747 mm magas. Az ötméteres hosszhoz 7 centi híján háromméteres tengelytáv jár, ami már sejteti, hogy bent nem kell nyomorogni. A kasztni merevebb és a hajtáslánctól függően az egész autó jóval, 90-130 kilogrammal könnyebb is lett. Külsőre pedig elég meggyőző a Mazda szabadidőautója, masszív és szemből elég szigorú.

Oldalról baromi jól néz ki a hűtőmaszk

Oldalról baromi jól néz ki a hűtőmaszk

Hatalmas, az egységes márkamegjelenés szellemében kialakított hűtőmaszk uralja az autó arcát, levesestányérnyi Mazda emblémával a közepén. A tonnányi krómmal bevont hűtőmaszk szépen beszivárog a keskeny, szigorú fényszórókba is. Oldalról a nagy, mindenféle divatos töréstől, éles vasalástól mentes ajtók feltűnőek, amik mindössze alul kaptak egy kis króm díszcsíkot, illetve műanyag burkolatot. A műanyag a kerékjáratokban is feltűnik, sőt, a dupla kipufogóval végződő fenékre is felkúszik, szinte a csomagtérajtó vonaláig. A hátsó lámpatest a masszív króm térplasztikával csodaszép lett. De igazából az egész autó jó sikerült, a fényes, matt krómozásokkal, besötétített hátsó résszel, 20 colos, matt felnikkel együtt.

A legszebb Mazda hátsólámpa

A legszebb Mazda hátsólámpa

Belső tér, csomagtartó

Bár szokás azt gondolni, hogy az amerikaiaknak minden jó, és hogy nem igazán igényesek a belső térre, de erre a Mazda CX-9 alaposan rácáfol. A belső nemcsak jól néz ki, hanem teljesen korrekt anyagokból készül. Minden puha, a fabetétek gyönyörűek, a fém alkatrészek nehezek, van belőlük fényes és matt is, valamint klasszak a bordó bőrülések is. A minőségérzettel és az ergonómiával minden rendben van, átgondolt, igényesen berendezett autó a nagy Mazda.

Kényelmes belső, tisztességes dizájnnal, berendezéssel

Kényelmes belső, tisztességes dizájnnal, berendezéssel

Műszerfala a klasszikus kerek műszerek mellett egy szintén kerek alapon működő kijelzőt is kapott, de a fontosabb információk az üvegre vetítve menet közben is láthatók, nem kell lepillantani a hagyományos műszerfalra. A középkonzolon is van monitor, ami érintéssel, ujjal nyomogatva illetve a váltókar előtt lévő tekerővel is vezérelhető, ha valaki nem érné el a kijelzőt. A könyöklő óriási és több USB csatlakozó is került bele.

Még három üléssorral si használható méretű a csomagtartó

Még három üléssorral si használható méretű a csomagtartó

Hely bőven van az autóban, nemhiába majd’ 3 méteres a tengelytávja. A kényelmes fotelekkel ellátott első sor mellett a második üléssor is roppant tágas, sőt, még a harmadik sem teljesen reménytelen rövid távra. Persze hosszabb útra ide is csak gyereket érdemes ültetni, mint ahogy a legtöbb hétülésesbe. Ami viszont extra, hogy a könnyen hajtogatható harmadik üléssor mögött is akad használható méretű csomagtartó. Egészen pontosan 230 liter, ami 810 literre dagad, ha csak ötszemélyesként használná valaki az autót. A kötelező elektromos csomagtartóajtó-mozgatás kissé lassú, és nem is nyílik túl magasra a hátsó ajtó.

Fotelek a második üléssorban is

Fotelek a második üléssorban is

Motor

A Mazda mérnökei sokáig sikerrel tudták magukat távol tartani az ördögi turbótól, de végül ők sem úszták meg, csak rákényszerültek a használatára. Persze nem csak úgy, hanem kissé megbolondítva. Az új Skyactiv G 2,5 T motort a CX-9-eshez fejlesztették ki, és egy vadonatúj technológiát alkalmaztak benne, a dinamikus nyomású turbót. Ez képes a fordulatszám függvényében változtatni a kipufogógáz erejét, kis fordulaton kisebb átmérőjű csatornákon át vezeti a turbinához a gázokat, így aránylag kevés kipufogógázzal is előállítható a működéshez szükséges 1,2 baros töltőnyomás. Szintén a Mazda mérnökeinek rafináltságát mutatja a 4-3-1 konfigurációjú kipufogórendszer, amelynek lényege, hogy a két középső henger közös leömlőbe torkollik, míg az első és a negyedik sajátot kapott. A főtengely minden félfordulatára így pontosan egy gázlöket érkezik a turbóhoz.

2,5 literes, turbós négyhengeres motor

2,5 literes, turbós négyhengeres motor

Milyen vezetni?

A 2488 köbcentis motor csúcsteljesítménye 250 lóerő, nyomatékból pedig 420 Nm-nyit képes magából kipréselni, 2000-es percenkénti fordulatszámtól. És ez bőven elég az üresen 1900 kilogrammos test mozgatásához. A CX-9-es elsőkerék-hajtású, és összkerekes kivitelben is rendelhető, de váltó csak hatfokozatú automatikus választható. Illetve az van, nem kell válogatni. Hangja annak ellenére nincs sok, hogy csak négy henger dolgozik az orrban. Egy ekkora járgánynak azért sokkal jobban állna valami kellemes hat-, vagy nyolchengeres duruzsolás. De a masszív hangszigetelésnek köszönhetően így is alig hallatszik valami a motortérből. Kivéve, ha padlóig tapossuk a gázpedált, mert akkor azért már betolakszik a négyhengeres motorhang.

Csendben, szépen szalad

Csendben, szépen szalad

A kéttonnás, ötméteres autó termetéhez képest roppant könnyedén, pontosan vezethető. Fordulóköre 11,8 méter, – a hasonló méretű Audi Q7-esé 12,4 méter – ami szintén jót tesz a városi vezethetőségnek. Villanyos szervokormánya is barátságos, érzékeny, a méretéhez képest még közvetlennek is nevezhető. Hasonlóan jól dolgozik alatta az elöl MacPherson, hátul multilink futómű is, amitől még sportosnak is érződik ez a hatalmas batár.

Klasszikus, kerek műszerek

Klasszikus, kerek műszerek

Bár Európában egyelőre nem forgalmazzák ezt a modellt, valami esély mégis mutatkozik rá, hogy ez a közeljövőben változzon. Ha sikerül meggyőzni a Mazda döntéshozóit, akkor egy szinte minden szempontból ütőképes, nagyméretű japán szabadidőautó színesítheti az amúgy eléggé német-hangsúlyos  SUV kínálatot. Hogy mennyibe kerülne, azt csak találgatni lehet, Amerikában 33 és 44 ezer dollár között mozog az áruk, ami forintban 9,8 és 13 millió forint körül van. De erről ne is álmodjunk.

Mellette – Ellene

  • Remek forma
  • Príma kivitelezés
  • Ízléses, tágas belső

  • Szerény motorválaszték
  • Csak négyhengeres motor

Szavazás

Hány pontot adnál a Mazda CX-9 nek?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.