Észak Királya!

Teszt: Volvo S60 Polestar

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.12.23. 06.00

Öreg a típus, semleges a dizájn, ezzel együtt az S60 PoleStar az egyik legizgalmasabb hétköznapi autó, ami pénzért kapható manapság.

Röviden – Volvo S60 PoleStar, 2016
Mi ez? A Volvo új prémium-középkategóriás sportmodellje. Mármint annyiban új, hogy a korábbi hathengeres motor helyett most négyből jön ki a sok-sok lóerő
Mit tud? 367 lóerő, dinamikus sportautomata, összkerékhajtás, általános tömör minőségérzet
Mibe kerül? 16.460.000 forintról indul az árlista
Kinek jó? Aki bírja a skandináv életérzést és igényli a biztosan uralható nagy erőt – az ő autója a PoleStar S60

Amikor jött a hír, hogy mehetünk a BKV-kék PoleStar S60-asért, némi zavart éreztünk a szerkesztőségi Erőben. Hiszen volt nálunk a kocsi, alig egy éve. Imádtuk varacskos hangját és lehengerlő erejét, utáltuk nagy fogyasztását. De miért hoznánk el megint? Aztán kiderült: ez már az új, downsizingolt PoleStar, keresztbe’ sor hat helyett nyomorúságos négy hengerrel, nagyobb erővel, jóval kisebb étvággyal, de – mint később meghallottuk – sokkal szánalmasabb hanggal.

De sebaj, így, kiherélt hangzással is kényelmes, kiforrott, összeszedett, nagyon stabil és nagyon erős sportlimuzin az S60 PoleStar. Nem olcsó, nyilván, de nagyon sokat ad az áráért (pláne, ha alaposan megfejeli a listaárat a vevő az extralista bősz pipálgatásával). Nem tudunk jobb elismerést, mint a Trónok Harcában a zord, fagyos vidék népe, amikor megválasztja új uralkodóját; éltessük ezt a csodás svéd kocsit is ugyanazokkal a szavakkal:

Dizájn

A 2012-es fejlesztésű S60 felett némileg eljárt már az idő. A német prémium kompakt trió (3-as BMW, A4-es Audi, C-Merci) bármely tagjához képest öregecskének, semmilyennek tűnik – de nem a PoleStar! Irdatlan, 20 colos alufelnikkel, ezzel az (feláras) egyedi kék színnel még egy F Astra is forgatná a fejeket, nemhogy egy Volvo. Az autó legnagyobb sikere az volt, amikor a mögöttem jövő Swiftből fotózta telefonnal egy benzinvérű lány, oly buzgón, hogy majdnem belém gurult, amikor meg kellett állnom a pirosnál, de nem csak őt bolondította meg ez a forrón hideg fényezés. Nézték, leesett állal, amerre csak járt.

Két literből 367 lóerő és 400 Nm: ezt nem sokan tudják szériában!

Természetesen 250 km/h a vége, elektronikusan korlátozva

A BKV-szín viszi a hátán a kocsit, nélküle csak egy páréves, uncsi Volvo lenne. Ja, és teccenek tudni, mi a szín gyári kódja? Naná, hogy királykék!

Egy mezei S60-ból egy papírlapon, ceruzával meg lehet alkotni a PoleStart. Minden, amitől a decens limuzin erőteljes szörny lesz, utólag került rá az alapokra. Alaposan megmorcosított, kiélesített, szögletesebbé tett első lökhárító, hatalmasra pumpált fékek, a nagy nyereg mellett épp csak elforgó 20-as kerekek és kicsi, de hetyke hátsó szárny. De az összhatás így is skandináv módon szerény, az autó érezteti ugyan az erőt és a dinamikát, de mellőz minden olyan vásáriságot, ami egy M3-ast vagy egy WRX STi-t különböztet meg az alapmodelltől.

Persze nem mintha nem imádnánk a gyárilag felspécizett BMW-ket és Subarukat – csak a stílus más. A Volvo gyári tuningszekciója nem tudta és nem is akarta leküzdeni az eredendő skandináv visszafogottságot, pont ettől üt akkorát a svédek izomszedánja, amekkorát:

Hegyesszögek, agresszív élek sokasága a Predator-pofában

Hegyesszögek, agresszív élek sokasága a szerény Predator-pofában

Belső tér, csomagtartó

Az utastér még szolidabb. Ahol nem, ott sok is lett a jóból: mind a küszöbdíszléc, mind a hátborzongatóan kisipari jellegű váltógomb elhagyta a jó ízlés birodalmát. Igazán nagy szerencse, hogy sem a kényelmes, remek oldaltartású sport-komfort ülésekkel, sem a kék cérnával épp csak egy nagyon picit megváltoztatott kormánnyal, sem a műszerblokkal, sem a középkonzollal nem akartak valami nagyot mondani a svédek. A PoleStar utastere egy igazi understatement, semmi nem utal arra, mi fog történni, amikor a vezető majd kicsit erőteljesebben lép oda a gázra.

Az összeszerelés minősége, az anyagválaszték, az elegáns, tiszta dizájn még beengedné az S60-ast a prémium élmezőnybe, de a középkonzolon már jól látható, hogy ez a Volvo az öregebb modellek közül való. Hiába lehet a mai napig nagyon szeretni a teljes numerikus tasztatúrát és az egyszerű ember-sziluettel intuitívvá varázsolt klímakonzolt, az XC90, az S/V90 páros műszerfala alapján már sejthetjük, ez a sokgombos megoldás hamarosan az enyészeté lesz. Habár szinte biztosan nehezebben kezelhető érintőképernyőt kapnak majd a Volvo-vásárlók, alighanem vigasztalódhatnak az S60-énál nagyobb, szebb képmegjelenítésű kijelzővel és a mainál sokkal intelligensebb mobilos konnektivitással.

Mélyen ül, nem érintős és elég kicsi a kijelző. Ez jelzi leginkább, milyen idős modell az S60

Mélyen ül, nem érintős és elég kicsi a kijelző. Ez jelzi leginkább, milyen idős modell az S60

A műszeregység sem az igazi: szinte kiköpött olyan, mint a mai Renault-ké, se funkcióban, se látványban nem nyőjt semmi extrát egy korszerű tömegmodellhez képest. A vezetéstámogató rendszerekben sincs semmi újdonság vagy izgalmasan kreatív szolgáltatás. Van adaptív tempomat, hol erőszakosabb, hol engedékenyebb, de a Volkswagenek ügyességét meg sem közelítő sávtartó automatika, városi automatikus vészfékezés – no de hát ezeket már a kompakt mezőnyben is megkapni manapság.

A hátsó traktus és a csomagtér szűkössége érdemel még egy szót: az S60 mindig is lógott egy kicsit a levegőben két kategória között. Nem lehet odatenni egy 3-as BMW vagy A4-es Audi mellé, mert azoknál kisebb és kevésbé alkalmas négy felnőtt utaztatására – ugyanakkor a 2-es kupénál vagy A3 szedánnál tágasabb, komolyabb kocsi a svéd limuzin.

Kényelmes, bár a kategóriában szűkös a hátsó traktus

Kényelmes, bár a kategóriában szűkös a hátsó traktus

Jól pakolható, de kicsi a 380 literes csomagtér

Jól pakolható, de kicsi a 380 literes csomagtér

Milyen vezetni?

Az S60 PoleStar olyan reflexeket hívott elő belőlem, amelyek, azt hittem, már rég elhamvadtak bennem a XXI. századi autóipar biztonságra törekvése és üzemanyag-takarékossági, gazdaságossági fejlesztéseinek hűvös szelében. Igazán üdítő élmény, hogy még 2016-ban is kapható olyan európai autó, ami egész épeszű áron kínál brutális, de kiautózható teljesítményt.

Adatlap

Volvo S60 PoleStar – 2016

Motor 1969 cm3, 16V, sor 4, turbó
Teljesítmény 270 kW (367 LE) @ 6000
Nyomaték 470 Nm @ 3100
Gyorsulás (0-100 km/h) 4,7 s
Végsebesség 250 km/h
Fogyasztás (vegyes) 7,8 l/100 km katalógus szerint, 12 körül igazából
Listaár: 16 546 000 Ft

Gombnyomásra indul a motor, egy apró hörrenés után hangja szinte nincs, az előző Polestar hathengeresének hörgése-morgása nyomokban sem maradt meg a hengerszám-csökkenés után. Sajnos a hang később sem jön meg, még sportos beállítással, kiforgatva is mindig szolid, visszafogott marad az akusztika. Ez akár kiábrándító is lehetne, ha nem tolna a csendes, józan hang mellé olyanokat a hihetetlenül erős kétliteres motor, mint amilyeneket tol.

Nem túlzás, hogy az utasokban, de néha még a sofőrben is bennszakad a szó, amikor egy-egy padlógázra meglódul a kocsi, Az ügyes automatikus összkerékhajtással és a gyors nyolcfokozatú automatával az elégetett benzin energiája késlekedés nélkül és teljes egészében a kerekek elfordítására irányul. A Polestarban nincs bizonytalankodás, riszálás, szitálás, csak gyorsulás, kanyarban is, csúszós úton is, mindig, ha a vezető úgy kívánja.

A brutális erő kiélvezése után mindig szürreális élmény, amikor a piros lámpához érve a stop-start automatika leállítja a motort. Ezzel a gesztussal persze nem lehet helyrehozni, ami korábban már megtörtént: a 7,8 literes katalógus-fogyasztással szemben még a KRESZ-nek többé-kevésbé megfelelő, igazán nem felelőtlen vagy veszélyes autózás mellett is egészen nyugodtan lehet 12 literrel számolni százon a valóságban. Ami, mily érdekes, pont kétharmada annak a 18 liternek, amit a pont másfélszer ekkora háromliteres hathengeressel tapasztaltunk a korábbiakban.

A kormányzás, a futómű, a fék kiválóan egyensúlyoz a hétköznapi komfortosság és a nagy erőhöz szükséges érzékenység mezsgyéjén. Az S60 Polestar nem ideges, nem veszélyes, nem túlérzékeny, hanem mindenkor nagyon stabil, megbízható, ügyes és eleven. Ekkora erőt ilyen könnyedén kiautózni – ezt összehozni igazi művészet, az S60 Polestar mozgás közben minden másodpercben a Volvo gyári tuningműhelyének figyelemre méltó zsenialitását dicséri.

Megérdemel egy elismerő sort az automatikus fényváltós, kanyarba is bevilágító, a szembejövőt, elöl menőt “kitakaró” fényszóró: csaknem olyan jól működik, mint a mai mátrix-LED lámpák, igazából végig azt is hittem a teszt során, hogy fénydiódás világítás van a Polestar-on. Pedig nem, ez xenon.

Jó a kormány-pedál-ülés háromszög, kényelmes sportmodell az S60 PoleStar

Jó a kormány-pedál-ülés háromszög, kényelmes sportmodell az S60 PoleStar

Kinek szól?

Az S60 első ránézésre a 3-as BMW, C Merci versenytársa, vagyis prémium középkategóriás modell. Csomagtartója mérete és eredendő fronthajtása alapján viszont sokkal inkább prémium kompakt szedán – és ha megnézzük az árát és a német elit trió árait, az csak megerősíti ezt az elméletet. Az alábbi összehasonlító táblázatban a legközelebbi vetélytárs az S3 Limousine és a CLA AMG Merci, de hogy lássuk a kontrasztot, beírtam a szolid C 43 AMG és a brutál M3-as BMW adatait is:

A márka modell  és vetélytársai – Listaár, forint
Audi S3 Limousine quattro S-tronic (310LE) 14 736 660
BMW M3 (431LE) 24 608 000
Mercedes-Benz CLA45 4Matic Coupé AMG (381LE) 16 199 700
Mercedes-Benz C43 AMG 4Matic (367 LE) 17 387 520
Volvo S60 PoleStar (367LE) 16 546 000
A végső verdikt: az S60 PoleStar azoknak szól, akik erős, sportos, élvezetesen vezethető kis szedánt szeretnének, de 1, nem akarnák japánt (Lexus IS), 2, távol akarják magukat tartani a német prémiumautókhoz kötődő sztereotípiáktól, vagy 3: kedvelik a skandináv stílust és kész.
Tipikus skandináv dizájn: a világítás-konzol

Tipikus skandináv dizájn: a világítás-konzol

Mi egy hét PoleStarozás után annyit mondhatunk: bármilyen okból is dönt valaki a sportos S60 mellett, megbánni biztosan nem fogja a döntést. Erős, stílusos, kiforrott, csodás élményt nyújtó sportszedán az összes hagyományos volvós értékkel együtt. Egy igazi Észak Királya – nem túlzó a cím.
Mellette – Ellene
  • Kiváló vezetési élmény
  • Komfortos, stílusos beltér
  • Látványos, de nem hivalkodó megjelenés
  • Jó ár/érték arány
  • Szűk hátsó traktus
  • Kis csomagtér
  • Kissé elavult HMI
  • Magas fogyasztás

Szavazás

Hány pontot ér a tízből az S60 csúcsváltozata?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósokat pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.