Férfiassággal hódítana az Opel Mokka X

Vezettük: Opel Mokka X

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2016.09.18. 06.00

A divatot követő autóvásárlók most szabadidő-autót akarnak, nők és férfiak egyaránt. A kínálat nagy és egyre bővül, az Opel a Mokka ráncfelvarrásával maradna versenyben. Kipróbáltuk.

Röviden – Opel Mokka X
Mi ez? Az Opel 2013 óta piacon lévő kis szabadidő-autója, a Mokka faceliftes változata, amely az új technika mellé X bővített nevet kapott 2016 elején.
Mi tud? A hétköznapi használat után a hétvégi kalandban is kisegíteni, köszönhetően 4×4-es hajtásának. 1,6-os dízel és 1,4-es turbós benzinessel is választható.
Mibe kerül? A típus alapára 5 090 000 forint, a csúcsváltozat pedig 7,6 millióért szerezhető meg.
Kinek jó? Bárkinek, aki egy kompakt méretű autót keres, ma divatos szabadidő-autó formával

X. A kiterjesztett magyar abc 41. betűje, amely utalhat egy kromoszómára, lehet a romai tízes, a vízszintes tengely jele vagy a röntgensugárzás eredeti neve, de jelölheti a kincs helyét is a térképen. Ezentúl pedig még az Opel is használja, mint típusjelzést a szabadidő-autó és crossover-modelljein, utalva a 4X4 hajtásra.  Így lett az eredetileg 2012-ben bemutatott Opel Mokkából, a ráncfelvarrással párhuzamosan, 2016-ban Mokka X.

Külső, karosszéria

Miközben megtartotta oldalsó sziluettjét a Mokka, frontrésze jelentősen átalakult. A korábbinál keskenyebb, LED-es nappali menetfénnyel felszerelt fényszórókat kapott, és a lökhárító és a hűtőmaszk is követi a legfrissebb Opel-designt. Hátul szintén a lámpák és a lökhárító újult meg.

Nemcsak küllemben, de technikában is modernebb a fényszóró. Felárért a korábbi xenonfényszóró helyett most már LED-es kérhető. A lámpának kilenc funkciója van, amelyeket a kocsi automatikusan vezérel a helyzetnek megfelelően, van országúti világítás, kanyar-, illetve bekanyarodási fény, beparkolási világítás is.

Nagyjából azonos a korábbi változattal a Mokka X mérete, megmaradt a 2555 mm-s tengelytáv, a hosszúsága 3 mm-t csökkenve 4275 mm-s.

DSCN8372

Nem változott a Mokka mérete a ráncfelvarrással

Belső tér, csomagtartó

Bár hangulatában nem változott, de látványosan átalakult a Mokka utastere a ráncfelvarrással. A műszeregység továbbra is két nagyobb és két kisebb órából áll, de azokat már nem ülnek külön „csövekben”, hanem egy síkban vannak, közöttük a korábbinál nagyobb TFT kapott helyett. A középkonzol és a műszerfal többi része is megváltozott, a központi képernyő már nem lóg ki annyira, sokkal inkább része a műszerfalnak, míg a középkonzolon jelentősen csökkent a gombok száma, miután azok funkciója a menübe költözött. Az érintőképernyő lehet 7 vagy 8 colos. Az utas elől eltűnt a felső kesztyűtartó.

Változatlanul tágas belül a Mokka, 180 centis vezető mögött hasonló méretű utas kényelmesen elfér. A formák gusztusosak, az anyagminőség jó, csak nagyon elvétve találni gyengébb műanyagokat. Felárért kulcsnélküli ajtónyitás és indítás is jár a Mokkához, amely több más Opelhez hasonlóan felszerelhető az Egészséges Hát Munkacsoport által tanúsított ergonomikus üléssekkel is. Kanyarban jól tartanak és kihúzható lábtámasz is jár hozzájuk.

A Mokka X-hez is elérhető – a már hazánkban is működő – OnStar szolgáltatás, amely gombnyomásra kapcsol operátort, illetve légzsáknyitásos baleset esetén az autó automatikusan riasztást küld a központnak. A fedélzeti rendszer emellett wifi-hotspotként is üzemel, illetve a hozzá tartozó applikáció lehetőséget ad a központi zár távműködtetésére, a jármű helyének online-meghatározására stb., illetve lekérdezhetők olyan adatok, mint az olaj állapota, a guminyomás stb.

Olyan rendszerek segítik a vezetést, mint a frontkamera, a távfény-asszisztens, a jelzőtábla-leolvasó vagy a követési távolságra figyelmeztető. Miután a karosszéria továbbra is nehezen átlátható hátrafelé, jól jön a parkolóasszisztens, illetve a tolatókamera, hogy egy-egy rejtett virágtartóval ne zúzzuk le a kocsi hátulját.

Csomagtartója 356 literes alapállapotában, de a hátsó üléstámlák ledöntésével akár 1372 litert is telepakolhatunk. Az utastérben az ajtózsebek mellett a váltó előtti és mögötti rekeszekbe szórhatjuk kacatjainkat. Gyenge pont viszont, hogy csupán egyetlen USB-csatlakozó van a Mokkában.

Jó anyagokból épül a műszerfal, amelyen kevesebb gomb és nagyobb érintőképernyőt találunk

A jobba felszerelt modellekbe 8 colos érintóképernyő kerül.

A jobba felszerelt modellekbe 8 colos érintőképernyő kerül.

Milyen vezetni?

A jövőben hatféle motorral készül a zaragozai üzemben a Mokka X. Három benzines, két dízel és egy LPG-variáns közül lehet választani. A hagyományos 115 lóerős, 1,6-os benzinmotor mellett 1,4-es turbó szerepel a benzines palettán, utóbbi 140 és 152 lóerős változatokban. Az erősebb az Astrában megjelent közvetlen-befecskendezéssel felszerelt változat, a gyengébb még szívócsőbe juttatja az  üzemanyagot. Dízelből továbbra is csak 1,6 liter hengerűrtartalmú van, de az eddig 136 lóerő mellett már 110 lóerővel is. Az LPG alapját a gyengébbik turbós adja.

Leszámítva az alap benzineset, amelyhez ötsebességes kézi váltó tartozik, minden motorhoz hatfokozatú váltót szerelnek, ez lehet kézi vagy automata kivitelű. Míg az alapmodellek elsőkerék-hajtással készülnek, az 1,4 turbós benzines és az erősebb 1,6-os dízel négykerék-hajtással is választható. Benzinesnél a 4×4-es hajtás automatával is kombinálható, dízelnél nem.

Adatlap

Opel Mokka X 1.6 CTDI 4×4

Motor 1.598 ccm turbódízel
Teljesítmény 136 LE / 3500-4000
Nyomaték 320 Nm / 2000-2250
Gyorsulás (0-100 km/h)  10,3 mp
Végsebesség 187 km/óra
Fogyasztás (vegyes) 4,7 l/100 km
Listaár: 7 610 000  Ft

Az összkerékhajtás adapatív, azaz szükség szerint működik. Az elektromágneses, lamellás tengelykapcsoló fokozatmentes osztja el a nyomatékot az első és hátsó tengely között. Normál tapadási viszonyok között az első kerekekhez jut a nyomaték 100 százaléka, ha azok kipörögnének, akkor juttat nyomatékot a hátsó tengelyre, maximum 50 százalékban. Csúszós útviszonyok közötti közlekedést segíti még a visszagurulás-gátló és a lejtmenetvezérlő.

Az Edinburgh könyékén tartott bemutató során 136 lóerős dízelmotorral, kézi váltóval és négykerék-hajtással próbáltuk ki a Mokka X-et. A 320 Nm nyomatékú motor nagyjából 1500-as fordulattól indul be igazán. Működésében érezhetően jelen van a turbólyuk, utána viszont erőteljesen lódítja meg a kasztnit. Nem gyorsul kiemelkedően, de lendületesen lehet vele autózni, elsősorban hosszú utakhoz ideális, autópályán jön ki a nagy nyomaték előnye. A hatfokozatú váltót szokni kell, az ideálisnál hosszabb úton és karcosan kapcsolható, rontja a vezetési élményt.

Nem úgy a kormányzás. Kifejezetten élénk, kellően direkt és jó visszajelzést ad. Futóműve is inkább sportos, ügyesen rejti el azt a tény, hogy a Mokka súlypontja magasabban van, mint egy Corsáé. Bár nem arra született, szerpentinen kifejezetten jó autózni vele. Kipróbáltuk saras, csúszós erdei úton is a kocsit, tapadásvesztés nélkül vette a kihívást.

A LED-es fényszóró automatikusan állítja a fénycsóvát

A LED-es fényszóró automatikusan állítja a fénycsóvát

Hátul is elférnek felnőttek

Hátul is elférnek felnőttek

Mikortól, mennyiért?

A Mokka indulóára 5 090 000 forint a 1,6-os benzinmotorral. 1,4-es turbóval 5,8 milliótól, a gyengébb dízellel 6,4, az erősebbel 7,2 milliótól vehető meg a kocsi. A legolcsóbb 4×4-es 6,2 millióba kerül, 1,4-es turbómotorral, dízel 4×4-est 7,6 millióért kaphatunk.

Nem akármilyen csatamezőn kell helytállnia a Mokka X-nek. Olyan modellek ellen küzd majd, mint a Renault Captur, a Nissan Juke, a Mitsubishi ASX, a Mazda CX-3, a Peugeot 2008, a Citroën C4 Cactus, a Ford EcoSport és legfőképp a Suzuki Vitara. Elsősorban szolgáltatásaival, minőségével és vezethetőségével szerezhet híveket a Mokka, amelynek forgalmazása már meg is kezdődött hazánkban. Csábításban jó a Mokka, hiszen a vevőinek 60 százalékát más márkától csalta az Opelhez, ezzel a legjobb hódító a márkán belül.

A tervezők célja az lehetett, hogy maszkulinabbra szabják a kocsit, vélhetően azért, hogy többi férfi vevőt szólíthassanak meg a nőknél egyébként sikeres modellel.

Mellette – Ellene
  • Modern külső
  • Fejlett motorok
  • Elérhető összkerékhajtás
  • Szép, tágas belső
  • Többféle vezetéstámogató rendszer
  • Nehezen átlátható hátrafelé
  • Karcos váltó
  • Csupán egy USB-csatlakozó

Szavazás

Hány pontot ér az Opel kia szabadidő-autója?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Teszt: Suzuki az olcsó Škoda és a vagány Citroën ellen

Szerény benzines szívómotorral hasonlítottuk össze a Citroën C3-at a Škoda Fabiával és a Suzuki Balenóval. Lehet, hogy a visszafogott konkurenciát beelőzi a dögös francia kisautó?

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Targoncás oktatófilm, csak erős idegzetűeknek

Nagyon kel vigyázni, nehogy egy lehulló tapétavágó beleálljon a fejedbe, mikor épp leveszed a kobakot.

F1: Rajzfilm készült Vettel futamgyőzelméről

Elindult az új szezon, megérkezett a MiniDrivers első rajzfilmes összefoglalója is.

Különös autót fotóztak a Ferihegyi reptérnél

Olvasók küldte a fotókat, ilyet nem látni túl sűrűn itthon. Persze előfordul.

Nézd meg, hogy kell helyesen használni a körforgalmat

Remek kis animáció demonstrálja, hogyan is kell használni a többsávos körforgalmat.

F1: Dokumentumfilm-sorozatban égeti magát a McLaren

Rosszabbkor nem is készülhetne film a csapat és a versenyzők színfalak mögötti munkájáról, de a McLaren és az Amazon idén mégis erre készül.

Titkok az új Suzukiról

Stratégiát váltott a Suzuki: míg a kifutó Swift formaterve alig tér el elődjétől, az új jóval kevésbé hasonlít rájuk. A design részleteiről a főtervezőt kérdeztük.

F1: Wehrlein dicséretet, és nem kritikát érdemel

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn keményen kritizálta azokat, akik kritikát fogalmaztak meg az Ausztrál Nagydíjtól visszalépett Pascal Wehrleinnal szemben.

A főnök még több Verstappent akar az F1-be

A Forma-1 motorsportért felelős igazgatója, Ross Brawn arról álmodik, hogy a közeljövőben még több Max Verstappen versenyez majd a sorozatban.

Élesben veti be elektromos haszonjárműveit a Mercedes

Bár még nincs sorozatgyártásra alkalmas elektromos változat a Vitóból és a Sprinterből, mégis élesben tesztelhetik őket a következő években.

F1: Ha gyors a Ferrari, Vettel marad

A Ferrarinak akkor van a legnagyobb esélye a Sebastian Vettellel való szerződéshosszabbításra, ha gyors autót adnak alá. De mi lesz Räikkönennel a felpörgött Vettel mellett?

Kiderült, hogyan úszható meg az 50 ezres bírság

Lehet egy módja annak, hogyan kerülhető el a közterület-felügyelők által kiszabott 50 ezres bírságok kifizetése.

Durva rekord a magyar autópályákon

Az előző évhez képest 2016-ban jelentősen nőtt a bliccelő autósok ellen indított pótdíjas eljárások száma Magyarországon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.