Szebb, de nem okosabb az új Renault Scenic

Vezettük: Renault Scénic, Grand Scénic 2016

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.09.06. 06.09

Bemutatásának 20. évfordulójára megérkezett a Renault Scénic legfrissebb, negyedik generációs modellje. Kívül szebb, de belül nem okosabb elődjénél.

Röviden – Renault Scénic, Grand Scénic
Mi ez? A Renault családi egyterűjének negyedik generációja
Mit tud? Látványos külsővel, praktikus belsővel kényeztetni egy családot
Mibe kerül? 5,3 milliótól indul majd a rövid Scénic ára
Kinek jó? Családi autónak remek dolog a Renault Scénic

Két évtizeddel a Scénic bevezetése után már a negyedik generációs egyterű Renault-modellnek örülhetünk. Megjelenése óta 5 millió darab talált belőle gazdára, 1997-ben az Év Autója címet is bezsebelte és családok milliói örülhettek tágas, okos, praktikus belsejének. Először a márciusi Genfi Autószalonon találkozhattunk a negyedik generáció kurtábbik változatával, amit néhány hónappal később a hétüléses kivitelben is készülő hosszú Grand Scénic követett. Most viszont már ki is próbálhattuk a francia kocsit.

A Grand Scénic nálunk csak hétszemélyes változatban lesz kapható

Külső, karosszéria

Míg 2007-ben nagyjából háromszor annyi egyterűt adtak el, mint szabadidő-autót, addig ez az arány mára megfordult, és az egyterűek piaca egész apróra zsugorodott. De mégsem olvadt jelentéktelenné, sőt, az utóbbi években enyhe felfutás látható az eladási grafikonon, így a Scénicben is van bőven fantázia. Pláne, hogy a Renault-nál rafináltan elkezdték szabadidő-autósra faragni a modellt, amely így jóval vonzóbb lehet a divatot vakon követőknek, de talán kevésbé jól használható, mint az elődök voltak.

Az új Scénic 4406 mm hosszú, 1866 széles és 1653 mm magas, ami hosszban és magasságban 4,4, szélességben 2 centiméter pluszt jelent a korábbi verzióhoz képest. Nyomtávja elöl 1602, hátul 1596 mm-es, ami 66, illetve 57 milliméterrel nagyobb, mint a III-as Scénicé.

Formája a korábbi kiegyensúlyozott, unalmas helyett sokkal kívánatosabb vonalakat kapott, és az óriási kerekek mellett a terepjárósabb kiállás – nagyobb hasmagasság – is jót tesz neki. Szintén újdonság a két darabból álló A oszlop, amitől sokkal könnyedebbnek tűnik a kéttónusú fényezéssel is rendelhető kasztni. Látványosak a lámpatestek is, különösen a hátsó dizájnja lett ütős, hasonlóan, mint a szintén nemrég megújult Megane esetében. Az itthon csak hétszemélyes változatban kapható Grand Scénic majdnem 23 centivel hosszabb, mint a normál változat, de hogy ne nézzen ki idétlenül, megnövelték a tengelytávját is, 7 centiméterrel.

20 colos kerék?

Mióta megjöttek az első képek az új Scénicről, azóta az egész szakma azon pörög, hogy vajon lehet-e majd rá megfelelő gumit kapni, és mennyiért? Ugyanis a 20 colos, 195/55-ös méretű abroncsok jelenleg nem igazán gyakoriak, illetve semennyire nem gyakoriak. Gumis oldalakon rákeresve egyelőre csak a Continental és a Michelin kínálatában találni itthon ilyen méretű abroncsot, 42-48 ezer forintos darabáron. Öröm az ürömben, hogy a téli gumi ára alig különbözik a nyári gumiétól. A sajtótájékoztató végén a kérdéseknél fel is merült, hogy milyen árban és milyen választékból választhatnak majd maguknak a leendő Scénic-vevők.

A gyári válasz szerint nem kell félni, a keskeny, de 20 colos abroncsok ára a 17 colos felnire való abroncsokéhoz hasonló lesz. Ígérgetni könnyű, de a Renault embere nem a levegőbe beszélt, állítása szerint három abroncsgyártóval már ezt le is zsírozták – Michelin, Good Year, Continental -, így hamarosan jönnek az autóhoz való, megfizethető gumik is. Kíváncsiak vagyunk.

A kelet-európai rafkós spórolás azonban működhet a Scénicnél, hiszen az autó csomagtartójának mélyén 17 colos pótkerék lapul. Aki nem akar 20 colos gumira költeni, de boldogan hülyét csinál magából, az járhat négy 17 colos pótkerékfelnivel is. A nagy, de keskeny gumikkal amúgy nemcsak a látványra mentek, hanem a légellenállás csökkentésében is komoly szerep jutott a szembeszélnek csekély támadási felületet nyújtó kerekeknek.

Állítólag nem lesz drága hozzá a gumi

Állítólag nem lesz drága hozzá a gumi

A harmadik üléssor a gyerekek terepe

A harmadik üléssor a gyerekek terepe

LED-es is lehet a fényszóró

LED-es is lehet a fényszóró

Belső tér, csomagtartó

A Renault Scénic egyik legnagyobb vonzerejének tartott jól variálható, ötletes apróságokkal zsúfolt belső tere megmaradt. Tengernyi kisebb-nagyobb rekeszbe lehet elrejteni az utazáshoz nélkülözhetetlen, és totál felesleges kacatok halmait. A szokásos padlóba rejtett csempészrekeszek mellett a vezetőülés alatt is van egy eldugott fiók, a legnagyobb lehetőség mégis a sínen előre-hátra tologatható, hűtőládányi középső bokszban rejlik, valamint a fiókszerűen kihúzható kesztyűtartó is elképesztő mennyiségű dolgot képes elnyelni. Az autó berendezésének megjelenése, kivitelezése korrekt, az anyagok jó tapintásúak, szépek, a nagy üvegtető pedig világossá, otthonossá varázsolja a belsőt. Nagy melegben ugyan nem a legszerencsésebb egy üvegházban autózni, hiába árnyékolható a tetőablak, tűző napon mégis könnyen átmelegszik az utastér fentről.

Műszerfala teljesen digitális, a jobban felszerelt változatok head up display-t is kaptak. Igaz, az olcsóbbik, plexilapra vetítős fajtát, de ez is teljesen jól működik, kényelmesebb, biztonságosabb, mint folyton lepillantgatni az igazi műszerekre. A középkonzolon trónoló függőleges érintőképernyős rendszer logikáján volna mit finomítani és a sebessége sem az igazi. 2016-ban már a másodperces holtidők, szaggatások nehezen megbocsátható dolgok.

Elöl kényelmes, állítható hosszúságú ülőlapos, masszázsfunkcióval is rendelhető ülés várja az embert, míg hátul 2:1 arányban tologatható, lehajtható háttámlájúak az ülőhelyek. Érdekes, hogy a korábbi változatokhoz képest itt mintha beszűkült volna az élettér és a korábbi, egyesével mozgatható üléselrendezésnek is búcsút kell inteni. Érdekes extra, hogy felár nélkül kérhető az autó a hátsó utasoknak kínált lehajtható asztalka nélkül is. Nyilván a tervezők is érezték, hogy a hátsó hely nem az igazi, így megvan a lehetősége, hogy az asztal elhagyásával 5 centiméterrel növelhető legyen a térdhely.

Csomagtartója kétszintes, a defektektől rettegőknek jó hír, hogy a Scénicben pótkerék is található. A VDA szabvány szerint 506 literes a mezei változat csomagtartója, míg a hosszított kivitel – 7 üléses kivitelben – 533 literes, kihajtott harmadik üléssorral pedig 189 literes. A második sor ülései a csomagtartóban lévő gombokkal is kényelmesen lehajthatók.

Digitális műszerfal, head up display-jel megtámogatva

Digitális műszerfal, head up display-jel megtámogatva

Kétemeletes csomagtartó

Kétemeletes csomagtartó

 

Szemnek, kéznek is kellemes az utastér

Szemnek, kéznek is kellemes az utastér

Motorok, váltók

Magyarországon kétféle benzinmotor lesz a listán, a TCe 115 és a TCe 130, illetve háromféle dízel, dCi 110, dCi 130 és a dCi 160. Alapból hatfokozatú kéziváltó jár hozzá, de a 110 lóerős változat automatikussal, a 160 lóerős pedig csak automatikus váltóval szerepel majd az árlistán. Ezenfelül még ígérnek automatikus váltót a benzines motorhoz is, de ez még a jövő zenéje. Hibrid rásegítéses változat viszont már most is van belőle, a 48 voltos, aránylag egyszerű rendszer a 110 lovas dízelmotornak segít be a maga 10 kW-jával, önállóan nem képes mozgatni az autót. A rendszer előnye annyi, hogy az amúgy fékezéskor hővé alakított mozgási energiát képes Li-ion akksiban eltárolni.

Műszaki adatok:
TCe 115 TCe 130 dCi 110 dCi 130 dCi 160
Hengerűrtartalom 1198 cm3 1461 cm3 1600 cm3
Váltó 6 fok. kéziváltó 6 fok. kéziváltó/7 fok. aut. 6 fok. kéziváltó 7 fok. aut.
Teljesítmény LE/ford. 115/4500 130/5000 110/4000 130/4000 160/4000
Nyomaték Nm/ford. 190/2000 205/2000 260/1750 320/1750 380/1750
Gyorsulás 0-100 km/h mp 12,3-13,0 11,4-11,9 12,4 11,4 10,7
Csúcssebesség km/h 183-185 188-190 183 190 200
Átlagfogyasztás l 5,8-6,1 5,8-6,1 3,7-3,8 4,5-4,6 4,5-4,7

Milyen vezetni?

Elsőként a legerősebb, 160 lóerős, dízelmotoros Grand Scénicet kaptuk meg, automatikus váltóval. Érzésre az autó ereje elmaradt a katalógusban szereplő értékektől, de ez nem jelenti, hogy baj lenne vele. 160 lóerőnek még egy ekkora autóban is elégnek kell lennie. Az automatikus váltó kényelmes társ az utazáshoz, amit csak a 20 colos kerekek őszintesége árnyékol be néha, ahogy tudósítanak az útminőségről. Igen, a Scénic nem egy pihepuhán sikló túrabusz.

A nagy kerék a kormányzásra is hatással van, menet közben inkább jó, parkolás, szűk helyen lavírozásnál már kevésbé lesz kedvére a leendő tulajdonosoknak a nagy fordulókör miatt. A második napra jutott a szűkebb utasterű, de élvezetesebben vezethető, 130 lóerős benzines változat, kéziváltóval. Ez már élénkebbnek tűnt, a kisebb motorteljesítmény ellenére is, váltója teljesen korrekt, pontos, jól kezelhető szerkezet.

20 colos kerekek a kisebb légellenállásért

20 colos kerekek a kisebb légellenállásért

Tolatókamera

Tolatókamera

Konkurensek

A Renault Scénic konkurensei a modell 20 évvel ezelőtti bemutatása óta alaposan megszaporodtak, jelenleg a BMW  Active Tourer, Kia Carens, Opel Meriva, Ford C-Max, a Mercedes B-osztály, valamint a Citroen C4 Picasso található ezek között, míg a Grand Scénic a Ford Grand C-Maxszal, BMW 2 Gran Tourerrel, VW Tourannal, Peugeot 5008-cal, Zafira Tourerrel játszik egy ligában.

Mikortól, mennyiért?

Az új Renault Scénic az év végén érkezik meg a hazai kereskedésekbe. A sima Scénic tervezett induló ára 5,3 millió forint, még a hosszabb változathoz nagyjából 6 millió forinttól lehet hozzájutni. Idővel megérkezik belőle a hibrid is, de hogy pontosan mikor és főleg milyen áron, az egyelőre még nagyon bizonytalan. Aki ötszemélyes Scénicre vágyik, az a rövid változatot vegye, mert ugyan a Grand Scénicből készül 5, illetve 7 személyes változat is, de nálunk csak a hétüléses variáció kapható majd.

A rövid, benzines változat sokkal élet telibbnek tűnt, mint a nagy dízel

A rövid, benzines változat sokkal élet telibbnek tűnt, mint a nagy dízel

Az új Scénic jóval szebb lett, mint elődje, de sajnos a vonzó külsőért komoly árat fizetett a modell, és odalett pár korábban sokra tartott belső tulajdonsága is. Mindenki döntse el maga, hogy megérte-e a csere.

Mellette – Ellene
  • Vonzó forma
  • Praktikus belső
  • Többféle karosszériahosszúság
  • Van pótkerék
  • Hátul szűk utastér
  • Csak 20 colos kerékkel rendelhető
  • Rázós futómű

Szavazás

Tetszik? Nem tetszik? Értékeld az új Renault Scénic-et!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Verstappen: A Merciben Hamiltont is verném

Max Verstappen leginkább Lewis Hamiltonnal tud azonosulni a mezőnyből, a bajnokságban is őt látja esélyesnek, de ha a csapattársa lenne, őt is megverné.

Hatmillió autót hív vissza a Toyota

Európa-szerte 1,47 millió autóját hívja vissza a Toyota a légzsákok esetleges hibája miatt.

F1: Massa szerint Alonsónak protekciója van

Felipe Massa úgy véli, Fernando Alonso azért úszta meg büntetés nélkül az austini kilökős előzését, mert jó viszonyban van a versenybírókkal.

F1: Kinézték Ron Dennis utódját?

Brit források érdekes nevet dobtak be Ron Dennis lehetséges utódjaként. Az már biztosnak tűnik, hogy új üzemanyagpartner érkezik a McLarenhez.

Hamilton: Még minden lehetséges

Lewis Hamiltonnak az austini futamgyőzelem reményt és hitet adott, nem adja fel a bajnoki küzdelmet.

Ha még nem láttál irtó ciki átverést, most fogsz

Emberünk egy Lamborghinivel próbál meg csajokat felszedni, és közben Lewis Hamitonnak adja ki magát. Igen, jól érzed, ez ciki lesz.

Mercedes-Benz X-osztály: szmoking és túrabakancs

Kétféle, elegáns és robusztus kivitelben mutatta be leendő pickupját a Mercedes. A maga módján mindkettő vonzó személyiség.

Megvan, mennyit fizet a VW a dízelbotrányért

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után.

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.