Nem csak Mondeo meg Passat van ám a világon!

Vezettük: Kia Optima GT, Hybrid és kombi – 2016

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.09.03. 06.09

A Kia lassan, de kitartóan növeli részesedését az európai piacon. Az új cél a mostan 2,8 után a 3%, ennek elérésben segíti majd a koreai márkát a középkategóriás új Optima is, mely immár konnektoros hibrid változatban is kapható.

Nem csak Mondeo meg Passat van ám a világon!
Röviden – Kia Optima, 2016
Mi ez? A Kia középkategóriás modelljének második generációja, melyből most láthattuk először a GT sportverziót, a kombit és a konnektoros hibridet
Mit tud? Fő erősségek: kiváló ár-érték arány, 7 év garancia, az új plug-in hibridnél 54 km-es elektromos hatótáv
Mennyi? 6,8 millióról indul az új kombi, 12 624 000 forintról a hibrid, 11,419 millió a GT várható ára
Kinek szól? Bárkinek, aki középkategóriás kocsit keres és nincsenek előítéletei Koreával szemben

A Kia marketingesei úgy tartották jónak, ha nem egyszerre öntik az európai vevők nyakába az összes változatot a középkategóriás Optima új generációjából. A dízel és benzines szedánt mutatták be először, most Münchenben kipróbálhattuk a kombit, egy sportos és egy hibrid változatot, jövőre pedig a kombi hibridet vezethetjük majd. A dramaturgia tökéletes: valóban a benzines-elektromos, nagy csomagterű kivitel lesz majd a legjobb Optima. De azért ezek a mostaniak se rosszak.

Határozott kiállású, kényelmes sportlimuzin az új GT

Ez nem facelift!

A kocsi arányai megmaradtak, a kicsit túlbonyolított, az elődénél kevésbé hatásos pofa pedig azt sejteti, hogy csak egy frissített modellel van dolgunk. Pedig nem, ez egy teljesen új kocsi. A karosszériát alaposan átgyúrták, ahogy illik, az új generáció sokkal merevebb az előzőnél. Ugyanakkor olyan rafinált trükköket is bevetettek, mint hogy az első energiaelnyelő zóna áttervezésével vékonyabb A-oszlopokat tudtak kialakítani, így a kilátás jobb az új Optimából. A műszerfal, a műszeregység is új; rendezettebb, jobban átlátható, ergonomikusabb a belső.

A koreai középkategóriás felszereltségi listája az európai kínálat abszolút élmezőnyébe emeli a kocsit. Az érintőképernyős, Android alapú HMI, az aktívan kormányzó sávtartó automatika, a követőradaros tempomat is ott van az opciók között. De találtunk a fullos tesztautónkban szellőztetett ülést, kormányfűtést is, ezek még korántsem természetes kényelmi extrák jó pár modellnél. A városi automatikus vészfékező rendszer pedig nem csak 30-40 km/h-ig működik, mint a legtöbb márkánál, hanem még 60-nál is kiszúrja a kocsi az elé lépő gyalogost, oldalról kihajtó kocsit, és fékez, mert a rendszer az optikai kamera képe mellett a messzebb ellátó követőradar jeleit is használja a kocsi előtti út monitorozásához.

A régi is szép volt, az új is szép lett és a kombit sem rontotta el a Kia

A régi Optima is szép volt, az új is szép lett és a kombit sem rontotta el a Kia

A korszerű kényelmi-biztonsági színvonal mellett furán hat a műszerfal műanyagba préselt varrásmintája vagy a fantáziátlan, szürke, kemény plasztik gombsor a váltókar előtt, az üres, buta műszeregység a két nagy kerek órával. A Ford, a VW egyre tudatosabban kapaszkodik a presztízsmárkák után ebben a kategóriában, a francia, japán és a többi márkák különböző mértékig mennek el a prémium felé – úgy tűnik, a Kia egyáltalán nem akar Audinak látszani, különben kicsit tolta volna még ezt a dizájn-dolgot.

A mostani bemutatóval alakult ki az a portfólió, melyből a sportos illetve környezettudatos lelkületű vásárlók is ki tudják választani saját Optimájukat. Az alapmodellből (Standard) finomították ki az agresszív megjelenésű GT Line-t  (ez egy új felszereltségi szint, optikai extrákkal) illetve a 245 lóerős, kétliteres turbómotorral szerelt valódi GT-t – a másik vonalon pedig aerodinamikusabb lökhárítóval, zárható hűtőnyílásokkal, csekély légellenállású felnikkel, kék dekorbetétekkel elkészült a konnektorról is tölthető Hybrid. És persze ott a kombi, egyelőre csak standard vagy GT Line kivitelben.

Sportswagon a kombi hivatalos neve

Sportswagon a kombi hivatalos neve

Milyen a hibrid?

A budapesti utakon egyre szaporodó zöld rendszámokat elnézve nem kizárt, hogy a konnektorról is tölthető hibrid változat, amely képes katalógus szerint 54 km-t is elgurulni a lítium-polimer akkuban tárolt elektromos energiával, a legnépszerűbb dízel mellett sikeres lehet még az árérzékeny magyar piacon is. Mert ugyan drága ez a modell, de 12,6 milliós alapára a Passat GTE 13,36 milliójához képest látványosan alacsonyabb, a villamos hatótáv nagyobb, az akkutechnológia korszerűbb.

A kocsit könnyű megkülönböztetni a többi Optimától. A hűtőnyílásokat a jobb aerodinamika eléréséhez aktív lapocskák fedik le, kék küszöbdísz és dekorcsíkok kerültek az autóra, a felnik is áramvonalasak és csak a hibridre szerelik őket. De a legnyilvánvalóbban akkor derül ki, hogy ez hibrid, ha kinyitjuk a csomagteret. Az akku az Optima szedán 510 literes rakterét 307 literesre csökkenti.

0,25 a hibrid cW-értéke - a normál szedáné 0,27

0,25 a hibrid cW-értéke – a normál szedáné 0,27

A tesztúton az Optima Hybrid nyugis, komfortos, kissé amerikaiasan billegős szedánnak bizonyul. Az Autobahnon azért megnyomtuk neki kicsit, ekkor elértük a 205 km/h-s sebességet (hivatalosan 192 a vége, nahát!), a 9,4 másodperces 0-100 is kellően dinamikus. A kétliteres szívómotor, hatfokozatú automata váltó és 68 lóerős villanymotor eredője 205 lóerő, a 375 Nm össznyomaték is derék érték, induláskor bőszen csikorog is a hibrid Optima, ha valaki ilyesmit vár el egy hibridtől.

Ha kifogyott az akkuból a szufla, a fedélzeti számítógép szerint hajtósan autózva, sok sztrádával is 6,5 liter alatt marad a kocsi étvágya, ami egy ekkora, benzines, automata szedántól kiváló érték.

Nahát, pedig hivatalosan 192 km/h a vége

Nahát, pedig hivatalosan 192 km/h a vége

Milyen a GT?

A hibridnél sokkal, a Standardnál némileg keményebb az erős sportváltozat futóműve. Gombnyomásra pedig még keményebb lesz. Sport módba kapcsolva az elektronikusan változtatható csillapítású gátlók befeszülnek, a Harman-Kardon rendszerből pedig szintetizált motorhang bugyog elő, nem túl hangosan, de azért határozottan. Kinek a pap, kinek a papné – biztos van, akinek kell ez a mű-motorzaj is a boldogsághoz, különben a Kia nem csinálta volna meg.

A német autópályán óra szerint 255-ig sikerült elkergetni a GT-t, de ehhez egy hosszú lejtő is kellett. Sík úton valamivel 240 felett van a vége. A kocsi ilyenkor is stabil, de nem nyújtja azt a sínenfutás-szerű rendíthetetlenséget, amit az erős prémiumautók szoktak, az ember szorítja a kormányt és nagyon gúvad a szeme, hogy mi történik elöl, kell-e már fékezni. Ha kell, a GT megbízhatóan lassul a direkt hozzá fejlesztett jókora tárcsákkal: 333 mm elöl, 310 mm hátul.

245 LE, 340 Nm

245 LE, 340 Nm

A GT kapható kombikarosszériával is, a pratkikusabb kivitel túlsúlya csupán 25 kiló

A GT kapható kombikarosszériával is, a praktikusabb kivitel túlsúlya csupán 25 kiló

A kormányzás pontos, de nem ideges, a GT marcona megjelenésével együtt is gyors túraautó, nem sportlimuzin. A fogyasztásról majd a tesztautó tartósabb használata után tudunk megbízható adatot mondani, a teszten 12-16 literek szerepeltek a műszeren százon, de azért azt is kiszúrtuk, hogy a padlógázas száz kilométeres Autobahn-sprint negyed tank benzinbe került az üzemanyag-szintjelző mutatója szerint.

A GT listaára 11,4 millió forintra várható, de az importőr még nem véglegesítette az adatot. Az autó a negyedik negyedévtől rendelhető nálunk.

Ez itt pedig egy videó arról, hogyan gyorsul legálisan végsebességig a GT. Mivel az élet a legnagyobb rendező, a gyorsulást egy ponton megakasztottuk, hogy alaposabban megnézzük a német autópályán poroszkáló álcázott új 5-ös BMW-t, amit teljesen véletlenül szúrtunk ki a külső sávban:

Milyen a kombi?

Motoros csomagtérnyitás és -zárás, a kocsi mögül is ledönthető támlák, hatalmas, 550 literes raktér, csomagrendező elemek – a faros Optima (hivatalosan: Sportswagon) mindent tud, amit tudnia illik. És van egy jópofa dolog, amit csak ő tud: a Kia az automatikus raktérajtó-nyitásra mást talált ki, mint a többiek. Nem kell alárúgni a kocsinak, lábfejjel kaszálgatni a lökhárító alatt – ha három másodpercig állunk mögötte, zsebünkben a kulccsal, kinyitja az ötödik ajtót.

Formára sem rossz a családi Optima, a széles, magasra emelt lámpatestek a meredek háttal is jól érvényesülnek. Az utastérben semmilyen különbséget nem tapasztaltunk a szedánhoz képest, ez is csendes, pihentető rugózású kocsi. GT-ből is van kombi, de a szintén most bemutatott, a dízelmotorhoz és az alap-benzinmotorhoz (163 lóerős kétliteres szívódízel) rendelhető GT Line optikai csomag is megrendelhető hozzá.

A legjobb Optimának a nagy rakterű hibrid ígérkezik, de a kombi benzines-elektromos modell csak a jövő év második felében érkezik meg az európai piacra.

A kombi csomagtere 550 literes

A kombi csomagtere 550 literes

Kinek ajánljuk az Optimát?

A Kiákkal kapcsolatban még mindig egyedülálló érv a vásárlás mellett a hét év teljes körű garancia. Aki tehát középkategóriás kocsit keres, és nem flottaautóban, pár évre tervezett használatban gondolkodik, vagy 4-5 évesen még mindig 2-3 év garanciával szeretné meghirdetni kocsiját, amikor eljön a csere ideje, mindenképp nézzen be egy Kia-szalonba, ilyet más nem kínál!

Aki zöld rendszámos kocsit szeretne, ma a Passat GTE egyedüli vetélytársaként próbálhatja ki a Hybridet. A konnektoros-benzines VW-nél kisebb csomagteret de markánsan nagyobb elektromos hatótávot kínáló kocsi a szívó benzinmotorral és a hagyományos automata váltóval erős, de békésebb, puhább, komfortosabb karakter, mint a turbós, harapós Passat, az ára pedig jóval barátibb.

Az Optima orrába egy tigris orrátt kell belelátnunk a gyári kommunikáció szerint. A GT-ébe egy kicsit könnyebb a morcosítások miatt

Az Optima orrába egy tigris orrát kell belelátnunk a gyári kommunikáció szerint. A GT-ébe egy kicsit könnyebb a morcosítások miatt

235/45 R18 a GT kerékmérete

235/45 R18 a GT kerékmérete

A GT nem RS Audi-, M-BMW-pótlék, elsősorban annak való, aki beleszeret a formába. A hagyományos, nyúlós automata sokat ront a papíradatok alapján a erősebbnek várt élményen,  a szintetizált motorhang is illúzióromboló, a sport-luxuslimuzinos imidzset pedig nagyban rombolja a kabinban a műszerfal józan, puritán kialakítása.

Az 1,7-es dízellel, az új dupla kuplungos váltóval pedig továbbra is bármilyen felszereltségben árához képest nagyon is vonzó alternatívája a Kia a német, francia, japán konkurenseknek. Aki 140-150 lóerő körüli középkategóriásban gondolkodik, mindenképp jól teszi, ha az Optimát is elkéri egy próbakörre a végső döntés előtt. A Mondeo Vignale, a Passat Highline minőségi szintjét ugyan nem üti meg a GT Line Optima enteriőrje sem, no de Magyarországon újonnan nem is nagyon ezeket a legdrágább kiviteleket szokták választani a vevők, a flottakezelők. Egy közepes Passatnál, Mondeónál, Insigniánál viszont semmivel sem rosszabb az azonos szintű Optima.

Kommentek

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

Agysorvasztóan gyors a Red Bull sportkocsija

Új aerodinamikai koncepcióval készül az Aston Martin és Red Bull közös sportkocsija, amely 1000 lóerős teljesítményével extrém gyorsulásra képes.

Békésen pöffentve indul be a hatalmas, ősöreg dízel

Az öreg kétütemű dízelt nem egy pillanat beindítani, de megéri végigcsinálni a procedúrát.

F1: Szánalom, az olaszok már Alonsóért sírnak

Az olasz sajtó felemel, aztán eldob: most tanulja ezt Sebastian Vettel, akit már inkább visszacserélnének a sokáig bírált Fernando Alonsóra.

Máglyaként lángolt egy kamion az autópálya mellett

Máglyaként lángolt egy lengyel teherautó Németországban. Az esetnek egy magyar kamionos is szemtanúja volt.

800 lóerős Lamborghini síeléshez

Újabb különleges autó készül a síelő Jon Olsson számára. 800 lóerős Lamborghinivel járja ebben a szezonban az európai síterepeket.

Ecclestone: Hülye, aki Ron Dennist elküldi!

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint nagy hiba lenne eltávolítani Ron Dennist a McLaren éléről.

F1: Rosberg nem a bajnoki címért megy Mexikóba

Nico Rosberg tisztában van vele, hogy most vasárnap már megnyerheti a bajnoki címet, de igyekszik nem foglalkozni ezzel, Mexikóvárosban is csak a futamgyőzelemre hajt. Nincs könnyű helyzetben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.