Nyaralás kocsival – Milyen autó az ideális?

Teszt: Renault Trafic dCi 140

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.08.13. 10.30

Ha nincs kedved a strandoláshoz felfújni meg leereszteni a gumimatracot, vegyél kisbuszt! A Trafic és a testvérmodellek kisimítják a fater idegzetét a nyaralási szezonban.

Röviden – Renault Trafic Passenger dCi 140
Mi ez? Az Opel Vivaro és az új FIAT Talento alapját adó könnyű haszonjármű a jobbik felszereltségű személyszállító változatban.
Mit tud? Két turbófeltöltője van, de ennél fontosabb, hogy hatalmas belül és remek családi autó.
Mibe kerül? Listaáron 9,2 millió forintba, amiből lejön a kedvezmény, ám az árat megdobja elég sok szükséges extra.
Kinek jó? Azoknak a vagyonos nagycsaládosoknak vagy céges kisbuszt keresőknek, akik könnyen lemondanak a Multivan prémium jellegéről, de kulturált mikrobuszt szeretnének, alacsony fogyasztással.

Nemrég járt teszten nálunk a duplaturbós Renault Trafic, majd a tavaly őszi frankfurti kirándulás után egy horvátországi túrára visszakóstoltam az Opel Vivarót ugyanebben a hosszított, alacsony tetős, nyolcüléses változatban. A két tesztautó megadta a választ arra a kérdésre, hogy milyen extrákra érdemes költeni és mire nem.

Belső tér

Rántást igénylő, nehezen reagáló kilincsekkel kell megküzdeni a beszálláshoz. Elöl alapfelszerelésként kétszemélyes pad van a vezető mellett, aminél ésszerűbb lehet 35 000 forintért önálló, kényelmesebb utasülést rendelni és a veszendőbe menő szükségülés helyén megteremteni a hátralépés lehetőségét. A széles autóban jól jön ez az opció, nemcsak gyermekneveléshez, de szűk parkolóhelyeken is, ahol hátralépve könnyedén kislisszolhatunk a hátsó tolóajtón, nem kell szerencsétlenkedni az eleve széles autó oldalajtajával.

10,9 mp a gyorsulása nulláról százra, végsebessége 183 km/ó. A régi 2,5 literes motor nem volt jobb erőben, mint a duplaturbós 1,6-os, élettartamukat még nem lehet megítélni

Bal oldalra fix üveggel 130, a javasolt tolóablakkal 150ezer Ft a tolóajtó felára (a Trafic esetében, a Vivaróhoz utóbbi csak 133 350 Ft). Saját Traficot (Vivarót, Talentőt, Transitot) konfigurálva én is megrendelném, mert sokkal használhatóbbá teszi az autót, nem kell annyiszor megkerülni a kisbuszt a családdal és baleset után menteni is könnyebb az utasokat.

Mindössze két Isofix-ülésrögzítő pont van a középső sor két szélén. Ez eleve kevés és 4-5-nél több fővel elhelyezésük sem jó kompromisszum. A hátraszálláshoz előredöntendő üléstámla miatt épp ezt a két pozíciót kellene üresen hagyni, de legalább a jobb oldalit az egyetlen tolóajtós modellekben. Szerencsére van annyi a hely az üléstámla és az ajtó között, hogy szükség esetén ki lehessen kecmeregni a támla előrehajtása nélkül.

Pont az előredönthető háttámlájú szélső középső üléseken van a két Isofix-üléscsatlakozó, ami 4-5nél több utas esetén gondot okoz a hátraszállásban

Pont az előredönthető háttámlájú szélső középső üléseken van a két Isofix-üléscsatlakozó, ami 4-5nél több utas esetén gondot okoz a hátraszállásban

Összesen 14 rakodóhely akad 90 literes összkapacitással, amekkora egy óriási hátizsák. A középső és a hátsó sorban az ülészsebek és az ajtótárolók segítenek elszórni a hosszabb utak keksz-, víz-, könyv- és játékszükségletét. Kellene az autóba hátra is pár USB-aljzat a kütyük töltésére, mert csak elöl van kettő. Nem árt egy szivargyújtós átalakító hosszabb utak előtt.

Igazság szerint ez az autó hosszított verzióban lesz önmaga. A legtöbb célra sokkal jobban beválik a 40 centivel nyújtott tengelytávú modell. Mivel a rövidebb is 4998 mm hosszú, aki nem tud bánni vele, annak az is sok, de a sokkal nagyobb csomagtartó kívánja az 5398 milliméteres változatot. A felár mindössze 200 000 Ft.

Csak az ülések között is van akkora hely, mint egy kompakt autó teljes csomagtere

Csak az ülések között is van akkora hely, mint egy kompakt autó teljes csomagtere

Literek helyett a csomagtér kapcsán köbméterekről beszélhetünk. Alapesetben 1,8 köbméter (1800 liter) a hely. A harmadik üléssor háttámlája egyben lehajtható, így 3,4 köbméteres a tér, a két hátsó pad kiszedésével megküzdve 4,1 köbméteres a kapacitás. Tetőig rámolva az Opel a hosszított Combi Vivaróra  5,9 köbmétert ad meg.

Egy átlagos kompakt autó csomagterével az ülések alatti rakodóhely is felér, de itt a csavarok megsérthetik a betömködött hálózsákot, sátrat. A Trafic annyira nagy, hogy két család minden cuccát elviszi a nyári nyaralásra és nem kell vitatkozni a hölgyekkel, hogy talán mégse vigyük magunkkal az egész lakást.

Érdekes: a Vivaróhoz a felfelé nyíló ajtó felára 76 200 Ft, a Trafichoz 25 000 Ft. De jobb az alapáras osztott ajtó, mert kisebb helyen nyitható és a zárt fele mögé tornyozhatjuk a cuccot

Érdekes: a Vivaróhoz a felfelé nyíló ajtó felára 76 200 Ft, a Trafichoz 25 000 Ft. De jobb az alapáras osztott ajtó, mert kisebb helyen nyitható és a zárt fele mögé tornyozhatjuk a cuccot

A tesztautón a nagy csomagtérajtó előnye, hogy csendes esőben franciaágynyi területet tart szárazon, kényelmesen pakolászhatunk alatta vagy árnyékoló előtető is lehet horgászásáshoz.  De helyigénye miatt sokszor eleve ki sem lehet nyitni és lecsukásának neki kell durálni magunkat. Kényelmesebb a Vivarón látott osztott hátsó ajtóval megvenni a Traficot, amely praktikusabb és megvan az az előnye, hogy a jobb oldali ajtófél mögé tetőig púpozhatjuk a csomagokat, nem borul ki semmi a másik ajtófél nyitásakor.

Milyen városban?

195,6-szor 539,8 centiméter a 197,1 centis magassággal nagy testet ad ki. A nyújtott Trafic alapterülete 10,6 négyzetméter, míg lakótelepen hat négyzetméter már félszobának számít. Ám ha van az autóban tolatóradar és kamera, csomagban 150 000 forintért, a parkolás nem nehéz.

Szűk belvárosban, itt épp Splitben sem nehéz az élet a kisbuszikrekkel. Jók a tükrök, a parkolásban segít a kamera és a radar

Szűk belvárosban, itt épp Splitben sem nehéz az élet a kisbuszikrekkel. Jók a tükrök, a parkolásban segít a kamera és a radar

A kocsi jól áttekinthető és mivel városi áruterítésre kitalált teherautóból született, fordulékonysága is meglepheti a személyautóhoz szokottakat. A gyári fordulókör-átmérő 13,2 méter padkák és 13,7 méter falak között, a rövid verzióé csak 11,8-12,4 méter. Összehasonlításképp az új Focus RS-é 12,7. Városban sokat kell váltani, a kar nem valami pontos, de könnyen jár ás jól elérhető.

Milyen hosszú úton?

Röviden: szinte ideális. A tesztautóban az R9M kódú dízelmotor duplaturbós verziója volt, abból is az erősebbik, mert van egy 125 lóerős biturbó is. A kisebbik turbót, csekély tehetetlensége okán, alacsony fordulatszámon is fel tudja pörgetni a kipufogógáz, ami javítja az erőleadást az alapjárat környékén.

Ezek az ideális autók hosszabb utakra négynél több embernek. Tetőboxszal a dízel kombik alig foyasztanak kevesebbet és feleannyi ember utazik bennük kényelmesen

Ezek az ideális autók hosszabb utakra négynél több embernek. Tetőboxszal a dízel kombik alig fogyasztanak kevesebbet és feleannyi ember utazik bennük kényelmesen

Mivel a magas, 87,5 lóerős literteljesítményt ezzel a hangolással nem lehet kihozni a motorból, nagyobb fordulaton egy öblösebb feltöltő tolja a levegőt a hengerekbe. A motor életben maradását erősített aludugattyúk és a magas hőterheléshez igazított hűtőrendszer és vízjáratok segítik. A műszerfalról hiányzik az olajhőmérséklet-mérő, még vízhőfok-mutató sincs.

A két feltöltő révén a modern dízelmotor hamar összeszedi magát, percenként 1250-es fordulatszámon már van 270 Nm nyomatéka. Érzésre 1400 körül már jól terhelhető. Tetszett a váltásokra figyelmeztető jelzés, mert a szoftver nem akarja állandóan alapjárat közelébe szorítani a fordulatszámot. A Kékes felé kaptatva az egészségesebbnek tűnő 2000 körüli tartományban forgatott motorral nem javasolt felkapcsolást.

200 ezer forintot mindenképp megér a 40 centivel nyújtott L2-es verzió. Sokkal nagyobb a csomagtere

200 ezer forintot mindenképp megér a 40 centivel nyújtott L2-es verzió. Sokkal nagyobb a csomagtere. 1901 kilós a Trafic ezzel a motorral

340 Nm a maximális nyomaték, ami a telerámolt Trafichoz is elegendő. Ha nem használjuk a gázreakciót tompító Eco módot, akkor az autó egész fürge. A motorerőt a hatfokozatú váltóval jól beosztva elszántan csörtethetünk a nagy testtel. Autópályán 140-nél 2650 körüli a percenkénti fordulatszám, de a 160 is a kisbusz természetes közege. A végsebesség gyári adatok szerint 183 km/óra, a százra gyorsulás ideje 10,9 mp.

Technikás, hegyi utakon kijöttek az új modell elöl MacPherson, hátul Panhard-rúddal megvezetett kerékfelfüggesztésének előnyei. Magasságához és méreteihez képest a Trafic stabil és jóindulatú autó, pedig ebben a műfajban a csekély kopás fontosabb elvárás a gumikkal szemben, mint a hű de jó tapadás. Elöl egészen jó a rugózási kényelem, a hátsó merev tengely fölött ülőknek kevésbé.

Ahol fogjuk a kormányt, 9 óra-3 óra pozícióban műanyag a küllő, de nem kellemetlen. A többi része bőrhatású. A kartámasz túl ferdén áll és keskeny is

Ahol fogjuk a kormányt, 9 óra-3 óra pozícióban műanyag a küllő, de nem kellemetlen. A többi része bőrhatású. A kartámasz túl ferdén áll és keskeny is

Az egyenesfutás szélcsendes időben remek, de horvátországi autópályahidakon ekkora oldalfelülettel komolyan kell venni a 60-as, 40-es korlátozásokat, mert egy pöff oldalról kellemetlen meglepetést okozhat, ha elbizakodottan hajtunk.

Más esetekben a Trafic kitűnő biztonságérzetet nyújt. Jó a kilátás, az oldalról belénk ütközők nem mellmagasságban kapják telibe a kocsit, hanem bokaszinten és az üresen 1901 kilós test kizökkenthetetlen békéje is könnyen átragad a sofőrre.

100-120-nál igazán csendes az utastér, 140-nel vagy ennél gyorsabban hajtva kezd nehézkes lenni a beszélgetés a harmadik és az első sorban ülők között. Én itt értettem meg, miért volt a VW Multivanhez extraként belső hangosítás.  A hasábforma előnye, hogy a nap sokkal kevésbé tűz be, mint a személyautókba. A hátsó légkondicionálás túlzottan is hatásos, a hőmérséklet állításával alig lehet hatni a rostélyokból dőlő hidegre. Szerencsére a rácsoknak van egészen kis keresztmetszetű állása, amivel a hátsó ventilátor kikapcsolása nélkül is megszelídíthető a fagyos légáram.

Fogyasztás, ár

Nagy homlokfelülete miatt a Trafic fogyasztása sebességfüggő. Aki 100-120 között autózik városon kívül, 7,4 literrel eljárhat. Tartós 140-nel 8,5 l/100 km a mért fogyasztás, végig légkondicionálással. Ezek az értékek eleve kedvezőek, de szállítókapacitásához képest a Trafic alig fogyaszt valamit.

Kúton mérve a fogyasztásuk jól megrakva is csak 7-9 l/100 km között mozog

Kúton mérve a fogyasztásuk jól megrakva is csak 7-9 l/100 km között mozog

Nemrég az Adrián nyaraltunk a testvérmodell Vivaróval és az autópályás pihenőkben tűnt fel, hogy még óriási csomagterű kombikon is látni tetőboxot. Ha ennek légellenállása ront egy litert a telerámolt dízel kombik 6-7 literes autópályás fogyasztásán, akkor majdnem ugyanott tartunk, mint a kisbusszal, amelyben nem négyen, hanem nyolcan utazhatunk kényelmesen.

Hosszított, alacsony tetős kisbuszok áfás listaárai

FIAT Talento Panorama 1,6 Mjet Twin-Turbo (145 LE, 340 Nm) – ár később

Ford Tourneo Custom Titanium (130 LE, 385 Nm) – 11 158 600 Ft

Opel Vivaro 1,6 TwinTurbo CDTI (145 LE, 340 Nm) – 9 120 000 Ft

Renault Trafic dCi 145 Pack Comfort (145 LE, 340 Nm) – 9 200 000 Ft

Volkswagen T6 Multivan Highline 2,0 TDI (150 LE, 340 Nm) – 15 714 090 Ft

Ár/érték arányban a két testvérmodell, az Opel Vivaro és a nemrég bevezetett FIAT Talento a természetes konkurens a Ford Tourneo Custom mellett. A 9,2 milliós listaár ígéretes, de a tesztautót jó pár extra tette vonzóbbá az ablaksötétítéstől az oldal- és függönylégzsákon át a 7 collos érintőképernyővel működő navigációsrendszerig.

A T6 Multivan sokkal több extrafelszerelést kínál az elektromos tolóajtó-mozgatástól az adaptív lengéscsillapításon át az automatikus városi vészfékezésig, de az országnagyok fényűző luxusbusza szériakivitelben is orbitálisan drága. A hasonló méretű dízel kombi 6-os Mazdák, Avensisek, Passatok árából kevésbé elegáns, de kellően kényelmes és rendkívül sokoldalú autót is vehetünk.

Mellette – Ellene
 • Tágas hely nyolc embernek
 • Kolosszális csomagtér
 • Praktikus utastér
 • Jó kilátás és fordulékonyság
 • Nyugodt, stabil futás
 • Kényelem hosszú utakon
 • Kellően erős motor
 • 80 literes tank
 • Alacsony fogyasztás
 • Kedvező ár
 • Akadozó kilincsek
 • Hátul túlhűtő légkondicionáló
 • Nincs hátul USB-aljzat
 • Csak 3 csillagos Euro NCAP-teszt
 • Két év garancia

Szavazás

Hogy tetszene a kisbusz családi autóként? Túl nagy vagy épp ideális?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Teszt: Suzuki az olcsó Škoda és a vagány Citroën ellen

Szerény benzines szívómotorral hasonlítottuk össze a Citroën C3-at a Škoda Fabiával és a Suzuki Balenóval. Lehet, hogy a visszafogott konkurenciát beelőzi a dögös francia kisautó?

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

F1: Nem a trükkös futómű csinálta ki a Red Bullt

A Red Bull szerint a felfüggesztésekre vonatkozó új szabályoknak nincs közük ahhoz, hogy a csapat a Ferrari és a Mercedes mögé szorult az Ausztrál Nagydíjon.

F1: Ő lesz Räikkönen utódja?

A Ferrari korábbi csapatfőnöke szerint megvan, kire cserélhetné a veterán Kimi Räikkönent a Ferrari 2018-ban.

Használt hibrid buszokat vásárol a főváros

Újra visszatérhetnek a hibrid buszok Budapestre, igaz ezek használtak lesznek és csak szóló kivitelűek.

F1: Alonso még öt évig maradhat?

A McLaren-Honda jelenlegi versenyképessége mellett az sem lenne meglepő, ha Fernando Alonso féltávnál kiszállna, de a wokingi csapat főnöke azt reméli, sokáig marad még a kétszeres bajnok spanyol.

Jön a 30-as korlátozás lakott területeken?

Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedésért felelős biztosa szerint érdemes lenne szigorúbban korlátozni a sebességet lakott területen.

Lauda: Bottas máris bizonyított

A Mercedes-csapat elnöke az Ausztrál Nagydíj után úgy látja, hogy jól választottak Valtteri Bottasszal, a finn elődje, Nico Rosberg szintjén van.

Ezt a vizsgát soha nem fogja elfelejteni egyik tanulóvezető sem

Amikor az oktató közli, hogy a vizsgán egy másik autót fognak vezetni, már ott elkezdődik a para, aztán meglátják milyen autó, és picit kikészülnek.

Életveszélyes előzés után bosszúálló üldözés Békésben

Többször írtunk már a defenzív vezetési stílus életmentő hatásáról. Mert rengeteg idióta van az utakon, és ha lesüllyedünk a szintjükre, és belemegyünk egy adok-kapok szituációba, akkor azzal csak magunkat, és utasainkat veszélyeztetjük.

Harmadik üléssort kap a Honda CR-V

Az új generációs Honda CR-V fedélzetén mostantól akár heten is utazhatnak. Egyetlen bökkenő van csupán: a sokszemélyes verziót csupán egy piacon forgalmazzák.

Marad Rexton a SsangYong csúcsmodellje

Nem várta meg a világpremiert a SsangYong, idő előtt bemutatott két képet a múlt héten beharangozott nagy szabadidő-modelljéről.

Jöhet a rendszeres magyar KRESZ-vizsga

Egy hazai kutatás szerint az autósok 40 százaléka úgy látja, hogy a sofőröknek javára válna, ha időközönként újra kellene vizsgázniuk KRESZ-ből.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.