Peugeot 2008: terepjárósabb, mégsem fogyaszt többet

Vezettük: Peugeot 2008 2016

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.05.20. 07.05

Terepjárósabbá vált a modellfrissítéssel a Peugeot a 2008 és lejjebb ment a fogyasztása. Kár, hogy az új GT Line nem jut el Magyarországra.

Röviden – Peugeot 2008, 2016
Mi ez? Átdolgozott 2008, egy sokoldalú mindenes a 208 alapjaira.
Mit tud? Grip Controllal dombot mászni, nagyvárosban rohangálni.
Mibe kerül? Listaáron 4,2 millióról indul a 82 lóerős szívó háromhengeressel, a 120 lóerős Allure dízel  ára 6 200 000 Ft. Az engedmény félmillió Ft.
Kinek jó? Annak, akinek nincs szüksége 4×4-re, de az SUV-k hangulatára vágyik egy takarékos, családdal is használható autóban.

Amikor egy autó életpályája feléhez ér, többnyire hanyatlani szoktak az eladásai és a gyárnak fel kell frissíteni a típust a modellciklusból hátralévő 2-3 évre, hogy az újabb autók mellett se tűnjék ódon konstrukciónak. Érdekes módon a 2008 eladásai tavaly és idén is emelkedtek, elérve az 585 000 darabot, a Peugeot mégis leporolta a típust.


Miben új?

Csak szemből markáns a változás. Az átdolgozott modell hűtőrácsa jóval meredekebb, a maszk szinte függőlegesen áll. Ez alighanem rontja a légellenállás, de valahol kompenzálni tudták a formatervezők, mert a dízelek átlagfogyasztása 3,5-3,7 l/100 kilométerre csökkent a szabványos ciklusban mérve.

Földúton és járdára parkolva is jól jön a 16 centis hasmagasság

  A gyár javított az okostelefon-integráción. Mostantól a MirrorLink révén az autó műszerfali érintőképernyőjére tükrözhetjük a kábellel az USB-csatlakozóba dugott androidos telefonok kijelzőjét. A kocsi az Apple Carplay programjával az iPhone-t is ugyanilyen jól fogadja. Újdonság a 208-ból ismert városi vészfékező rendszer, amely 30 kilométer/órás sebességig automatikus fékezéssel csökkenti a ráfutásos baleset esélyét.

2×3 motor

Mint az összes többi autógyár, a Peugeot képviselői is igyekeznek párhuzamot vinni a sikeres versenygépek és a szériaautók között. A bemutatón egy hetykén megrajzol ívvel a Dakaron győztes versenygépet kötötték össze a nálunk többnyire 1,2 VTi motorral eladott modellel.

Új a városi vészfékező rendszer, amely 30 kilométer/órás sebességig automatikus fékezéssel csökkenti a ráfutásos baleset esélyét

Új a városi vészfékező rendszer, amely 30 kilométer/órás sebességig automatikus fékezéssel csökkenti a ráfutásos baleset esélyét

Azt mindenki kiszínezheti magának, mennyire hasonlít a Dakar megnyerésére épített, középmotoros, hátsókerék-hajtású prototípus a nagyrészt városi autóként használt, orrmotoros és elöl hajtó 2008-ra. A Renault meg Forma-1-es motorok és az utcai 1,6 dCi dízel között talált konstrukciós hasonlóságokat. Ilyen ez a popszakma. Kiesett a motorkínálatból az 1,6 literes szívó benzines és az 1,4 HDi, mostantól két blokk három-három verziójából választhatunk. Az összes Otto-motor háromhengeres és 1,2-es, szívóként 82, turbóval 110 vagy 130 lóerővel.
7,0 hüvelyk a feláras érintőképernyő átmérője. Androidos telefonok és az iPhone képernyője is tükrözhető rá, tehát itt érhetjük el a telefon bizonyos funkcióit

7,0 hüvelyk a feláras érintőképernyő átmérője. Androidos telefonok és az iPhone képernyője is tükrözhető rá, tehát itt érhetjük el a telefon bizonyos funkcióit

Joggal népszerű az alapváltozat motorja, mivel a 2008 egyáltalán nem nehéz. A PSA konszern kisautós padlólemezére épül és elég könnyű. Az alapverzió súlya 1045 kilóról indul, egy jól felszerelt dízelé megáll 1200 kg-nál. Háromféle, 75-100-120 lóerős teljesítménnyel, 230-254-300 Nm nyomatékkal készül az 1,6 Blue HDi. A Blue az folyadékos részecskeszűrővel egy egységbe integrált nitrogénoxid-semlegesítés miatt viseli ezt a nevet. A kipufogócsőben a motorhoz közelebb van a karbamid-befecskendezős NOx-utánkezelés, mögötte a részecskeszűrő, mert a Peugeot rendszere a motortól távolabb, hidegebb kipufogógázzal és a szokottnál alacsonyabb hőmérsékleten is képes a koromrészecskék kiszűrésére, majd hamuvá égetésére. A gyár szerint a rendszer a koromrészecskék, köztük a mikrorészecskék 99,9 százalékát nem engedi a légkörbe jutni.

Milyen vezetni?

A nemzetközi bemutatón a 110 lóerős benzinest vezettük legtöbbet, mert a 130 lóerős nem lesz kapható hazánkban. A középső benzines 205 Nm nyomatéka 1750-től elérhető, ha padlógázt adunk. A kis motoron alig érezni, a háromhengeresek rázkódását, a más háromhengereseknél mély gáznál felerősödő morgást sem csinálja zavaró mértékben. Homogén erejével a kis turbómotor pont jó ebbe az autóba. Utána a 120 lóerős dízelt próbáltuk ki. 5,1 literes átlagfogyasztással muzsikált, de a benzinesnél visszafogottabban és főleg sík terepen vezetve. A motor kellemesen erős, dízelhez képest kulturált és bizonyítottan takarékos.

Lesüllyed az üléspad a csomagtér bővítésekor

Lesüllyed az üléspad a csomagtér bővítésekor

Grip Control esetén laza talajon jobban kapaszkodó, de kevésbé sportos, négyévszakos gumikat kap a Peugeot 2008. A Goodyear Vector AllSeason után a Goodyear Efficient Grip gumiabroncsokkal szerelt sima 2008-as kifejezetten jól vezethetőnek bizonyult a ralis gyorsaságinak is beillő, remekül megválasztott útszakaszon, ahol a gyér forgalom miatt nem kellett visszafognunk magunkat. A kocsi alapfeladatához képest csekély oldaldőléssel, billegés nélkül száguldhatunk, az autó nagyon jóindulatú és ezzel bizalmat ébreszt, könnyű vele gyorsan menni.

4×4 nincs, Grip Control van

Ha az autót szubkompakt crossovernek nevezzük, bármilyen csúf is a kifejezés, az legalább kiderül belőle, hogy a 2008 nem terepjáró, mégcsak nem is SUV. Bár a kategóriában a Nissan Juke a turbós benzinessel, az Opel Mokka és a Suzuki Vitara benzines és dízelmotorral is kínál összkerékhajtást, a vásárlók zömét ez erősen hidegen hagyja.

Sár üzemmódban az egyik oldalon kipörgő kereket hozzáfékezi a szoftver a jobban tapadóhoz, segítve a kapaszkodást

Sár üzemmódban a kipörgő kereket hozzáfékezi a szoftver a jobban tapadóhoz, segítve a kapaszkodást

Ezért aztán a Peugeot sem erőltette, inkább a kipörgésgátlás átprogramozásával javítja a kapaszkodóképességet. A dízel és a benzines illetve a manuális és az automatikus váltós modellekbe is rendelhető Grip Control öt állásban használható. A két végpont a normál közúti állás, a másik az ESP off, ami 50 kilométer/óránál automatikusan kikapcsol. Havas üzemmódban laza a kipörgésgátlás, homokban szintén, hogy az autó ne veszítse el lendületét. Homokon mindkét hajtott kereket hagyja kipörögni a szoftver, sárban viszont erősebben fékezi az egyik oldalon kipörgő kereket. Ezzel a szoftver az önzáró differenciálművet utánozza, a jobban tapadó kerékre juttatva nagyobb erőt. Ha a gyárilag szerelt négyévszakos gumikkal elfogy a tudomány, még mindig nekifuthatunk az emelkedőnek tolatva, mint egy farmotoros, hátsókerék-hajtású autóval.

Hegynek fel, gyakorlatilag végig padlógázzal a fedélzeti számítógép 15,5 literes átlagot számolt, amit lefelé és sík úton megtett szakaszokkal 8,9 l/100 kilométerre korrigált. Ebből az is látszik, hogy amikor a kis turbómotor egy jól megküldött 1,6-os teljesítményszintjén működik, akkor nem tud kevesebbet fogyasztani nála. A reális átlag ezzel a motorral 7 liter körüli.

Elég sokáig kell keresni a megfelelő üléshelyzetet, utána kényelmes volt a 2008

Elég sokáig kell keresni a megfelelő üléshelyzetet, utána kényelmes volt a 2008

A turbós 1,2 PureTech összhangban működött az új fejlesztésű, hatfokozatú automatikus váltóval. A hidrodinamikus nyomatékváltós automatát a japán Aisin szállítja, a fokozatokat jó ritmusban és igazán lágyan, finoman cserélgette az áttételeket. A modellfrissítéssel nem módosultak a 2008 alapvonásai. A belső tér továbbra is erős pont: a minőségérzet kedvező és hely is van elég. Az apró kormány jó fogású és tulajdonképpen itt is tetszett, nemcsak a 308-ban tetszett, de bizonyos testmagassággal beletakar az órákba, ha nem tesszük a legalsó pozícióba. A normális hátsó lábtér mögött 350 literes csomagtérnek van hely. Másképp, de szintén a német autóipari VDA-szabvány szerint mérve a csomagtér 360 literes, a kalaptartó meglététől függően. A PSA nem szabványosított kockákkal, hanem víztérfogattal számol, beleszámítva az egyébként csomaggal ki nem használható szegleteket is, ők ezért mértek 410 litert.
Csak alufelnivel csomagban rendelhető a Grip Control 170 00 forintért. A szériában könnyűfém felnis Allure-höz 40 000 Ft a felár

Csak alufelnivel csomagban rendelhető a Grip Control 170 00 forintért. A szériában könnyűfém felnis Allure-höz 40 000 Ft a felár

A csomagtartó bővítését az átlagnál igényesebben oldották meg a tervezők: az üléstámlát lehajtva az ülőlap is lesüllyed, mint a Honda Jazzben, így sík és viszonylag mély a raktér. Bicikliket szállítani pont jó. Nagyon idegesítő viszont a merev kalaptartó, amin legalább a modellfrissítéskor jó lett volna javítani, mert csak a hátsó éle hajtható fel. Egyszerűen nincs zsinór, ami felemelné az ötödik ajtó nyitásakor. A gyár szerint összesen 24 liternyi térfogatú rekesz és egyéb rakodóhely várja cuccainkat. Holminkat elszórva a kényelmes ülésekben, kulturált zajszinttel messzebbre is szívesen utaztunk volna, mint a menetpróbára kijelölt, összesen 200 kilométernyi távolság.

Árak, piaci bevezetés

Bár hirdetései kampány csak a nyaralási szezon után, szeptembertől népszerűsíti az autót, a felfrissített Peugeot 2008 idén júniustól lesz rendelhető Magyarországon. Sajnos a kínálatból hiányzik az attraktív GT Line és a 130 lóerős benzinest sem forgalmazza az importőr.

3,7-5,7 millió Ft között mozog a kedvezményes ár

3,7-5,7 millió Ft között mozog a kedvezményes ár. Itthon sajnos nem kapható a képeken látható, elsősorban utasterében vonzóbb kivitelű GT Line

Access, Active és Allure kivitelben jön az autó, a légkondicionáló a középsőtől alapáras. A listaárak 4 180 000 és 6 200 000 forint között szórnak motortól és felszereltségtől függően. Az említett összegekből félmillió Ft használtautó-beszámítási kedvezményt lehet levonni.

Kommentek

F1: Kinézték Ron Dennis utódját?

Brit források érdekes nevet dobtak be Ron Dennis lehetséges utódjaként. Az már biztosnak tűnik, hogy új üzemanyagpartner érkezik a McLarenhez.

Hamilton: Még minden lehetséges

Lewis Hamiltonnak az austini futamgyőzelem reményt és hitet adott, nem adja fel a bajnoki küzdelmet.

Ha még nem láttál írtó ciki átverést, most fogsz

Emberünk egy Lamborghinivel próbál meg csajokat felszedni, és közben Lewis Hamitonnak adja ki magát. Igen, jól érzed, ez ciki lesz.

Mercedes-Benz X-osztály: szmoking és túrabakancs

Kétféle, elegáns és robusztus kivitelben mutatta be leendő pickupját a Mercedes. A maga módján mindkettő vonzó személyiség.

Megvan, mennyit fizet a VW a dízelbotrányért

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után.

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

Agysorvasztóan gyors a Red Bull sportkocsija

Új aerodinamikai koncepcióval készül az Aston Martin és Red Bull közös sportkocsija, amely 1000 lóerős teljesítményével extrém gyorsulásra képes.

Békésen pöffentve indul be a hatalmas, ősöreg dízel

Az öreg kétütemű dízelt nem egy pillanat beindítani, de megéri végigcsinálni a procedúrát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.