Peugeot 2008: terepjárósabb, mégsem fogyaszt többet

Vezettük: Peugeot 2008 2016

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.05.20. 19.00

Terepjárósabbá vált a modellfrissítéssel a Peugeot a 2008 és lejjebb ment a fogyasztása. Kár, hogy az új GT Line nem jut el Magyarországra.

Röviden – Peugeot 2008, 2016
Mi ez? Átdolgozott 2008, egy sokoldalú mindenes a 208 alapjaira.
Mit tud? Grip Controllal dombot mászni, nagyvárosban rohangálni.
Mibe kerül? Listaáron 4,2 millióról indul a 82 lóerős szívó háromhengeressel, a 120 lóerős Allure dízel  ára 6 200 000 Ft. Az engedmény félmillió Ft.
Kinek jó? Annak, akinek nincs szüksége 4×4-re, de az SUV-k hangulatára vágyik egy takarékos, családdal is használható autóban.

Amikor egy autó életpályája feléhez ér, többnyire hanyatlani szoktak az eladásai és a gyárnak fel kell frissíteni a típust a modellciklusból hátralévő 2-3 évre, hogy az újabb autók mellett se tűnjék ódon konstrukciónak. Érdekes módon a 2008 eladásai tavaly és idén is emelkedtek, elérve az 585 000 darabot, a Peugeot mégis leporolta a típust.


Miben új?

Csak szemből markáns a változás. Az átdolgozott modell hűtőrácsa jóval meredekebb, a maszk szinte függőlegesen áll. Ez alighanem rontja a légellenállás, de valahol kompenzálni tudták a formatervezők, mert a dízelek átlagfogyasztása 3,5-3,7 l/100 kilométerre csökkent a szabványos ciklusban mérve.

Földúton és járdára parkolva is jól jön a 16 centis hasmagasság

  A gyár javított az okostelefon-integráción. Mostantól a MirrorLink révén az autó műszerfali érintőképernyőjére tükrözhetjük a kábellel az USB-csatlakozóba dugott androidos telefonok kijelzőjét. A kocsi az Apple Carplay programjával az iPhone-t is ugyanilyen jól fogadja. Újdonság a 208-ból ismert városi vészfékező rendszer, amely 30 kilométer/órás sebességig automatikus fékezéssel csökkenti a ráfutásos baleset esélyét.

2×3 motor

Mint az összes többi autógyár, a Peugeot képviselői is igyekeznek párhuzamot vinni a sikeres versenygépek és a szériaautók között. A bemutatón egy hetykén megrajzol ívvel a Dakaron győztes versenygépet kötötték össze a nálunk többnyire 1,2 VTi motorral eladott modellel.

Új a városi vészfékező rendszer, amely 30 kilométer/órás sebességig automatikus fékezéssel csökkenti a ráfutásos baleset esélyét

Új a városi vészfékező rendszer, amely 30 kilométer/órás sebességig automatikus fékezéssel csökkenti a ráfutásos baleset esélyét

Azt mindenki kiszínezheti magának, mennyire hasonlít a Dakar megnyerésére épített, középmotoros, hátsókerék-hajtású prototípus a nagyrészt városi autóként használt, orrmotoros és elöl hajtó 2008-ra. A Renault meg Forma-1-es motorok és az utcai 1,6 dCi dízel között talált konstrukciós hasonlóságokat. Ilyen ez a popszakma. Kiesett a motorkínálatból az 1,6 literes szívó benzines és az 1,4 HDi, mostantól két blokk három-három verziójából választhatunk. Az összes Otto-motor háromhengeres és 1,2-es, szívóként 82, turbóval 110 vagy 130 lóerővel.
7,0 hüvelyk a feláras érintőképernyő átmérője. Androidos telefonok és az iPhone képernyője is tükrözhető rá, tehát itt érhetjük el a telefon bizonyos funkcióit

7,0 hüvelyk a feláras érintőképernyő átmérője. Androidos telefonok és az iPhone képernyője is tükrözhető rá, tehát itt érhetjük el a telefon bizonyos funkcióit

Joggal népszerű az alapváltozat motorja, mivel a 2008 egyáltalán nem nehéz. A PSA konszern kisautós padlólemezére épül és elég könnyű. Az alapverzió súlya 1045 kilóról indul, egy jól felszerelt dízelé megáll 1200 kg-nál. Háromféle, 75-100-120 lóerős teljesítménnyel, 230-254-300 Nm nyomatékkal készül az 1,6 Blue HDi. A Blue az folyadékos részecskeszűrővel egy egységbe integrált nitrogénoxid-semlegesítés miatt viseli ezt a nevet. A kipufogócsőben a motorhoz közelebb van a karbamid-befecskendezős NOx-utánkezelés, mögötte a részecskeszűrő, mert a Peugeot rendszere a motortól távolabb, hidegebb kipufogógázzal és a szokottnál alacsonyabb hőmérsékleten is képes a koromrészecskék kiszűrésére, majd hamuvá égetésére. A gyár szerint a rendszer a koromrészecskék, köztük a mikrorészecskék 99,9 százalékát nem engedi a légkörbe jutni.

Milyen vezetni?

A nemzetközi bemutatón a 110 lóerős benzinest vezettük legtöbbet, mert a 130 lóerős nem lesz kapható hazánkban. A középső benzines 205 Nm nyomatéka 1750-től elérhető, ha padlógázt adunk. A kis motoron alig érezni, a háromhengeresek rázkódását, a más háromhengereseknél mély gáznál felerősödő morgást sem csinálja zavaró mértékben. Homogén erejével a kis turbómotor pont jó ebbe az autóba. Utána a 120 lóerős dízelt próbáltuk ki. 5,1 literes átlagfogyasztással muzsikált, de a benzinesnél visszafogottabban és főleg sík terepen vezetve. A motor kellemesen erős, dízelhez képest kulturált és bizonyítottan takarékos.

Lesüllyed az üléspad a csomagtér bővítésekor

Lesüllyed az üléspad a csomagtér bővítésekor

Grip Control esetén laza talajon jobban kapaszkodó, de kevésbé sportos, négyévszakos gumikat kap a Peugeot 2008. A Goodyear Vector AllSeason után a Goodyear Efficient Grip gumiabroncsokkal szerelt sima 2008-as kifejezetten jól vezethetőnek bizonyult a ralis gyorsaságinak is beillő, remekül megválasztott útszakaszon, ahol a gyér forgalom miatt nem kellett visszafognunk magunkat. A kocsi alapfeladatához képest csekély oldaldőléssel, billegés nélkül száguldhatunk, az autó nagyon jóindulatú és ezzel bizalmat ébreszt, könnyű vele gyorsan menni.

4×4 nincs, Grip Control van

Ha az autót szubkompakt crossovernek nevezzük, bármilyen csúf is a kifejezés, az legalább kiderül belőle, hogy a 2008 nem terepjáró, mégcsak nem is SUV. Bár a kategóriában a Nissan Juke a turbós benzinessel, az Opel Mokka és a Suzuki Vitara benzines és dízelmotorral is kínál összkerékhajtást, a vásárlók zömét ez erősen hidegen hagyja.

Sár üzemmódban az egyik oldalon kipörgő kereket hozzáfékezi a szoftver a jobban tapadóhoz, segítve a kapaszkodást

Sár üzemmódban a kipörgő kereket hozzáfékezi a szoftver a jobban tapadóhoz, segítve a kapaszkodást

Ezért aztán a Peugeot sem erőltette, inkább a kipörgésgátlás átprogramozásával javítja a kapaszkodóképességet. A dízel és a benzines illetve a manuális és az automatikus váltós modellekbe is rendelhető Grip Control öt állásban használható. A két végpont a normál közúti állás, a másik az ESP off, ami 50 kilométer/óránál automatikusan kikapcsol. Havas üzemmódban laza a kipörgésgátlás, homokban szintén, hogy az autó ne veszítse el lendületét. Homokon mindkét hajtott kereket hagyja kipörögni a szoftver, sárban viszont erősebben fékezi az egyik oldalon kipörgő kereket. Ezzel a szoftver az önzáró differenciálművet utánozza, a jobban tapadó kerékre juttatva nagyobb erőt. Ha a gyárilag szerelt négyévszakos gumikkal elfogy a tudomány, még mindig nekifuthatunk az emelkedőnek tolatva, mint egy farmotoros, hátsókerék-hajtású autóval.

Hegynek fel, gyakorlatilag végig padlógázzal a fedélzeti számítógép 15,5 literes átlagot számolt, amit lefelé és sík úton megtett szakaszokkal 8,9 l/100 kilométerre korrigált. Ebből az is látszik, hogy amikor a kis turbómotor egy jól megküldött 1,6-os teljesítményszintjén működik, akkor nem tud kevesebbet fogyasztani nála. A reális átlag ezzel a motorral 7 liter körüli.

Elég sokáig kell keresni a megfelelő üléshelyzetet, utána kényelmes volt a 2008

Elég sokáig kell keresni a megfelelő üléshelyzetet, utána kényelmes volt a 2008

A turbós 1,2 PureTech összhangban működött az új fejlesztésű, hatfokozatú automatikus váltóval. A hidrodinamikus nyomatékváltós automatát a japán Aisin szállítja, a fokozatokat jó ritmusban és igazán lágyan, finoman cserélgette az áttételeket. A modellfrissítéssel nem módosultak a 2008 alapvonásai. A belső tér továbbra is erős pont: a minőségérzet kedvező és hely is van elég. Az apró kormány jó fogású és tulajdonképpen itt is tetszett, nemcsak a 308-ban tetszett, de bizonyos testmagassággal beletakar az órákba, ha nem tesszük a legalsó pozícióba. A normális hátsó lábtér mögött 350 literes csomagtérnek van hely. Másképp, de szintén a német autóipari VDA-szabvány szerint mérve a csomagtér 360 literes, a kalaptartó meglététől függően. A PSA nem szabványosított kockákkal, hanem víztérfogattal számol, beleszámítva az egyébként csomaggal ki nem használható szegleteket is, ők ezért mértek 410 litert.
Csak alufelnivel csomagban rendelhető a Grip Control 170 00 forintért. A szériában könnyűfém felnis Allure-höz 40 000 Ft a felár

Csak alufelnivel csomagban rendelhető a Grip Control 170 00 forintért. A szériában könnyűfém felnis Allure-höz 40 000 Ft a felár

A csomagtartó bővítését az átlagnál igényesebben oldották meg a tervezők: az üléstámlát lehajtva az ülőlap is lesüllyed, mint a Honda Jazzben, így sík és viszonylag mély a raktér. Bicikliket szállítani pont jó. Nagyon idegesítő viszont a merev kalaptartó, amin legalább a modellfrissítéskor jó lett volna javítani, mert csak a hátsó éle hajtható fel. Egyszerűen nincs zsinór, ami felemelné az ötödik ajtó nyitásakor. A gyár szerint összesen 24 liternyi térfogatú rekesz és egyéb rakodóhely várja cuccainkat. Holminkat elszórva a kényelmes ülésekben, kulturált zajszinttel messzebbre is szívesen utaztunk volna, mint a menetpróbára kijelölt, összesen 200 kilométernyi távolság.

Árak, piaci bevezetés

Bár hirdetései kampány csak a nyaralási szezon után, szeptembertől népszerűsíti az autót, a felfrissített Peugeot 2008 idén júniustól lesz rendelhető Magyarországon. Sajnos a kínálatból hiányzik az attraktív GT Line és a 130 lóerős benzinest sem forgalmazza az importőr.

3,7-5,7 millió Ft között mozog a kedvezményes ár

3,7-5,7 millió Ft között mozog a kedvezményes ár. Itthon sajnos nem kapható a képeken látható, elsősorban utasterében vonzóbb kivitelű GT Line

Access, Active és Allure kivitelben jön az autó, a légkondicionáló a középsőtől alapáras. A listaárak 4 180 000 és 6 200 000 forint között szórnak motortól és felszereltségtől függően. Az említett összegekből félmillió Ft használtautó-beszámítási kedvezményt lehet levonni.

Kommentek

Teszt: Suzuki az olcsó Škoda és a vagány Citroën ellen

Szerény benzines szívómotorral hasonlítottuk össze a Citroën C3-at a Škoda Fabiával és a Suzuki Balenóval. Lehet, hogy a visszafogott konkurenciát beelőzi a dögös francia kisautó?

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Videó: Ilyen közel voltak a nézők Vettel Ferrarijához

Sebastian Vettel melbourne-i fedélzeti kamerás felvételéből látszik igazán, mennyire veszélyes volt, hogy a nézők már a levezető körön a pályára rohantak.

F1: Lewis Hamilton önéletrajzi filmet tervez

Nem lát megfelelő színészt, ezért önmagát alakítaná.

F1: Bahreinben dől el, mi is van az előzésekkel

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint meg kell várni a Bahreini Nagydíjat az előzésekkel kapcsolatos végleges elemzésekhez.

Nagy lebukás, tényleg sok a magyar gyorshajtó

A vezetési hibák 36 százaléka gyorshajtásból fakad, de toplistás a hirtelen fékezés és a motor túlpörgetése is.

F1: Vérfürdő készül a középmezőnyben

Az első három csapat kiléte világos, de a best of the rest pozíciójáért 2017-ben öldöklő csata folyhat a Forma-1-es középmezőnyben. Ki van előrébb, ki bírja tovább a fejlesztési versenyt?

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

F1: Nem a trükkös futómű csinálta ki a Red Bullt

A Red Bull szerint a felfüggesztésekre vonatkozó új szabályoknak nincs közük ahhoz, hogy a csapat a Ferrari és a Mercedes mögé szorult az Ausztrál Nagydíjon.

F1: Ő lesz Räikkönen utódja?

A Ferrari korábbi csapatfőnöke szerint megvan, kire cserélhetné a veterán Kimi Räikkönent a Ferrari 2018-ban.

Használt hibrid buszokat vásárol a főváros

Újra visszatérhetnek a hibrid buszok Budapestre, igaz, ezek használtak lesznek és csak szóló kivitelűek.

F1: Alonso még öt évig maradhat?

A McLaren-Honda jelenlegi versenyképessége mellett az sem lenne meglepő, ha Fernando Alonso féltávnál kiszállna, de a wokingi csapat főnöke azt reméli, sokáig marad még a kétszeres bajnok spanyol.

Jön a 30-as korlátozás lakott területeken?

Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedésért felelős biztosa szerint érdemes lenne szigorúbban korlátozni a sebességet lakott területen.

Lauda: Bottas máris bizonyított

A Mercedes-csapat elnöke az Ausztrál Nagydíj után úgy látja, hogy jól választottak Valtteri Bottasszal, a finn elődje, Nico Rosberg szintjén van.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.