Őserő Japánból: turbó helyett monumentális V8

Vezettük: Lexus GS F

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.05.04. 06.05

Amikor egy sportlimuzinban 340-ig ér a sebességmérő skálája, sejthető, hogy komoly gép lesz, szédületes erőművel az orrában. A szívó nyolchengeressel a GS F nem okozott csalódást.

Röviden – Lexus GS F
Mi ez? 477 lóerős sportváltozat a felső középkategóriás limuzinból, nagy fordulatra hangolt szívó V8-cal.
Mit tud? 270 a végsebessége, 4,6 mp a gyorsulása százra és a megtrükközött hangokkal hátborzongatóan szól.
Mennyi? 28 850 000 Ft az alapváltozat. A napfénytetős, hátul is fűthető-szellőztethető bőrüléses Top Carbon ára 31 700 000 Ft.
Kinek jó? Annak, akik a Lexus útjában jobban bíznak, mint az amerikai, brit, német konkurensek kompresszoros vagy duplaturbós motorjaiban.

Amióta 2008-ban kijött az F sportváltozat az IS második generációjából, nekünk, autóbuziknak megdobban a szívünk a szabályos trapézalakba rendezett négy kipufogóvég láttán. Ezt a jellegzetességet a felső középkategóriás GS csúcsmodelljén is viszontláttuk, amelyet Lengyelországban vezethettünk a kiváló adottságú poznani versenypályán. Ebben az autóban minden a motor köré épül. Az atmoszferikus V8 konstrukciójáról doktorit lehetne írni. Nagy vonalakban hengerenként négyszelepes, a 32 szelepet változó vezérlés dirigálja a szelepemelés, tehát a nyitási mélység módosításával.

Amikor egy sportlimuzinban 340-ig ér a sebességmérő skálája, sejthető, hogy komoly gép lesz, szédületes erőművel az orrában. A szívó nyolchengeressel a GS F nem okozott csalódást.


Fejlett V8, turbók nélkül

Részterhelésen, ha nem sietünk, Atkinson-ciklus szerint üzemel a motor, csökkentve a fogyasztást, amikor meg kell az összes erő, átáll a vezérlés. Szívómotorban a sűrítés és a fordulatszám emelése a teljesítménynövelés bevált útja. Itt elmentek 12,3:1 arányú sűrítésig, a motor 7100-on adja le maximális teljesítményét, de nem dadog le itt, 7300-ig húzatható. Ehhez jól jönnek a kovácsolt hajtókarok és a titánötvözetből készülő szívó- és kipufogószelepek.

Változik a szelepnyitás mélysége, a sűrítés 12,3:1 arányú. Az ötliteres V8 7300-ig húzatható

Változik a szelepnyitás mélysége, a sűrítés 12,3:1 arányú. Az ötliteres V8 7300-ig húzatható

Magát az autóval összesen 8086 métert tudtunk megtenni. Egy ismeretlen versenypályán két kör alatt nem sok minden derül ki egy autóról, de nagyon sajnáltam volna, ha a GS F kimarad az életemből.

Hangja belakja a környéket

Mert ami kiderült, az több mint ígéretes. A sportlimuzin egyértelműen a V8-as, nagy fordulatra hangolt szívómotorból él. Vészjósló hangja padlógázon betölti a környéket mély dübörgésével. A kipufogó nem hagy kétséget afelől, hogy nagy dolgok történnek a nyolc égéstérben és rettenetes erő szabadul fel, ahogy az injektorok döntik a motorba a benzint. A hangot felerősítik az utastérben.

Ex-Stig Poznanban

Ott volt a rendezvényen Ben Collins, aki a BBC Top Gear című autós műsorának fehér overallos versenyzőjeként vált híressé. Csak ismertté nem, mert végig bukósisakban volt az adásban, a forgatásokat meg csuklyában csinálta végig, a stáb elől is leplezve kilétét, hogy a titokzatos Stig misztikumát megőrizhesse a műsor. Sir Jackie Stewart, háromszoros Forma-1 világbajnok anno az F1-be várta a ma 41 éves Collinst. Ben Collins Le Mans-tól a V8-as túraautókig az autósport sokféle ágában megfordult sikeres versenyzőként, de a Forma-1-ben pont nem. Mivel a Top Gear költségvetéséhez képest gázsija ibolyaszerény volt és közeledni érezte az együttműködés végét, 2009-ben könyvet kezdett írni kalandjairól, amiért kirúgták a műsorból. A könyv megjelenését azonban nem tudta megakadályozni korábbi munkaadója.

Ben Collins, a Top Gear időmérő pilótája, a korábbi Stig is itt volt autóztatni. Amikor megunta a bújkálást, kilépett a stábból és könyvet írt élményeiből

Ben Collins, a Top Gear időmérő pilótája, a korábbi Stig is itt volt autóztatni. Amikor megunta a bujkálást, kilépett a stábból és könyvet írt élményeiből. Itt épp a gumik állapotát ellenőrzi az RC F kupén

Ben Collins, aki több James Bond-film autós kaszkadőrjeleneteit forgatta cégével, egy RC F-ben autóztatta a szerencsésebbeket a poznani ringen. A körözésben Klaudia Podkalicka lengyel raliversenyző volt az ellenfele a fekete V8-as kupéban. Collins arra a kérdésre, hogyan lehetne javítani a köridőnkön, két gondolattal reagált. Szerinte 90 százalékban mentális és csak 10-ben fizikális tevékenység versenypályán gyorsan vezetni. A legfontosabb, hogy szélesebben és messzebbre kell nézni a megszokottnál. Aki ezt elsajátítja, sokat javíthat a sebességérzékelésén. Az emberek zöme sokkal kisebb távolságra mered előre, mint szükséges volna. Szélesebb perspektívával a környezet, a fák, oszlopok, pályabírói posztok segítenek megbecsülni az autó sebességét. A másik, hogy olvassunk az autó visszajelzéseiből. Ahogy járás közben is érezzük a lábunkkal, mennyire tapad a felület, hogy jégen vagy jól tapadó aszfalton lépdelünk, ugyanígy érezni a kocsi visszajelzéseiből, mennyi tartaléka van. A kormány visszajelzései mellett a gumik hangjából is kivehető, mikor vesztik el a tapadásukat.

Elfelejtettem megnézni az átlagfogyasztás-mérőt, de a pálya áttekintésére, felvezetésképp vezetett GS 450h-é mutatott 34,5 litert, akkor képzelhetjük, mennyivel több üzemanyag zúdul a hat- helyet nyolchengeres, nem 3,5, hanem 5,0 literes benzinesbe.

És még vezetni is tud. De tényleg. A hölgy raliversenyző és egy RC F-ben autóztatta a népet a poznani ringen

És még vezetni is tud. De tényleg. Klaudia Podkalicka raliversenyző egy RC F-ben autóztatta a népet a poznani ringen

Bár a Lexusé nagy fordulatra hangolt sportmotor, a maximális 530 Nm nyomaték 4800 és 5600-as fordulatszám között állandó, egy ekkora nyolchengeresnek alul és a középső tartományban is van ereje. Emiatt nagyon egyszerű vele pályán menni, az őserő kiválóan adagolható és mivel nincs turbófeltöltés, száraz pályán nem tud olyan ütésszerű nyomaték érkezni a hátsó kerekekre, ami bizonytalanná tenné a kigyorsításokat. Nekünk a szervezők kérésére a Sportig volt szabad elmenni az üzemmódok közül, hogy Sport S+-ban a kikapcsolás előtti, laza ESP fokozat kockázatát is megússzuk. A remek vonalvezetésű, széles és biztonságos versenypálya bőven elbírta volna azt is, ha engedik kikapcsolni. Száraz időben a jól bemelegedett, 275/35 R19-es hátsó gumik elbírják a motor erejét. Ben Collins olyanokat farol füstölő gumikkal, hogy szem nem marad szárazon. Ugyanezt tudná a GS F-ben is
A futómű elöl kettős keresztlengőkaros, hátul térbeli, többlengőkaros konstrukció. A lengőkarok elöl és hátul is kovácsolt alumíniumból készülnek a súlycsökkentés és a jó szilárdság érdekében. A GS F vezető és csomag nélkül 1715 kilós önsúlyához mérten a túlmelegedett gumik dacára jól viselte a folyamatos gyötrést a ringen. Ez egyáltalán nem természetes, hiába sportváltozat az F. A helyszín ugyanis versenypálya, a kocsi viszont szériaautó, tehát egészen más feladatokban is helyt kell állnia.

Tisztelet a fékeknek

Káprázatos volt, amit a fékek elviseltek, egyébként nemcsak a V8-as sportmodellen, még inkább a sima erőhibridben, az ugyanitt és hasonló ambícióval űzött GS 450h-n. A fék nem főtt meg, sima betétcserével végigcsinálta a fontos magánvevőktől a flottapartnereken át az újságírókig az összes fakezű-falábú sofőrt, aki az öt nap alatt volánhoz ült.

Ráérősen megtett hűtőkörök nélkül bírták a versenypályás használatot a hatdugattyús nyergű Brembo-fékek. Szinte érthetetlen, hogy nem melegedtek túl a nehéz és gyors autóban

Ráérősen megtett hűtőkörök nélkül bírták a versenypályás használatot a hatdugattyús nyergű Brembo-fékek és a 380 mm-es tárcsák. Szinte érthetetlen, hogy nem melegedtek túl a nehéz és gyors autóban

Alig értelmezhető, amit a GS F-ben a hatdugattyús első fix Brembo-féknyergek és a 380 mm átmérőjű tárcsák kibírtak a technikás, 4083 méteres versenypályán. A célegyenest kivették a szervezők, ezért a legdurvább lassítást megúszta a fékrendszer, de hűtőkör híján így is irtózatos terhelést kapott a hátul négydugattyús nyergekkel és 345 milliméteres tárcsákkal satuzó fékrendszer.

Ára: 28 850 000 Ft

Hazánkban is elkelt már néhány a GS F-ből, a tavalyi évben mintegy 5-6 darabra volt vevő a hibridek uralta Lexus-értékesítéseken belül. 28 850 000 forintos árával a teljes felszereltség dacára jó hárommilliós távolságot tart a 31 885 000 forintos listaárú M5-től és nagyjából ugyanennyivel kerül többe a 450 lóerős, még jobban gyorsuló S6-os Audinál, amelyre árlistájában 25 683 160 forintot hoz a konfigurátor. De ezen a szinten a választás hitbéli kérdés, és az egyetlen szívómotoros sportlimuzinként a GS F mellett is szólnak komoly érvek.

Mellette – Ellene
 • Klasszikus sportmotor
 • Bizonyított minőség
 • Rettenthetetlen fékek
 • Szép, bár felerősített hang
 • Temérdek vezetőtámogató biztonsági rendszer
 • Remek automatikus váltó
 • Kiváló menetteljesítmények
 • Nagyon jó sportülések
 • Vetélytársainál valamivel kisebb teljesítmény és kevésbé impozáns gyorsulás
 • Túlbonyolított menürendszer
 • Ósdi grafikájú navigáció
 • Mérsékelt fejtér

 

Kommentek

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.